TSK, İdlib’de yeni üs kuruyor

Cebel ez-Zaviye’de hareket halindeki Türk konvoyu.  (İdlib Haberleri)
Cebel ez-Zaviye’de hareket halindeki Türk konvoyu. (İdlib Haberleri)
TT

TSK, İdlib’de yeni üs kuruyor

Cebel ez-Zaviye’de hareket halindeki Türk konvoyu.  (İdlib Haberleri)
Cebel ez-Zaviye’de hareket halindeki Türk konvoyu. (İdlib Haberleri)

Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye rejim güçlerinden önce ulaştıkları İdlib’in güney kırsalındaki Cebel ez-Zaviye’ye kurdukları yeni gözlem noktasına askeri sevkiyat yaptı.
Aralarında iş makineleri ve tankların da olduğu 25’ten fazla araçtan oluşan askeri konvoy dün askeri üsse giriş yaptı. Bölgeye sevk edilen araçlar önceki gün Cebel ez-Zaviye’dnin Kukfin köyündeki stratejik bir tepede Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kurulan askeri üsse konuşlandırıldı. İş makineleri dün sabah üssün kurulacağı noktada siperler kazarken askeri gözlem noktasının etrafına da nöbet kabinleri yerleştirildi.
Türk Silahlı Kuvvetleri geçtiğimiz birkaç günde  İdlib’in kuzey kırsalındaki Kefer Lusin geçiş bölgesinden İdlib’in güney kırsalında konuşlandırılmış Türk askeri noktalarına uzun menzilli tanklar ve obüsler dahil olmak üzere 100’ün üzerinde araçla askeri sevkiyat gerçekleştirdi.
Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye rejim güçlerinin bölgeyi gün geçtikçe daha fazla hedef alması ve saldırılarını artırmasıyla birlikte Cebel ez-Zaviye’de askeri bir nokta kurmuştu. Türk ordusu tarafından yapılan bu takviyeler, Suriye rejiminin İdlib’deki işgalini ve hakimiyet alanlarını genişletmesini önlemeyi hedefliyor. Rejim güçleriyle muhalif gruplar arasında bir kırılma noktası oluşturulması planlanıyor.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Lazkiye’nin kuzeyindeki Cebel el-Ekrad’ın Ketf Hassun eksenindeki mevzilerini hedef alan “el-Fethu’l-Mubin” fraksiyonlarının İdlibin doğu kırsalındaki Serakib civarında rejim üslerini bombardımana tutmasına ek olarak füze saldırıları gerçekleştirdiği bildirdi.
İdlib’in güney kırsalındaki el-Fatire, Kansafra, Sufuhon, Fuleyfil, Hallube, Enkavi, Ruveyha ve Binin’i hedef alan saldırılar ise sürüyor.
Gözlemevi ayrıca bir Türk konvoyunun Cebel ez-Zaviye’deki Arnebe Kasabası’nın kuzeyinde durduğunu kaydetti. Suriye rejim güçlerinin daha önce defalarca bölgeye doğru ilerleme sağlamaya ve kontrolü ele geçirmeye çalıştığı bilgisine sahip olan Türk Silahlı Kuvvetleri, buradaki ilk askeri üssünü kurmak için sevk ettiği askeri konvoyla İdlib’in güney kırsalında, Cebel ez-Zaviye’nin batı kesimindeki Kukfin köyüne ulaştı.
Diğer yandan muhalif grupların Rakka’nın kuzey doğusundaki Tel Abyad kırsalında bulunan Sarong köyünü iki gün operasyon düzenlediği kaydedildi.



Suriye kıyı kesiminde orman yangınları yayılıyor… Alevleri söndürmek için Türkiye ve Ürdün'den yardım

Suriye'nin Lazkiye kenti kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde çıkan orman yangınından yükselen dumanları izleyen bir adam (EPA)
Suriye'nin Lazkiye kenti kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde çıkan orman yangınından yükselen dumanları izleyen bir adam (EPA)
TT

Suriye kıyı kesiminde orman yangınları yayılıyor… Alevleri söndürmek için Türkiye ve Ürdün'den yardım

Suriye'nin Lazkiye kenti kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde çıkan orman yangınından yükselen dumanları izleyen bir adam (EPA)
Suriye'nin Lazkiye kenti kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde çıkan orman yangınından yükselen dumanları izleyen bir adam (EPA)

Ürdün Sivil Savunma Müdürlüğü ekipleri bugün Suriye kıyı kesimindeki Lazkiye vilayetinde çıkan orman yangınlarını söndürme çalışmalarına katılmaya başladı.

Suriye Sivil Savunma Teşkilatı’nın Facebook sayfasından yapılan paylaşımda, “Ürdün Sivil Savunma Müdürlüğü ekipleri, Lazkiye kırsalındaki orman yangınlarının söndürülmesinde Suriye Sivil Savunması Teşkilatı yangın söndürme ekiplerine destek olmak üzere Suriye kıyı bölgelerine girmeye başladı” denildi.

cdfgth
Suriye Sivil Savunma Teşkilatı’ndan bir görevli Lazkiye kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde büyük bir yangının çıktığı yerde yangınla mücadele ediyor. (EPA)

Paylaşımda, “Ürdün Krallığı, Lazkiye kırsalındaki orman yangınlarının kontrol altına alınması ve söndürülmesinde Suriye Sivil Savunma Teşkilatı ekiplerine katılmaya ve destek vermeye hazır olduğunu ifade etmiştir” ifadesi yer aldı.

Yangınla mücadele ekipleri, zorlu hava koşulları, şiddetli rüzgarlar ve çalışmaları engelleyen ve personelin yaşamına tehdit oluşturan savaş kalıntılarının varlığı gibi karşılaştıkları büyük zorluklara rağmen dört gündür çalışmalarını sürdürüyor.

cdfgth
Büyük çaplı yangın üçüncü gününde de devam ediyor. (EPA)

Söndürme çalışmalarına Türkiye tarafından gönderilen 62 itfaiye ekibi, iki helikopter ve 11 araç katıldı.

cdfgty
Bir Türk yangın söndürme helikopteri, Suriye'nin Lazkiye kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde çıkan yangını söndürme çalışmalarına katıldı. (EPA)

Suriye Acil Durum ve Afet Yönetimi Bakanlığı, Lazkiye'nin kuzey kırsalındaki yangın söndürme operasyonlarına lojistik ve saha desteği sağlamak üzere bir dizi aktif Suriyeli kuruluşla iş birliği içinde ortak bir saha operasyon odası kurulduğunu açıkladı.

dfgty
Suriye'nin Lazkiye kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde çıkan orman yangınının genel görünümü (EPA)

Şarku’l Avsat’ın Suriye resmi haber ajansı SANA’dan aktardığına göre, Suriye Acil Durum ve Afet Yönetimi Bakanı Raid es-Salih bugün X platformunda yaptığı paylaşımda, operasyon odasının yangın söndürme ekiplerini desteklemek için su taşıma araçları sağlayarak, eğitimli itfaiyecilerden oluşan gönüllü ekipler organize ederek ve yangın hatlarını açmak ve yangının yayılmasını önlemeye katkıda bulunmak için kullanılan ağır makineler sağlayarak görevine başladığını söyledi.

Bakan, bu zor koşullarda destek ve yardım sağlayan katılımcı kuruluşlara ve tüm bireylere takdirlerini sundu.

SANA’nın bildirdiğine göre yangınla mücadele ekipleri, sert iklim koşulları, güçlü rüzgarlar ve çalışmaları engelleyen ve personelin yaşamı için tehdit oluşturan savaş kalıntılarının varlığı gibi karşılaştıkları büyük zorluklara rağmen dört gündür çalışmalarını sürdürüyor.