Afganistan'da ailesinin borçları için satılan 9 yaşındaki kız çocuğu kurtarıldı

"Babam ekmeğimiz, pirincimiz ve unumuz olmadığı için beni sattı"

Kardeşleri ve annesiyle güvenli eve götürülen Pervane, "Bu evde çok mutluyum" dedi (Abdul Raziq Sediqi/CNN)
Kardeşleri ve annesiyle güvenli eve götürülen Pervane, "Bu evde çok mutluyum" dedi (Abdul Raziq Sediqi/CNN)
TT

Afganistan'da ailesinin borçları için satılan 9 yaşındaki kız çocuğu kurtarıldı

Kardeşleri ve annesiyle güvenli eve götürülen Pervane, "Bu evde çok mutluyum" dedi (Abdul Raziq Sediqi/CNN)
Kardeşleri ve annesiyle güvenli eve götürülen Pervane, "Bu evde çok mutluyum" dedi (Abdul Raziq Sediqi/CNN)

Afganistan'da ailesinin borçları için 55 yaşındaki bir adama satılan 9 yaşındaki kız çocuğu kurtarıldı.
Pervane Malik, kasımda babası Abdul Malik tarafından 55 yaşındaki Kurban'a 200 bin Afgan Afganisi (yaklaşık 28 bin 500 TL) değerinde nakit para, koyun ve toprak karşılığında satılmıştı.
24 Kasım'da CNN'in satışın görüntülerini kaydetmesiyle olay gündem oldu ve birçok tepki geldi. Bunun üzerine Kurban'ın kaçarak saklandığı ve Pervane'nin de ailesinin yanına döndüğü bildirildi.
Pervane, 5 kardeşi ve annesi Reza Gül, ABD merkezli kar amacı gütmeyen yardım kuruluşu Too Young To Wed (Evlenmek İçin Çok Genç -TYTW) tarafından güvenli bir eve götürüldü.
İki hafta önce babası kendisini satarken Pervane, "Babam ekmeğimiz, pirincimiz ve unumuz olmadığı için beni sattı" demişti.
Kurban da bunun "ikinci evliliği" olduğunu ve kız çocuğuna iyi davranılacağını söylemişti.
Öte yandan annesi, kızının eve dönmek ve okula gitmek için babasına yalvardığını belirtmişti.
Yerinden edilmiş aile, 4 yıldır Badgis eyaletindeki bir kampta yaşıyordu.
Annesi, kızının Kurban'ın yanına tekrar dönmek istemediğini, orada kendisine şiddet uyguladıklarını söylediğini de anlatmıştı.
Pervane, "Bana kötü davrandılar. Küfür ediyorlardı, beni erkenden uyandırıp çalıştırıyorlardı" demişti.
Kardeşleri ve annesiyle güvenli eve geçen Pervane, "Bu evde çok mutluyum. Bana yeni bir hayat verdiler" ifadelerini kullandı.
Öte yandan aile hala Kurban'a borçlu. Baba Abdul, kızının satışından aldığı parayı başka borçlarını ödemek için kullanmıştı.
Ayrıca Pervane ve ailesi için uzun vadede nasıl bir koruma sağlanacağı henüz belli değil.
TYTW yetkilisi Stephanie Sinclair, ailenin güvenliğinin sağlanabilmesinin kuruluşun alacağı fonlarla mümkün olacağını söyleyerek "Afganistan'daki kadınları ve kız çocuklarını yalnız bırakmamak uluslararası topluluk için ahlaki bir görev. Her hayat önemlidir" dedi.
Baba Abdul ise şu anda Badgis'teki kampta borçlarını ödemek için çalışıyor. Kızlarını ve eşini güvenli bir yere yerleştirmeleri için TYTW yetkililerine izin veren Abdul, "Pervane kurtarıldığı için mutluyuz" dedi.
15 yaş altındakilerin evlenmesi ülkede yasadışı olmasına rağmen, özellikle kırsal kesimlerde çoğunlukla ekonomik sebeplerden ötürü yıllardır böyle evlilikler düzenleniyor.
Afganistan'ın ekonomik durumu, ABD birliklerinin çekilmesi ve Taliban'ın ağustosta ülkenin yönetimini ele geçirmesinin ardından daha da kötüleşti. ABD, ülkeden çekildikten sonra Afganistan'ın uluslararası bankalardaki hesaplarını bloke etmiş, Afganistan Merkez Bankası'ndaki yaklaşık 9 milyar doları (yaklaşık 107 milyar TL) da dondurmuştu.

Independent Türkçe, CNN



İran'daki protestolar yatışıyor... ve Trump izliyor

Tahran'da dün "Bu bir protesto değil" yazılı pankart taşıyan arabalar sokaklarda dolaştı (AFP)
Tahran'da dün "Bu bir protesto değil" yazılı pankart taşıyan arabalar sokaklarda dolaştı (AFP)
TT

İran'daki protestolar yatışıyor... ve Trump izliyor

Tahran'da dün "Bu bir protesto değil" yazılı pankart taşıyan arabalar sokaklarda dolaştı (AFP)
Tahran'da dün "Bu bir protesto değil" yazılı pankart taşıyan arabalar sokaklarda dolaştı (AFP)

İran'daki halk protestoları dün yatışırken, ABD artan siyasi baskı ve yeni yaptırımların uygulanmasına paralel olarak, kesin adımlar açıklamadan gelişmeleri izlemeye devam ediyor.

ABD Başkanı Donald Trump, İran'a yönelik sert tavrını yumuşattı ve cinayetlerin azaldığına dair haberlere atıfta bulunarak, Tahran'ın protestocuları infaz etmekten kaçınmaya devam edeceğini umduğunu belirtti. Trump, yönetiminin durumu “yakından” takip ettiğini ve tüm seçenekleri masada tuttuğunu söyledi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre bu gelişme, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin gerilimi yatıştırmaya çalışarak Fox News'e verdiği sürpriz röportajda “asma yoluyla infaz planı olmadığını” belirtip diplomasinin galip gelmesi çağrısında bulunmasının ardından geldi.

Tahran ve diğer şehirlerdeki protestoların hızı yavaşladı. İran'daki insanlar, internet kesintileri ve sıkılaştırılan güvenlik önlemlerinin protestoların ivmesini azaltmaya yardımcı olduğunu, tutuklamaların ise arttığını bildirdi.

ABD Hazine Bakanlığı, protestoların bastırılmasına karıştıkları gerekçesiyle Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi sekreteri Ali Laricani ve Devrim Muhafızları liderlerini hedef alan yeni yaptırımlar açıkladı.


Trump: Gazze barış konseyi 'kuruldu'

ABD Başkanı Donald Trump (EPA)
ABD Başkanı Donald Trump (EPA)
TT

Trump: Gazze barış konseyi 'kuruldu'

ABD Başkanı Donald Trump (EPA)
ABD Başkanı Donald Trump (EPA)

ABD Başkanı Donald Trump dün, Filistin topraklarındaki savaşı sona erdirmek için ABD'nin planında duyurulan Gazze için bir “barış konseyi” kurulduğunu açıkladı ve Mısır, Türkiye ve Katar'ın desteğiyle Hamas ile kapsamlı bir silahsızlanma anlaşmasına varılacağını belirtti.

Trump şunları belirtti: “Barış Konseyi başkanı olarak, Konsey'in Yüksek Temsilcisinin desteğiyle, geçiş döneminde Gazze'yi yönetmek üzere yeni atanan Filistin teknokrat hükümetini ve Gazze Yönetimi Ulusal Komitesini destekliyorum.”

Trump, Truth Social platformunda “Barış Konseyi'nin kurulduğunu duyurmaktan büyük onur duyuyorum” dedi ve konsey üyelerinin listesini “yakında” açıklayacağını belirtti.

“Bu konseyin, şimdiye kadar herhangi bir zamanda veya yerde kurulmuş en büyük ve en prestijli konsey olduğunu teyit edebilirim” ifadesini kullandı.

Konseyin kurulması, savaş sonrası Gazze Şeridi'ni yönetmek üzere 15 üyeli bir Filistinli teknokrat komitesinin kurulacağının açıklanmasından kısa bir süre sonra gerçekleşti.

Komite, Trump'ın başkanlık yapması beklenen Barış Konseyi'nin denetimi altında faaliyet gösterecek.

Plan ayrıca, bölgede uluslararası bir istikrar gücü konuşlandırılmasını ve Filistin polis birimlerinin eğitilmesini öngörüyor.

Hamas'ın siyasi kanadında görevli Basem Naim, İstanbul'da konuşuyor... 5 Aralık 2024 (AP)Hamas'ın siyasi kanadında görevli Basem Naim, İstanbul'da konuşuyor... 5 Aralık 2024 (AP)

Hareketin lideri Basem Naim dün yaptığı açıklamada, “top artık arabulucuların, Amerikan garantörün ve uluslararası toplumun elinde. Komiteye yetki vermek için harekete geçmeleri gerekiyor” dedi.

ABD destekli Gazze barış planı 10 Ekim'de yürürlüğe girdi ve Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail'e saldırısı sırasında esir aldığı tüm rehinelerin geri dönmesine ve kuşatma altındaki bölgedeki savaşın sona ermesine olanak tanıdı.

Gazze yönetim komitesi başkanlığı için öne çıkan adaylardan Filistinli Ali Şaas (fotoğrafı ailesi tarafından yayınlandı)

Gazze yönetim komitesi başkanlığı için öne çıkan adaylardan Filistinli Ali Şaas (fotoğrafı ailesi tarafından yayınlandı)

Filistinli inşaat mühendisi Ali Şaas, teknokrat komiteyi yönetmek üzere seçildi ve yıkıma uğramış Filistin bölgesinde yeniden inşa sürecinin ilk aşamasını yönetmek gibi zor bir görevi üstlenecek.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre 2015'in başından 2020'nin sonuna kadar BM'nin Ortadoğu barış süreci özel temsilcisi olan Bulgar diplomat Nikolay Mladenov'un Barış Konseyi'nin saha operasyonlarını yönetmesi bekleniyor.

Bulgar diplomat Nikolay Mladenov (AFP)Bulgar diplomat Nikolay Mladenov (AFP)

Axios'a göre, konseye katılması beklenen ülkeler arasında Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, İtalya, Suudi Arabistan, Katar, Mısır ve Türkiye bulunuyor.

ABD'nin Ortadoğu özel temsilcisi Steve Whitkoff'a göre, çarşamba günü yürürlüğe giren planın ikinci aşaması Gazze Şeridi'nin “yeniden inşasını” öngörüyor.

Öte yandan Trump, gümrük vergilerinin ABD ekonomisinin elde ettiği “fantastik finansal rakamların” ardındaki neden olduğunu vurgulayarak, ABD'nin ulusal güvenliğinin bugün en güçlü durumda olduğunu ifade etti.

Trump,"Tarifelerden neredeyse hiç enflasyon olmadan yüz milyarlarca dolar topladık ve bugün açıklanan finansal veriler muhteşem. Ülkemiz hiç bu kadar iyi durumda olmamıştı" ifadelerini kullandı.


İran’da protesto dalgası yavaşladı: ABD 800 idamın askıya alındığını duyurdu

İran’da protesto dalgası yavaşladı: ABD 800 idamın askıya alındığını duyurdu
TT

İran’da protesto dalgası yavaşladı: ABD 800 idamın askıya alındığını duyurdu

İran’da protesto dalgası yavaşladı: ABD 800 idamın askıya alındığını duyurdu

İran’daki protestoların ivmesi bugün (perşembe) görece azaldı. Bir insan hakları örgütü, protestoların başlamasından bu yana en az 3 bin 428 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

ABD Başkanı Donald Trump, dün İran’da “öldürmelerin durduğunu” ve idamların uygulanmasına yönelik bir plan bulunmadığını söylemesinin ardından, bugün de öldürmelerin tamamen sona ermesini umduğunu ifade etti.

Bu gelişmeler yaşanırken, İran Savunma Bakanı Aziz Nasirzade, “karışıklıkları planlayan ve uygulayanların izlendiklerini bilmeleri gerektiğini” söyledi. Açıklamalar, Tahran’ın protestolara İsrail ve ABD’nin destek verdiği yönündeki yaygın suçlamaları eşliğinde geldi.