Güney Afrika, Johnson & Johnson aşısının kullanımını askıya aldı

Güney Afrika, Johnson & Johnson aşısının kullanımını askıya aldı
TT

Güney Afrika, Johnson & Johnson aşısının kullanımını askıya aldı

Güney Afrika, Johnson & Johnson aşısının kullanımını askıya aldı

Güney Afrika dün yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının üçüncü dalgasına karşı son derece ihtiyaç duyduğu aşılama kampanyasını başlatmakta tökezlerken, ABD’deki bir fabrikada kontaminasyon olduğu endişeleri nedeniyle iki milyon doz Johnson&Johnson (J&J) aşısının kullanımının askıya alındığını duyurdu. 
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) Cuma günü yaptığı açıklamaya göre, J&J şirketi Baltimore’daki Emergent BioSolutions tesisinde üretilen milyonlarca doz Kovid-19 aşısının kullanıma uygun olmadığını bildirdi.
Güney Afrika Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu’nun kararı, yapılan bir incelemenin ardından geldi. Kurum yaptığı açıklamada, uygun olmayan ilaç kaynakları kullanılarak üretilen aşıların kullanımına izin vermeme kararı aldığını söyledi. Emergent BioSolutions fabrikası, J&J aşısının üretiminde kullanılan malzeme gruplarının, AstraZeneca aşısının bileşenleriyle kontamine olduğunun doğrulanmasından birkaç hafta sonra, Nisan ayında üretimi geçici olarak durduruldu.
J&J kontamine olan dozların tam sayısını belirtmedi, ancak birkaç milyon doz olduğu biliniyor. FDA hala tesisin yeniden açılmasına izin verip vermemeyi düşünüyor. Sağlık Bakanı Mmamoloko Kubayi-Ngubane Cuma günü Güney Afrika’daki aşılama programında yaşanan gerilemeyi kabul ederken, ülkesinin elinde, Port Elizabeth’te bulunan Aspen ilaç şirketinin yüksek güvenlikli bir laboratuvarında depolanan iki parti (yaklaşık iki milyon doz) aşı dozunun bulunduğunu söyledi.
Günay Afrika, ülkelerin daha düşük bir maliyetle Kovid-19 aşılarını üretmesini sağlayacak olan patentlerin kaldırılması fikrini savunan ülkelerden biri. Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa Pazar günü İngiltere’deki G7 zirvesinde “Hayat kurtarmak ve pandemiyi sona erdirmek istiyorsak, üretimi genişletmeli ve çeşitlendirmeli, salgın ile mücadele edecek ve onu önleyecek tıbbi ürünleri olabildiğince hızlı bir şekilde çok sayıda insana ulaştırmalıyız” ifadelerini kullandı.
Güney Afrika, 59 milyonluk nüfusunu aşılamak tek dozluk J&J aşısının 31 milyon dozluk sevkiyatına güveniyor. Güney Afrika 30 milyon doz Pfizer-BioNTech aşısını da güvenceye aldı ancak bu aşının depolanması çok düşük sıcaklıklar gerektiriyor ve söz konusu aşı iki doz olarak uygulanıyor. Güney Afrika Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu 300 bin dozluk yeni bir J&J aşısı partisinin güvenliğinin FDA tarafından doğrulandığını ve bu nedenle serbest ihracatına izin verilip Güney Afrika’ya gönderileceğini belirtti. Hükümet daha önce de, ABD’de nadir görülen kan pıhtılaşması vakalarının kaydedilmesinin ardından Nisan ayında aşının kullanımını askıya almıştı.
Şubat ayında ise, AstraZeneca aşısının Güney Afrika varyantına karşı etkinliği konusundaki şüpheler nedeniyle 1,5 milyondan fazla dozunu almayı reddetti. Şu ana kadar nüfusunun yüzde birinden fazlasını aşılayamayan Güney Afrika, 1,7 milyondan fazla vaka ve yaklaşık 58 bin can kaybı ile salgından en kötü etkilenen Afrika ülkesi oldu.



Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
TT

Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)

Tibet Budizmi'nin ruhani lideri 14. Dalay Lama Tenzin Gyatso cumartesi günü sürgündeki binlerce Tibetli'yle buluştu. 

Dünyanın dört bir köşesinden gelen takipçileri, 14. Dalay Lama'nın onlarca senedir yaşadığı Dharamshala yakınlarındaki büyük tapınakta bir tören düzenledi.  

6 Temmuz'da 90 yaşına girecek 14. Dalay Lama'nın çok uzun bir yaşam sürmesi için duacı oldular. 

Tenzin Gyatso törende yaptığı ve eş zamanlı olarak farklı dillere çevrilen konuşmasında Budistlerin ruhani koruyucularından birine işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

Şu ana kadar elimden gelenin en iyisini yaptım. Avalokiteśvara'nın da desteğiyle 30-40 yıl daha yaşayıp duyarlı varlıklara ve Budizm öğretilerine hizmetimi sürdürmeyi umut ediyorum.

14. Dalay Lama, aralıkta Reuters'a yaptığı açıklamada 110 yaşına kadar yaşayacağını öngörmüştü. 

Tenzin Gyatso, ölümünden sonra Tibet'teki Budizm geleneğinin süreceğini belirterek, bu unvanı taşıyan son kişi olmayacağını önceki günlerde söylemişti.

Ruhani lider, 1587'de oluşturulan Dalay Lama unvanının yeni bir reenkarnasyonla süreceğini ifade etmişti.

Halefinin belirlenmesinde tek yetkinin kendi kurduğu Gaden Phodrang Vakfı'na ait olacağını söyleyen Tenzin Gyatso, 15. Dalay Lama'nın Çin sınırları dışında "özgür dünyada" doğacağını da yinelemişti. 

Gyatso'nun "Çin dahil herhangi bir ülke tarafından siyasi amaçlarla seçilen bir adayın tanınmaması gerektiğini" vurgulamasına Pekin'den tepki gelmişti. 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, yeni Dalay Lama'nın Pekin yönetimi tarafından onaylanması gerekeceğini savunmuştu.

Tibet Budizmi'ne göre Dalay Lama, reenkarne olacağı bedeni kendisi seçebiliyor. 

Tenzin Gyatso, 1940'ta Dalay Lama’nın 14. reenkarnasyonu olarak Tibet Budizmi'nin ruhani liderliğini yapmaya başlamıştı.

Gyatso, Çin birliklerinin Tibet'in başkenti Lhasa'da 1959'da patlak veren bağımsızlık yanlısı ayaklanmayı bastırmasının ardından bölgeyi terk etmiş ve Hindistan'ın kuzeyindeki Dharamshala kentine yerleşmişti. Burada sürgündeki Tibet meclisi ve hükümetini kurmuştu.

Himalaya Dağları'nın kuzeyinde yer alan 2,5 milyon kilometre genişliğindeki Tibet Platosu, deniz seviyesinden ortalama 4 bin 380 metre yüksekliğiyle "dünyanın çatısı" diye biliniyor.

Tarih boyunca yarı göçebe Tibet halkının yurdu olan bölge, 1951'de imzalanan 17 Nokta Anlaşması'yla Çin'in egemenliğine girmişti. Pekin yönetimi, bunu "Tibet'in barışçıl özgürleşmesi" diye adlandırmıştı.

Independent Türkçe, AFP, Reuters