İsrail, Golan’da İran-Hizbullah okulunu bombaladı

İsrail ordusunun Golan’a attığı uyarı
İsrail ordusunun Golan’a attığı uyarı
TT

İsrail, Golan’da İran-Hizbullah okulunu bombaladı

İsrail ordusunun Golan’a attığı uyarı
İsrail ordusunun Golan’a attığı uyarı

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, İran ve Hizbullah terör unsurlarının amaçlarını gerçekleştirmelerine izin verilmeyeceğini bildirdiği açıklamasının ardından dün Golan Tepeleri’nde, Kuneytra’daki İran ve Hizbullah yanlısı bir okulu bombalandı.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nden (SOHR) dün yapılan açıklamada İsrail'in Kuneytra kırsalında gerçekleştirdiği saldırının, bölgenin kuzeyindeki el-Hurriya köyündeki Lübnan ve İran’a bağlı grupların bulunduğu bir okulu hedef aldığı bildirildi. Salı gecesi gerçekleşen bombalamada can kaybı yaşanıp yaşanmadığı ise bilinmiyor.
SANA’nın yaptığı açıklamaya göre İsrail ordusu Salı gecesi Suriye'nin güneyindeki Kuneytra'daki bir füze attı. Haberde "Düşman İsrail gece yarısı Kuneytra’nın kuzey kırsalındaki bir okula füzeyle saldırdı. Bombalamada el-Hurriya köyündeki bir okul hedef alındı. Yalnızca maddi hasar meydana geldi” ifadelerine yer verildi.
SOHR, İsrail’in hedef aldığı bölgede İran ve Hizbullah milislerinin bulunduğu ve bölgenin daha önce de birçok kez hedef alındığını belirtti.
Gözlemevi geçtiğimiz ayın 14'ünde yayınlanan bir raporunda Deyrizor kırsalındaki Ebu Kemal’de sabah saatlerinde 6 güçlü patlama duyulduğunu bildirmişti. Söz konusu patlamaların Suriye-Irak sınırına yakın Ebu Kemal’in güney bölgesinde konuşlanmış olan İranlı milislere yönelik gerçekleşen saldırılardan kaynaklandığı kaydedilmişti. Saldırıda 10 İranlı milis öldürülmüş, milislerin cephaneleri ve depoları da imha edilmişti. Olay yerine ambulanlar gönderildiği bildirilmişti. 
İsrail, son yıllarda Suriye'deki İran ve Hizbullah unsurlarına yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı. Tel Aviv yönetimi bombardımanları nadiren üstleniyor. Ancak İran'ın Suriye'deki askeri varlığını artırma ve Hizbullah’a gelişmiş silahlar gönderme girişimlerine karşı çıkmaya devam edeceğini tekrarlıyor.
İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz bombalamanın ardından yaptığı açıklamada Suriye’de, özel olarak da sınır bölgelerinde İran-Hizbullah varlığının konuşlandırılması girişimlerinin engelleneceğini ve İsrail’in bunun için elinden gelen her şeyi yapacağını belirtti.
Gantz, dün Gazze sınırına gerçekleştirdiği ziyaret sırasında gezerken devlet radyosu Kan’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Güçlerimizin İran veya Hizbullah tarafından gönderilen terör unsurlarının Golan’daki sınır bölgelerinde konuşlandırılmasına izin vermeyeceğini temin ederim. Her zaman yaptığımız gibi onları bölgede yenmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız.”
Baskınları İsrail ordusunun yapıp yapmadığı sorusuna cevap veren Gantz “Her cephede operasyon yapıyoruz. Bu gece bombalamayı kimin gerçekleştirdiği konusuna girmeyeceğim” dedi.
Geçtiğimiz hafta İsrail ordusunun eylül ayında bir kara operasyonu düzenleyerek iki Hizbullah üssünü imha ettiği duyurulmuştu.
İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee  söz konusu dönemde sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “imha edilen mevzilerin Suriye ordusu tarafından keşif ve rutin güvenlik amacıyla kullanıldığını” belirtmişti. İsrail ordusu 21 Eylül gecesi Suriye ordusunun tampon bölgede konuşlanmasını yasaklayan anlaşmayı ihlal etmesi üzerine baskın düzenleyerek mevzileri imha etmişti.
İsrail bu saldırıyla Suriye rejimine karşı izlediği "görmezden gelme" politikasına son verdi. İsrail savaşın başlangıcından bu yana Suriye ile arasında 31 Mayıs 1974'te Cenevre'de imzalanan anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerin ihlal edilmesine göz yummuyordu. Anlaşma İsrail’in Golan’ın bir kısmında kalmasını öngörüyor, bölgenin 20-25 km doğusundaki bir alanda Suriye’ye karşı askeri anlamda hareketliliği yasaklıyordu. Suriye savaş çıkana kadar bu anlaşmaya sıkı sıkıya bağlı kaldı. Rejim güçleri, özellikle HTŞ ve DEAŞ güçlerinin bölgedeki kasabaların bir kısmını ele geçirmesinin ardından siyasi ve askeri kanattaki muhalif sesleri bastırmak için ağır silahlarla bu bölgeye girdi. İsrail, geçtiğimiz yıllarda bu faaliyete "göz yumma" politikası izlemişti. Geçen ay yapılan saldırı ile dün Kuneytra’da düzenlenen operasyondan anlaşılıyor ki İsrail, politikasını değiştirmeye ve Suriye ordusunun Golan'ın doğusundaki faaliyetlerine yeni kısıtlamalar getirmeye karar vermiş durumda.



Washington ve Karakas, bir petrol tankerini Venezuela sularına geri götürmek için ortak operasyon düzenledi

Venezüella'nın Maracaibo limanında bir petrol tankeri, (AP)
Venezüella'nın Maracaibo limanında bir petrol tankeri, (AP)
TT

Washington ve Karakas, bir petrol tankerini Venezuela sularına geri götürmek için ortak operasyon düzenledi

Venezüella'nın Maracaibo limanında bir petrol tankeri, (AP)
Venezüella'nın Maracaibo limanında bir petrol tankeri, (AP)

Venezuela Petrol Bakanlığı ve devlet petrol şirketi PDVSA, dün yaptıkları ortak açıklamada, ABD ve Venezuela'nın Minerva petrol tankerini Venezuela sularına geri getirmek için ortak bir operasyon gerçekleştirdiğini bildirdi.

Açıklamaya göre gemi “Venezüella makamlarına herhangi bir ücret ödemeden veya izin almadan” limandan ayrılmıştı.


Avrupa ülkeleri İran'da protestocuların öldürülmesini kınadı

Tahran'da düzenlenen gösteride protestocular yolları kapattı (Arşiv-AFP)
Tahran'da düzenlenen gösteride protestocular yolları kapattı (Arşiv-AFP)
TT

Avrupa ülkeleri İran'da protestocuların öldürülmesini kınadı

Tahran'da düzenlenen gösteride protestocular yolları kapattı (Arşiv-AFP)
Tahran'da düzenlenen gösteride protestocular yolları kapattı (Arşiv-AFP)

Fransa, İngiltere ve Almanya liderleri İran'da protestocuların öldürülmesini kınadı ve İranlı yetkililere itidal gösterip şiddete başvurmaktan kaçınmaları çağrısında bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve Almanya Başbakanı Friedrich Merz’in yaptıkları ortak açıklamada, “İran güvenlik güçlerinin şiddet uyguladığına dair haberlerden derin endişe duyuyoruz ve protestocuların öldürülmesini şiddetle kınıyoruz... İranlı yetkilileri itidal göstermeye çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, “İranlı yetkililer halkını korumakla yükümlüdür ve misilleme korkusu olmadan ifade özgürlüğünü ve barışçıl toplanma özgürlüğünü sağlamalıdır” denildi.

Daha önce, Avrupa Birliği'nin dış politika şefi Kaja Kalas, İran halkının “gelecekleri için mücadele ettiğini” belirterek, rejimin meşru taleplerini göz ardı etmesinin “gerçek yüzünü ortaya çıkardığını” belirtmişti.

X platformunda yaptığı paylaşımda, Tahran'dan gelen görüntülerde güvenlik güçlerinin “orantısız ve aşırı tepki” gösterdiğini belirterek, “barışçıl protestoculara yönelik her türlü şiddet kabul edilemez” diye vurguladı.

 İran'ın kuzeydoğusundaki Meşhed kentinde bir protesto yürüyüşü (Reuters)İran'ın kuzeydoğusundaki Meşhed kentinde bir protesto yürüyüşü (Reuters)

“İnterneti kesmek ve protestoları şiddetle bastırmak, kendi halkından korkan bir rejimi ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

Uluslararası tepkiler artarken, çok sayıda Avrupa Parlamentosu üyesinin protestoculara açık destek verdiğini açıklaması üzerine Tahran ile Avrupa Birliği kurumları arasındaki anlaşmazlık daha da keskinleşti.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, “dünya bir kez daha cesur İran halkının ayağa kalktığına tanık oluyor” diyerek “Avrupa halkın yanında” olduğunu vurguladı.

Buna karşılık, İran'ın Avrupa Birliği nezdindeki misyonu, Avrupa Parlamentosu'nu çifte standart ve iç işlerine müdahale etmekle suçladı.

Belçika Başbakanı Bart De Vever, “cesur İranlıların yıllarca süren baskı ve ekonomik sıkıntılardan sonra özgürlüğü savunmak için ayaklandıklarını” belirterek, onların “tam desteğimizi hak ettiklerini” ve “şiddet yoluyla onları susturma girişimlerinin kabul edilemez olduğunu” vurguladı.

İsveç ve Avusturya, İran büyükelçisini dışişleri bakanlığına çağırdıklarını açıkladı.


Rusya, Ukrayna'yı ikinci kez hipersonik füzeyle vurdu

Ukrayna güvenlik servisleri tarafından dağıtılan fotoğrafta Rus füzesinin kalıntıları (AFP)
Ukrayna güvenlik servisleri tarafından dağıtılan fotoğrafta Rus füzesinin kalıntıları (AFP)
TT

Rusya, Ukrayna'yı ikinci kez hipersonik füzeyle vurdu

Ukrayna güvenlik servisleri tarafından dağıtılan fotoğrafta Rus füzesinin kalıntıları (AFP)
Ukrayna güvenlik servisleri tarafından dağıtılan fotoğrafta Rus füzesinin kalıntıları (AFP)

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Washington'dan Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik yeni saldırılarda nükleer savaş başlığı taşıyabilen orta menzilli balistik füze kullanmasına yanıt vermesini istedi.

Moskova, Kiev'de en az dört kişinin ölümüne neden olan Ukrayna'ya yönelik yoğun gece bombardımanı sırasında Oreşnik hipersonik füzesini ikinci kez kullandığını doğruladı. Ukrayna, bu saldırıları Avrupa için “ciddi bir tehdit” ve Batı için bir “sınama” olarak değerlendirdi.

Avrupa Birliği'nin dış politika sorumlusu Kaja Kallas, Rusya'nın saldırısını kınayarak, Başkan Putin'in barış istemediğini ve Moskova'nın diplomasiye daha fazla füze ve yıkımla yanıt verdiğini söyledi.

Kallas, Rusya'nın Oreşnik füzelerini kullanmasının Ukrayna'ya karşı açık bir gerilimi artırma ve Avrupa ile Amerika'ya bir uyarı olduğunu ifade etti.

Kallas, AB üye ülkelerine hava savunma sistemlerini güçlendirmeleri çağrısında bulundu.