Washington ‘askeri kışlaya’ dönüşüyor

Ulusal Muhafız güçlerinin bir üyesi, dün, Washington'daki Kongre Binası'nın yakınında nöbet tutuyor (EPA)
Ulusal Muhafız güçlerinin bir üyesi, dün, Washington'daki Kongre Binası'nın yakınında nöbet tutuyor (EPA)
TT

Washington ‘askeri kışlaya’ dönüşüyor

Ulusal Muhafız güçlerinin bir üyesi, dün, Washington'daki Kongre Binası'nın yakınında nöbet tutuyor (EPA)
Ulusal Muhafız güçlerinin bir üyesi, dün, Washington'daki Kongre Binası'nın yakınında nöbet tutuyor (EPA)

Küresel ‘karar başkenti’ olarak bilinen Washington, seçilmiş Başkan Joe Biden'in yemin töreninden önce, 30'dan fazla eyaletten binlerce Ulusal Muhafız askerinin güvenliği sağlamak için geldiği bir "askeri kışlaya" dönüştü.
Sert kışa ve soğuk havaya rağmen Ulusal Muhafızlar ve güvenlik güçleri tüm şehirde devriye geziyor. Böylece, 6 Ocak'ta Kongre binasında yaşanan isyanın tekrar edilmemesi hedefleniyor. Güvenlik yetkilileri, Kongre binasını tamamen bir güvenlik çiti ile çevreledi. Ulusal Muhafızlar ve güvenlik güçleri gün boyunca binanın içinde ve çevresinde hazır bulundu. Sosyal medyada, Ulusal Muhafızların eğitimlerini Kongre binası içinde ve çevresinde yaptığını gösteren görüntüler yer aldı. Bunun yanı sıra Kongre binası koridorlarında yerlerde yatan Ulusal Muhafızların fotoğrafları da sosyal medya platformlarında çokça paylaşıldı.
Buna ek olarak, ABD güvenlik güçleri, Biden göreve başlamadan önce olası herhangi bir şiddet eylemini engellemek amacıyla ülke çapında bir güvenlik operasyonu düzenliyor. Reuters'e göre, federal ve eyalet yetkilileri internette dolaşıma sokulan tehditleri ve Kongre üyelerine gönderilen tehdit mesajlarını inceliyor. Yetkililer, güvenlik operasyonlarıyla herhangi bir saldırıya yanıt verecek kadar yeterli güce sahip olduklarından emin olmak için çaba gösteriyorlar.
FBI, Washington'da ve 50 eyaletin merkezinde hafta sonu veya yemin töreni sırasında gerçekleşebilecek olası silahlı protestolar konusunda uyarılarda bulundu.
Bu bağlamda, bir savunma yetkilisi basına yaptığı açıklamada, yemin töreninden önceki günlerde Kongre binasına saldırmayı planlayan kişilerin el yapımı patlayıcı kullanabileceklerini ve Ulusal Muhafız güçlerinin bu duruma hazırlıklı olmaları gerektiğini belirtti. Başkentteki kolluk kuvvetleri, geçen hafta Cumhuriyetçi ve Demokrat ulusal komite merkezlerine patlayıcı cihaz yerleştirilmesinin münferit bir olay olmadığını düşünüyor. Çünkü patlayıcı cihazları yerleştirenler henüz tutuklanmış değil. Sosyal medyada yer alan iddialara göre FBI ajanları başkent sakinlerinin kapılarını çalıp şüphelilerin belirlenmesine yardımcı olabilecek herhangi bir fotoğraf veya video görüntülerine sahip olup olmadıklarını sordular.
Ulusal Muhafız Güçleri Sözcüsü Ogrady Walsh, güvenlik güçlerinin “ölümcül ve ölümcül olmayan güç kullanımı, koruyucu ekipman kullanımı ve gerilimi azaltma teknikleri" konusunda eğitildiğini söyledi. Askeri mühendisler, piyade birimleri ve askeri polis dahil olmak üzere bazı koruma birimleri sivil kargaşaya müdahalede edebildikleri gibi el yapımı patlayıcı tehdidine yanıt vermek üzere de eğitiliyor.
ABD Başkanı Donald Trump, Çarşamba akşamı Temsilciler Meclisi'ndeki azil oylamasından kısa bir süre sonra yaptığı açıklamada uzlaştırıcı bir mesaj verdi. Trump söz konusu mesajında, “Geçen hafta tanık olduğumuz şiddet olaylarını tamamen kınıyorum. Şiddet ve sabotajın ülkemizde ve hareketimizde yeri yoktur. Herhangi bir şiddet, kanun ihlali veya sabotaj olmamalıdır” dedi.



Moskova'nın faaliyetleri artarken İngiliz Donanması Rus fırkateynini ve petrol tankerini durdurdu

İngiliz Kraliyet Donanması devriye gemisi "Severn" (gemi hesabı "X" platformu üzerinden)
İngiliz Kraliyet Donanması devriye gemisi "Severn" (gemi hesabı "X" platformu üzerinden)
TT

Moskova'nın faaliyetleri artarken İngiliz Donanması Rus fırkateynini ve petrol tankerini durdurdu

İngiliz Kraliyet Donanması devriye gemisi "Severn" (gemi hesabı "X" platformu üzerinden)
İngiliz Kraliyet Donanması devriye gemisi "Severn" (gemi hesabı "X" platformu üzerinden)

İngiltere Savunma Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada, İngiliz devriye gemisinin Manş Denizi'nde takip ettiği bir Rus firkateyni ve petrol tankerini durdurduğunu, Rus donanmasının İngiliz suları etrafındaki faaliyetlerinin son iki yılda yüzde 30 arttığını belirtti.

Bakanlık, Kraliyet Donanması devriye gemisi HMS Severn'in son iki hafta içinde Manş Denizi'nden geçiş yapan Rus firkateyni RFN Stoyky ve tanker Yelnya'yı durdurduğunu açıkladı.

AP’ye göre Severn, sonunda izleme görevini Bretonya açıklarında kimliği belirsiz bir NATO müttefik gemisine devretti.

Bakanlık, İngiltere'nin, kıyılarında konuşlu gemilere ek olarak, NATO'nun Kuzey Atlantik ve Arktik bölgesindeki Rus gemileri ve denizaltılarını izleme misyonu kapsamında İzlanda'ya üç Poseidon keşif uçağı konuşlandırdığını bildirdi.

Bu haber, Savunma Bakanı John Healey'nin gazetecilere, Rus casus gemisi Yantar'ın İskoçya açıklarındaki faaliyetlerini izleyen keşif uçağı pilotlarına lazer ışınları tuttuğunu söylemesinden sadece birkaç gün sonra geldi.

İngiltere, Yantar'ın eylemlerini "pervasız ve tehlikeli" olarak nitelendirerek, topraklarına yönelik herhangi bir ihlale yanıt vermeye hazır olduğunu belirtti.

Haley çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Rusya'ya ve Putin'e mesajım şu: Sizi görüyoruz ve ne yaptığınızı biliyoruz" dedi.

Londra'daki Rusya Büyükelçiliği, Haley'nin sözlerine, İngiliz hükümetini "askeri bir saplantıyı körüklemekle" suçlayarak yanıt verdi ve Moskova'nın Birleşik Krallık'ın güvenliğini baltalamaya çalışmadığını ifade etti.


Trump, Müslüman Kardeşler'i terör örgütü ilan etmeyi planlıyor

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'ın Oval Ofisi'nde gazetecilere konuşuyor (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'ın Oval Ofisi'nde gazetecilere konuşuyor (Reuters)
TT

Trump, Müslüman Kardeşler'i terör örgütü ilan etmeyi planlıyor

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'ın Oval Ofisi'nde gazetecilere konuşuyor (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'ın Oval Ofisi'nde gazetecilere konuşuyor (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Müslüman Kardeşler'i "yabancı terör örgütü" ilan etme planının son aşamasında olduğunu doğruladı.

Trump, ilan planıyla ilgili bir soruya yanıt olarak dün sağcı Amerikan haber sitesi Just the News'e, "Mümkün olan en güçlü şekilde yapılacak. Nihai belgeler hazırlanıyor" dedi.

Trump'ın açıklaması, Teksas Cumhuriyetçi Valisi Greg Abbott'un geçen hafta Müslüman Kardeşler ve Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi'ni (CAIR) "yabancı terör örgütleri ve ulusötesi suç örgütleri" olarak tanımlamasının ardından geldi.

Abbott, kararında grubun "terör eylemleri gerçekleştiren gruplar da dahil olmak üzere dünya çapındaki yerel şubelere destek sağladığını" ve bu şubelerin faaliyetlerinin çeşitli hükümetler tarafından "terörizme bulaşmaları veya bu ülkeleri istikrarsızlaştırmaya çalışmaları" nedeniyle "kısıtlandığını veya yasaklandığını" söyledi.

CAIR, Abbott'u iftira atmakla suçlayarak, "Başka bir Amerikan Müslüman örgütünü uydurma komplo teorileri ve uydurma sözlerle itibarsızlaştırarak Abbott, bir kez daha ilk önceliğinin Müslümanlara karşı nefret yaymak olduğunu kanıtlıyor" ifadelerini kullandı.


Güney Afrika eski cumhurbaşkanının kızı Rusya'ya savaşçı gönderdiği gerekçesiyle soruşturuluyor

Jacob Zuma (Reuters)
Jacob Zuma (Reuters)
TT

Güney Afrika eski cumhurbaşkanının kızı Rusya'ya savaşçı gönderdiği gerekçesiyle soruşturuluyor

Jacob Zuma (Reuters)
Jacob Zuma (Reuters)

Güney Afrika polisi dün yaptığı açıklamada, eski Cumhurbaşkanı Jacob Zuma'nın kızı Dodozile Zuma-Sambudla ve iki kişinin Ukrayna'da Rusya adına savaşmak üzere 17 kişiyi göndermedeki rolleri nedeniyle soruşturma başlatacaklarını duyurdu.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre soruşturma, Zuma-Sambudla'nın üvey kız kardeşi Nkosazana Bonganiini Zuma-Mncube'nin yetkililerden konuyu incelemelerini istemesinin ardından geldi.

Güney Afrika Cumhurbaşkanlığı bu ayın başlarında, yaşları 20 ile 39 arasında değişen adamların, evlerine dönmek için yardım çağrısı yaptıktan sonra paralı asker güçlerine nasıl katıldıklarını araştıracağını açıklamıştı.

Polis yaptığı açıklamada, "Bayan Mankobi, söz konusu adamların sahte iddialarla Rusya'ya çekildiğini ve Ukrayna savaşında kendi bilgileri veya rızaları olmadan savaşmaları için bir Rus paralı asker grubuna teslim edildiğini söylüyor" dedi.

Polis, soruşturma dosyasının daha detaylı inceleme için uzman polis birimine (Şahinler) teslim edildiğini belirtti. Zuma-Sambodla'nın yasal temsilcisi yorum talebine henüz yanıt vermedi.