Erdoğan’dan ABD’ye terör örgütlerine destek suçlaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Aşkabat’ta (DPA)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Aşkabat’ta (DPA)
TT

Erdoğan’dan ABD’ye terör örgütlerine destek suçlaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Aşkabat’ta (DPA)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Aşkabat’ta (DPA)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’yi bölgedeki terör gruplarını destekleyip silahlandırmakla suçlayarak, terörle mücadelede bölgesel ve uluslararası iş birliğinin önemini vurguladı.
Erdoğan, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 15. Zirvesi kapsamında, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile görüştü.
Cumhurbaşkanı, İranlı mevkidaşı ile yaptığı görüşmede, “ABD, bölgedeki terörist grupları bölgede güvensizlik yaratmak için terör eğitip silahlandırıyor. Bu nedenle bölgede barışın tesisi için ortak iş birliğini gerekli görüyoruz” dedi.
Terör örgütlerinden arındırılmasıyla bölgede sükûnet, istikrar ve ekonomik kalkınmanın hız kazanacağını vurgulayan Erdoğan, “İran, Rusya ve Türkiye, bölgedeki diğer ülkelerin iş birliğiyle bölgede güvenlik ve istikrarı koruyabilir” diye konuştu.

Erdoğan’dan KKTC çağrısı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı zirvesindeki konuşmasında ise şu ifadeleri kullandı;
“Kıbrıs meselesinde, Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün tescil edilmesi, çözümün anahtarıdır. Tüm dost ve kardeş ülkelerin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) çözüm vizyonunu ön yargısız bir şekilde değerlendirmesini istiyorum. Teşkilatımızın gözlemci üyesi olan Kıbrıs Türklerinin maruz kaldığı tecridin hafifletilmesine yönelik spor, kültür, eğitim, turizm gibi alanlarda ilişkilerin geliştirilmesini teşvik ediyoruz.”

ABD’ye ait askeri nakliye gemisi Yunanistan’ın Dedeağaç Limanı’na vardı
Yunan basınında çıkan haberlere göre, ABD’ye ait ARC Independence isimli askeri nakliye gemisi Yunanistan’ın Dedeağaç Limanı’na vardı.
Gemi, Atlantic Resolve isimli askeri tatbikata destek amacıyla çok sayıda helikopter ve askeri araç taşırken, Yunan basını askeri malzeme nakli için başka gemilerin de limana geleceğini ifade etti.
Türkiye, ABD-Yunanistan askeri iş birliğinin artmasından duyduğu endişeyi defalarca dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin Dedeağaç Limanı'na yaptığı sevkiyatlara ilişkin açıklamasında, “Yunanistan şu anda ABD’nin bir üssü durumuna gelmiştir. Şu anda Yunanistan’ın içerisindeki ABD üslerinin sayısını ben saya saya bitiremedim. Şöyle hepsini bir araya toparladığımız zaman ortaya öyle bir tablo çıkıyor ki Yunanistan’ın kendisi adeta ABD’nin bir üssü gibi” şeklinde konuştu.

Davutoğlu: Gül ile uzun bir görüşme yaptık
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile uzun bir görüşme yaptıklarını bildirerek, pek çok konuda fikir birliğine vardıklarını söyledi.
Davutoğlu, Cumartesi günü Habertürk TV’de gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Aynı gün Gül ile uzun bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyleyen Davutoğlu, “Genel olarak son zamanlarda yaşanan gelişmelerin devlette ortaya çıkardığı tahribat, elde edilen kazanımların bugün kaybediliyor olması, giderek fazlalaşan yoksullaşma, demokratik haklar konusundaki kaygıları paylaştık” şeklinde konuştu.
Davutoğlu, “Türkiye’de bugün ekonomik, demokrasi krizi var. Siyasal zihniyette problem olduğu için bir krizle karşı karşıyayız. Dış odaklar vs. gibi bunların hepsi krizi örtme çabasıdır. Bunu aşabilmek için de ekonomi politik bir bağlamda hareket etmek lazım” diye ekledi.
Herkesle görüşebileceklerinin altını çizen Davutoğlu, “Siyasi olarak yakışmayacak sözleri etse de sayın (Devlet) Bahçeli ile görüşebilirim. Buna sayın Erdoğan da dahil. Görüşmemizin fayda mülahaza edilebileceğine inandığım konusunda herkes ile görüşürüm” ifadelerini kullandı.
Ülkedeki muhalefet partileri, mevcut başkanlık sistemine alternatif olarak güçlendirilmiş bir parlamenter sistemin kurulmasını görüşmek üzere toplantılarına devam ediyor.
Muhalefet, yaşanan krizlerle mücadele için erken seçim talep ederken, Erdoğan ve Bahçeli, seçimlerin planlandığı gibi Haziran 2023’te yapılacağını vurguluyor.

MAK Danışmanlık anketi: Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı’nın oyları kafa kafaya
MAK Danışmanlık tarafından hazırlanan Kasım 2021-Türkiye Gündem Araştırması’nda, AK Parti ve MHP’den oluşan Cumhur İttifakı ile CHP ve İYİ Parti’nin bir araya geldiği Millet İttifakı’nın oy oranları yüzde 39,4 ile eşit çıktı.
67 ilde yapılan, 5 bin 750 seçmenin katıldığı ankette ‘Yarın seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?’ sorusu soruldu.
Buna göre, yüzde 43’lük bir kesim farklı bir partiye oy vereceklerini söylerken, yüzde 41’i aynı partiye oy kullanacağını dile getirdi. Öte yandan, yüzde 16 ise ‘Kararsız/Cevap yok’ seçeneğini işaretledi.
Söz konusu anket sonucuna göre, AK Parti yüzde 31,4, MHP ise yüzde 8 oy aldı. Cumhur İttifakı’nın toplam oy oranı yüzde 39,4 oldu.
CHP ise yüzde 24,5 oy alırken, İYİ Parti yüzde 14,9 oy topladı. Böylece Millet İttifakı’nın oy desteği yüzde 39,4 oldu.



Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
TT

Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)

Tibet Budizmi'nin ruhani lideri 14. Dalay Lama Tenzin Gyatso cumartesi günü sürgündeki binlerce Tibetli'yle buluştu. 

Dünyanın dört bir köşesinden gelen takipçileri, 14. Dalay Lama'nın onlarca senedir yaşadığı Dharamshala yakınlarındaki büyük tapınakta bir tören düzenledi.  

6 Temmuz'da 90 yaşına girecek 14. Dalay Lama'nın çok uzun bir yaşam sürmesi için duacı oldular. 

Tenzin Gyatso törende yaptığı ve eş zamanlı olarak farklı dillere çevrilen konuşmasında Budistlerin ruhani koruyucularından birine işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

Şu ana kadar elimden gelenin en iyisini yaptım. Avalokiteśvara'nın da desteğiyle 30-40 yıl daha yaşayıp duyarlı varlıklara ve Budizm öğretilerine hizmetimi sürdürmeyi umut ediyorum.

14. Dalay Lama, aralıkta Reuters'a yaptığı açıklamada 110 yaşına kadar yaşayacağını öngörmüştü. 

Tenzin Gyatso, ölümünden sonra Tibet'teki Budizm geleneğinin süreceğini belirterek, bu unvanı taşıyan son kişi olmayacağını önceki günlerde söylemişti.

Ruhani lider, 1587'de oluşturulan Dalay Lama unvanının yeni bir reenkarnasyonla süreceğini ifade etmişti.

Halefinin belirlenmesinde tek yetkinin kendi kurduğu Gaden Phodrang Vakfı'na ait olacağını söyleyen Tenzin Gyatso, 15. Dalay Lama'nın Çin sınırları dışında "özgür dünyada" doğacağını da yinelemişti. 

Gyatso'nun "Çin dahil herhangi bir ülke tarafından siyasi amaçlarla seçilen bir adayın tanınmaması gerektiğini" vurgulamasına Pekin'den tepki gelmişti. 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, yeni Dalay Lama'nın Pekin yönetimi tarafından onaylanması gerekeceğini savunmuştu.

Tibet Budizmi'ne göre Dalay Lama, reenkarne olacağı bedeni kendisi seçebiliyor. 

Tenzin Gyatso, 1940'ta Dalay Lama’nın 14. reenkarnasyonu olarak Tibet Budizmi'nin ruhani liderliğini yapmaya başlamıştı.

Gyatso, Çin birliklerinin Tibet'in başkenti Lhasa'da 1959'da patlak veren bağımsızlık yanlısı ayaklanmayı bastırmasının ardından bölgeyi terk etmiş ve Hindistan'ın kuzeyindeki Dharamshala kentine yerleşmişti. Burada sürgündeki Tibet meclisi ve hükümetini kurmuştu.

Himalaya Dağları'nın kuzeyinde yer alan 2,5 milyon kilometre genişliğindeki Tibet Platosu, deniz seviyesinden ortalama 4 bin 380 metre yüksekliğiyle "dünyanın çatısı" diye biliniyor.

Tarih boyunca yarı göçebe Tibet halkının yurdu olan bölge, 1951'de imzalanan 17 Nokta Anlaşması'yla Çin'in egemenliğine girmişti. Pekin yönetimi, bunu "Tibet'in barışçıl özgürleşmesi" diye adlandırmıştı.

Independent Türkçe, AFP, Reuters