Putin 5 suikast girişiminden kurtuldu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (Reuters)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (Reuters)
TT

Putin 5 suikast girişiminden kurtuldu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (Reuters)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (Reuters)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in beş suikast girişiminden sağ kurtulduğu ve hayatından endişe duyduğu için her yere keskin nişancı birimiyle gittiği öne sürüldü. 
The Sun gazetesinin haberine göre, Ukrayna Savunma İstihbarat Başkanı Kyrylo Budanov, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin başlangıcında Putin’in bir suikast girişiminden sağ kurtulduğunu söyledi.
Ukrayna merkezli Pravda gazetesine konuşan Budanov, “Kısa bir süre önce Kafkasya yetkililerinin dediği gibi, suikast girişimi oldu. Bu kamuya açık olmayan bir bilgidir. Kesinlikle başarısız bir girişim, ama gerçekten oldu. Yaklaşık 2 ay önceydi” dedi.
Rus liderin hayatından endişe ederek, her yere özel bir keskin nişancı birimi ile gittiği iddia ediliyor.

Haberde Putin’in paranoyak hale geldiği, kimseyi kendisine fazla yaklaştırmadığı ve zehirleneceği korkusuyla kendisi yemeden önce yemeklerin tadına bakan bir ekibi olduğu da belirtildi.
Putin’in ölümcül zehirlere maruz kalmamak için yakın zamanda kendi eldivenlerinin yapılması talimatı verdiğine dair söylentiler var.
Putin, havuz suyundaki şüpheli kimyasal seviyeleri günde birkaç kez kontrol etmelerini istediğinden sabahları yüzme alışkanlığını da bıraktı.

The Sun, Budanov’un açıkladığının yanı sıra Putin’in daha önce 4 suikast girişimine maruz kaldığını ortaya koydu.

Azerbaycan ziyareti sırasında
Putin’in Ocak 2002’de Azerbaycan’a yaptığı resmi ziyaret sırasında, Iraklı bir kişi Rus lidere suikast hazırlığında olduğu gerekçesiyle yakalandı.
Afgan ve Çeçen militanlarla bağlantıları olan Iraklı ve suç ortağı 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Kremlin yakınlarında
Kasım 2002’de ortaya çıkan ayrıntılara göre, Rus liderin içinde olduğu aracın Kremlin yakınlarındaki bir otoyoldan geçmesi gerekiyordu.
Yol boyunca, yeni tabelalar yerleştiriyormuş gibi görünen bir grup insan vardı.
Medyada yer alan habere göre, yol boyunca patlamaya hazır 40 kilo patlayıcı bulundu.

Güvenlik güçleri bunu fark etti ve Putin’in aracının rotasını değiştirdi.
Rus yetkililer, bugüne kadar konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı ve böyle bir şeyin olduğunu inkar etti.

İngiltere’deki suikast girişimi
İngiltere terörle mücadele polisi, Ekim 2003’te Putin’e yönelik bir suikast planının engellendiği bildirildi.
The Sunday Times’a konuşan bir kaynak, iki suikastçının yakalandığını, ancak herhangi bir suçlamada bulunulmadan serbest bırakıldıklarını ve Rusya’ya döndüklerini söyledi.

Eski bir KGB tetikçisi olan adamların, Putin’in yurtdışı seyahatindeyken bir keskin nişancı tarafından vurulması için bir plan hazırladığı iddia edildi.
Gazete, konuya ilişkin ayrıntıların, komplocu olduğu iddia edilen kişiyle temasa geçtikten sonra İngiltere’ye kaçan eski bir Federal Güvenlik Servisi (FSB) subayı olan Alexander Litvinenko tarafından İngiliz polisine verildiğini bildirdi.

Çeçen’in suikast girişimi
Çeçen Adam Osmayev, 2012’de Putin’e suikast düzenleme planının suya düşmesinin ardından tutuklandı.
‘Terörist’ olarak nitelendirilen Osmanev, Ukrayna’nın Karadeniz kıyısındaki Odessa limanında özel kuvvetler tarafından yakalandı.
Rus güvenlik servisleri Osmayev’in İngiltere’deki prestijli bir yüksek öğrenim kurumundan mezun olduğunu ve Putin’e muhalif önde gelen bir Çeçen aileden olduğunu iddia etti.



El Salvador, Beyaz Saray’ın göçmen talebini reddetti

Mega hapishanede gardiyanlara ek olarak 600 asker ve 250 polis görev yapıyor (Reuters)
Mega hapishanede gardiyanlara ek olarak 600 asker ve 250 polis görev yapıyor (Reuters)
TT

El Salvador, Beyaz Saray’ın göçmen talebini reddetti

Mega hapishanede gardiyanlara ek olarak 600 asker ve 250 polis görev yapıyor (Reuters)
Mega hapishanede gardiyanlara ek olarak 600 asker ve 250 polis görev yapıyor (Reuters)

ABD’nin "yanlışlıkla" El Salvador'a sınır dışı ettiği Kilmar Armando Abrego Garcia’nın geri gönderilmesini talep ettiği fakat El Salvador’un buna yanaşmadığı aktarılıyor.  

Kimliklerinin açıklanmaması şartıyla New York Times’a (NYT) konuşan yetkililer, Donald Trump yönetiminin Garcia’nın ABD’ye iadesi için El Salvador’dan talepte bulunduğunu söylüyor.

Ancak El Salvador lideri Nayib Bukele’nin talebi reddettiği aktarılıyor. Bukele’nin, Garcia’nın El Salvador vatandaşı olduğu için ülkeden çıkarılmayacağını belirttiği ifade ediliyor.

Trump yönetimi, 29 yaşındaki Garcia'yı M-13 çetesine üye olduğu iddiasıyla 15 Mart'ta El Salvador'daki Terör Muhafaza Merkezi'ne (CECOT) göndermişti.

Ancak Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) tarafından 1 Nisan'da mahkemeye sunulan savunma dosyasında "Garcia’nın idari bir hata nedeniyle” sınır dışı edildiği bildirilmişti. Trump’ın "sınır çarı" Tom Homan ise “terörist” diye nitelediği Garcia'nın El Salvador’a gönderilmesinin hata olmadığını savunmuştu.

Garcia’nın avukatları, iddiaları reddederek göçmenin suç kaydı bile olmadığını belirtmişti.

Tartışma yaratan olayda Yüksek Mahkeme, göçmenin ABD’ye geri getirilmesinin “kolaylaştırılması” gerektiğini bildirmişti.

NYT’nin haberinde, Beyaz Saray’ın Yüksek Mahkeme kararına uyuyormuş izlenimi vermek için El Salvador’la iletişime geçmiş olabileceği değerlendirmesi yapılıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, El Salvador’la görüşme düzenlenip düzenlenmediğinde dair “yorum yapamayacağını” söyledi.

Trump, Garcia’yı defalarca çete üyeliğiyle suçlamasına rağmen dün ABC News’da yayımlanan söyleşisinde, göçmenin ülkeye dönüşünü sağlayabileceğini belirtmişti.

Trump, Tren de Aragua çetesiyle bağlantılı olduğu ileri sürülen göçmenlerin sınır dışı işlemlerini hızlandırmak için 1798 tarihli Yabancı Düşmanlar Yasası'na başvurmuştu. Bu kanun, Başkan'a belgesiz göçmenleri hedef alma ve sınır dışı etme konusunda olağanüstü yetkiler veriyor. Bu yasa, 1812 Savaşı, I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı dönemlerinde “aktif yabancı düşmanların” ülkeden çıkarılması amacıyla kullanılmıştı.

Yüksek Mahkeme, geçen ay verdiği kararla bu yasadan hareketle Venezuelalı göçmenlerin sınır dışı işlemlerinin sürdürebileceğine hükmetmişti. Sınır dışı işlemlerini geçici olarak durduran alt mahkemenin kararı da böylece bozulmuş, Trump da kararı “zafer” diye nitelemişti.

Independent Türkçe, New York Times, Guardian