Fransa: On binlerce kişi sağlık sertifikasını protesto etti

Paris’te Fransız polisi ile göstericiler arasında çatışmalar (AFP)
Paris’te Fransız polisi ile göstericiler arasında çatışmalar (AFP)
TT

Fransa: On binlerce kişi sağlık sertifikasını protesto etti

Paris’te Fransız polisi ile göstericiler arasında çatışmalar (AFP)
Paris’te Fransız polisi ile göstericiler arasında çatışmalar (AFP)

Fransa’nın çeşitli şehirlerinde on binlerce kişi dün (Cumartesi), hafta sonu tatillerinde üçüncü kez ‘özgürlük’ adına, sağlık sertifikasının kapsamının genişletilmesini protesto etmek üzere bir araya geldi. 
Fransız haber ajansı AFP’nin aktardığına göre, yetkililer protestolara 150 binden fazla kişinin katılımını bekliyordu. Geçtiğimiz hafta cumartesi günü protestolara 160 bin kişi katılmış, ondan bir hafta önce ise 110 bin kişi protestolarda yer almıştı.
Paris’te binlerce kişinin katıldığı ilk gösteride güvenlik güçleriyle çatışmalar yaşanmıştı.

Protestolar başlamadan önce, hükümetin sosyal politikasına karşı olan ‘sarı yelekliler’ hareketi liderlerinden Jerome Rodrigues, hükümet ve medyayı, ellerinde herhangi bir delil olmaksızın bizi aşının etkinliğine yönelik ikna etmeye çalışıyorlar diyerek eleştrdi.
Göstericilerin Cumartesi günü satış noktaları kapatılan Şanzelize Caddesi'ne inmelerinden bir hafta sonra, protestolarda üç binden fazla polis ve jandarma görevlendirildi.
Emniyet Müdürlüğü’nün öğleden sonra yaptığı açıklamaya göre, Rennes şehrindeki protestolara 2 bin 900 kişi katıldı ve herhangi bir olay kaydedilmedi. Geçen hafta cumartesi günü 2 bin 200 kişi katılmışken bu durum katılımcılarda bir artışı gösteriyor.
Göstericiler, “Beni faşizme ve kapitalizme karşı aşılayın” ve “Yalancı medya! Gerçeği istiyoruz.” yazılı pankartlar taşındı. Güneydoğudaki şehirlerde, yetkililer başta Montpellier (8 bin 500 kişi) ve Nice (6 bin 500 kişi) şehirlerinde 20 binden fazla gösterici olduğunu belirttiler.

Protestolarda taşınan pankartlarda ayrıca, “Cumhurbaşkanı, Milletvekilleri, Senatörler, Bilim insanları ve Gazetecilerin hepsi korkak” ve “Ben kobay değilim” sloganları yazılmıştı.
Gece (kuzeyde), aralarında "sarı yelekliler"in de bulunduğu iki binden fazla kişi, "Özgürlük, özgürlük" veya "Sağlık belgesi veya zorunlu şehitlik istemiyoruz" sloganları attı.
Geçen hafta pazar günü, Fransız Parlamentosu Kovid-19’a karşı tam bir aşı sertifikası veya yakın zamanda yapılan negatif sonuç alınan test belgesinin sunulmasını gerektiren sağlık sertifikasını onayladı. Fransa şu anda oldukça bulaşıcı olan Delta varyantı nedeniyle özellikle turistik bölgelerde yeni bir salgın dalgasına tanık oluyor. Cuma günü 24 bin 300’den fazla yeni vaka kaydedildi.

Kovid-19 salgının başlangıcından bu yana Fransa’da 111 bin 855 kişi hayatını kaybetti.
Kültür ve eğlence yerlerinde 21 Temmuz’dan bu yana yürürlükte olan sağlık sertifikası, 9 Ağustos itibariyle kafe, sergi, restoran ve trenleri de kapsayacak şekilde genişletilecek.
Cuma günü yayınlanan bir araştırmaya göre, Fransa hastanelerindeki ve yoğun bakım ünitelerinde hastaların yaklaşık yüzde 85’ini, can kayıplarının ise yüzde 78’ini aşı olmayan kişiler oluşturdu. Fransız nüfusunun yüzde 50’sinden fazlası tamamen aşılarını olmuş durumda.



Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
TT

Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)

Hindistan'dann daha fazla kömür üretilen Çin'in Şansi bölgesi, yeşil bir gelecek istiyor.

Guardian’ın haberinde, “Çin’in kömür merkezi” diye nitelenen bölgenin geçen yıl toplamda çıkarılan 1,27 milyar ton kömürle Hindistan’ı geride bıraktığı belirtiliyor.

Çin’in elektrik ihtiyacını karşılamada önemli rol oynayan Şansi, ülkedeki karbon salımının da merkezi konumunda.

Pekin yönetimi 2060’a kadar net sıfır karbon hedefine ulaşmayı amaçlıyor. Bu kapsamda Şansi’de kömür sektöründeki yaklaşık 1,7 milyon işin 2030’a kadar yok olması bekleniyor. Bu durumun da bölge açısından “ekonomik bir saatli bomba” olduğu ifade ediliyor. 

Şansi’nin buna karşı çözüm stratejilerinden biri yeşil enerjiye geçişi hızlandırmak. LONGi şirketi, Datong’da güneş paneli fabrikası açtı, burada çalışanların yarısı eski kömür işçileri.

Meijin Energy de kömürün yan ürünü olan kok gazından hidrojen yakıtı üretmeye başladı. Şirketin hidrojen üretim bölümünden Ma Kai şunları söylüyor: 

Kok işlemi sırasında çıkan gazı eskiden doğrudan yakardık ya da salardık. Bu hem çevreye zararlıydı hem de kaynak israfıydı. Artık bunu değerlendiriyoruz.

Ancak Helsinki merkezli düşünce kuruluşu Enerji ve Hava Temizliği Araştırma Merkezi’nden Lauri Myllyvirta, “Kömürden kimyasal üretimiyle temiz enerji olur mu?” diyerek yönteme karşı çıkıyor. 

Bölgede kültürel turizmin canlandırılması da talep ediliyor. 2024’te Linfen’deki Şiaoşitian ve Guangşeng tapınaklarını ziyaret eden turist sayısı yüzde 335 arttı. Haberde, bu artışta ünlü video oyunu Black Myth: Wukong’un da katkısı olduğuna dikkat çekiliyor. 

Bunlara ek olarak Çin yenilenebilir enerji üretimini hızlandırıyor. Nisan itibarıyla ülkedeki rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi 1,500 gigawatt’a ulaştı. Ancak ülke hâlâ enerji ihtiyacının yüzde 60’ını kömürden karşılıyor. 

Independent Türkçe, Guardian, New York Times