Rusya Dışişleri Bakanlığı: Twitter hesabımızı engelledi

"İfade özgürlüğünü hiçe sayıyorlar, Elon Musk'ın platformu satın almaktan vazgeçmesi de bunu gösteriyor"

Kremlin, Ukrayna'ya yönelik askeri operasyona ilişkin sahte haberler yaydığı gerekçesiyle martta ülke çapında Twitter'a erişimi yasaklamıştı (Reuters)
Kremlin, Ukrayna'ya yönelik askeri operasyona ilişkin sahte haberler yaydığı gerekçesiyle martta ülke çapında Twitter'a erişimi yasaklamıştı (Reuters)
TT

Rusya Dışişleri Bakanlığı: Twitter hesabımızı engelledi

Kremlin, Ukrayna'ya yönelik askeri operasyona ilişkin sahte haberler yaydığı gerekçesiyle martta ülke çapında Twitter'a erişimi yasaklamıştı (Reuters)
Kremlin, Ukrayna'ya yönelik askeri operasyona ilişkin sahte haberler yaydığı gerekçesiyle martta ülke çapında Twitter'a erişimi yasaklamıştı (Reuters)

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Twitter'ın resmi hesabını engellediğini duyurdu.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, salı günü Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, Twitter'ın bakanlığın İngilizce paylaşım yaptığı resmi hesabını 5 Ağustos itibarıyla 7 günlüğüne engellediğini ifade etti.
Bakanlığın hesabına erişim sağlansa bile en son paylaşımın 5 Ağustos'ta yapıldığı görülüyor.
Zaharova, engelin bakanlığın Rusya Silahlı Kuvvetleri Radyolojik, Kimyasal ve Biyolojik Koruma Birliği Şefi İgor Kirillov'un konuşmasından bazı bölümleri yayımlaması üzerine getirildiğini öne sürdü.
Söz konusu paylaşımda, Kovid-19 pandemisinden ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın (USAID) sorumlu olabileceğine dair iddialar yer almıştı.
Zaharova, Twitter'ın paylaşımdaki iddiaları sorgulayıp inceleyebilecek yetkinlikte olmadığını savunarak, engel kararını "Rusya'nın sesini kesmek için acemice bir girişim" diye niteledi.
Sözcü, sosyal medya devinin önceden de bazı gönderileri engellediğine fakat ilk kez bir haftalık bir yasak getirdiğine dikkat çekerek, artık ABD merkezli dijital platformlar aracılığıyla bilgi paylaşımına gerek kalmadığını, bunların "Washington'ın piyonları" haline geldiğini savundu.
Zaharova, Twitter'ın Rus düşmanlığı içeren paylaşımları engellemekte başarısız kaldığını da söyleyerek, platformun "ifade özgürlüğünü hiç saydığını ve kendi bindiği dalı kestiğini" ifade etti. Sözcü, Tesla CEO'su Elon Musk'ın Twitter'ı satın almaktan vazgeçme kararının da bu durumu yansıttığını öne sürdü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın ardından Facebook ve Instagram gibi sosyal medya şirketlerinin nefret söylemlerine izin vermesi de tepki toplamıştı.
Meta İletişim Direktörü Andy Stone, marttaki açıklamasında "şiddet içerikli siyasi ifade türlerine geçici olarak izin veriyoruz. Rus sivillere karşı belirli içeriklere izin vermiyoruz" demişti.
Independent Türkçe, RT, Republic World 



Macron: İran cumhurbaşkanından müzakere masasına dönmesini istedim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
TT

Macron: İran cumhurbaşkanından müzakere masasına dönmesini istedim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün yaptığı açıklamada, İranlı mevkidaşı Mesud Pezeşkiyan ile yaptığı telefon görüşmesinde, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın İran'daki çalışmalarını yeniden başlatmasına ve nükleer program ve balistik füzeler meselesini ele almak üzere müzakere masasına dönülmesine izin vermesi talebinde bulunduğunu söyledi.

“X” platformunda yaptığı bir paylaşımda, Pezeşkiyan'dan da nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasına uymasını istediğini belirtti.

Macron, İran cumhurbaşkanına bölgede barışın yeniden tesis edilmesi için ateşkesin korunması gerektiğini ilettiğini ve İran'daki Fransız vatandaşlarının ve tesislerinin korunması ve herhangi bir tehdide maruz kalmaması gerektiğini söylediğini ifade etti.

vfgbhy
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (DPA)

ABD, bu ayın başlarında İsrail ile 12 gün süren savaşın sonunda, İran'ın başlıca nükleer tesislerini hedef alan ve sığınak delici bombalar taşıyan uçaklarıyla saldırılar düzenledi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre İsrail, İran'a saldırısını 13 Haziran'da, Tahran'ın nükleer programı hakkında ABD ile altıncı tur dolaylı müzakerelere hazırlandığı bir zamanda başlattı.

İsrail ve ABD'nin saldırılarının ardından İran parlamentosu, Atom Enerjisi Ajansı ile iş birliğini askıya alma tasarısını kabul etti. Ayrıca nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasından çekilme çağrıları da arttı.

İranlı yetkililer, Atom Enerjisi Ajansı'nın güvenilir olmadığını söylediler ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi geçen hafta, Ajansın Genel Direktörü Rafael Grossi'yi İran'ın nükleer tesislerinin bombalanmasından sorumlu tuttu.