İİT’den Afganistan’a insani yardım çağrısı

İİT’in 17. Dışişleri Bakanları Konseyi’nin olağanüstü toplantısından bir kesit (İİT)
İİT’in 17. Dışişleri Bakanları Konseyi’nin olağanüstü toplantısından bir kesit (İİT)
TT

İİT’den Afganistan’a insani yardım çağrısı

İİT’in 17. Dışişleri Bakanları Konseyi’nin olağanüstü toplantısından bir kesit (İİT)
İİT’in 17. Dışişleri Bakanları Konseyi’nin olağanüstü toplantısından bir kesit (İİT)

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), 17. Dışişleri Bakanları Konseyi’nin Afganistan konulu olağanüstü toplantısı bugün Pakistan’ın başkenti İslamabad’da başladı.
Pakistan Başbakanı İmran Han, Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan bin Abdullah, İİT Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha ve İslam Kalkınma Bankası Grubu Başkanı Dr. Muhammed Süleyman Caser açılış oturumunda konuşma yaptı.
İİT Genel Sekreteri İbrahim Taha, dayanışma ve ortak İslami eylemi destekleme konusundaki kararlılığı çerçevesinde bu önemli toplantıya çağrıda bulunduğu için Suudi Arabistan’a teşekkür etti.
Ayrıca, konferansa ev sahipliği yapan, katılımcılara karşı cömert misafirperverliği ve nezaketi için Pakistan hükümeti ve halkına en içten teşekkürlerini iletti.
İbrahim Taha, Afganistan’daki tüm taraflara halkın istikrar, insana yakışır bir yaşam ve refah umutlarını gerçekleştirmek amacıyla şiddetten vazgeçmek ve kalıcı barışı tesis etmek için çalışmaları çağrısında bulundu.

Afgan halkının karşı karşıya olduğu insani zorluklar karşısında İİT’nin insani yardım sağlamadaki rolünün her zamankinden daha gerekli hale geldiğini vurgulayan İbrahim Taha, teşkilatın Kabil’deki misyonunun rolünün güçlendirilmesi için finansal, insani ve lojistik kaynaklarla desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
İbrahim Taha, Afganistan’da terör ve şiddet eylemleriyle mücadele etmek ve Afgan topraklarının terör örgütleri için bir platform ya da sığınak olarak kullanılmamasını sağlamak için ortak çabaların önemini bir kez daha dile getirdi.

Prens Faysal’dan ‘bölgesel istikrar’ uyarısı
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Afganistan’ın terörist ve radikal grupları barındırmak için kullanılmamasını sağlama gereğini vurgulayarak, ülkedeki insani durumun kötüye gitmesinin bölgesel istikrarı etkileyeceği konusunda uyardı.
Uluslararası topluma Afganistan’daki kötüleşen durumun durdurulmasına yardım etme çağrısında bulunan Prens Ferhan, Afganların da ülkelerindeki trajediyi sona erdirmeye katkıda bulunmaları gerektiğini dile getirdi.

Suudi Arabistan’ın hava ve kara yoluyla Afganistan’a insani yardım gönderdiğini söyleyen Prens Faysal, Afgan halkına insani yardım sağlamak için mekanizmaların oluşturulacağına dair umudunu ifade etti.
DEAŞ’ın Afganistan’daki terör saldırılarını kınayan Prens Faysal, Afganistan’daki mevcut durumun çökmesinin bölgesel ve küresel anlamda kaosa yol açacağını söyledi.
Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi ise, acil yardım olmadan Afganistan’daki durumun zora gireceği konusunda uyararak, toplantıda Afgan halkı adına konuşulacağına dikkat çekti.
Taliban’ın iktidara gelmesinin ardından uluslararası toplum milyarlarca dolarlık yardım ve varlıkları dondurdu. Kış yaklaşırken, 38 milyonluk ülkedeki Afganlar büyük bir insani kriz riskiyle karşı karşıya kaldı.

Birleşmiş Milletler (BM), Afganistan’ın dünyanın en kötü insani felaketlerinden biri ile karşı karşıya olduğuna vurgu yaparken, Dünya Gıda Programı (WFP) ülkenin gelecekte ciddi bir kıtlık yaşanacağı konusunda uyardı.
Ağustos ortasında iktidara gelen Taliban hükümetini şimdiye kadar hiçbir ülke tanımadı.



İsrail-İran çatışmaları: Tahran siyasi mahkumlara baskıyı artırdı

İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
TT

İsrail-İran çatışmaları: Tahran siyasi mahkumlara baskıyı artırdı

İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)

İsrail'le 12 günlük çatışmanın ardından İran ülke içindeki baskıyı artırıyor.

Guardian'ın haberinde, 13 Haziran'da İsrail'in saldırısıyla başlayan ve İran'ın misillemesinin ardından 24 Haziran'da ABD'nin arabuluculuğunda ateşkes ilan edilen çatışmaların, İran'da "geniş çaplı bir iç baskı dalgasını" tetiklediği belirtiliyor.

İsrail'in 23 Haziran'da Evin Hapishanesi'ne düzenlediği saldırıda 71 kişinin hayatını kaybettiği anımsatılıyor. Hayatta kalan bazı mahkumların da daha kötü koşullardaki cezaevlerine nakledildiği yazılıyor.

Mahsa Emini protestolarına katıldığı gerekçesiyle hapse atılan aktivist Rıza Handan'ın, bombalamadan sonra daha kötü şartlardaki bir hapishaneye gönderildiği belirtiliyor. 60 yaşındaki aktivistin kızı şunları söylüyor:

Ne babamın ne de diğer mahkumların yatağı var, yerde uyumak zorunda kalıyorlar. Bir keresinde uyandığında battaniyesinin içinde 6 ya da 7 tahtakurusu bulmuştu.

Kadın mahkumların da yanlarına kişisel eşyalarını bile alamadan Karçak Hapishanesi'ne gönderildiği belirtiliyor. İdam cezasına çarptırılan Kürt yardım çalışanı Pakşan Azizi'den en az iki gündür haber alınamadığı aktarılıyor. Af Örgütü'ne göre Azizi, "barışçıl insani yardım ve insan hakları faaliyetleri" nedeniyle cezalandırıldı. Tahran yönetimiyse kendisini "devlete karşı silahlı isyanla" suçluyor.

Savaş sonrası İran genelinde bir güvenlik baskısı dalgası başlatıldığı da ifade ediliyor. Kolluk kuvvetlerinin kontrol noktaları oluşturduğu ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle birçok kişinin tutuklandığı aktarılıyor.

İsrail-İran çatışmalarında Mossad'ın Tahran'da gizli bir drone üssü kurduğu ortaya çıkmıştı. Ayrıca istihbarat teşkilatına bağlı komandoların saldırıdan aylar önce başkente sızarak operasyon sırasında İran'ın hava savunma sistemlerini imha ettiği belirlenmişti. Mossad da casusların saldırılarda yer aldığını doğrulamıştı.

İran devlet medyasında geçen ay çıkan haberlerde, İsrail istihbaratı adına çalıştığı iddia edilen 700 kişinin yakalandığını duyurulmuştu. ABD merkezli İran İnsan Hakları Merkezi'nin (CHRI) verilerine göre 6 kişi casusluk iddiasıyla idam edildi. CHRI'dan Hadi Gayemi şu iddiaları paylaşıyor:

İranlı yetkililer, insanları hiçbir gerekçe göstermeden ve avukatlarına erişim hakkı vermeden gözaltına alıyor, ardından ‘ulusal güvenlik' suçlamalarıyla idam ederek halkı sindirmeye ve kontrolü yeniden kurmaya çalışıyor.

New York Times'ın analizinde de Evin Hapishanesi'nin "insan hakları ihlalleriyle" gündem olduğu hatırlatılıyor. Haberde, 12 günlük çatışmaların ardından Tahran yönetiminin tarihsel bir kavşakta olduğu yazılıyor. İran'ın ileride içerideki baskıyı artırmakla ülkenin dönüşümüne yönelik politikaları uygulamak arasında bocalayabileceği ifade ediliyor.

Independent Türkçe, Guardian, New York Times