Akşener ve Yavaş'ı hedef almıştı! Çin'in Ankara Büyükelçisi Dışişleri'ne çağrıldı

Reuters
Reuters
TT

Akşener ve Yavaş'ı hedef almıştı! Çin'in Ankara Büyükelçisi Dışişleri'ne çağrıldı

Reuters
Reuters

Çin’in Ankara Büyükelçiliği’nin Twitter hesabından, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı hedef alan açıklamanın yarattığı rahatsızlık nedeniyle Çin Büyükelçisi Liu Şaobin Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.
Büyükelçiliğin Twitter hesabından, Meral Akşener ve Mansur Yavaş’ın Çin Uygurlara yönelik baskısını eleştiren sosyal medya paylaşımlarına cevap verilmişti.
Söz konusu twette “Xinjiang (Sincan) Uygur Özerk Bölgesi, Çin toprağının ayrılmaz bir parçasıdır. Bu dünyaca kabul edilen ve tartışılamaz bir gerçektir. Çin tarafı, herhangi bir kişi veya gücün Çin’in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne herhangi bir şekilde meydan okumasına kararlılıkla karşı çıkmakta ve bunu şiddetle kınamaktadır. Çin tarafı, haklı karşılık verme hakkını saklı tutmaktadır” ifadeleri kullanılmıştı.
Bunun üzerine Dışişleri Bakanlığı, Çin’in Ankara Büyükelçisi Liu Şaobin’yi çağırarak, paylaşımdaki ifadelerden duyulan rahatsızlığı dile getirdi.
Meral Akşener, 5 Nisan’da şu tweeti paylaşmıştı;
“Barın Katliamı’nda Çin esaretine boyun eğmeyen Doğu Türkistanlı soydaşlarımızı, şehadetlerinin yıl dönümünde rahmetle anıyorum. Esaret altındaki soydaşlarımızı unutmayacak, uğradıkları zulümlere sessiz kalmayacağız. Doğu Türkistan bir gün mutlaka bağımsız olacak.”
Aynı gün Mansur Yavaş da, “Doğu Türkistan’da yaşanan katliamın acısını 31 yıl geçmesine rağmen hâlâ ilk günkü gibi hissediyoruz. Barın şehitlerini rahmetle anıyorum” şeklinde bir paylaşımda bulunmuştu.
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, 25 Mayıs’ta yaptığı Ankara ziyaretinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmüştü. Bakanlar, ekonomik işbirliği, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele ve aşı konusunda işbirliğini ele almıştı.
Türk yetkililer, bir grup Uygur’un Çin’in Ankara Büyükelçiliği önünde bu ziyareti protesto etmesini engellese de, Çinli bakanın ziyareti sırasında İstanbul ve İzmir’de protestolar patlak vermişti.
Türkiye’de yaklaşık 50 bin Uygur bulunuyor. Uygurların dünyadaki en büyük mülteci topluluğunu kabul eden Türkiye’de, bu konu Türk kökenleri nedeniyle ulusal bir dava olarak kabul ediliyor.
Çin’in Ankara Büyükelçiliği’nin ‘tehdit’ içerdiği düşünülen tweetleri, bir öfke dalgasına neden oldu ve sosyal medyada Türk hükümetine Çin büyükelçisini sınır dışı etme çağrısı yapıldı.
Çin hükümeti, Uygur azınlığı Sincan veya Türkiye’de kullanılan ismiyle Doğu Türkistan’daki kamplarda zorla tutmakla ve sistematik işkence uygulamakla suçlanırken, bu ihlaller ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Çin’e yaptırım uygulamasına neden oldu.
Türk halklardan gelen etnik kökenlere sahip olan Uygurlar, yaşadıkları bölge nedeniyle kendilerini etnik ve kültürel olarak Orta Asya halklarına yakın olarak kabul edip, Türkçe’den türetilmiş bir dili konuşuyor.
Uygurlar 20. yüzyılın başlarında bağımsızlıklarını ilan etti, ancak bölge 1949’da Çin’in kontrolüne girdi.
Sincan’da nüfusun yüzde 45’i Uygurlardan, yüzde 40’ı da Çinlilerden oluşuyor. 



ABD, Gazze'de ‘iki aylık ateşkes’ için baskı yapıyor

Gazze Şeridi'nin orta kesimlerindeki El-Bureyc Mülteci Kampı’nda çöpleri karıştıran Filistinli bir çocuk, 7 Haziran 2025 (AFP)
Gazze Şeridi'nin orta kesimlerindeki El-Bureyc Mülteci Kampı’nda çöpleri karıştıran Filistinli bir çocuk, 7 Haziran 2025 (AFP)
TT

ABD, Gazze'de ‘iki aylık ateşkes’ için baskı yapıyor

Gazze Şeridi'nin orta kesimlerindeki El-Bureyc Mülteci Kampı’nda çöpleri karıştıran Filistinli bir çocuk, 7 Haziran 2025 (AFP)
Gazze Şeridi'nin orta kesimlerindeki El-Bureyc Mülteci Kampı’nda çöpleri karıştıran Filistinli bir çocuk, 7 Haziran 2025 (AFP)

Hamas’tan kaynaklar, Katar’ın başkenti Doha'da İsrail ile devam eden ve Gazze'de iki aylık bir ateşkes sağlanmasının yanı sıra bu süre zarfında savaşın sona erdirilmesi için görüşmelerin yapılmasını amaçlayan müzakereler sırasında ‘ABD’nin en kısa zamanda bir anlaşmaya varılması için açıkça baskısı yaptığını’ teyit ettiler.

Öte yandan Beyaz Saray’dan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun dün akşam Washington'da ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşmeye birkaç saat kala yapılan açıklamada, Trump'ın Gazze'deki savaşı sona erdirmeyi ‘en önemli öncelik’ olarak gördüğü vurgulandı.

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, ABD Başkanı Donald Trump'ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff’un bu hafta içinde Gazze'deki ateşkes için görüşmelere katılmak üzere Doha'ya gideceğini açıkladı.

Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklar, müzakerelerin atmosferini ‘İsrail ve ABD'nin ciddiyetsiz tavır sergilediği önceki görüşmelere kıyasla daha ciddi’ olarak nitelendirerek “Sonuçları tahmin etmek zor olsa da başarı olasılığı konusunda iyimser olabiliriz” dediler.

Kaynaklara göre müzakereler devam ediyor ve birkaç gün sürebilir. Kaynaklar, müzakerelerin olumlu yönde ilerlemesi halinde anlaşmanın önümüzdeki perşembe günü yürürlüğe gireceğinin açıklanabileceğini söylediler.

Tüm bunlar olurken İsrail'in Gazze Şeridi'nde sahadaki tırmanışını sürdürmesiyle birlikte, bazıları konutlara, barınaklara ve mülteci çadırlarına, ayrıca yardım bekleyenlere yönelik olan hava saldırıları sonucunda onlarca kişi öldü, onlarcası da yaralandı. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamaya göre İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de gerçekleştirdiği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 57 bin 523'e yükseldi.