Hacı kafilelerinin Hac ibadet alanlarından Cemerat’a ulaşımı, herhangi bir sorun yaşanmadan tamamlandı. Cemerat, İslam’ın beşinci şartının yerine getirmek üzere insanların bir araya geldiği en belirgin nokta oldu. Cemerat yapısı, ilgili makamlar tarafından gruplandırma planlarına istinaden, ulaşımın uyum rahat olacağı şekilde yönetildi.
Cemerat Köprüsü aynı anda çok sayıda hacıya hizmet sunmasını sağlayan mühendislik tasarımı sayesinde, hacıların Şeytan Taşlama ibadetini gerçekleştirmesini kolaylaştırdı. Cemerat Köprüsü, milyonlarca hacının konfor ve huzur içinde ibadetlerini yerine getirmesine katkıda bulunmak üzere, 1 milyar 120 milyon dolar maliyeti ile Suudi hükümetinin uyguladığı dev projelerden birini olarak biliniyor ve Mina’nın en önemli projelerinden biri sayılıyor. Saatte 300 bin hacıya hizmet verme kapasitesine sahip olan köprü, 950 metre uzunluğunda ve 80 metre genişliğinde. Köprünün temelleri 12 katı ağırlığına ve ihtiyaç halinde ileride 5 milyon hacıya dayanabilecek şekilde tasarlandı. Köprü, hacıların rahatlığı için tüm destek hizmetlerinin mevcut olduğu beş kattan oluşuyor. Bu hizmetler arasında hacıların nakli için bir yeraltı tüneli de yer alıyor. Burada araçların hareketi yayalardan ayrılmış durumda. Her katın yüksekliği 12 metreden oluşuyor.
Cemaret alanı, sıcaklığı azaltmak için tenteler ve klimaları, bir dizi yürüyen merdiven, hacıların hareket akışlarını kontrol etme mekanizmaları desteklemek için takip kameralarının yanı sıra modern tesis projesinin dördüncü ve son aşaması çerçevesinde rehberlik, yönlendirme ve bilinçlendirme hizmetleri ile donatıldı.
Aynı zamanda ibadet yerlerine giden yolların yanı sıra ayrı bir odada da özel bir ekip tarafından kontrol edilen hareketli kameralar yerleştirildi. Bu kameralar hacılara hizmet etmek için genel planlara ve ibadetlerdeki hareketlerine uygun olarak, hareketlerini dengeli bir şekilde dağıtmak ve hızını ayarlamak için yayaların hareketlerini takip etmeyi amaçlıyor. Kamera ağı, Müzdelife’nin sonundan Cemarat alanlarına kadar uzanıyor ve Cemerat tesisinin çeşitli katları, rampaları ve çıkışları izleniyor.
Cemerat bölgesinin avlularında rehberlik eden televizyon yayın ekranları, hacıların kaldıkları ve bulundukları yerdeki devasa tabelalar aracılığıyla destek veriyor.
Büyük Cemerat projesi çerçevesinde ibadet yerlerinde bir dizi noktada hacılar için rehberlik ve yönlendirme görevlerini yerine getiren modern adlandırma ve numaralandırma hizmeti de bulunuyor. Ayrıca farklı dillerde ışıklı tabelaları yer alıyor.
Hacıların hareketlerini kolaylaştırmak için Cemerat bölgesi çevresinde birçok sabit ve hareketli merdiven inşa edildi. Bunlardan biri, Mina’daki Rea Sıdki Caddesi ile Kral Abdülaziz Caddesi arasında bulunuyor ve ulaşımı kolaylaştırıyor. Ayrıca hacıların beşinci kata erişimini ve Cemarat’ı çevreleyen meydanlardan geçmeden geri dönmelerine de imkan sağlıyor.
Cemerat Köprüsü 1974 yılında inşa edilmesinden bu yana bir dizi geliştirme çalışmasına tanık oldu. Köprü 40 metre genişletildi. Hacıların inmesi için doğu ve batı yönlerinden iki çıkış açıldı. Ayrıca kuzey ve güney yönlerden üst kattan Şeytan taşlama alanına inen iki rampa inşa edildi.
Köprünin geliştirilmesi, 1978’de Küçük Cemerat karşısındaki köprünün her iki tarafında, ikinci kattan betonarme rampaların eklenmesi ile devam etti.
1982 yılında köprü, Küçük Cemarat’a bağlı olarak genişliğini 20 metre ve uzunluğu 120 metreye ulaşarak bir genişlemeye tanık oldu. 1987 yılında genişliği 80 metreye, uzunluğu 520 metreye ulaştı. Yukarı çıkan rampa 40 metre genişliğe 300 metre uzunluğa geliştirildi. Toplam 57 bin metrekare alana sahip olan köprünün her iki yanına beşer adet servis kulesi inşa edildi. Yönlendirme tabelaları, aydınlatma ve havalandırma sağlandı.
Cemerat Köprüsü daha sonra yeni bir organizasyon ve geliştirme aşamasına girdi. 1995 yılında, köprünün görünümü ile hacıların hareketin temsilini içeren çeşitli aşamalarda bir geliştirme çalışması gerçekleştirildi. 2005 yılında köprü yapısı, dairesel alanların ovale çevrilmesi ve yön tabelalarının modifikasyonu da dahil olmak üzere benzer değişikliklere sahne oldu. Cemerat el-Akabe’de yeni acil çıkışlar açıldı. Hacıları yönlendirmek ve kalabalık olması durumunda uyarmak için bilgi içeren panolarının yerleştirildi. Ekranlar ve yönlendirme panoları doğrudan hacıların kaldığı kamplara bağlandı.
Hacıların sayısı her geçen yıl artarken 2006 yılında köprünün yıkılmasının ardından daha fazla sayıda hacıyı ağırlamak ve şeytan taşlama sürecini ve hacıların hareketlerini kolaylaştırmak için çok katlı yeni bir Cemerat yapısının inşa edilmesine karar verildi.
Cemerat’a ulaşımda hayata geçirilen uygulamalar ibadetlerin gerçekleştirilmesini kolaylaştırdı
Rehberlik eden yayınların olduğu ekranlar yürüyen merdivenlerde ve rampalarda bulunuyor.

Mina’daki hacılar. (Fotoğraf: Abdullah el-Falih)
Cemerat’a ulaşımda hayata geçirilen uygulamalar ibadetlerin gerçekleştirilmesini kolaylaştırdı

Mina’daki hacılar. (Fotoğraf: Abdullah el-Falih)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة