Washington yönetimi, Katar'ın Hizbullah'a sağladığı finansmana sessiz kalmakla itham edildi

Washington yönetimi, Katar'ın Hizbullah'a sağladığı finansmana sessiz kalmakla itham edildi
TT

Washington yönetimi, Katar'ın Hizbullah'a sağladığı finansmana sessiz kalmakla itham edildi

Washington yönetimi, Katar'ın Hizbullah'a sağladığı finansmana sessiz kalmakla itham edildi

ABD merkezli internet sitesi The Washington Free Beacon, Trump yönetiminin Katar’ın İran tarafından desteklenen terör örgütü Hizbullah’ı finanse etmiş olabileceğine dair haberler konusunda sessizliğini koruduğunu öne sürdü. Dışişleri Bakanlığı’na göre bu durum, Katar’ın başkenti Doha’yı ziyaret eden üst düzey bir ABD heyetinin “küresel terörizmle mücadeleye olan bağlılığı için bu ülkeye teşekkür etmesini” tartışmalı bir hale getirmesi muhtemel bir konu olarak görülüyor.
Sitenin yazarlarından Adam Kredo tarafından yayınlanan bir haberde, geçen hafta sitede Katar’ın Lübnan’daki Hizbullah yapılanmasına silah sevkiyatını finanse ettiği haberinin ardından Trump yönetiminin Dışişleri Bakanlığı Terörle Mücadele İşleri Koordinatörü Büyükelçi Nathan Sales’i çarşamba günü Katar’a gönderdiği belirtildi. Ziyaretin amacının iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmek ve Doha’nın “Hizbullah” gibi terörist gruplarla mücadele çabalarına ABD’nin açık bir biçimde övgüde bulunduğunu belirtmek olduğu kaydedildi.
İnternet sitesi, Trump yönetiminin Katar’ın terörizmi finanse etmedeki rolü konusundaki sessizliğinin ABD hükümetiyle birlikte savaştığı iddia edilen Katar’ın bizzat terörist grupları finanse ettiğini düşünen Kongre’deki Cumhuriyetçiler arasındaki gerginliği artırabileceğine işaret etti.
The Washington Free Beacon sitesi söz konusu Katar ziyaretinin, Katar’ın son haftalarda İsrail’e yönelik saldırılarını artıran Hizbullah’a yasa dışı yollardan silah sevkiyatı yapma çabalarına ilişkin yeni iddiaların ortaya çıkmasında sadece günler sonra gelmesine dikkat çekti. American Fox News’in haberine göre Katar, konuyla ilgili taraflara rüşvet teklif ederek söz konusu silah sevkiyatındaki rolünü gizlemeye çalıştı.
Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü raporu gayri resmi olarak kabul etti. Katar’ın terörizme karşı savaşta ABD’nin kilit bir müttefiki olmaya devam ettiğini vurguladı.
Sitedeki haberde Trump yönetiminin geçtiğimiz hafta Beyrut’ta meydana gelen ve 7 binden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olan büyük patlamanın ardından Hizbullah’a karşı yeni yaptırımlar hazırlanmakta olduğu yönündeki haberler hakkında yorum yapmayı reddettiğine işaret edilerek Başkan ve hükümet istifaya çağırıldı.
ABD, Lübnan’a gönderdiği bir dizi yardımın Hizbullah’ın eline geçebileceği konusundaki endişeleri dile getirdi.
Cumhuriyetçi Parti milletvekilleri, Katar’ın Hizbullah’ı finanse ettiği iddiası ve bu yardımın Hizbullah’ın silahlanmasını artırabileceğinden duydukları endişe sebebiyle Lübnan’a ekonomik yardım çabalarının suiistimal edilmesine muhtemel gözüyle bakıyor.
Trump yönetiminin Temsilciler Meclisi ve Senato’daki Cumhuriyetçi Parti’deki müttefikleri, “Hizbullah’ın” ana yararlanıcı olduğunu gösteren kanıtlara rağmen ABD’li vergi mükelleflerinin ödedikleri vergiyle Lübnan ordusunun finanse eilmesinin ABD’nin çıkarlarına hizmet ettiği konusundaki ısrarları sebebiyle Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı ile görüş ayrılığına düştü. Katar’ın Hizbullah’a destek sağladığı ortaya çıkarsa milletvekilleri bunu hem Doha’yı hem de Beyrut’u diplomatik yollardan izole etmek için bir sebep olarak görebilir.
Katar, ABD’lileri öldüren terör saldırılarına Katar’ın fon sağladığı iddiaları da dahil olmak üzere terör finansmanı hakkında çok sayıda Kongre oturumuna konu oldu. Cumhuriyetçilerin bu konuda seslerini yükseltmesi birçok yöneticiyi ABD’nin Katar ile yakın ilişkilerini yeniden değerlendirmeye yöneltti.



İsrail-İran çatışmaları: Tahran siyasi mahkumlara baskıyı artırdı

İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
TT

İsrail-İran çatışmaları: Tahran siyasi mahkumlara baskıyı artırdı

İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)

İsrail'le 12 günlük çatışmanın ardından İran ülke içindeki baskıyı artırıyor.

Guardian'ın haberinde, 13 Haziran'da İsrail'in saldırısıyla başlayan ve İran'ın misillemesinin ardından 24 Haziran'da ABD'nin arabuluculuğunda ateşkes ilan edilen çatışmaların, İran'da "geniş çaplı bir iç baskı dalgasını" tetiklediği belirtiliyor.

İsrail'in 23 Haziran'da Evin Hapishanesi'ne düzenlediği saldırıda 71 kişinin hayatını kaybettiği anımsatılıyor. Hayatta kalan bazı mahkumların da daha kötü koşullardaki cezaevlerine nakledildiği yazılıyor.

Mahsa Emini protestolarına katıldığı gerekçesiyle hapse atılan aktivist Rıza Handan'ın, bombalamadan sonra daha kötü şartlardaki bir hapishaneye gönderildiği belirtiliyor. 60 yaşındaki aktivistin kızı şunları söylüyor:

Ne babamın ne de diğer mahkumların yatağı var, yerde uyumak zorunda kalıyorlar. Bir keresinde uyandığında battaniyesinin içinde 6 ya da 7 tahtakurusu bulmuştu.

Kadın mahkumların da yanlarına kişisel eşyalarını bile alamadan Karçak Hapishanesi'ne gönderildiği belirtiliyor. İdam cezasına çarptırılan Kürt yardım çalışanı Pakşan Azizi'den en az iki gündür haber alınamadığı aktarılıyor. Af Örgütü'ne göre Azizi, "barışçıl insani yardım ve insan hakları faaliyetleri" nedeniyle cezalandırıldı. Tahran yönetimiyse kendisini "devlete karşı silahlı isyanla" suçluyor.

Savaş sonrası İran genelinde bir güvenlik baskısı dalgası başlatıldığı da ifade ediliyor. Kolluk kuvvetlerinin kontrol noktaları oluşturduğu ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle birçok kişinin tutuklandığı aktarılıyor.

İsrail-İran çatışmalarında Mossad'ın Tahran'da gizli bir drone üssü kurduğu ortaya çıkmıştı. Ayrıca istihbarat teşkilatına bağlı komandoların saldırıdan aylar önce başkente sızarak operasyon sırasında İran'ın hava savunma sistemlerini imha ettiği belirlenmişti. Mossad da casusların saldırılarda yer aldığını doğrulamıştı.

İran devlet medyasında geçen ay çıkan haberlerde, İsrail istihbaratı adına çalıştığı iddia edilen 700 kişinin yakalandığını duyurulmuştu. ABD merkezli İran İnsan Hakları Merkezi'nin (CHRI) verilerine göre 6 kişi casusluk iddiasıyla idam edildi. CHRI'dan Hadi Gayemi şu iddiaları paylaşıyor:

İranlı yetkililer, insanları hiçbir gerekçe göstermeden ve avukatlarına erişim hakkı vermeden gözaltına alıyor, ardından ‘ulusal güvenlik' suçlamalarıyla idam ederek halkı sindirmeye ve kontrolü yeniden kurmaya çalışıyor.

New York Times'ın analizinde de Evin Hapishanesi'nin "insan hakları ihlalleriyle" gündem olduğu hatırlatılıyor. Haberde, 12 günlük çatışmaların ardından Tahran yönetiminin tarihsel bir kavşakta olduğu yazılıyor. İran'ın ileride içerideki baskıyı artırmakla ülkenin dönüşümüne yönelik politikaları uygulamak arasında bocalayabileceği ifade ediliyor.

Independent Türkçe, Guardian, New York Times