TBMM Başkanı Şentop'tan Fransa'ya: Hiç kimse ergenlik sorunlarını uluslararası ilişkilere taşımasın

TBMM Başkanı Şentop'tan Fransa'ya: Hiç kimse ergenlik sorunlarını uluslararası ilişkilere taşımasın
TT

TBMM Başkanı Şentop'tan Fransa'ya: Hiç kimse ergenlik sorunlarını uluslararası ilişkilere taşımasın

TBMM Başkanı Şentop'tan Fransa'ya: Hiç kimse ergenlik sorunlarını uluslararası ilişkilere taşımasın

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Fransa'ya yönelik, "Hiç kimse ergenlik sorunlarını uluslararası ilişkilere taşımasın" dedi.
TBMM Başkanı Şentop, Azerbaycan Meclis Başkanı Sahhibe Gafarova ile görüşmesi sonrası gazetecilere açıklama yaptı. Şentop, AB üyesi Güney Avrupa Ülkeleri (Med7) Zirvesi sonunda kabul edilen ortak bildiriye ilişkin olarak, "Burada ifade edilen kararlar, yapılan değerlendirmelerin bir mantığı yok. Uluslararası hukuka, uluslararası deniz hukukuna uygun davranmayı davet eden ülke Fransa. Deniz hukuku ve uluslararası hukukun hangi kurallarına göre Fransa Doğu Akdeniz'de ne arıyor? Türkiye, Fransa, Yunanistan NATO ülkesi. Bir NATO ülkesine karşı diğer bir NATO ülkesi ile beraber Doğu Akdeniz'de operasyon yapmaya kalkmasını uluslararası hukukun hangi perspektifine göre izah edecek? Dolayısıyla bu açıklamanın mantığı yok. Onun için ciddiye alıp cevap vermeye ehemmiyet olmayan değerlendirmeler bunlar" dedi.
Yunanistan'ın Avrupa'nın şımarık çocuğu gibi alıştırıldığını ifade eden Şentop, "Gerek diplomasi, gerek askeri alanda Türkiye cevapları vermiştir. Fransa'nın esas rahatsızlığının Türkiye'nin Afrika'daki etkinliğinin artması olduğunu düşünüyorum. Fransa uzun yıllar Afrika'da onlarca ülkeyi sömüren, hala sömürmeye devam eden, 21. yüzyılda yeni sömürgecilik anlayışıyla sömürmeye devam eden Fransa var. Afrika'da frang para birimi var. Fransa'nın 14 eski sömürgesinin parasıdır. Bu para üzerinden Fransa 500 milyar dolardan fazla sömürge geliri elde etti. Bunlar utanılacak şeyler. Onlar sömürü düzeninin bozulacağına ilişkin endişe taşıdıkları için Türkiye'nin diplomatik ilişki kurması, Türk Hava Yolları'nın uçması Fransa'yı rahatsız ediyor. Fransa'nın esas rahatsızlığı Türkiye'nin orada etkisini artırmasıdır. Fransa'yı dürüst davranmaya davet edelim. Manş Denizi'nde İngiltere ile yaptığı deniz sınırı anlaşmasında adalarla ilgili benimsedikleri ilkeleri Türkiye'nin savunduğu tezlerle aynı. Ama tam aksini savunmaya kalkıyor. İkiyüzlülük, çifte standart. Bir NATO ülkesi olarak ikiyüzlülükten vazgeçmesini bekliyoruz. Hiç kimse ergenlik sorunları uluslararası ilişkilere taşımasın" dedi.



Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
TT

Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)

Hindistan'dann daha fazla kömür üretilen Çin'in Şansi bölgesi, yeşil bir gelecek istiyor.

Guardian’ın haberinde, “Çin’in kömür merkezi” diye nitelenen bölgenin geçen yıl toplamda çıkarılan 1,27 milyar ton kömürle Hindistan’ı geride bıraktığı belirtiliyor.

Çin’in elektrik ihtiyacını karşılamada önemli rol oynayan Şansi, ülkedeki karbon salımının da merkezi konumunda.

Pekin yönetimi 2060’a kadar net sıfır karbon hedefine ulaşmayı amaçlıyor. Bu kapsamda Şansi’de kömür sektöründeki yaklaşık 1,7 milyon işin 2030’a kadar yok olması bekleniyor. Bu durumun da bölge açısından “ekonomik bir saatli bomba” olduğu ifade ediliyor. 

Şansi’nin buna karşı çözüm stratejilerinden biri yeşil enerjiye geçişi hızlandırmak. LONGi şirketi, Datong’da güneş paneli fabrikası açtı, burada çalışanların yarısı eski kömür işçileri.

Meijin Energy de kömürün yan ürünü olan kok gazından hidrojen yakıtı üretmeye başladı. Şirketin hidrojen üretim bölümünden Ma Kai şunları söylüyor: 

Kok işlemi sırasında çıkan gazı eskiden doğrudan yakardık ya da salardık. Bu hem çevreye zararlıydı hem de kaynak israfıydı. Artık bunu değerlendiriyoruz.

Ancak Helsinki merkezli düşünce kuruluşu Enerji ve Hava Temizliği Araştırma Merkezi’nden Lauri Myllyvirta, “Kömürden kimyasal üretimiyle temiz enerji olur mu?” diyerek yönteme karşı çıkıyor. 

Bölgede kültürel turizmin canlandırılması da talep ediliyor. 2024’te Linfen’deki Şiaoşitian ve Guangşeng tapınaklarını ziyaret eden turist sayısı yüzde 335 arttı. Haberde, bu artışta ünlü video oyunu Black Myth: Wukong’un da katkısı olduğuna dikkat çekiliyor. 

Bunlara ek olarak Çin yenilenebilir enerji üretimini hızlandırıyor. Nisan itibarıyla ülkedeki rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi 1,500 gigawatt’a ulaştı. Ancak ülke hâlâ enerji ihtiyacının yüzde 60’ını kömürden karşılıyor. 

Independent Türkçe, Guardian, New York Times