Japonya’da yeni Kovid-19 dalgası hükümete geri adım attırdı

Fotoğraf (İHA)
Fotoğraf (İHA)
TT

Japonya’da yeni Kovid-19 dalgası hükümete geri adım attırdı

Fotoğraf (İHA)
Fotoğraf (İHA)

Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, ekonomiyi canlandırmak için hayata geçirilen hükümet destekli "seyahate çık" kampanyasının yüksek sayıda koronavirüs vakası görülen bölgelerde askıya alınacağını açıkladı.
Japonya'da dört ardışık gün boyunca rekor seviyede Kovid-19 vakası tespit edilmesinin ardından, Japonya hükümeti ekonomiyi canlandırmak için hayata geçirilen ancak salgın endişesi nedeniyle eleştirilerin hedefi olan "seyahate çık" kampanyası ile ilgili geri adım attı. Japonya Başbakanı Yoshihide Suga vaka sayısının fazla olduğu bölgelerde sübvansiyon programının askıya alınacağını duyurdu. Koronavirüs ile mücadele kapsamında kurulan hükümet görev gücü toplantısında konuşan Suga, riskli bölgelere kampanya kapsamında yapılacak yeni seyahatler için rezervasyon kabulünün durdurulacağını söyledi.

"İşbirliği şart"
Hükümet tarafından hayata geçirilen bir diğer sübvansiyon programı olan "yemeğe çık" kampanyasına da değinen Suga, eyalet yönetimlerinden program kapsamında sağlanan indirim kuponlarının dağıtımının durdurulmasını değerlendirmelerini isteyeceğini belirtti. Suga, "Daha sert tedbirler gerektiren durumlardan kaçınmak için halkın işbirliği şart" ifadelerini kullandı.
Japonya’da dört ardışık gün boyunca rekor kıran vaka sayısı dün 2 bin 596 olmuş, 12 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle ölü sayısı bin 994'e yükselmişti. Salgında yeni dalga endişeleri karşısında hükümetin seyahat sübvansiyonları eleştirilerin hedefi olurken, kamuoyunun bazı kesimleri salgına rağmen yalnızca ekonomik tedbirlerin önemsenmesine tepki göstermişti.
Japonya Başbakanı Yoshihide Suga geçtiğimiz Cuma yaptığı açıklamada eleştirilere rağmen iç turizmi canlandırmaya yönelik "seyahate çık" kampanyasının devam edeceğini söylemiş, ilgili uzmanların görüşlerini dikkate alarak kampanyayı gözden geçirdiklerini ifade etmişti. Suga, "Uygun şekilde sürdürmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.



Yunanistan beklentilerin çok üstünde bir bütçe fazlası sağladı

Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
TT

Yunanistan beklentilerin çok üstünde bir bütçe fazlası sağladı

Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)

Yunanistan Ekonomi ve Maliye Bakanlığı'nın yeni açıkladığı ilk verilere göre yılın ilk 6 ayında 4,67 milyar euroluk faiz dışı bütçe fazlası sağlandı. 

2025'in ilk yarısı için 2,24 milyar dolarlık bütçe fazlası hedeflenmişti ama son rakam, hedefin iki katının aşıldığını gösterdi.

2025'in ilk yarısındaki bütçe fazlasının 2,24 milyar dolar seviyesini bulmasının amaçlandığı ülkede, hedefin iki katının üstüne çıkıldı. 

Ülkenin önde gelen ekonomi gazetelerinden Naftemporiki, büyüme eğiliminin devam etmesinin ve sene sonunda faiz dışı bütçe fazlasında 10 milyar dolar sınırının aşılmasının beklendiğini bildiriyor.

Eğer bu hedef de tutturulursa Doğu Avrupa ülkesi gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 4'ü kadar faiz dışı bütçe fazlası sağlayacak. 

Resmi rakamlara göre, faiz dışı bütçe fazlası geçen yıl 11,4 milyar euroyu bularak GSYH'nin yüzde 4,8'ine ulaşmıştı. 

Orta sınıfın vergi yükünün hafifletilmesi, dezavantajlı gruplara ekonomik yardım sağlanması ve barınma krizini çözecek önlemlerin alınması için hazırlık yapan Yunanistan yönetimi, bu başarıyla birlikte rahatladı.

Ev sahibi olmayanlara bir aylık kira yardımı gibi planlar gündemde.

Ağustosta bu hazırlıkların tamamlanması ve Başbakan Kiryakos Miçotakis'in eylülde düzenlenecek Selanik Uluslararası Fuarı'nda halka seslenerek müjdeleri sıralaması bekleniyor. 

Uzmanlar, 2009-2018'de ekonomik krizle boğuşan Yunanistan'ın vergi kaçakçılığını engelleyip elektronik ödeme sistemlerinin kullanımını artırarak bu başarıyı sağladığını bildiriyor. 

Tüm bunlara rağmen Yunanistan yurttaşları, Avrupa Birliği (AB) içindeki en ağır vergi yüküne sahip olup en düşük maaşları alan halklardan biri.

Orta sınıfın gelirinden kesilen vergi oranları yüzde 36'yla 44 arasında değişirken şirketlerden yalnızca yüzde 22 isteniyor. 

Independent Türkçe, Naftemporiki, The National Herald, Reuters