SETI uzaylıların lazerlerini yakalamak için "eşsiz" bir ağ inşa edecek

(SETI)
(SETI)
TT

SETI uzaylıların lazerlerini yakalamak için "eşsiz" bir ağ inşa edecek

(SETI)
(SETI)

Dünya dışı yaşam arayışına adanmış çalışmalar yürüten SETI Enstitüsü, uzaylıları bulmak için "eşsiz" bir yeni ağ kuruyor.
LaserSETI ağı, gelişmiş uzaylı uygarlıkların iletişim kurmak amacıyla kullanıyor olabileceği lazerleri yakalamak için gece göğünün tamamını gözleyebilecek. Işık kullanan mesajlar radyo dalgalarından daha etkilidir çünkü çok daha fazla bilgi iletebilirler.
Geçen birkaç on yılda SETI son derece kısa (bir saniyeden daha kısa) ışık parlamaları için yıldızları tarayabilen yalnızca birkaç tane optik proje yürüttü.
SETI, "Bu projeler için kullanılan cihazların tümü flaşları algılamak için fotoçoğaltıcı tüplere bel bağlıyor, bu da onları temelde bir pikselli kameralar haline getiriyordu" diye açıklıyor.
Enstitü ışık parlamalarının tek renkli olabileceğini (lazerlere has bir özellik) ve bu nedenle aramanın bir parçası olarak nispeten yavaş, iki boyutlu katı hal dedektörleri kullanmanın mümkün olabileceğini söylüyor.
İnşa edilen SETI cihazı, göğün 75 derecelik bir bölümünü görüntülemek için ticari lensler kullanacak. Merceğin arkasında kameranın görüş alanındaki herhangi bir ışık kaynağını gökkuşağı benzeri bir çift spektruma dönüştüren bir ağ yer alıyor.
Yıldızlar maviden kırmızıya tam bir spektrum üretirken bir lazer sadece kendi karakteristik dalga boyunda görünecektir.
Her cihaz izleme ekseni boyunca birbiri arasında 90 derece açıyla döndürülmüş iki özdeş kameradan oluşacak ve bu da çift gökkuşağı yanıtıyla birlikte kozmik ışınların neden olabileceği yanlış alarmları ortadan kaldırmaya yardımcı olacak. Ayrıca farklı ışık renklerini ayırt edebilecek, bu da kısa flaşları algılamakla sınırlı olmadığı anlamına geliyor.
Enstitünün optik direktörü Eliot Gillum "Plan bu keşif ağını kurmak, çalıştırmak ve ardından yeni nesil kameraların hangi kabiliyetlere sahip olması gerektiğini belirlemek" dedi.
"Her iki yarım küreyi de kapsayacak nihai ağ için ne inşa etmeliyiz? Daha fazla spektral veya uzamsal çözünürlük mü istiyoruz? Belki daha fazla hassasiyet?"
Porto Riko, Kanarya Adaları ve Şili'de konuşlandırılacak 10 cihaz daha yapım aşamasında.
Bu "keşif" konuşlandırma aşamasının bütçesi 540 bin dolar (yaklaşık 6 milyon TL). Şimdiye kadar gelen bağışlardan bu miktarın yarısı elde edildi. Bütün gece göğünü kaplayacak bir kurulum 5 milyon dolara (yaklaşık 55 milyon TL) mal olacak.
Independent Türkçe
 



Batılı teknoloji devleri, Çin üretimi yapay zekaya yöneliyor

Çin'de geliştirilen DeepSeek, Batı'da "veri casusluğu" endişesi yaratmıştı (Reuters)
Çin'de geliştirilen DeepSeek, Batı'da "veri casusluğu" endişesi yaratmıştı (Reuters)
TT

Batılı teknoloji devleri, Çin üretimi yapay zekaya yöneliyor

Çin'de geliştirilen DeepSeek, Batı'da "veri casusluğu" endişesi yaratmıştı (Reuters)
Çin'de geliştirilen DeepSeek, Batı'da "veri casusluğu" endişesi yaratmıştı (Reuters)

Batılı ülkelerdeki büyük firmalar, Çin üretimi yapay zeka modellerini kullanmaya yöneliyor.

Wall Street Journal’ın (WSJ) analizinde, Amazon Web Services, Microsoft ve Google gibi Amerikan devlerinin, müşterilerine DeepSeek’i bir seçenek olarak sunmaya başladığını yazıyor.

Bu durumun, ABD hükümetinin veri güvenliği nedeniyle Çinli DeepSeek firmasının bazı uygulamalarını devlet cihazlarında yasaklamasına rağmen gerçekleştiğine işaret ediliyor.

Analiz firması Sensor Tower’ın verilerine göre, ABD’li OpenAI firmasının ürettiği ChatGPT en popüler yapay zeka destekli sohbet botu olma özelliğini koruyor. Küresel çapta uygulamanın 910 milyon kez indirildiği belirtiliyor. Çinli mühendislerin tasarladığı DeepSeek ise 125 milyon kez indirildi.

Harvard Üniversitesi’nin haziranda yayımladığı bir çalışmada, Çin’in yapay zekada öne çıkmasını sağlayan iki temel unsurun veri zenginliği ve insan sermayesi olduğu belirtilmişti.

WSJ’nin analizine göre de Amerikan şirketleri daha çok “yapay genel zeka” (AGI) gibi devrimsel ilerlemelere yoğunlaşırken, Çinli firmalar pratik uygulamalarla günlük sorunları çözmeye odaklanıyor. Çinli şirketler aynı zamanda modellerini açık kaynak olarak sunuyor. Bu sayede kullanıcılar modelleri kendi ihtiyaçlarına göre uyarlayabiliyor.

Alibaba’nın “Qwen” adlı açık kaynak modelinin dünya genelinde 100 binden fazla türevi geliştirildi. Haberde, Japonya Ekonomi Bakanlığı için özel yazılımlar geliştiren Tokyo merkezli Abeja şirketinin Google ve Meta yerine Qwen’i tercih ettiğine dikkat çekiliyor.

DeepSeek, diğer yapay zeka şirketlerine kıyasla düşük maliyetle ve az sayıda çip kullanarak geliştirdiği açık kaynaklı yeni modeli DeepSeek-R1'i, 20 Ocak'ta piyasaya sürmüştü. ABD’li şirketlerle yarışan modelleri daha ucuza geliştirip sattığını öne süren DeepSeek, Nvidia'dan Microsoft'a kadar teknoloji devlerinin yüzlerce milyar dolar değer kaybetmesine neden olmuştu.

Batılı ülkeler, DeepSeek’in siber güvenliği ihlal ettiğini ve verilerin Pekin yönetimiyle paylaşılmasını sağladığını öne sürmüş, firmaysa iddiaları yalanlamıştı.

Güney Afrika’daki Witwatersrand Üniversitesi, DeepSeek’in diğer yapay zeka modellerine göre daha iyi veri güvenliği sağladığını savunuyor. Üniversite yetkililerinden Tarık Surtee, “Açık kaynaklı olması ve çevrimdışı kullanılabilmesi, verilerimizi koruyor” diyor.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, RT