Yaşlı, hasta ve başka nedenler dolayısıyla savaştan muaf olan kişiler göreve çağrılmıştı... Rusya, kısmi seferberlik ilanında yapılan hataları kabul etti

Bölge yetkilileri, emekli ve hasta insanları Ukrayna’da savaşmaya davet etmişti

Kısmı seferberlik ilan edildikten sonra Krasnodar kentindeki askeri bürodaki Rus gençler (AP)
Kısmı seferberlik ilan edildikten sonra Krasnodar kentindeki askeri bürodaki Rus gençler (AP)
TT

Yaşlı, hasta ve başka nedenler dolayısıyla savaştan muaf olan kişiler göreve çağrılmıştı... Rusya, kısmi seferberlik ilanında yapılan hataları kabul etti

Kısmı seferberlik ilan edildikten sonra Krasnodar kentindeki askeri bürodaki Rus gençler (AP)
Kısmı seferberlik ilan edildikten sonra Krasnodar kentindeki askeri bürodaki Rus gençler (AP)

Rus yetkililer, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kısmı seferberlik ilanında yapılan hataları düzeltileceğini açıkladı. Putin’in seferberlik ilanı üzerine savaştan muaf tutulması gereken insanların göreve çağrılması tartışmalara yol açmıştı.
Putin, Çarşamba günü kısmı seferberlik ilan etmiş, yalnızca askeri deneyime ve becerilere sahip kişilerin göreve çağrılacağını açıklamıştı. Ancak yaşlı, hasta ve başka nedenler dolayısıyla savaştan muaf olan kişilerin göreve çağrılması, sosyal medyada tepkilere neden oldu.
Volgograd kentinde şeker hastası ve serebral sıkıntıları bulunan 63 yaşındaki bir Rus vatandaşı, askeri eğitim merkezine çağrıldı. Aynı kentteki küçük bir okulda müdür olan 58 yaşındaki Alexander Faltin de orduya hiç katılmamış olmasına rağmen göreve çağrıldı. Faltin’in kızı, konu hakkında sosyal medyada sıkça paylaşılan bir video paylaştıktan sonra okul müdürü evine döndü.
Seferberlik ilanında yapılan hataların kabul edilmesinin ardından Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, görevli bölge yetkililerinin hata yaptığını belirtti. Matviyenko, Telegram uygulaması üzerinden yaptığı açıklamada toplumda ve sosyal medyada sert tartışmaların dönmesine neden olan yetkililere tepki gösterdi. Konsey Başkanı, “Bazı kişiler, bir raporu hızlı bir şekilde göndermenin, devlet için daha önemli olan bir görevi yerine getirmekten daha önemli olduğunu düşünüyor. Bu ihlaller kesin olarak kabul edilemez” dedi. Matviyenko, kısmı seferberlikteki kriterlere uyulması ve tek bir hata yapılmaması için harekete geçilmesini emretti.

Savunma Bakanlığı’nda görev değişimi
Yapılan hatalar, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana Moskova’nın yaşadığı zorlukların bir örneği olarak görülüyor. Savunma Bakanlığı, Savunma Bakanı Genel Yardımcısı Dmitry Bulgakov’un yerine Ulusal Savunma Kontrol Merkezi Başkanı General Mikhail Mizintsev’in getirildiğini açıklamıştı.
Yetkililer, seferberlikte muaf tutulan kişilerin göreve çağrılmasının yalnızca özel durum için geçerli olduğunu belirtti.  Şarku'l Avsat'ın edindiği bilgiye göre yetkililerin bu açıklaması, halkın tepkisi karşısında endişeli oldukları şeklinde yorumlandı.  
Kremlin İnsan Hakları Konseyi Başkanı Valeriy Fadeev, Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun ‘halkın güvenini sarsmamak için konunun acilen çözülmesi’ için çağrıda bulunduğunu ifade etti. Sibirya’nın batısındaki Buryatya bölgesinde çağrılan 70 babanın yanı sıra Ural bölgesinde askeri deneyimi olmayan hemşire ve ebelerin göreve çağrılmasının uygun olmadığı belirtildi. Fadeev, “Sanki bizlerin kaçak olduğunu düşünüyorlarmış gibi sabah saat ikide celp gönderdiler” dedi. Yapılan hataların, halkın yönetime karşı kızgın olmasına neden olabileceği konusunda uyarıda bulunuldu.
Ülkenin kuzeybatısındaki Leningrad’daki bölge valileri, yanlışlıkla göreve çağrılan kişilerin evine geri gönderileceği sözü verdi. Kuzey Leningrad Valisi Alexander Drozdenko, ilçe başkanlarından ‘askere çağırılan kişilerin şikayetleri ile şahsen ilgilenmelerini’ istedi. Bazı öğrenciler, seferberlikten muaf tutulduklarını bildikleri halde göreve çağrıldıklarını belirtti. Putin, devlet üniversitelerinde ve okullarında mesleki uzmanlık alanında eğitim gören öğrencilerin seferberlikten muaf tutulmasını öngören bir kararname imzaladı.
Ukrayna’nın işgaline karşı olan göstericiler, polis nezaretindeyken göreve çağrıldı. Kremlin, tartışmalara konu olan bu hareketin yasadışı olmadığını açıkladı.



Putin: İran ile ilişkilerimiz olumlu yönde gelişiyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'daki görüşme sırasında İranlı mevkidaşı Mesud Pezeşkiyan ile tokalaşırken (Reuters)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'daki görüşme sırasında İranlı mevkidaşı Mesud Pezeşkiyan ile tokalaşırken (Reuters)
TT

Putin: İran ile ilişkilerimiz olumlu yönde gelişiyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'daki görüşme sırasında İranlı mevkidaşı Mesud Pezeşkiyan ile tokalaşırken (Reuters)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'daki görüşme sırasında İranlı mevkidaşı Mesud Pezeşkiyan ile tokalaşırken (Reuters)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün Türkmenistan’da düzenlenen uluslararası bir forum kapsamında İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile yaptığı görüşmede, Moskova ile Tahran arasındaki ilişkilerin ‘son derece olumlu bir şekilde geliştiğini’ söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Rus haber ajansı Sputnik’ten aktardığına göre Putin, görüşmede, Rusya’nın Birleşmiş Milletler’de (BM) İran’ın nükleer programı konusunda Tahran ile yakın koordinasyon içinde çalıştığını ifade etti.

dfrgt
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (AFP)

Putin, iki ülkenin Buşehr Nükleer Santrali başta olmak üzere çeşitli alanlarda iş birliği yürüttüğünü, ayrıca Uluslararası Kuzey-Güney Ulaştırma Koridoru gibi altyapı projelerinde birlikte çalıştıklarını belirtti. Rus lider, gaz ve elektrik sektörlerinde ortaklık imkanlarının da değerlendirildiğini dile getirdi.

Pezeşkiyan ise görüşmede, Tahran’ın Moskova ile imzalanan kapsamlı stratejik ortaklık anlaşmasının tüm maddelerine bağlı olduğunu vurguladı.


Fildişi Sahili, El Kaide ile bağlantılı militanlara karşı koymak için ABD casus uçaklarını görevlendirmeyi planlıyor

Casus uçak
Casus uçak
TT

Fildişi Sahili, El Kaide ile bağlantılı militanlara karşı koymak için ABD casus uçaklarını görevlendirmeyi planlıyor

Casus uçak
Casus uçak

Fildişi Sahili’nden iki güvenlik yetkilisi, ülkenin ABD Başkanı Donald Trump yönetiminden, El Kaide bağlantılı militanlara karşı sınır ötesi operasyonlarda kullanılmak üzere ülkenin kuzeyine Amerikan keşif uçakları konuşlandırmasını talep ettiğini söyledi. Yetkililer, Washington’dan gelecek kararın gelecek yıl netleşmesini beklediklerini belirtti.

Terörle mücadelede görevli üst düzey bir yetkili, Abidjan ile Washington’ın bölgesel güvenlik ihtiyaçları konusunda mutabakata vardığını, ancak zamanlamanın hâlâ kesinleşmediğini ifade etti.

Beyaz Saray yorum talebine yanıt vermezken, Pentagon şu anda Fildişi Sahili’nde operasyon planı olmadığını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı ise değerlendirme yapmaktan kaçındı, ancak “Amerikan çıkarlarıyla bağlantılı olduğunda terörle mücadele hedeflerimizi sürdürmeye devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

Fildişi Sahili Savunma Bakanlığı da yorum talebine yanıt vermedi.

Washington, geçen yıl Batı Afrika’daki ana üssünü kaybetmişti. Nijer’in güvenlik desteği için Rusya’ya yönelmesi üzerine ABD, 100 milyon dolar değerindeki insansız hava aracı (İHA) üssünden çıkarılmıştı.

Bu üs, Sahel bölgesinde El Kaide ve DEAŞ bağlantılı gruplara ilişkin kritik istihbarat sağlıyordu. Küresel Terörizm Endeksi’ne göre, geçen yıl bölgede bu gruplarla bağlantılı faaliyetler nedeniyle 3 bin 885 kişi hayatını kaybetti. Bu sayı, dünya genelindeki terör kaynaklı ölümlerin yarısına denk geliyor.


Taliban’dan Pakistan’a fetvalı güvence

Afganistan'da Perşembe günü Celalabad'da düzenlenen mezuniyet töreninde polis memurları (EPA)
Afganistan'da Perşembe günü Celalabad'da düzenlenen mezuniyet töreninde polis memurları (EPA)
TT

Taliban’dan Pakistan’a fetvalı güvence

Afganistan'da Perşembe günü Celalabad'da düzenlenen mezuniyet töreninde polis memurları (EPA)
Afganistan'da Perşembe günü Celalabad'da düzenlenen mezuniyet töreninde polis memurları (EPA)

Afganistan’daki Taliban yönetimi, iki ülke arasında günler önce yeniden alevlenen sınır çatışmalarının ardından, Pakistan’a yönelik dolaylı güvence mesajlarını yoğunlaştırdı. Kabil, kırılgan ateşkesi koruma çabalarının sürdüğü bir dönemde hem dinî hem de siyasi bir dizi taahhüdü arka arkaya açıkladı.

Başbakan Ahund ve üst düzey isimlerin katıldığı, binden fazla din adamını bir araya getiren toplantıda yayımlanan fetva, Afgan topraklarının hiçbir ülkeye karşı kullanılmayacağını ilan etti. Siyasi–fiqhî bildiri, sınır ötesi çatışmalara müdahil olanlara karşı yaptırım uygulanacağını vurguladı.

Bildirinin ardından Dışişleri Bakanı Emirhan Muttaki, hükümetin fetvadaki taahhütlere “tam bağlılık” göstereceğini açıkladı. Açıklama, Pakistan içini hedef alan ve sorumluluğu başta Pakistan Talibanı (TTP) olmak üzere çeşitli gruplara atfedilen saldırıların ardından yükselen gerilimi yatıştırma girişimi olarak değerlendirildi.

Sınırdaki son saldırıda, salı günü Afganistan sınırına yakın Kurram bölgesindeki bir güvenlik noktasının hedef alınması sonucu 6 Pakistan askeri hayatını kaybetmişti. İslamabad, saldırıların Afgan topraklarını kullanan silahlı gruplarca planlandığını savunurken, Kabil bu iddiaları reddediyor ve TTP ile operasyonel bağları olmadığını öne sürüyor.

dfgt
3 Aralık 2025'te Afganistan sınırında düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden Pakistanlı güvenlik görevlileri için düzenlenen cenaze töreninden bir kare (AFP)

Din adamları kurultayının sonunda yayımlanan bildiride, Afgan hükümetinin ülke topraklarının hiçbir devlete karşı kullanılmaması taahhüdünü “şer’î bir sorumluluk” olarak üstlendiği belirtildi. Açıklamada, bu taahhüdü ihlal edenlerin asi sayılacağı ve gerekli işlemlerin uygulanacağı ifade edildi.

Bildiride, ülke egemenliğini savunmanın dinî bir görev olduğu vurgulanırken, aynı zamanda “Afgan topraklarının başka herhangi bir devlete zarar vermek için kullanılmasının caiz olmadığı” yeniden teyit edildi. Ayrıca Afgan vatandaşlarının sınır ötesindeki askerî faaliyetlere katılmak üzere ülke dışına gitmesinin yasak olduğu, bunu yapanların “muhalif ve asi” kabul edileceği kaydedildi.

Toplantıda Başbakan Ahund’un yanı sıra Yüksek Mahkeme Başkanı, İyiliği Emretme ve Kötülükten Sakındırma Bakanı, Yükseköğrenim Bakanı ve diğer üst düzey isimlerin bulunması, Taliban yönetiminin Pakistan’a hem dinî hem de siyasi nitelikte çift katmanlı güvence sunma çabasının işareti olarak değerlendirildi. Kabil yönetimi, özellikle sınır aşan silahlı gruplar konusunda artan uluslararası baskıyla karşı karşıya.

hyju
Afganlar, 6 Aralık 2025'te Pakistan güçleriyle sınır çatışmalarında öldürülen bir adam için yas tutuyor (AFP)

Dışişleri Bakanı Muttaki, devlet medyasına yaptığı açıklamada, ülke genelindeki din alimlerinin “İslami düzenin korunmasına yönelik birleşik fetvalarını” yenilediklerini belirterek, Afganistan’ın hiçbir ülkeye zarar verecek bir faaliyete izin vermeyeceğini yineledi. Muttaki, “Bu, alimlerin tavsiyesidir ve tüm Müslümanlar için yerine getirilmesi gereken bir görevdir” dedi.

Muttaki, fetvayı ihlal ederek sınır ötesi faaliyetlerde bulunanlara karşı Afgan yönetiminin gerekli adımları atma hakkına sahip olduğunu vurguladı. Bu ifade, TTP’ye katılan Afgan unsurlara yönelik üstü kapalı bir mesaj olarak değerlendirildi.

Açıklamasının sonunda “birlik ve fitneden uzak durma” çağrısı yapan Muttaki, Afgan halkının tarih boyunca din alimlerinin fetvalarına uyduğunu ve bugün de bu çizginin sürdürüleceğini belirtti.

Gözlemcilere göre fetva, siyasi bildiri ve resmî açıklamaların tamamı, son haftalarda tırmanan saldırılar nedeniyle artan Pakistan tepkisini yatıştırmaya ve Kabil’in güvenlik taahhütlerine bağlılık gösterdiğini ispatlamaya yönelik koordineli bir çabanın parçası niteliğinde. Geçen cuma yaşanan ve 4 kişinin ölümüne yol açan sınır çatışması, iki ülke arasındaki gerilimi yeniden tırmandırmıştı.