Japonya benzinli araçlar satışını yasaklıyor

Japonya benzinli araçlar satışını yasaklıyor
TT

Japonya benzinli araçlar satışını yasaklıyor

Japonya benzinli araçlar satışını yasaklıyor

Japonya'da hükümet, "sıfır sera gazı emisyonu" hedefi doğrultusunda 2030'lu yılların ortalarında yeni benzinli araçların satışını yasaklamayı planlıyor.
Japonya'da hükümet 2030'lu yılların ortaları itibariyle benzinli araçların satışını yasaklamayı planlıyor. Hükümet kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Başbakan Yoshihide Suga'nın göreve geldiğinde işaret ettiği "2050 yılına kadar sıfır sera gazı emisyonu" hedefi doğrultusunda benzinli araç satışlarını aşamalı olarak durdurulması planlanıyor. Hayata geçecek uygulamanın ardından otomotiv endüstrisi, satışına devam edilecek benzinli-elektrikli hibrit araçlar için benzinli motor üretimini sürdürebilecek. Uygulamanın hayata geçmesiyle benzinli araç üretiminde istihdam edilen kişilerin işlerini kaybedebileceğini öngören hükümet, söz konusu senaryo karşısında alternatif çözüm arıyor.

İklim değişikliği ile mücadele hedefi
Geçtiğimiz Eylül ayında görevi sağlık sorunları gerekçesiyle istifa etme kararı alan Shinzo Abe'den devralan Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, Ulusal Meclis'te yaptığı ilk konuşmada ülkesinin 2050 yılına kadar karbon salınımını sıfıra indirmeyi hedeflediğini açıklamış, "İklim değişikliğine cevap vermek artık ekonomik büyümenin önünde bir engel değil. Alınacak tedbirlerin endüstriyel yapıda değişikliklere yol açarak ekonomideki büyümeyi azaltacağına dair düşüncelerimizi değiştirmeliyiz” ifadelerini kullanmıştı.



İtalya ve ABD, teknolojiye uygulanan "ayrımcı" vergileri eleştirdi

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray'da, 17 Nisan 2025 (AFP)
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray'da, 17 Nisan 2025 (AFP)
TT

İtalya ve ABD, teknolojiye uygulanan "ayrımcı" vergileri eleştirdi

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray'da, 17 Nisan 2025 (AFP)
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray'da, 17 Nisan 2025 (AFP)

İtalya ve Amerika Birleşik Devletleri, Roma'nın Washington'u rahatsız eden vergilerden uzaklaştığının olası bir işareti olarak dün dijital hizmetler üzerindeki “ayrımcı” vergileri eleştiren ortak bir açıklama yayınladı.

Açıklama, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin ABD Başkanı Donald Trump ve Başkan Yardımcısı J.D. Vance ile arka arkaya görüşmeler gerçekleştirdiği ve Başkan'ın diğer Avrupalı liderlere gösterdiği ılık muamelenin aksine sıcak bir karşılama gördüğü sırada geldi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'ten aktardığı habere göre Alphabet'in Google, Facebook, Apple ve Amazon gibi ABD'li teknoloji devlerini hedef alan Avrupa gümrük vergileri, Trump'ınki de dahil olmak üzere ABD yönetimleri için uzun süredir rahatsız edici.

İtalya, satışları en az 750 milyon Euro (yaklaşık 853 milyon $) olan dijital şirketler için internet işlemlerinden elde edilen gelir üzerinden yüzde üç vergi uyguluyor.

Roma ve Washington, Meloni'nin Beyaz Saray'a yaptığı ziyaretin ardından perşembe günü bir açıklama yaptı: “Yüksek teknoloji şirketlerinin yatırımlarını çekmek için dijital hizmet vergileri konusunda ayrımcı olmayan bir ortamın gerekli olduğu konusunda mutabık kaldık.”

Açıklamada Trump'ın yakın gelecekte Roma'yı ziyaret edeceği belirtildi, ancak İtalya'nın vergiyi iptal etme taahhüdünde bulunup bulunmadığı konusuna açıklık getirilmedi.

Ortak açıklamada ayrıca ABD'nin, İtalya'nın Akdeniz ve Kuzey Afrika'da önemli bir bölgesel veri merkezi olmasını desteklemek üzere yapay zekâ ve bulut hizmetlerine yaptığı yatırımlar memnuniyetle karşılandı.