AB, hastaların ilaca erişimi için strateji belirledi

(AFP)
(AFP)
TT

AB, hastaların ilaca erişimi için strateji belirledi

(AFP)
(AFP)

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, hastaların yenilikçi ve uygun fiyatlı ilaçlara erişimini sağlamak ve AB ilaç endüstrisinin rekabet gücünü, yenilikçi kapasitesini ve sürdürülebilirliğini desteklemek için bir "Avrupa İlaç Stratejisi" oluşturulduğunu duyurdu.
AB İlaç Stratejisi’nin, Avrupa'nın, kriz zamanları da dahil olmak üzere farmasötik ihtiyaçlarını sağlam tedarik zincirleri aracılığıyla karşılamasına olanak tanıyacağı belirtildi. Konuya ilişkin olarak Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda konuşan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Daha güçlü bir Avrupa Sağlık Birliği oluşturmanın önemli bir bileşeni olan bu strateji, geleceğe yönelik ve krize dirençli bir AB ilaç sisteminin kurulmasına yardımcı olacaktır’’ dedi.
AB ilaç stratejisinin detaylarına ilişkin yapılan açıklamada, 4 ana hedefin bulunduğu bildirildi. Buna göre yeni ilaç stratejisi öncelikle hastalar için uygun fiyatlı ilaçlara erişimin sağlanmak ve karşılanmamış antimikrobiyal direnç, kanser, nadir hastalıkların tıbbi ihtiyaçların karşılanmasını sağlayacak.
Ayrıca, AB ilaç endüstrisinin rekabet gücünü, yenilikçiliğini ve sürdürülebilirliğini ve yüksek kaliteli, güvenli, etkili ve daha çevreci ilaçların geliştirilmesini desteklemesi hedeflenen stratejiyle her türlü krize hazırlıklı olma ve müdahale mekanizmalarını geliştirmek ve arz güvenliğini ele almak hedefler arasında yer alıyor.
Yüksek düzeyde kalite, etkinlik ve güvenlik standartlarını teşvik ederek dünyada güçlü bir AB sesi sağlamayı da amaçlayan strateji, bir krize müdahale aracından çok daha fazlası olmasına rağmen, KOVID-19 salgınına verilen ilk tepkiden dersler çıkararak Avrupa'nın ilaç sektörünü daha hazırlıklı ve daha dayanıklı hale getirmesinin beklendiği ifade edildi. Konuya ilişkin olarak AB Komisyonu’nun resmi internet sitesinden yayınlanan açıklamada ise, "Strateji, ilaçların erişilebilirliğini, bulunabilirliğini ve satın alınabilirliğini sağlamak için somut eylemler sunmaktadır. Çeşitlendirilmiş ve güvenli tedarik zincirlerini destekler, AB'nin dünyadaki açık stratejik özerkliğini sağlar ve çevresel olarak sürdürülebilir ilaçları teşvik eder" ifadeleri kullanıldı.



Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
TT

Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)

Hindistan'dann daha fazla kömür üretilen Çin'in Şansi bölgesi, yeşil bir gelecek istiyor.

Guardian’ın haberinde, “Çin’in kömür merkezi” diye nitelenen bölgenin geçen yıl toplamda çıkarılan 1,27 milyar ton kömürle Hindistan’ı geride bıraktığı belirtiliyor.

Çin’in elektrik ihtiyacını karşılamada önemli rol oynayan Şansi, ülkedeki karbon salımının da merkezi konumunda.

Pekin yönetimi 2060’a kadar net sıfır karbon hedefine ulaşmayı amaçlıyor. Bu kapsamda Şansi’de kömür sektöründeki yaklaşık 1,7 milyon işin 2030’a kadar yok olması bekleniyor. Bu durumun da bölge açısından “ekonomik bir saatli bomba” olduğu ifade ediliyor. 

Şansi’nin buna karşı çözüm stratejilerinden biri yeşil enerjiye geçişi hızlandırmak. LONGi şirketi, Datong’da güneş paneli fabrikası açtı, burada çalışanların yarısı eski kömür işçileri.

Meijin Energy de kömürün yan ürünü olan kok gazından hidrojen yakıtı üretmeye başladı. Şirketin hidrojen üretim bölümünden Ma Kai şunları söylüyor: 

Kok işlemi sırasında çıkan gazı eskiden doğrudan yakardık ya da salardık. Bu hem çevreye zararlıydı hem de kaynak israfıydı. Artık bunu değerlendiriyoruz.

Ancak Helsinki merkezli düşünce kuruluşu Enerji ve Hava Temizliği Araştırma Merkezi’nden Lauri Myllyvirta, “Kömürden kimyasal üretimiyle temiz enerji olur mu?” diyerek yönteme karşı çıkıyor. 

Bölgede kültürel turizmin canlandırılması da talep ediliyor. 2024’te Linfen’deki Şiaoşitian ve Guangşeng tapınaklarını ziyaret eden turist sayısı yüzde 335 arttı. Haberde, bu artışta ünlü video oyunu Black Myth: Wukong’un da katkısı olduğuna dikkat çekiliyor. 

Bunlara ek olarak Çin yenilenebilir enerji üretimini hızlandırıyor. Nisan itibarıyla ülkedeki rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi 1,500 gigawatt’a ulaştı. Ancak ülke hâlâ enerji ihtiyacının yüzde 60’ını kömürden karşılıyor. 

Independent Türkçe, Guardian, New York Times