Filistinliler, İsrail hapishanelerine telefon sokmaya çalışırken yakalandı

İsrail askerleri dün el- Halil’de bir genci tutukladı (EPA)
İsrail askerleri dün el- Halil’de bir genci tutukladı (EPA)
TT

Filistinliler, İsrail hapishanelerine telefon sokmaya çalışırken yakalandı

İsrail askerleri dün el- Halil’de bir genci tutukladı (EPA)
İsrail askerleri dün el- Halil’de bir genci tutukladı (EPA)

Filistinliler, İsrail hapishanesindeki mahkûmlara telefon vermeye çalışırken yakalandı. Bu tür bir girişim iki yıl önce de denenmişti. Mahkûmların kullanması için 6 adet cep telefonunu  küçük insansız hava araçlarıyla hapishaneye sokmak isteyen Filistinlilerin eylemi,  İsrail istihbarat servisleri, polis ve cezaevi idaresinin operasyonuyla son buldu.
Olay, Cuma günü beş Filistinli hakkında iddianamenin sunulmasının ardından basına yansıdı. İddianameye göre, 28 Temmuz akşamı saat 22.00’da biri Fetih Hareketi, diğer ikisi "İslami Cihad"dan olmak üzere üç eski tutuklu, arabayla Beyt She'an yakınlarındaki "Shata" cezaevi önüne gelip bölgede keşif yaptı. Keşfin ardından, yakındaki bir tarım alanına girdiler ve cep telefonlarını bağladıktan sonra droneları hazırladılar.
Ancak İsrail polisi, Cezaevleri Müdürlüğü ekipleri ve Şin Bet istihbarat servisi üyeleri, operasyonla ilgili istihbarat bilgileri almış ve operasyon için önceden hazırlık yapmıştı. Polis, üç Filistinliyi harekete geçmeden önce gözaltına aldı. Özel birlikler ise aynı anda İsrail hapishanesinin "İslami Cihad" bölümüne baskın düzenledi ve taşıdığı gizli telefonda konuşurken yakalanan bir mahkûm ile ona yardım eden bir mahkumu başka bir odaya götürdü. Savcılık, beş Filistinlinin suç işlediğini ifade ederken, kullandıkları arabada bir miktar uyuşturucu ele geçirildiğini vurguladı.
Filistinliler buna benzer bir faaliyet yürüterek, 2018 Ekim ayında insansız hava aracıyla telefonları hapishaneye ulaştırmaya çalışmıştı. Ancak droneların operatörleri kontrolü kaybetti ve hapishaneye ulaşmadan yakındaki bir araziye düştü. İnsansız hava aracı 60 telefon taşıyordu. Soruşturmalar, bir İsrailli mahkum da dahil olmak üzere 8 kişinin operasyona karıştığını gösterdi. Tutuklanan kişilerin, bir gardiyan ve içerdeki birkaç Filistinli mahkum ile koordineli olarak, insansız hava aracını havalandırma ve hapishanenin belirli bir noktasında inişini koordine etme konusunda eğitildikleri ortaya çıktı. "Şin Bet" o dönemde sanıkların, hapishanelerdeki Filistinli mahkumlara alınan düzinelerce cep telefonunu içeriye sızdırdıklarını açıkladı. Açıklamada, ele geçirilen telefonların uzun süre hapis cezası alan kişilere ulaştırılmak istendiği ifade edildi. Filistinli tutukluların tutuklu takası anlaşması için hapishanenin içinden çeşitli faaliyetleri yürüttükleri, özellikle de adam kaçırma olayları planlamak için çaba sarf ettikleri biliniyor.
20 Aralık 2016'da Knesset (İsrail parlamentosu) milletvekili Basel Ghattas, Shata hapishanesinde Filistinli mahkûmlara izinsiz olarak 15 cep telefonu vermeye çalışırken tutuklandı ve 2017'de yargılanarak istifaya zorlandı. Savcı ise Ghattas’ın telefonlar için para aldığını iddia etti. Ghattas ise telefonları insani amaçlarla hapishaneye sokmaya çalıştığını söyledi. Ghattas, suçunu itiraf ederek iki yıl hapis cezasına çarptırıldı. 



İsrail-İran çatışmaları: Tahran siyasi mahkumlara baskıyı artırdı

İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
TT

İsrail-İran çatışmaları: Tahran siyasi mahkumlara baskıyı artırdı

İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)

İsrail'le 12 günlük çatışmanın ardından İran ülke içindeki baskıyı artırıyor.

Guardian'ın haberinde, 13 Haziran'da İsrail'in saldırısıyla başlayan ve İran'ın misillemesinin ardından 24 Haziran'da ABD'nin arabuluculuğunda ateşkes ilan edilen çatışmaların, İran'da "geniş çaplı bir iç baskı dalgasını" tetiklediği belirtiliyor.

İsrail'in 23 Haziran'da Evin Hapishanesi'ne düzenlediği saldırıda 71 kişinin hayatını kaybettiği anımsatılıyor. Hayatta kalan bazı mahkumların da daha kötü koşullardaki cezaevlerine nakledildiği yazılıyor.

Mahsa Emini protestolarına katıldığı gerekçesiyle hapse atılan aktivist Rıza Handan'ın, bombalamadan sonra daha kötü şartlardaki bir hapishaneye gönderildiği belirtiliyor. 60 yaşındaki aktivistin kızı şunları söylüyor:

Ne babamın ne de diğer mahkumların yatağı var, yerde uyumak zorunda kalıyorlar. Bir keresinde uyandığında battaniyesinin içinde 6 ya da 7 tahtakurusu bulmuştu.

Kadın mahkumların da yanlarına kişisel eşyalarını bile alamadan Karçak Hapishanesi'ne gönderildiği belirtiliyor. İdam cezasına çarptırılan Kürt yardım çalışanı Pakşan Azizi'den en az iki gündür haber alınamadığı aktarılıyor. Af Örgütü'ne göre Azizi, "barışçıl insani yardım ve insan hakları faaliyetleri" nedeniyle cezalandırıldı. Tahran yönetimiyse kendisini "devlete karşı silahlı isyanla" suçluyor.

Savaş sonrası İran genelinde bir güvenlik baskısı dalgası başlatıldığı da ifade ediliyor. Kolluk kuvvetlerinin kontrol noktaları oluşturduğu ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle birçok kişinin tutuklandığı aktarılıyor.

İsrail-İran çatışmalarında Mossad'ın Tahran'da gizli bir drone üssü kurduğu ortaya çıkmıştı. Ayrıca istihbarat teşkilatına bağlı komandoların saldırıdan aylar önce başkente sızarak operasyon sırasında İran'ın hava savunma sistemlerini imha ettiği belirlenmişti. Mossad da casusların saldırılarda yer aldığını doğrulamıştı.

İran devlet medyasında geçen ay çıkan haberlerde, İsrail istihbaratı adına çalıştığı iddia edilen 700 kişinin yakalandığını duyurulmuştu. ABD merkezli İran İnsan Hakları Merkezi'nin (CHRI) verilerine göre 6 kişi casusluk iddiasıyla idam edildi. CHRI'dan Hadi Gayemi şu iddiaları paylaşıyor:

İranlı yetkililer, insanları hiçbir gerekçe göstermeden ve avukatlarına erişim hakkı vermeden gözaltına alıyor, ardından ‘ulusal güvenlik' suçlamalarıyla idam ederek halkı sindirmeye ve kontrolü yeniden kurmaya çalışıyor.

New York Times'ın analizinde de Evin Hapishanesi'nin "insan hakları ihlalleriyle" gündem olduğu hatırlatılıyor. Haberde, 12 günlük çatışmaların ardından Tahran yönetiminin tarihsel bir kavşakta olduğu yazılıyor. İran'ın ileride içerideki baskıyı artırmakla ülkenin dönüşümüne yönelik politikaları uygulamak arasında bocalayabileceği ifade ediliyor.

Independent Türkçe, Guardian, New York Times