Hindistan enfeksiyon sıralamasında listenin başında yer alıyor

Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden Hindistan’ın eski Devlet Başkanı Pranab Kumar Mukherjee’nin cenaze töreni. (EPA)
Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden Hindistan’ın eski Devlet Başkanı Pranab Kumar Mukherjee’nin cenaze töreni. (EPA)
TT

Hindistan enfeksiyon sıralamasında listenin başında yer alıyor

Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden Hindistan’ın eski Devlet Başkanı Pranab Kumar Mukherjee’nin cenaze töreni. (EPA)
Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden Hindistan’ın eski Devlet Başkanı Pranab Kumar Mukherjee’nin cenaze töreni. (EPA)

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dün yaptığı açıklamada, Hindistan’ın geçen hafta Kovid-19 vaka sayısı bakımından tüm ülkelerden daha fazla artış kaydettiğini ve söz konusu artışın yaklaşık 500 bin kişiye ulaşarak küresel vaka sayısını yüzde 1 oranında artırdığını kaydetti.
Şarku’l Avsat’ın Reuters haber ajansından aktardığına göre WHO, son 7 gün içinde küresel ölçekte kayıtlara geçen yeni ölüm vakalarının bir hafta öncekine göre yüzde 3 oranında azaldığını belirtti. Örgüt ayrıca dünya genelindeki yeni enfeksiyon vakalarının toplamda 1,8 milyon artış gösterdiği bilgisini paylaştı.
Dünya Sağlık Örgütü hazırladığı son raporlarda, bazı bölgelerdeki vakalarda hafif bir düşüş görülmesine rağmen solunum yolu hastalıklarının Amerika Kıtası'nda yayılmaya devam ettiğini ve Kıta'daki vakaların dünya çapında kaydedilen enfeksiyon ve ölüm vakalarının yarısından fazlasını oluşturduğunu belirtti. Örgüt, bulaş ve ölüm vakalarının Meksika, Kolombiya ve Arjantin’de yükseldiğine dikkat çekti.
İspanya, Rusya, Fransa ve Ukrayna, ağustos ayının son haftasında Avrupa’daki en yüksek yeni enfeksiyon vakası kaydeden ülkeler oldu. İspanya’da kaydedilen artışlar, mart ve nisan aylarındaki seviyelere ulaştı. Yine İtalya’da enfeksiyon vakalarında yüzde 85 oranında bir sıçrama yaşandı.
WHO, “esas olarak Hindistan’daki durum nedeniyle Güneydoğu Asya’da haftalık en büyük artışın kaydedildiğini” belirtti. Örgüt tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Hindistan, son 7 gün içinde bir önceki haftaya göre yüzde 9 oranında bir artışla, yaklaşık 500 bin yeni enfeksiyon vakası kaydetti. Bu dünyadaki en yüksek yeni enfeksiyon sayısı.”
Örgüt, Afrika’ya ilişkin yaptığı açıklamada Etiyopya’nın vaka sayısında yükselişe tanıklık ettiğini ve Güney Afrika’daki vaka sayısı eğrisinin aşağı yönlü bir trend izlediğini kaydetti. Güney Afrika, enfeksiyon sayısı bakımından dünyada beşinci, Afrika Kıtası'nda ise birinci sırada yer alıyor.
Ortadoğu bölgesindeki vakalar ise değişkenlik gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü, Irak, İran, Fas, Suudi Arabistan ve Kuveyt’te en yüksek enfeksiyon vakaları kaydedildiğini bildirdi.
Reuters’ın istatistiklerine göre, geçtiğimiz yılın sonlarında Çin’de görülmesinden bu yana dünya çapında 25,44 milyondan fazla kişi bu hastalığa yakalandı. Koronavirüs salgını dünya genelinde 847 bin 965 kişinin ölmesine neden oldu.
Diğer yandan protestolar ve koronavirüs vakalarındaki artıştan duyulan korku sürerken Hindistan'da yaklaşık 2,5 milyon öğrencinin katıldığı mühendislik ve tıp fakültelerine giriş sınavı dün itibariyle başladı.
DPA'nın haberine göre Hindistan Ulusal Test Ajansı, koronavirüs salgınındaki vaka sayıları artmaya devam ederken böylesine geniş katılımlı bir sınava izin verilmemesini isteyen öğrencilerin ve aktivistlerin yoğun muhalefetine rağmen sınav programında herhangi bir değişiklik yapmayı reddetti.
Son günlerde dünyada kaydedilen günlük en yüksek enfeksiyon vakalarına sahne olan Hindistan’da şu ana kadar 3,6 milyondan fazla kişi koronavirüse yakalandı..
Hindistan’ın dört bir yanından sınavlara katılan öğrencilerin birçoğu ebeveynlerinin eşliğinde, maske ve eldiven takarak, dezenfektan taşıyarak sınav merkezlerine geldi.
Hindistan Federal Eğitim Bakanı Ramesh Pokhriyal Nishank, sınavların dönüşümlü olarak icra edileceği merkezlerde sağlık protokollerine ve sosyal mesafe kuralına sıkı bir şekilde uyulacağını ifade etti.
Hindistan Yüksek Mahkemesi, sınavların ertelenmesi yönündeki başvuruları reddederek 1-6 Eylül 2020 tarihleri arasında mühendislik fakülteleri, 13 Eylül’den itibaren de tıp fakülteleri sınavlarının yapılmasına izin verdi.
Yerel medya tarafından yapılan röportajlarda Hint öğrenciler, sınav merkezlerine ulaşım imkanı sağlayan toplu taşıma araçlarındaki koşullar konusundaki endişelerini aktardılar. Ayrıca sınavların sağlık açısından risk oluşturacağı yönündeki endişelerini dile getirdiler. Diğer yandan birçok öğrenci, nisan ayından bu yana iki kez ertelenen sınavların gelecekleri için oldukça önemli olduğunu ve bu sebeple yapılması gerektiğini kaydettiler.
Hindistan, 25 Mart 2020 tarihinde, dünyadaki en katı izolasyon tedbirlerini uygulayan bir ülke olarak mayıs ayı ortalarından itibaren kademeli olarak iç hat uçuşlarının ve tren seferlerinin yeniden başlaması, iş yerlerinin ve çarşıların açılması için tedbirleri kaldırdı. Ancak bu süre içerisinde ilk ve orta seviyeli okullar ile üniversiteler kapalı kalmaya devam etti.



Barış Kurulu alay konusu oldu: Neredeyse yarısı ABD'ye giremiyor

Birleşmiş Milletler'e alternatif oluşturmayı amaçlayan Barış Kurulu'nun açılışında en az 18 ülke sahnede temsil edildi (Reuters)
Birleşmiş Milletler'e alternatif oluşturmayı amaçlayan Barış Kurulu'nun açılışında en az 18 ülke sahnede temsil edildi (Reuters)
TT

Barış Kurulu alay konusu oldu: Neredeyse yarısı ABD'ye giremiyor

Birleşmiş Milletler'e alternatif oluşturmayı amaçlayan Barış Kurulu'nun açılışında en az 18 ülke sahnede temsil edildi (Reuters)
Birleşmiş Milletler'e alternatif oluşturmayı amaçlayan Barış Kurulu'nun açılışında en az 18 ülke sahnede temsil edildi (Reuters)

Maira Butt 

ABD Başkanı Donald Trump'ın "Barış Kurulu"ndaki ülkelerin neredeyse yarısının, Trump'ın seyahat yasağı kapsamında ABD'ye girişinin yasaklandığı ortaya çıktıktan sonra kurul yine alay konusu oldu.

Trump, İsviçre'nin Davos kentindeki Dünya Ekonomik Forumu'nda perşembe günü düzenlenen büyük bir törenle Birleşmiş Milletler alternatifini açıklamıştı.

Çeşitli ülkelerin temsilcilerini sahneye davet ederek hepsiyle "arkadaş" olduğunu söylemişti.

Bu ülkeler arasında Arjantin, Ermenistan, Azerbaycan, Bahreyn, Bulgaristan, Macaristan, Endonezya, Ürdün, Kosova, Moğolistan, Fas, Pakistan, Paraguay, Katar, Suudi Arabistan, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Özbekistan vardı.

Hiçbir Avrupa ülkesinin yer almaması dikkat çekerken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in davet edildiği haberleri dolaşıyordu.

Diğer yandan Amerikalı lider göçü ve ABD'ye girişi kısıtlamak için bu yılın başlarında daha da sıkı bir seyahat yasağı getirmişti. Yönetim, 75 ülkeden gelen kişiler için göçmen vizesi işlemlerini süresiz askıya almıştı ve bunların çoğu Barış Kurulu'nda.

Ermenistan, Azerbaycan, Ürdün, Kosova, Moğolistan, Fas, Pakistan ve Özbekistan'ın göçmen vizelerine ilişkin kısıtlamalara tabi tutulması, Trump'ın "şimdiye kadar oluşturulmuş en önemli organlardan biri olma şansına sahip" dediği girişimin etkinliği hakkında soru işaretleri doğuruyor.

Trump'ın, ABD arabuluculuğunda İsrail'le Hamas arasında yapılan ateşkes anlaşmasına dahil olmasıyla ortaya çıkan kurulun müstakbel üyelerinin, katılmak için 1 milyar dolar katkı sunması bekleniyor.

Damat Jared Kushner, Yeni Gazze'nin veri merkezi, lüks daireler ve "kıyı turizmi" içeren tuhaf yeni resimlerini kurulun açılış töreninde gözler önüne sermişti.

Sunumda, lüks daireler ve veri merkezlerinin CGI'yla oluşturulmuş görüntüleri ve 100 binden fazla konut ve 75 tıbbi tesis inşa etme planları vardı.

Eski Birleşik Krallık Başbakanı Tony Blair'in, Trump'ın başkanlık edeceği kurulun üyesi olması tartışmalara yol açtı.

ABD Başkanı toplantıda "Amerika büyüdüğünde, tüm dünya büyür" demişti. 

Bu kurul, şimdiye kadar oluşturulmuş en önemli organlardan biri olma şansına sahip ve onun başkanlığını yapmak benim için büyük bir onur.

(AFP)(AFP)

Trump şöyle açıklamıştı: 

Barış kurulu aslında dünyanın en üst düzey liderlerinden oluşuyor. Geçen ekimde Gazze'deki çatışmanın kalıcı olarak sonlandırılmasına yönelik bir plan yayımladık ve vizyonumuzun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından oybirliğiyle kabul edildiğini memnuniyetle belirtmek isterim.

Amerikalı lider, barış kurulunun Gazze'nin askerden arındırılmasını sağlayacağını söylemişti. Dışişleri Bakanı Marco Rubio da bunun aynı zamanda bir "eylem kurulu" olacağını eklemişti.

Yeni planlar, savaşla harap olan bölgenin bir "riviera"ya dönüştürüldüğünü gösteren, Trump ve Tesla milyarderi Elon Musk'ın da yer aldığı ve yapay zekayla üretilerek geçen yıl yayımlanan videoyu yansıtıyor gibi görünüyordu.

Independent Türkçe, independent.co.uk/news


Venezuela'da Maduro'nun serbest bırakılması çağrısında bulunan büyük bir gösteri düzenlendi

Devrik Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun destekçileri, Maduro'nun fotoğraflarını ve serbest bırakılmasını talep eden pankartlar taşıdı (AFP)
Devrik Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun destekçileri, Maduro'nun fotoğraflarını ve serbest bırakılmasını talep eden pankartlar taşıdı (AFP)
TT

Venezuela'da Maduro'nun serbest bırakılması çağrısında bulunan büyük bir gösteri düzenlendi

Devrik Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun destekçileri, Maduro'nun fotoğraflarını ve serbest bırakılmasını talep eden pankartlar taşıdı (AFP)
Devrik Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun destekçileri, Maduro'nun fotoğraflarını ve serbest bırakılmasını talep eden pankartlar taşıdı (AFP)

Venezuela’nın devrik Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun binlerce destekçisi, 1958'deki askeri diktatörlüğün yıkılışının yıldönümü olan dün, ABD askeri operasyonu sonucu 3 Ocak'ta Karakas'ta tutuklanmasının ardından serbest bırakılmasını talep eden gösteri düzenledi.

Venezuela’nın devrik Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun destekçileri, serbest bırakılmasını talep etmek için gösteri düzenledi (AFP)Venezuela’nın devrik Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun destekçileri, serbest bırakılmasını talep etmek için gösteri düzenledi (AFP)

Venezuela'nın geçici cumhurbaşkanı, eski başkan yardımcısı Delcy Rodríguez, Washington ile yakınlaşma arayışında iken, hükümet 2013'ten beri ülkeyi yöneten Maduro'nun geri dönmesini talep etmeye devam ediyor.

Karakas şehir merkezindeki Ollier Meydanı yakınlarında, Maduro ve eşi Cilia Flores'i kastederek "Onları geri istiyoruz" yazılı büyük bir pankart asıldı.

Venezuela İçişleri Bakanı Diosdado Cabello dün Karakas'taki gösteride konuşuyor (AFP)Venezuela İçişleri Bakanı Diosdado Cabello dün Karakas'taki gösteride konuşuyor (AFP)

Gösteri sırasında İçişleri Bakanı Diosdado Cabello, devlet televizyonunda yayınlanan konuşmasında, "Bugünlerdeki en büyük zaferimiz, Başkan Maduro ve Cilia'nın geri dönüşü olacaktır" ifadelerini kullandı.

Geçici cumhurbaşkanının "ilerlemeye devam etmek için iktidar partisinden tam destek aldığını" vurguladı.


NATO, doğu sınırlarına otomatik savunma sistemleri konuşlandırmayı planlıyor

ABD Deniz Piyadeleri Norveç'te NATO eğitim tatbikatına katılıyor (Reuters)
ABD Deniz Piyadeleri Norveç'te NATO eğitim tatbikatına katılıyor (Reuters)
TT

NATO, doğu sınırlarına otomatik savunma sistemleri konuşlandırmayı planlıyor

ABD Deniz Piyadeleri Norveç'te NATO eğitim tatbikatına katılıyor (Reuters)
ABD Deniz Piyadeleri Norveç'te NATO eğitim tatbikatına katılıyor (Reuters)

NATO'dan üst düzey bir yetkili, ittifakın doğu sınırları boyunca silah ve mühimmat stoklarını önemli ölçüde genişletmeyi ve otomatik teknoloji kullanarak yeni bir savunma bölgesi oluşturmayı planladığını söyledi.

General Thomas Lowen, yarın yayınlanacak olan Alman gazetesi Die Welt'e verdiği demeçte, bu önlemlerin Rusya'ya karşı caydırıcılığı güçlendirmeyi amaçladığını söyledi.

Yeni bir "katmanlı" savunma konsepti kapsamında NATO, yüksek teknoloji sistemleri kullanarak saldırganı erken aşamada yavaşlatmayı veya durdurmayı hedefleyecek.

NATO'nun Rusya ve Belarus ile olan sınırlarında, düşmanın ilerlemeden önce aşması gereken uzaktan kumandalı veya yarı otomatik sistemler kullanılarak yoğun bir gözetim bölgesi kurulacak.

İzmir'deki NATO Müttefik Kara Komutanlığı Operasyonlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Lowen, gazeteye verdiği demeçte, doğu sınırındaki gözetimin, karada, havada, uzayda ve dijital alanda veri toplayan sistemlere dayanacağını söyledi.

Lowen, bilgilerin NATO müttefiklerine gerçek zamanlı olarak sunulacağını ve radar, akustik ve optik sensörler gibi sabit ve mobil sistemlerin yanı sıra uydu, insansız hava araçları (İHA) ve keşif uçaklarından elde edilen verilerin de kullanılabileceğini ifade etti.

NATO, sınır boyunca Lowen'in "sıcak bölge" olarak adlandırdığı, saldırganları erken aşamada durdurmak veya yavaşlatmak için tasarlanmış bir bölge kurmayı planlıyor. Şarku’l Avsat2ın edindiği bilgiye göre bu bölge, silahlı insansız hava araçları (İHA), yarı otonom savaş araçları, otomatik sistemler ve otomatik hava savunma yeteneklerini içerebilir.