Suriye'nin merkezindeki DEAŞ mevzilerine bir ayda 560 Rus hava saldırısı gerçekleştirildi

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib kırsalında yerinden edilmiş bir kız (AFP)
Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib kırsalında yerinden edilmiş bir kız (AFP)
TT

Suriye'nin merkezindeki DEAŞ mevzilerine bir ayda 560 Rus hava saldırısı gerçekleştirildi

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib kırsalında yerinden edilmiş bir kız (AFP)
Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib kırsalında yerinden edilmiş bir kız (AFP)

Rejim güçleri ve İranlı milisler, Suriye'nin kuzeybatısındaki "gerginliği azaltma" bölgesine top ve füze saldırıları gerçekleştirdi. İdlib kırsalındaki Serakib cepheleri, muhalif gruplar ile rejim güçleri arasında ağır silahlarla yapılan çatışmalara tanık olurken, rejim güçlerinin bir unsuru öldürüldü. Muhalif kaynaklar bu ay içinde Suriye'nin merkezindeki DEAŞ bölgelerine 560 Rus hava saldırısı gerçekleştirildiğini ve bu saldırılarda 490 ihlal kaydedildiğini bildirdi.
Muhalefetin 'İzleme ve Takip Birimi 80' yetkilisi El-Hattabi, “Rejim güçlerinin yoğun topçu ve füze atışları İdlib’in güney kırsalındaki Cebel el-Arbain, el-Fatira, Felifel, Sufuhon ve Benin bölgelerini hedef aldı. Saldırı sonucunda 3 sivil ağır yaralandı ve İdlib'in kuzeyindeki hastanelere sevk edildi. Bombalama sırasında havada bir Rus insansız keşif uçağının uçuş gerçekleştirdiği görüldü. Bu durum siviller arasında korku ve dehşet uyandırdı. Hama’nın kuzeybatısındaki el-Gab ovasındaki Kastun ve ez-Ziyara bölgeleri kara bombardımanı ile hedef alınırken bir sivil araç hasar gördü ve yandı” dedi.
El-Hattabi sözlerini şöyle sürdürdü: “İdlib'in güneyindeki El-Bureyc ekseninde Feth'ul Mubin Operasyon Odası tarafından gerçekleştirilen operasyonda rejim güçlerine mensup bir kişi öldü ve bir diğeri keskin nişancıların atışları sonucu yaralandı. Serakib kenti çevresindeki cephelerde iki taraf arasında orta ve ağır silahların kullanıldığı şiddetli çatışmalar yaşandı. Yeni Türk askeri güçleri son iki gün içinde 11 tırlık bir konvoy ile bölgeye giriş yaptı ve İdlib'in güneyindeki Taftanaz Havaalanı’na ve Mestume Kampı’na çok sayıda mühimmat ve lojistik malzeme taşıdı.”
İdlib'de belgeleme yetkilisi Ahmed El-Amr ise, Kasım ayında rejim güçleri tarafından 490 ihlalin belgelendiğini söyledi. Suriye'nin kuzeybatısındaki "gerilimi azaltma" bölgesi, Rus savaşçıların kara (top ve füze) bombalamaları ve hava saldırılarıyla hedef alındı. İhlaller, 5'i çocuk 16 sivilin ölümü ve 40'tan fazla sivilin yaralanmasıyla sonuçlandı.
Aktivistler, Halep'in güneyindeki Hanasir bölgesi yakınlarında rejim güçlerine ve İranlı milislere ait 3 askeri bölgeye ani bir saldırının aynı anda gerçekleştiğini söyledi. Bu saldırılar DEAŞ unsurları tarafından makineli tüfek ve havan toplarıyla gerçekleştirildi. Saldırılar sonucunda 6 unsur öldürüldü ve birkaç unsur da yaralandı. Bunu, Rus savaşçıların Hama çölünden El-Rakka çölüne ve Suriye'nin doğusunda Deyrizor'a kadar uzanan yoğun hava saldırıları izledi. DEAŞ bağlantılı yerler hedef alındı ve hava saldırıları 20'den fazla DEAŞ üyesinin öldürülmesi ve yaralanmasıyla sonuçlandı.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Rus uçakları tarafından Kasım ayının başından bu yana Suriye'nin El-Badiye, Hama, Humus, Deyrizor ve Rakka vilayetlerinde DEAŞ’a bağlı olduğuna inanılan bölgelere yaklaşık 560 hava saldırısı düzenlendiğini söyledi. Saldırılar sonucunda, onlarca örgüt üyesi öldürüldü.
SOHR, “24 Mart 2019'dan bugüne kadarki süreçte Suriye ve yabancı uyruklu rejim güçleri ve onlara bağlı milislerden yaklaşık bin 597 kişi hayatını kaybetti. Bunlar arasında Rus kuvvetlerinin en az 3 üyesi ve Suriye vatandaşı olmayan 153 İran yanlısı milis yer alırken ölenlerin hepsi DEAŞ saldırıları, bombalamaları ve pusularına kurban gitti” açıklamalarında bulundu.



İsrail-İran çatışmaları: Tahran siyasi mahkumlara baskıyı artırdı

İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
TT

İsrail-İran çatışmaları: Tahran siyasi mahkumlara baskıyı artırdı

İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)

İsrail'le 12 günlük çatışmanın ardından İran ülke içindeki baskıyı artırıyor.

Guardian'ın haberinde, 13 Haziran'da İsrail'in saldırısıyla başlayan ve İran'ın misillemesinin ardından 24 Haziran'da ABD'nin arabuluculuğunda ateşkes ilan edilen çatışmaların, İran'da "geniş çaplı bir iç baskı dalgasını" tetiklediği belirtiliyor.

İsrail'in 23 Haziran'da Evin Hapishanesi'ne düzenlediği saldırıda 71 kişinin hayatını kaybettiği anımsatılıyor. Hayatta kalan bazı mahkumların da daha kötü koşullardaki cezaevlerine nakledildiği yazılıyor.

Mahsa Emini protestolarına katıldığı gerekçesiyle hapse atılan aktivist Rıza Handan'ın, bombalamadan sonra daha kötü şartlardaki bir hapishaneye gönderildiği belirtiliyor. 60 yaşındaki aktivistin kızı şunları söylüyor:

Ne babamın ne de diğer mahkumların yatağı var, yerde uyumak zorunda kalıyorlar. Bir keresinde uyandığında battaniyesinin içinde 6 ya da 7 tahtakurusu bulmuştu.

Kadın mahkumların da yanlarına kişisel eşyalarını bile alamadan Karçak Hapishanesi'ne gönderildiği belirtiliyor. İdam cezasına çarptırılan Kürt yardım çalışanı Pakşan Azizi'den en az iki gündür haber alınamadığı aktarılıyor. Af Örgütü'ne göre Azizi, "barışçıl insani yardım ve insan hakları faaliyetleri" nedeniyle cezalandırıldı. Tahran yönetimiyse kendisini "devlete karşı silahlı isyanla" suçluyor.

Savaş sonrası İran genelinde bir güvenlik baskısı dalgası başlatıldığı da ifade ediliyor. Kolluk kuvvetlerinin kontrol noktaları oluşturduğu ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle birçok kişinin tutuklandığı aktarılıyor.

İsrail-İran çatışmalarında Mossad'ın Tahran'da gizli bir drone üssü kurduğu ortaya çıkmıştı. Ayrıca istihbarat teşkilatına bağlı komandoların saldırıdan aylar önce başkente sızarak operasyon sırasında İran'ın hava savunma sistemlerini imha ettiği belirlenmişti. Mossad da casusların saldırılarda yer aldığını doğrulamıştı.

İran devlet medyasında geçen ay çıkan haberlerde, İsrail istihbaratı adına çalıştığı iddia edilen 700 kişinin yakalandığını duyurulmuştu. ABD merkezli İran İnsan Hakları Merkezi'nin (CHRI) verilerine göre 6 kişi casusluk iddiasıyla idam edildi. CHRI'dan Hadi Gayemi şu iddiaları paylaşıyor:

İranlı yetkililer, insanları hiçbir gerekçe göstermeden ve avukatlarına erişim hakkı vermeden gözaltına alıyor, ardından ‘ulusal güvenlik' suçlamalarıyla idam ederek halkı sindirmeye ve kontrolü yeniden kurmaya çalışıyor.

New York Times'ın analizinde de Evin Hapishanesi'nin "insan hakları ihlalleriyle" gündem olduğu hatırlatılıyor. Haberde, 12 günlük çatışmaların ardından Tahran yönetiminin tarihsel bir kavşakta olduğu yazılıyor. İran'ın ileride içerideki baskıyı artırmakla ülkenin dönüşümüne yönelik politikaları uygulamak arasında bocalayabileceği ifade ediliyor.

Independent Türkçe, Guardian, New York Times