BMGK, Husilerin Suudi Arabistan’a yönelik saldırılarını kınadı

BMGK’nin önceki oturumundan
BMGK’nin önceki oturumundan
TT

BMGK, Husilerin Suudi Arabistan’a yönelik saldırılarını kınadı

BMGK’nin önceki oturumundan
BMGK’nin önceki oturumundan

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi  (BMGK) üyeleri,  İran destekli Husilerin Suudi Arabistan'a yönelik sınır ötesi terör saldırılarını kınadı. BMGK üyeleri silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) 8 Ekim'de Kral Abdullah Havalimanı ve Abha Sivil Havalimanı'na yapılan terör saldırılarına atıfta bulundu.
Yemen ile ilgili basın açıklaması yapan BMGK üyeleri, sivil ve ticari gemilere yönelik saldırılar da dahil olmak üzere, Yemen kıyıları açıklarında artan,  Aden Körfezi ve Kızıldeniz'deki gemilerin deniz güvenliğine önemli bir tehdit oluşturan sivil ve ticari gemilere yönelik saldırıları kınadıklarını ifade etti.
Açıklamada, Marib'de Husilerin tırmandırdığı gerginliğin derhal durdurulmasını ihtiyacının yanı sıra çatışmada çocukların askere alınması ve cinsel şiddet görmelerinin kınandığı kaydedildi.
Birleşmiş Milletler Yemen Özel Elçisi Hans Grundberg’e verilen desteğin yinelendiği açıklamada, tarafların BM himayesi altında iyi niyet ve ön koşulsuz olarak bir araya geleceklerine dair beklentiler teyit edildi.
Üyeler 2265 (2021) sayılı karar uyarınca Yemen'de derhal ateşkes talep ederek, kapsamlı diyalog yoluyla farklılıkları çözme ve siyasi hedeflere ulaşmak için şiddeti reddetme çağrısında bulundu. Suudi Arabistan’ın Yemen hükümeti tarafından desteklenen 22 Mart’taki açıklaması memnuniyetle karşılanırken, Yemen’in birliğine, egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne olan güçlü bağlılıkları teyit edildi.
Barış sürecindeki ilerleme eksikliğinin Yemen'deki teröristler tarafından istismar edilebileceğine dair endişelerini dile getirildiği açıklamada, BMGK’ye üye Devletler ve diğer aktörleri, hedeflenen silah ambargosu kapsamındaki yükümlülüklerine tam olarak uyma çağrısı yapıldı.
Güvenlik Konseyi üyeleri, tüm tarafların, insani yardım, sağlık çalışanları ve refakatçilerin yanı sıra insani erişim ve sivillerin korunması ile ilgili uluslararası insancıl hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine uymaları gereğini yineledi.
Uluslararası insancıl hukuk ve uluslararası insan hakları hukuku ihlallerini en güçlü şekilde kınayan üyeler, Yemen'deki insan hakları ihlalleri ve uluslararası insancıl hukuk ihlalleri için hesap verebilirliğin sağlanması gereğini vurguladı.
BMGK’nın ilgili hükümleri ve 2216 (2015) kararları uyarınca kadınların da yer aldığı eşit ve tam Yemen liderliğindeki bir siyasi çözüme olan bağlılıklarını yineleyen üyeler, Ulusal Diyalog Konferansı tarafından belirlenen kapsayıcılık ve katılım ilkelerine olan açık desteklerini ifade etti.
Açlık ve ekonomik krizle şiddetlenen kıtlık riskinin artmasıyla yaşanan insani durumun boyutu hakkındaki ciddi endişelerini paylaşan üyeler, Yemen hükümetine yakıt gemilerinin düzenli ve gecikmeden Hudeyde Limanı’na girişini kolaylaştırması çağrısında bulundu.  Üyeler, temel ihtiyaç maddelerinin ve insani yardımın ulaştırılması için ülke içinde yakıtın serbest dolaşımını sağlayan tüm tarafların önemini vurguladı.
Hudeyde Limanı’ndan gelen yakıtın kişisel kazanç veya çatışmanın tırmanmasını finanse etmek için kullanılmaması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, taraflar BM Hudeyde Anlaşmasını Destekleme Misyonu  (UNMHA) ile iş birliği yaparak Hudeyde'nin istikrarı için çalışmaya çağırdı.
Güvenlik Konseyi üyeleri, ekonomik çöküşün kıtlık risklerini yönlendirmedeki merkezi rolünü ve Yemen içindeki temel finansal faaliyetlerin koordinasyonunu geliştirmek de dahil olmak üzere ekonomik reform ihtiyacını vurgulayarak, Yemen para biriminin dolar karşısında değer kaybetmesinde duyulan derin endişe dile getirildi. Yemen hükümetini ve Yemen ortaklarını, Merkez Bankası'na daha fazla döviz aktarmak dahil  ekonomiyi canlandırmak için olası tüm önlemleri düşünmeye çağıran üyeler ayrıca Safer petrol tankerinin oluşturduğu ciddi tehdit konusunda Husilerin sorumluluğun yanı sıra durumu barışçıl bir şekilde çözmek için ilgili tüm tarafların işbirliğini memnuniyetle karşılama istekleri ifade edildi.
Açıklama sonunda Yemen Başbakanı’nın ülkeye dönüşüyle, ekonomik reform yolundaki güçlü desteğine ek olarak, Yemen halkına temel hizmetlerin sağlanmasında hükümeti desteklemenin önemine işaret etti. Yemen'in güneyinde istikrarın sağlanması için tüm aktörlerin Riyad Anlaşması'nın tam olarak uygulanması ve hükümet hizmetlerinin sağlanması için yapıcı bir şekilde çalışma çağrısı yapılarak, ayrıca Aden’de resmi bir konvoyu hedef alan bomba yüklü araç saldırısı kınandı.



Koalisyon, Riyad’a yönelik saldırıda kullanılan füze rampasını imha etti 

Abha Uluslararası Havaalanı (Fotoğraf: Salih el-Ganem)
Abha Uluslararası Havaalanı (Fotoğraf: Salih el-Ganem)
TT

Koalisyon, Riyad’a yönelik saldırıda kullanılan füze rampasını imha etti 

Abha Uluslararası Havaalanı (Fotoğraf: Salih el-Ganem)
Abha Uluslararası Havaalanı (Fotoğraf: Salih el-Ganem)

Yemen’de meşru hükümetr destek koalisyonu, dün Riyad’a yönelik saldırıda kullanılan bir balistik füze fırlatma rampasının imha edildiğini açıkladı. Bu açıklama, Suudi Sivil Havacılık Kurumu’nun Abha ve Kral Halid uluslararası havalimanlarının salı ve çarşamba günleri tesislerini hedef alan iki saldırıya maruz kaldığını duyurmasının ardından geldi. Saldırılarda 3 kişi hayatını kaybetti, 36 kişi ise hafif ve ağır derecelerde yaralandı, olayda maddi hasar meydana geldi.

Kurum, dün yaptığı açıklamada, Abha Uluslararası Havalimanı’na yönelik saldırı sonucunda biri Faslı, diğeri Cezayirli olmak üzere iki kadın çalışanın hayatını kaybettiğini; 28 kişinin de yaralandığını bildirdi. Yaralılar arasında Suudi vatandaşlarının yanı sıra Bangladeşli ve Filipinli iki kişi de bulunuyor.

Açıklamada, Riyad’daki Kral Halid Uluslararası Havalimanı’na yönelik saldırıda ise Sudanlı bir kişinin hayatını kaybettiği, 8 kişinin yaralandığı belirtildi. Yaralıların 5’inin Suudi vatandaşı, 2’sinin Mısırlı, birinin ise Pakistanlı olduğu kaydedildi.

Öte yandan Yemen’de meşru hükümeti destekleyen koalisyon, Riyad’a yönelik saldırıda kullanılan balistik füze fırlatma rampasının imha edildiğini duyurdu. Koalisyon, operasyonun Sana’da, Suudi Arabistan’a yönelik yakın bir saldırının hazırlıkları sırasında gerçekleştirildiğini belirtti.

Bu arada “Yemen Şafağı” operasyonu, bugün dördüncü gününe girerken Yemen güçleri, ülkenin batı kıyısındaki kazanımlarını pekiştirmeye ve Hudeyde ile Sana’ya doğru ilerlemeye hazırlanıyor. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre gelişmeler, birden fazla cephede askeri baskının artırıldığı bir dönemde yaşanırken, Husiler hava saldırıları ve doğrudan kara çatışmaları nedeniyle kayıplar verdi.

Önemli bir gelişme olarak Husiler, Aden Sivil Havalimanı’nı balistik füzeler ve insansız hava araçlarıyla hedef aldı. Saldırı havalimanında büyük bir felakete yol açıyordu.


Koalisyon: Husilere ait 82 askeri hedef imha edildi

Koalisyon sözcüsü Tuğgeneral Turki el-Maliki (Şarku’l Avsat)
Koalisyon sözcüsü Tuğgeneral Turki el-Maliki (Şarku’l Avsat)
TT

Koalisyon: Husilere ait 82 askeri hedef imha edildi

Koalisyon sözcüsü Tuğgeneral Turki el-Maliki (Şarku’l Avsat)
Koalisyon sözcüsü Tuğgeneral Turki el-Maliki (Şarku’l Avsat)

Yemen’de meşru hükümete destek koalisyonu, Husilerin kontrolündeki Sada, Hudeyde, Cevf ve Marib vilayetlerinde gerçekleştirilen kapsamlı bir operasyonda, Husilere ait 82 meşru askeri hedefin imha edildiğini açıkladı.

Koalisyon sözcüsü Tuğgeneral Turki el-Maliki, hedefler arasında tehdit kaynaklarının bulunduğunu belirterek, Sada’daki dağlık bölgelerde 11 balistik füze deposunun yanı sıra komuta ve kontrol merkezleri, iletişim sistemleri, füze ve silah depoları ile Husi gruplarına ait karargâhların hedef alındığını bildirdi.

Koalisyon, Husilerin Suudi Arabistan’daki sivillere ve sivil yerleşimlere yönelik “vahşi saldırılarının” karşılıksız kalmayacağını vurguladı. Açıklamada, son olarak Riyad’daki Kral Halid Uluslararası Havalimanı ile Abha Uluslararası Havalimanı’nın hedef alındığı belirtildi.


Suudi Arabistan ve İtalya, askeri ve savunma iş birliğinin geliştirilmesini görüştü

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, İtalyan mevkidaşı Guido Crosetto ile birlikte. (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, İtalyan mevkidaşı Guido Crosetto ile birlikte. (SPA)
TT

Suudi Arabistan ve İtalya, askeri ve savunma iş birliğinin geliştirilmesini görüştü

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, İtalyan mevkidaşı Guido Crosetto ile birlikte. (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, İtalyan mevkidaşı Guido Crosetto ile birlikte. (SPA)

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman ile İtalyan mevkidaşı Guido Crosetto, iki ülke arasındaki askeri ve savunma alanlarındaki iş birliğini ve bu iş birliğinin geliştirilmesi yollarını görüştü.

İki bakan, dün gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde bölgedeki güncel gelişmeleri ve ortak meselelere yönelik yürütülen çalışmaları ele aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre görüşmede, bölgesel ve uluslararası güvenlik ile istikrarı destekleyecek adımlar da değerlendirildi.