ABD: DEAŞ, Suriye ve Irak dışında genişlemeye devam ediyor

ABD: DEAŞ, Suriye ve Irak dışında genişlemeye devam ediyor
TT

ABD: DEAŞ, Suriye ve Irak dışında genişlemeye devam ediyor

ABD: DEAŞ, Suriye ve Irak dışında genişlemeye devam ediyor

Irak ve Suriye'deki aşırılık yanlısı terörist grupların tehdidi konusundaki tartışmalar halen sürüyor.
Başkan Trump'ın açıklamalarında, ‘hilafet rüyasına son verildiği’ ve ‘örgüt lideri Ebubekir Bağdadi’nin ortadan kaldırıldığı’ vurgulanırken; ABD Ulusal Terörle Mücadele Merkezi Direktörü, DEAŞ’ın küresel bir tehdit olmaya devam ettiğini ve genişlediğini söylüyor.
ABD Ulusal Terörle Mücadele Merkezi Direktörü Christopher Miller, Temsilciler Meclisi’nde yaptığı açıklamada, ‘terör örgütü DEAŞ’ın Suriye ve Irak'ta ortadan kaldırılmasına ve örgüt liderlerinin tasfiye edilmesine rağmen yaklaşık 20 bağlantılı grupla küresel olarak genişlemeye devam ettiğini’ kaydetti.
Miller, Milli Güvenlik Komitesi önünde gerçekleştirilen oturumda, bu aşırılık yanlısı örgütün terörizmle mücadelede yaşanan uluslararası geri çekilme ışığında ‘son altı yıl içinde verdiği büyük kayıpları telafi etme yeteneğini defalarca gösterdiğini’ vurguladı. Örgütün Suriye ve Irak'ta havan mermileri ve el yapımı patlayıcılar kullanarak suikast ve saldırılar gerçekleştirdiğine dikkat çeken Miller, yeni lider Muhammed Said Abdurrahman el-Mevla’nın coğrafi olarak liderlikten uzak olan grupların yeni saldırılarını koordine edebildiğini söyledi. Ayrıca 9 Ağustos'ta Nijer'de meydana gelen ve 6 Fransız yardım çalışanı da dahil olmak üzere 8 kişinin ölümüne sebep olan saldırının örgüt tarafından üstlenildiğine atıfta bulundu.
Direktör Miller, örgütün ‘propaganda amacıyla başarı olarak isimlendirdiği saldırıları video kayıtlarıyla belgelediğini ve bu şekilde cihatçıların bölgeden çıkarılmalarına rağmen halen aktif olduklarını göstermeye çalıştığını’ kaydetti. Terör örgütün Suriye'deki gözaltı merkezlerinde aileleriyle birlikte olan binlerce üyesini, durumlarıyla alakalı uluslararası bir sürecin yokluğunda kurtarmaya odaklandığını dile getiren Miller, örgütün Suriye ve Irak dışındaki küresel ağının yaklaşık 20 fraksiyon içerdiğine dikkat çekti.
ABD Ulusal Terörle Mücadele Merkezi Direktörü Miller, el-Kaide örgütünün şu anda en zayıf dönemini yaşadığını ve DEAŞ’ın aksine geçmişteki gibi aktif olamadığını belirtiyor. Miller bu durumun, örgüt liderlerinin ve önde gelen isimlerinin tasfiye edilmesinden kaynaklandığını düşünüyor.
Miller'e göre Yemen ve Afrika'daki örgüte bağlı gruplar halen kanlı saldırılar gerçekleştirebiliyor. Ancak örgütün Hindistan ve Pakistan'daki oluşumlarının gücü büyük ölçüde zayıflamış durumda.
Örgütün Afganistan'daki varlığı yalnızca hayatta kalmaya çalışan birkaç düzine savaşçıdan ibaret. Ayrıca ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Kenneth McKenzie'nin, Suriye rejim güçleri ile Rusya’nın kontrolündeki bölgelerde DEAŞ tehdidinin artabileceği konusunda uyarıda bulunduğu belirtiliyor. Fırat Nehri'nin batısında kötüleşen durumdan Rusya ve Suriye rejimini sorumlu tutuluyor. McKenzie önceki açıklamalarında, örgütün saflarını yeniden düzenlemek için bölgedeki boşluktan istifade edeceğine ilişkin endişesini dile getirmişti. Ayrıca Rusya ve Esed rejiminin, bu bölgeyi askeri olarak temizledikten sonra nasıl yöneteceklerine dair hiçbir fikirlerinin olmadığını vurgulamıştı.



Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
TT

Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)

Hindistan'dann daha fazla kömür üretilen Çin'in Şansi bölgesi, yeşil bir gelecek istiyor.

Guardian’ın haberinde, “Çin’in kömür merkezi” diye nitelenen bölgenin geçen yıl toplamda çıkarılan 1,27 milyar ton kömürle Hindistan’ı geride bıraktığı belirtiliyor.

Çin’in elektrik ihtiyacını karşılamada önemli rol oynayan Şansi, ülkedeki karbon salımının da merkezi konumunda.

Pekin yönetimi 2060’a kadar net sıfır karbon hedefine ulaşmayı amaçlıyor. Bu kapsamda Şansi’de kömür sektöründeki yaklaşık 1,7 milyon işin 2030’a kadar yok olması bekleniyor. Bu durumun da bölge açısından “ekonomik bir saatli bomba” olduğu ifade ediliyor. 

Şansi’nin buna karşı çözüm stratejilerinden biri yeşil enerjiye geçişi hızlandırmak. LONGi şirketi, Datong’da güneş paneli fabrikası açtı, burada çalışanların yarısı eski kömür işçileri.

Meijin Energy de kömürün yan ürünü olan kok gazından hidrojen yakıtı üretmeye başladı. Şirketin hidrojen üretim bölümünden Ma Kai şunları söylüyor: 

Kok işlemi sırasında çıkan gazı eskiden doğrudan yakardık ya da salardık. Bu hem çevreye zararlıydı hem de kaynak israfıydı. Artık bunu değerlendiriyoruz.

Ancak Helsinki merkezli düşünce kuruluşu Enerji ve Hava Temizliği Araştırma Merkezi’nden Lauri Myllyvirta, “Kömürden kimyasal üretimiyle temiz enerji olur mu?” diyerek yönteme karşı çıkıyor. 

Bölgede kültürel turizmin canlandırılması da talep ediliyor. 2024’te Linfen’deki Şiaoşitian ve Guangşeng tapınaklarını ziyaret eden turist sayısı yüzde 335 arttı. Haberde, bu artışta ünlü video oyunu Black Myth: Wukong’un da katkısı olduğuna dikkat çekiliyor. 

Bunlara ek olarak Çin yenilenebilir enerji üretimini hızlandırıyor. Nisan itibarıyla ülkedeki rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi 1,500 gigawatt’a ulaştı. Ancak ülke hâlâ enerji ihtiyacının yüzde 60’ını kömürden karşılıyor. 

Independent Türkçe, Guardian, New York Times