Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Belarus'ta temaslarda bulundu

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov (İHA)
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov (İHA)
TT

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Belarus'ta temaslarda bulundu

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov (İHA)
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov (İHA)

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Belarus ile Rusya’nın Dışişleri Bakanlığı Kurulları toplantısı öncesinde önemli görüşmelerde bulundu.
Belarus ile Rusya’nın Dışişleri Bakanlığı Kurulları toplantısı Belarus’un başkenti Minsk’te gerçekleşiyor. Toplantı öncesi Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov önce Belaruslu mevkidaşı Vladimir Makey ile görüştü. İki ülke arasındaki ilişkiler ve diplomatik çalışmaların yanı sıra Belarus’a karşı batılı ülkelerin aldığı tavır bu görüşmede ele alındı. Bu görüşmenin ardından Lavrov ve Makey, Belarus lideri Lukaşenko’nun konutuna hareket etti. Makey’in de bulunduğu görüşmede Lavrov ve Lukaşenko, iki ülke arasındaki ilişkileri ve yapılan anlaşmaları değerlendirdi. Geçtiğimiz 14 Eylül’de Rusya’nın Soçi kentinde Lukaşenko ve Putin’in imzaladığı anlaşmayı hatırlatan Lavrov, “Sayın Lukaşenko öncelikle size Sayın Putin’in selamını getirdim. Kendisi Soçi’de birlikte imzaladığınız anlaşmaların onaylandığını söyledi. İlişkileri güçlendirme konusunda aynı amaçlara sahibiz. Bazı farklılıklar olsa da aynı hedefe sahibiz. Ortak amacımız halklarımız ve ülkemiz için birlik devletlerinin çıkarları için ilerlemek” dedi.

Anlaşmalar değerlendirilecek
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması (INF) ve Açık Semalar Anlaşması’nda çekildiğini savunarak, “Bugünkü toplantımızda bu konuyu ele alacağız. Kafkasya, Orta Doğu, Avrupa - Atlantik gibi bölgeleri tehdit eden silah anlaşmaları konularını değerlendireceğiz. Toplantıdaki asıl amacımız sizin ve sayın Putin’in imzaladığı anlaşmaların detaylarını değerlendirmek ve iç ve dış politikaya karşı ortak planlama yapmak” dedi.

Lukaşenko’dan Rusya’ya, Dağlık Karabağ teşekkürü
Lavrov’un programını aktarmasından sonra söz alan Lukaşenko, “Rusya ve Belarus aynı apartmanda yaşayan iyi birer komşu. Biz Rusya ile her zaman kardeşçe ilişkiler kurmak istiyoruz. Belarus - Rusya ilişkilerini sıfırlamaktan değil her zaman güçlendirmekten bahsetmeliyiz” dedi.
Uluslararası konulara da değinen Lukaşenko, Dağlık Karabağ konusunda da fikirlerini aktararak, “Kafkasya’da yaşananlardan dolayı sizi tebrik ediyorum. Harikasınız! İnsanlar için yolculuğun başında olsak da Kafkasya’daki durumun normalleşmesi yolunda uzun bir adım atıldı. Bu çok olumlu bir hareket” dedi.
Daha önce Paşinyan ve Aliyev ile bölgedeki soruna dair kendisinin de görüşme yaptığını söyleyen Lukaşenko, “Geçmişte tartıştığımız sorunların çözümünden çok memnunum. Bu nedenle sizi içtenlikle tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.



Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
TT

Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)

Tibet Budizmi'nin ruhani lideri 14. Dalay Lama Tenzin Gyatso cumartesi günü sürgündeki binlerce Tibetli'yle buluştu. 

Dünyanın dört bir köşesinden gelen takipçileri, 14. Dalay Lama'nın onlarca senedir yaşadığı Dharamshala yakınlarındaki büyük tapınakta bir tören düzenledi.  

6 Temmuz'da 90 yaşına girecek 14. Dalay Lama'nın çok uzun bir yaşam sürmesi için duacı oldular. 

Tenzin Gyatso törende yaptığı ve eş zamanlı olarak farklı dillere çevrilen konuşmasında Budistlerin ruhani koruyucularından birine işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

Şu ana kadar elimden gelenin en iyisini yaptım. Avalokiteśvara'nın da desteğiyle 30-40 yıl daha yaşayıp duyarlı varlıklara ve Budizm öğretilerine hizmetimi sürdürmeyi umut ediyorum.

14. Dalay Lama, aralıkta Reuters'a yaptığı açıklamada 110 yaşına kadar yaşayacağını öngörmüştü. 

Tenzin Gyatso, ölümünden sonra Tibet'teki Budizm geleneğinin süreceğini belirterek, bu unvanı taşıyan son kişi olmayacağını önceki günlerde söylemişti.

Ruhani lider, 1587'de oluşturulan Dalay Lama unvanının yeni bir reenkarnasyonla süreceğini ifade etmişti.

Halefinin belirlenmesinde tek yetkinin kendi kurduğu Gaden Phodrang Vakfı'na ait olacağını söyleyen Tenzin Gyatso, 15. Dalay Lama'nın Çin sınırları dışında "özgür dünyada" doğacağını da yinelemişti. 

Gyatso'nun "Çin dahil herhangi bir ülke tarafından siyasi amaçlarla seçilen bir adayın tanınmaması gerektiğini" vurgulamasına Pekin'den tepki gelmişti. 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, yeni Dalay Lama'nın Pekin yönetimi tarafından onaylanması gerekeceğini savunmuştu.

Tibet Budizmi'ne göre Dalay Lama, reenkarne olacağı bedeni kendisi seçebiliyor. 

Tenzin Gyatso, 1940'ta Dalay Lama’nın 14. reenkarnasyonu olarak Tibet Budizmi'nin ruhani liderliğini yapmaya başlamıştı.

Gyatso, Çin birliklerinin Tibet'in başkenti Lhasa'da 1959'da patlak veren bağımsızlık yanlısı ayaklanmayı bastırmasının ardından bölgeyi terk etmiş ve Hindistan'ın kuzeyindeki Dharamshala kentine yerleşmişti. Burada sürgündeki Tibet meclisi ve hükümetini kurmuştu.

Himalaya Dağları'nın kuzeyinde yer alan 2,5 milyon kilometre genişliğindeki Tibet Platosu, deniz seviyesinden ortalama 4 bin 380 metre yüksekliğiyle "dünyanın çatısı" diye biliniyor.

Tarih boyunca yarı göçebe Tibet halkının yurdu olan bölge, 1951'de imzalanan 17 Nokta Anlaşması'yla Çin'in egemenliğine girmişti. Pekin yönetimi, bunu "Tibet'in barışçıl özgürleşmesi" diye adlandırmıştı.

Independent Türkçe, AFP, Reuters