Türkiye, Avrupa ve NATO ile Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri görüştü

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar (DPA)
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar (DPA)
TT

Türkiye, Avrupa ve NATO ile Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri görüştü

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar (DPA)
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar (DPA)

Milli Savunma Bakanı (MSB) Hulusi Akar, NATO Askeri Komite Başkanı Orgeneral Stuart Peach ile dün Ankara’da bir araya geldi.
Görüşmede, Doğu Akdeniz’deki son gelişmeler ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Türkiye ve Yunanistan arasında teknik görüşmelerin başlamasına yönelik girişimi ele alındı.
MSB tarafından yapılan açıklamaya göre Akar, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in diyalog çağrılarının olumlu karşılandığını ve Türkiye'nin Doğu Akdeniz’de kıyısı olan tüm ülkelerin uluslararası hukuka uygun şekilde haklarını gözeten bir yaklaşımdan yana olduğunu ifade etti.
Akar sorunları uluslararası hukuk, ikili anlaşmalar, diyalog ve iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde ele almaları ve diğer ülkelerin de konuya aklıselimle ve ittifak ruhuna uygun yaklaşmalarının gerektiğini vurguladı.
Açıklamada “Türkiye, Kıbrıs dahil Mavi Vatan’daki hak ve menfaatlerini bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da korumakta kararlı, azimli ve buna muktedirdir” ifadelerine yer verildi.
Ayrıca Türkiye’nin NATO’daki yükümlülüklerini bugüne kadar eksiksiz yerine getirdiği, bundan sonra da getirmeye devam edeceği kaydedildi.
Aynı gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Erdoğan, Doğu Akdeniz’deki gelişmeler ve Türkiye-Avrupa ilişkilerinin gündeme geldiği görüşmede AB kurumları ve üye ülkelere adil, tarafsız ve sorumlu davranma çağrısında bulundu.
Erdoğan ayrıca dün Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Türkiye Sigorta Tanıtım Töreni’nde yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Milletimizin rızkını, krizden ve kaostan beslenen çevrelere yedirmemekte kararlıyız. Tarih boyunca ülkemizin bileğini diplomaside, savunmada, askeri alanda bükemeyenler, silah olarak her zaman ekonomiye sarılmışlardır.”
Cumhurbaşkanı ayrıca Avrupalı ​​yetkililer tarafından bölgesel meselelerle ilgili olarak yaptığı açıklama ve adımların çözüme katkı sağlamadığını vurguladı.
Bu arada Atina, Ankara’nın Avrupa’ya gitme hedefiyle hareket eden yeni bir mülteci dalgasına kapısını açacağı beklentisiyle güçlerini Türkiye ile sınır bölgelere konuşlandırdı.
Yunanistan Göç ve İltica Bakan Yardımcısı Yorgos Kumutsakos, mültecilerin AB’ye baskı yapmak için kullanabileceği konusunda uyarıda bulunarak “Hazırız ve geçen mart ayında yaptığımız gibi cevap vereceğiz” dedi.
Suriye rejiminin, 27 Şubat’ta İdlib’deki Türk askerlerine saldırmasının ardından Türkiye, mültecilerin Avrupa’ya gitmesi için sınırlarını açmıştı
Yunan güvenlik güçleri, yasa dışı göçmen ve sığınmacıların içeri girmesini önlemek amacıyla sınıra konuşlandırılmıştı. Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı (Frontex) Türkiye sınırına sınır korumu gücü göndermişti.
AB, Türkiye’yi anlaşmazlığı diyalog yoluyla çözmeye çağırarak Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini durdurmaya çağırdı.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides, bugün adayı ziyaret edecek olan Rus mevkidaşı Sergay Lavrov’a Türkiye ile yaşanan gelişmeler hakkında bilgi vereceğini söyledi.
Rum Bakan Sputnik’e verdiği demeçte, “Ziyaret, Lavrov’a son gelişmeler hakkında bilgi vermek ve Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesi de dahil olmak üzere Doğu Akdeniz’deki Türk faaliyetleri hakkında görüş alışverişinde bulunmak için bir fırsat sağlayacak” dedi.



Kaynaklar: Pentagon'un Ukrayna'ya silah sevkiyatını durdurma kararı Trump'ı şaşırttı

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
TT

Kaynaklar: Pentagon'un Ukrayna'ya silah sevkiyatını durdurma kararı Trump'ı şaşırttı

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)

Konuyla ilgili bilgi sahibi üç kaynağa göre ABD Başkanı Donald Trump'ın Ukrayna'ya daha fazla savunma silahı gönderme kararı, geçen hafta Ukrayna'ya bazı silahların sevkiyatı konusunda moratoryum ilan eden Pentagon yetkililerine özel olarak kızgınlığını ifade etmesinin ardından geldi.

Şarku'l Avsat'ın DPA'dan aktardığına göre Pentagon geçtiğimiz hafta, ABD stoklarının azalmasına ilişkin endişeleri gerekçe göstererek, Ukrayna'ya taahhüt ettiği bazı hava savunma füzeleri, hassas güdümlü toplar ve bazı silahların teslimatını durduracağını açıkladı.

Trump pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Ukrayna'ya daha fazla silah göndermek zorunda kalacağını söyleyerek bu kararı tersine çevirdi.

Adlarının açıklanmaması kaydıyla konuşan iki kaynak, Pentagon liderleri arasında silah sevkiyatının durdurulması kararına karşı bazı iç muhalefetler olduğunu ve Pentagon politika direktörü Elbridge Colby'nin karar açıklanmadan önce kararı koordine ettiğini söyledi.

Kaynaklardan biri Trump'ın duyuru karşısında şaşırdığını ifade etti.

Beyaz Saray, Pentagon'un Ukrayna'ya silah sevkiyatını askıya almasının Trump'ı şaşırtıp şaşırtmadığına ilişkin sorulara yanıt vermedi.