WHO: Afrika, dünyadaki aşıların sadece yüzde 2’sini kullandı

Bir Kenyalı COVAX programı kapsamında ülkesine ulaşan aşılardan bir doz aşı oluyor (AP)
Bir Kenyalı COVAX programı kapsamında ülkesine ulaşan aşılardan bir doz aşı oluyor (AP)
TT

WHO: Afrika, dünyadaki aşıların sadece yüzde 2’sini kullandı

Bir Kenyalı COVAX programı kapsamında ülkesine ulaşan aşılardan bir doz aşı oluyor (AP)
Bir Kenyalı COVAX programı kapsamında ülkesine ulaşan aşılardan bir doz aşı oluyor (AP)

Dünya Sağlık Örgütü WHO Afrika Bölge Direktörü Dr. Matshidiso Moeti’nin dün (Perşembe) yaptığı açıklamaya göre, Afrika kıtasının şimdiye kadar dünya genelinde yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı kullanılan aşıların sadece yüzde 2’sini kullandığını ve aşılama kampanyasında hala ikinci planda kaldığını belirtti.
Fransız haber ajansı AFP, WHO Afrika Bölge Ofisi’nin hazırladığı güncel verilere göre, dünya genelinde salgın sebebiyle 2,9 milyondan fazla kişi hayatını kaybederken, 1,2 milyarlık nüfusa sahip olan Afrika kıtasında 4,3 milyon vakadan 114 bin can kaybının kaydedilmesi ile salgından nispeten daha az etkilendi. Afrika Bölge Direktörü Moeti, Afrika’daki aşılama çalışmalarının yavaşlığını, lojistik sorunların yanı sıra aşının temin edilmesindeki sorunlar, finansman ve nitelikli personel eksikliğinden kaynaklandığını söyledi.
Moeti özellikle, yoksul ülkelere aşı sağlama programı COVAX kapsamında Hindistan aşı ihracatlarındaki yavaşlamanın aşılama çalışmaları üzerindeki etkisine dikkat çekti.
UNICEF Güney ve Doğu Afrika Temsilcisi Muhammed Malik Fall ise, aşıların nüfusa ulaştırılmasında, ulaşım ve soğuk zincir sorunları ve bazen ‘boşa harcanan’ aşı dozlarının kullanılmasına yönelik sorunların da olduğunu belirtti.
UNICEF temsilcisi bununla birlikte, “Aşılamanın COVAX programı aracılığı ile tüm Afrika ülkelerine ulaşma yolunda olduğunu” belirterek, dağıtım imkanlarının güçlendirilmesi ve verimin arttırılması çağrısında bulundu.
Moeti ve Fall, COVAX programı kapsamında en yaygın şekilde dağıtılan ve Avrupa’da yan etkileri sebebiyle tartışma yaratan AstraZeneca aşısının kullanımı konusunda Afrika’da tereddüt ve korkuların bulunduğunu onaylarken, söylentiler ve yalan haberler ile mücadele edilmesi gerektiğini belirttiler.
Moeti ve Fall, Nijerya gibi bazı ülkelerde çocuk felci aşısının yapılması konusunda geçmişteki isteksizliğin sonunda aşıldığını belirttiler.



Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
TT

Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)

Tibet Budizmi'nin ruhani lideri 14. Dalay Lama Tenzin Gyatso cumartesi günü sürgündeki binlerce Tibetli'yle buluştu. 

Dünyanın dört bir köşesinden gelen takipçileri, 14. Dalay Lama'nın onlarca senedir yaşadığı Dharamshala yakınlarındaki büyük tapınakta bir tören düzenledi.  

6 Temmuz'da 90 yaşına girecek 14. Dalay Lama'nın çok uzun bir yaşam sürmesi için duacı oldular. 

Tenzin Gyatso törende yaptığı ve eş zamanlı olarak farklı dillere çevrilen konuşmasında Budistlerin ruhani koruyucularından birine işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

Şu ana kadar elimden gelenin en iyisini yaptım. Avalokiteśvara'nın da desteğiyle 30-40 yıl daha yaşayıp duyarlı varlıklara ve Budizm öğretilerine hizmetimi sürdürmeyi umut ediyorum.

14. Dalay Lama, aralıkta Reuters'a yaptığı açıklamada 110 yaşına kadar yaşayacağını öngörmüştü. 

Tenzin Gyatso, ölümünden sonra Tibet'teki Budizm geleneğinin süreceğini belirterek, bu unvanı taşıyan son kişi olmayacağını önceki günlerde söylemişti.

Ruhani lider, 1587'de oluşturulan Dalay Lama unvanının yeni bir reenkarnasyonla süreceğini ifade etmişti.

Halefinin belirlenmesinde tek yetkinin kendi kurduğu Gaden Phodrang Vakfı'na ait olacağını söyleyen Tenzin Gyatso, 15. Dalay Lama'nın Çin sınırları dışında "özgür dünyada" doğacağını da yinelemişti. 

Gyatso'nun "Çin dahil herhangi bir ülke tarafından siyasi amaçlarla seçilen bir adayın tanınmaması gerektiğini" vurgulamasına Pekin'den tepki gelmişti. 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, yeni Dalay Lama'nın Pekin yönetimi tarafından onaylanması gerekeceğini savunmuştu.

Tibet Budizmi'ne göre Dalay Lama, reenkarne olacağı bedeni kendisi seçebiliyor. 

Tenzin Gyatso, 1940'ta Dalay Lama’nın 14. reenkarnasyonu olarak Tibet Budizmi'nin ruhani liderliğini yapmaya başlamıştı.

Gyatso, Çin birliklerinin Tibet'in başkenti Lhasa'da 1959'da patlak veren bağımsızlık yanlısı ayaklanmayı bastırmasının ardından bölgeyi terk etmiş ve Hindistan'ın kuzeyindeki Dharamshala kentine yerleşmişti. Burada sürgündeki Tibet meclisi ve hükümetini kurmuştu.

Himalaya Dağları'nın kuzeyinde yer alan 2,5 milyon kilometre genişliğindeki Tibet Platosu, deniz seviyesinden ortalama 4 bin 380 metre yüksekliğiyle "dünyanın çatısı" diye biliniyor.

Tarih boyunca yarı göçebe Tibet halkının yurdu olan bölge, 1951'de imzalanan 17 Nokta Anlaşması'yla Çin'in egemenliğine girmişti. Pekin yönetimi, bunu "Tibet'in barışçıl özgürleşmesi" diye adlandırmıştı.

Independent Türkçe, AFP, Reuters