Suriye'nin merkezindeki DEAŞ mevzilerine bir ayda 560 Rus hava saldırısı gerçekleştirildi

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib kırsalında yerinden edilmiş bir kız (AFP)
Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib kırsalında yerinden edilmiş bir kız (AFP)
TT

Suriye'nin merkezindeki DEAŞ mevzilerine bir ayda 560 Rus hava saldırısı gerçekleştirildi

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib kırsalında yerinden edilmiş bir kız (AFP)
Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib kırsalında yerinden edilmiş bir kız (AFP)

Rejim güçleri ve İranlı milisler, Suriye'nin kuzeybatısındaki "gerginliği azaltma" bölgesine top ve füze saldırıları gerçekleştirdi. İdlib kırsalındaki Serakib cepheleri, muhalif gruplar ile rejim güçleri arasında ağır silahlarla yapılan çatışmalara tanık olurken, rejim güçlerinin bir unsuru öldürüldü. Muhalif kaynaklar bu ay içinde Suriye'nin merkezindeki DEAŞ bölgelerine 560 Rus hava saldırısı gerçekleştirildiğini ve bu saldırılarda 490 ihlal kaydedildiğini bildirdi.
Muhalefetin 'İzleme ve Takip Birimi 80' yetkilisi El-Hattabi, “Rejim güçlerinin yoğun topçu ve füze atışları İdlib’in güney kırsalındaki Cebel el-Arbain, el-Fatira, Felifel, Sufuhon ve Benin bölgelerini hedef aldı. Saldırı sonucunda 3 sivil ağır yaralandı ve İdlib'in kuzeyindeki hastanelere sevk edildi. Bombalama sırasında havada bir Rus insansız keşif uçağının uçuş gerçekleştirdiği görüldü. Bu durum siviller arasında korku ve dehşet uyandırdı. Hama’nın kuzeybatısındaki el-Gab ovasındaki Kastun ve ez-Ziyara bölgeleri kara bombardımanı ile hedef alınırken bir sivil araç hasar gördü ve yandı” dedi.
El-Hattabi sözlerini şöyle sürdürdü: “İdlib'in güneyindeki El-Bureyc ekseninde Feth'ul Mubin Operasyon Odası tarafından gerçekleştirilen operasyonda rejim güçlerine mensup bir kişi öldü ve bir diğeri keskin nişancıların atışları sonucu yaralandı. Serakib kenti çevresindeki cephelerde iki taraf arasında orta ve ağır silahların kullanıldığı şiddetli çatışmalar yaşandı. Yeni Türk askeri güçleri son iki gün içinde 11 tırlık bir konvoy ile bölgeye giriş yaptı ve İdlib'in güneyindeki Taftanaz Havaalanı’na ve Mestume Kampı’na çok sayıda mühimmat ve lojistik malzeme taşıdı.”
İdlib'de belgeleme yetkilisi Ahmed El-Amr ise, Kasım ayında rejim güçleri tarafından 490 ihlalin belgelendiğini söyledi. Suriye'nin kuzeybatısındaki "gerilimi azaltma" bölgesi, Rus savaşçıların kara (top ve füze) bombalamaları ve hava saldırılarıyla hedef alındı. İhlaller, 5'i çocuk 16 sivilin ölümü ve 40'tan fazla sivilin yaralanmasıyla sonuçlandı.
Aktivistler, Halep'in güneyindeki Hanasir bölgesi yakınlarında rejim güçlerine ve İranlı milislere ait 3 askeri bölgeye ani bir saldırının aynı anda gerçekleştiğini söyledi. Bu saldırılar DEAŞ unsurları tarafından makineli tüfek ve havan toplarıyla gerçekleştirildi. Saldırılar sonucunda 6 unsur öldürüldü ve birkaç unsur da yaralandı. Bunu, Rus savaşçıların Hama çölünden El-Rakka çölüne ve Suriye'nin doğusunda Deyrizor'a kadar uzanan yoğun hava saldırıları izledi. DEAŞ bağlantılı yerler hedef alındı ve hava saldırıları 20'den fazla DEAŞ üyesinin öldürülmesi ve yaralanmasıyla sonuçlandı.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Rus uçakları tarafından Kasım ayının başından bu yana Suriye'nin El-Badiye, Hama, Humus, Deyrizor ve Rakka vilayetlerinde DEAŞ’a bağlı olduğuna inanılan bölgelere yaklaşık 560 hava saldırısı düzenlendiğini söyledi. Saldırılar sonucunda, onlarca örgüt üyesi öldürüldü.
SOHR, “24 Mart 2019'dan bugüne kadarki süreçte Suriye ve yabancı uyruklu rejim güçleri ve onlara bağlı milislerden yaklaşık bin 597 kişi hayatını kaybetti. Bunlar arasında Rus kuvvetlerinin en az 3 üyesi ve Suriye vatandaşı olmayan 153 İran yanlısı milis yer alırken ölenlerin hepsi DEAŞ saldırıları, bombalamaları ve pusularına kurban gitti” açıklamalarında bulundu.



Polis nezaretindeyken ölen Moritanyalı adamın ailesinden Fransız polisine suçlama

Fransız polisi (Arşiv- Reuters)
Fransız polisi (Arşiv- Reuters)
TT

Polis nezaretindeyken ölen Moritanyalı adamın ailesinden Fransız polisine suçlama

Fransız polisi (Arşiv- Reuters)
Fransız polisi (Arşiv- Reuters)

Fransa’da gözaltında iken geçen hafta hayatını kaybeden Moritanyalı bir adamın ailesi, Fransız polisinin ölümüne neden olduğunu iddia ederek bağımsız bir soruşturma talep etti. Ağabeyi İbrahim'in dün yaptığı açıklamaya göre 35 yaşındaki Hassan Diarra, çarşamba gecesi yaşadığı göçmen konaklama yerinin dışında kahve içerken polis memurlarıyla karşı karşıya geldi.

Paris'te pazar günü yaklaşık 1000 kişinin katıldığı anma töreninde bir polis memuru, "Geçimini sağlamak için Fransa'ya geldi ve şimdi sonsuza dek gitti" dedi.

Komşular tarafından çekilen ve sosyal medyada dolaşan bir videoda, bir polis memurunun yerde yatan bir adama yumruk attığı, diğer bir polis memurunun ise yanında durduğu görülüyor.

 Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre ailenin avukatı, ailenin polise "ölümle sonuçlanan kasıtlı şiddet" suçlamasıyla şikayette bulunduğunu bildirdi.

"Görgü tanıkları, tutuklama yerinde kan lekeleri gördüler" diye ekledi.

Savcılık, polis memurlarının Diarra'yı "esrar sararken gördükten" sonra ona yaklaştığını ve aranmayı reddetmesinin ardından gözaltına aldığını belirtti.

Kadın, adamın "yere düştüğünü ve iki polis memurunu da beraberinde yere serdiğini" belirtti ve memurlardan birinin onu etkisiz hale getirmek için elektroşok cihazı kullanıldığını söylediğini aktardı.

Diarra, polise direnmek, "sahte idari belgeler ve esrara benzeyen kahverengi bir madde" bulundurmak suçlamalarıyla gözaltına alındı.

Polis, kaşındaki yara nedeniyle hastaneye götürülmesini istedi, ancak adam bir bankta beklerken bilincini kaybetmiş gibi görünüyordu.

Bir polis memuru ve ardından acil müdahale ekibi onu hayata döndürmeye çalıştılar, ancak yaklaşık kırk dakika sonra öldüğü açıklandı.


Trump: Grönland'dan "Rus tehdidini" kaldırmanın zamanı geldi

ABD Başkanı Donald Trump (AP)
ABD Başkanı Donald Trump (AP)
TT

Trump: Grönland'dan "Rus tehdidini" kaldırmanın zamanı geldi

ABD Başkanı Donald Trump (AP)
ABD Başkanı Donald Trump (AP)

ABD Başkanı Donald Trump, Danimarka'nın Grönland'dan "Rus tehdidini" ortadan kaldırmak için hiçbir şey yapamadığını belirterek, "Artık bunun zamanı geldi ve olacak" ifadesini kullandı.

Trump, Danimarka'nın özerk bölgesi olan Grönland'ın ülkesinin mülkiyetinde kalmasından daha azına razı olmayacağını defalarca vurguladı; ancak hem Danimarka hem de Grönland liderleri adanın satılık olmadığını ve Amerika Birleşik Devletleri'nin bir parçası olmasını istemediklerini ısrarla belirtiyorlar.


Avrupa, Trump'ın Grönland'a yönelik tehditlerine karşı birleşti

Alman silahlı kuvvetleri mensupları, dün Nuuk Havalimanı'ndan (Grönland) Reykjavik'e (İzlanda) gidecek uçağa binmeye hazırlanıyor (AFP)
Alman silahlı kuvvetleri mensupları, dün Nuuk Havalimanı'ndan (Grönland) Reykjavik'e (İzlanda) gidecek uçağa binmeye hazırlanıyor (AFP)
TT

Avrupa, Trump'ın Grönland'a yönelik tehditlerine karşı birleşti

Alman silahlı kuvvetleri mensupları, dün Nuuk Havalimanı'ndan (Grönland) Reykjavik'e (İzlanda) gidecek uçağa binmeye hazırlanıyor (AFP)
Alman silahlı kuvvetleri mensupları, dün Nuuk Havalimanı'ndan (Grönland) Reykjavik'e (İzlanda) gidecek uçağa binmeye hazırlanıyor (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump'ın Danimarka'ya ait Grönland topraklarını ele geçirme emellerine karşı çıktıkları gerekçesiyle ek gümrük vergileriyle tehdit ettiği sekiz Avrupa ülkesi dün pozisyon birliğini dile getirdi.

İngiltere, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Hollanda, Norveç ve İsveç ortak bir açıklamada, "Gümrük vergisi tehditlerinin transatlantik ilişkileri zayıflattığını ve ciddi bir bozulma riski taşıdığını" belirterek, yanıtlarında "birleşik ve koordineli bir şekilde hareket etmeye devam edeceklerini" ifade etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Trump'ın tehditlerine karşı kararlılıklarını vurgulayarak, ABD Başkanı'nın ek gümrük vergileri uygulama tehditlerini yerine getirmesi durumunda "AB'nin baskı karşıtı mekanizmasını harekete geçirme" olasılığını görüştüler.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Avrupa pazarlarına erişimi dondurmaya veya belirli yatırımları engellemeye olanak tanıyan bu mekanizma, Avrupa Birliği tarafından 2023 yılında onaylanmış ancak henüz kullanılmamıştır.