Bill Gates'ten biyoterör uyarısı: "Çiçek hastalığı saldırılarına hazırlanmak lazım"

Bill Gates biyoterörizmin doğal olarak meydana gelen salgınlardan daha büyük bir tehdit olabileceği konusunda uyardı

Bill Gates (AFP)
Bill Gates (AFP)
TT

Bill Gates'ten biyoterör uyarısı: "Çiçek hastalığı saldırılarına hazırlanmak lazım"

Bill Gates (AFP)
Bill Gates (AFP)

Bill Gates, çiçek hastalığının kullanılabileceği terör saldırılarına ve gelecekteki pandemilere, araştırma ve geliştirmeye milyarlarca dolar yatırmak suretiyle hazırlanmaları konusunda hükümetleri uyardı.
The Independent'ın haberine göre, Gates söz konusu yorumları Policy Exchange düşünce kuruluşunun etkinliğinde Birleşik Krallık (BK) Sağlık ve Sosyal Hizmet Komitesi Başkanı Jeremy Hunt'a verdiği röportajda yaptı.
ABD ve BK gibi ülkelerin araştırmayı finanse etmek için "onlarca milyar dolar" harcaması gerektiğini ve bunun yüksek maliyetli olsa da grip ve soğuk algınlığının ortadan kaldırılmasına önayak olabileceğini söyledi.

"5 yıl içinde "Sonraki pandemi için hazırız" adlı bir kitap yazabileceğimi umuyorum ama bu Ar-Ge'ye onlarca milyar dolar yatırım gerektirecek, ABD ve BK bunun bir parçası olacak."
Gözetim yapan ve aslında sizin işinizi yaptığınız yerde "mikrop tatbikatları" dediğim şeyi yürüten ve DSÖ ölçeğinde bir pandemi Görev Gücü için muhtemelen yılda yaklaşık 1 milyar dolar gerekecektir.
Microsoft'un kurucusu "mikrop tatbikatlarının" ülkeleri havalimanlarına yönelik çiçek hastalığı saldırıları gibi biyoterörizm olaylarına hazırlayabileceğini öne sürdü. Gates biyoterörizm kaynaklı salgınların doğal olarak meydana gelenlerden daha kötü olabileceği uyarısında bulundu.
Gates, araştırma ve geliştirmeye yapılan yatırımların artmasından doğabilecek faydalı tıbbi yeniliklere ışık tuttu.

"Güzel olan, bir sonraki pandemiye hazır olmak için yapmamız gereken çok sayıda Ar-Ge'nin aşıları ucuzlatmak, büyük fabrikalara sahip olmak, gribi ortadan kaldırmak, soğuk algınlığından kurtulmak, aşıları yalnızca kolunuza yapıştırdığınız bir bant hale getirmek gibi şeyler olması, bunlar pandemi yaşanmayan yıllarda bile inanılmaz faydalı olacak şeyler."
Microsoft'un kurucusu hayırseverlik çalışmalarının bir parçası olarak pandemiye hazırlık hakkında konuşmaya devam edeceğini de ekledi.

"İklim mesajı ve yoksulların hastalıklarına karşı süregelen mücadeleyle birlikte, pandemiye hazırlık da üzerine çok konuşacağım bir şey. Ve bence verimli bir zemin bulacaktır çünkü bildiğiniz gibi trilyonlarca dolar ve milyonlarca hayat kaybettik. Ve vatandaşlar hükümetlerinden bunun bir daha olmasına izin vermemelerini bekliyor."



Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
TT

Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)

Hindistan'dann daha fazla kömür üretilen Çin'in Şansi bölgesi, yeşil bir gelecek istiyor.

Guardian’ın haberinde, “Çin’in kömür merkezi” diye nitelenen bölgenin geçen yıl toplamda çıkarılan 1,27 milyar ton kömürle Hindistan’ı geride bıraktığı belirtiliyor.

Çin’in elektrik ihtiyacını karşılamada önemli rol oynayan Şansi, ülkedeki karbon salımının da merkezi konumunda.

Pekin yönetimi 2060’a kadar net sıfır karbon hedefine ulaşmayı amaçlıyor. Bu kapsamda Şansi’de kömür sektöründeki yaklaşık 1,7 milyon işin 2030’a kadar yok olması bekleniyor. Bu durumun da bölge açısından “ekonomik bir saatli bomba” olduğu ifade ediliyor. 

Şansi’nin buna karşı çözüm stratejilerinden biri yeşil enerjiye geçişi hızlandırmak. LONGi şirketi, Datong’da güneş paneli fabrikası açtı, burada çalışanların yarısı eski kömür işçileri.

Meijin Energy de kömürün yan ürünü olan kok gazından hidrojen yakıtı üretmeye başladı. Şirketin hidrojen üretim bölümünden Ma Kai şunları söylüyor: 

Kok işlemi sırasında çıkan gazı eskiden doğrudan yakardık ya da salardık. Bu hem çevreye zararlıydı hem de kaynak israfıydı. Artık bunu değerlendiriyoruz.

Ancak Helsinki merkezli düşünce kuruluşu Enerji ve Hava Temizliği Araştırma Merkezi’nden Lauri Myllyvirta, “Kömürden kimyasal üretimiyle temiz enerji olur mu?” diyerek yönteme karşı çıkıyor. 

Bölgede kültürel turizmin canlandırılması da talep ediliyor. 2024’te Linfen’deki Şiaoşitian ve Guangşeng tapınaklarını ziyaret eden turist sayısı yüzde 335 arttı. Haberde, bu artışta ünlü video oyunu Black Myth: Wukong’un da katkısı olduğuna dikkat çekiliyor. 

Bunlara ek olarak Çin yenilenebilir enerji üretimini hızlandırıyor. Nisan itibarıyla ülkedeki rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi 1,500 gigawatt’a ulaştı. Ancak ülke hâlâ enerji ihtiyacının yüzde 60’ını kömürden karşılıyor. 

Independent Türkçe, Guardian, New York Times