Kremlin'in gizli anketi sızdırıldı: Rus halkının çoğu barış istiyor

Putin'in anketlerin kamuoyuyla paylaşılmasını sınırlandırmayı planladığı öne sürüldü

Putin'in 24 Şubat'ta başlattığı savaşta çatışmalar 281. gününde de sürüyor (Reuters)
Putin'in 24 Şubat'ta başlattığı savaşta çatışmalar 281. gününde de sürüyor (Reuters)
TT

Kremlin'in gizli anketi sızdırıldı: Rus halkının çoğu barış istiyor

Putin'in 24 Şubat'ta başlattığı savaşta çatışmalar 281. gününde de sürüyor (Reuters)
Putin'in 24 Şubat'ta başlattığı savaşta çatışmalar 281. gününde de sürüyor (Reuters)

Rusya Federal Güvenlik Servisi'nin (FSO) düzenlediği ankette yurttaşların Ukrayna savaşına verdiği desteğin azaldığı ortaya çıktı.
Bağımsız haber sitesi Meduza'nın ele geçirip yayımladığı anket sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 55'i barış yoluyla savaşın sonlanması gerektiğini savunuyor.
Anket, FSO'nun temmuzda düzenlediği çalışmaya kıyasla kamuoyunda savaşa dair görüşlerin ciddi şekilde değiştiğini gösteriyor.
Temmuzdaki ankette katılımcıların yalnızca yüzde 32'si Ukrayna'yla barış yapılmasını talep ettiğini söylemişti. Kremlin'in savaşı sürdürmesi gerektiğini savunanların oranıysa yüzde 57'ydi.
Kasımda yapılan anketteyse savaşın devam etmesini isteyenlerin oranı yüzde 25 oldu.
FSO'nun anketi, Rusya'daki bağımsız sosyoloji enstitüsü Levada Merkezi'nin ekimde düzenlediği çalışmayla benzer sonuçlara sahip. Levada'nın anketinde de katılımcıların yüzde 57'si barış görüşmelerini desteklediğini, yüzde 27'siyse savaşın sürmesini istediğini söylemişti. Her iki ankette de toplam katılımcı sayısı paylaşılmadı.
Levada Merkezi'nin direktörü Denis Volkov, halkın savaşa desteğinin özellikle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 21 Eylül'de açıkladığı seferberlikten sonra azaldığına dikkat çekti.
Meduza'ya konuşan Volkov, "Bu, tamamen savaşta şahsen yer almaya yönelik çekincelerden kaynaklanıyor. Artık riskler arttı ve halk barış görüşmelerinin başlamasını istiyor" dedi.

"Yakın zamanda protestolar başlayabilir"
Sosyolog Grigori Yudin de "Ruslar, gündelik yaşamlarının dağılmasıyla ve bir tehlike hissiyle karşı karşıya geldi" ifadelerini kullandı. Yudin, yakın zamanda ülkede savaş karşıtı protestoların başlayabileceği öngörüsünde de bulundu.
Siyaset bilimci Vladimir Gelman ise kamuoyunun savaş hakkındaki görüşlerinin Putin yönetiminin tutumunu etkilemesinin pek mümkün olmadığını savundu. Gelman, Kremlin'in taviz vermeye hazır olmadığını belirterek, barış görüşmesi ihtimalinin anketlerden ziyade savaşın gidişatıyla belirleneceğini ifade etti.
 



İran: Füze programımız savunma amaçlıdır ve müzakere konusu değildir

Tahran'da düzenlenen askerî geçit töreninde görülen İran balistik füzeleri (Arşiv – Reuters)
Tahran'da düzenlenen askerî geçit töreninde görülen İran balistik füzeleri (Arşiv – Reuters)
TT

İran: Füze programımız savunma amaçlıdır ve müzakere konusu değildir

Tahran'da düzenlenen askerî geçit töreninde görülen İran balistik füzeleri (Arşiv – Reuters)
Tahran'da düzenlenen askerî geçit töreninde görülen İran balistik füzeleri (Arşiv – Reuters)

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi bugün yaptığı açıklamada, İran’ın füze programının savunma amaçlı olduğunu ve müzakere edilemeyeceğini belirtti.

Bekayi, “İran'ın saldırganları caydırmak için tasarlanmış savunma yetenekleri hakkında hiçbir koşulda tartışma yapılmasına yer yoktur” dedi.

Amerikan medyasında yer alan haberlere göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’dan İran’ın balistik füze programındaki herhangi bir genişlemenin hızlı bir müdahaleyi gerektirebilecek bir tehdit oluşturduğunu belirten bir brifing alması bekleniyor.

sdf
İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO), ülkenin güneyindeki Hürmüz Boğazı'nda düzenlenen askeri tatbikat sırasında füze ateşledi. (EPA)

İsrailli güvenlik kaynakları, İran’ın nükleer programını yeniden canlandırma yönünde adımlar atmaya başladığına dair bir dizi işaret bulunduğunu, ancak uranyum zenginleştirmeyi henüz yeniden başlatmadığını açıkladı. Şarku’l Avsat’ın Maariv gazetesinden aktardığına göre, son haftalarda İsrail ve ABD’nin önceki saldırılarında tahrip edilen nükleer reaktörler çevresinde sürekli bir hareketlilik gözlemleniyor.

Kaynaklar, ayda ortalama 3 bin balistik füze üretimi için yoğun çabalar sarf edildiğini belirtti. Bu füzeler eski nesil ve düşük isabetli olmasına rağmen, hedeflerine ulaşanlar ciddi yıkıma yol açabiliyor.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ise dün yaptığı açıklamada, Tahran’ın ‘yeni bir saldırı olasılığını göz ardı etmediğini’, ancak ülkenin ‘tam anlamıyla ve öncesine göre daha fazla’ hazır olduğunu belirtti. Arakçi, bu hazırlığın amacının savaşı önlemek olduğunu, savaş istemek olmadığını vurguladı ve İran’ın haziran ayındaki saldırılarda zarar gören altyapıyı yeniden inşa ettiğini kaydetti.

fgt
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ve ekibi, 12 Nisan'da Maskat'ta Amerikan heyetiyle yapılan dolaylı görüşmelerin ardından gerçekleştirilen ilk tur görüşmelerin arasında (Arşiv – AFP)

Nükleer tesislerine yönelik saldırılardan önce İran, uranyumu yüzde 60 oranında zenginleştiriyordu. Bu oran, askeri kullanım seviyesine yakın kabul ediliyor. UAEA, savaşın başlaması sırasında İran’ın yaklaşık 441 kilogram bu düzeyde zenginleştirilmiş uranyuma sahip olduğunu bildirmiş, ancak 13 Haziran’dan bu yana stokları doğrulamanın mümkün olmadığını açıklamıştı.

Batılı ülkeler, bu seviyede zenginleştirmenin sivil bir ihtiyaç olmadığını savunurken, UAEA İran’ın yüzde 60 oranında uranyum zenginleştiren, nükleer silaha sahip olmayan tek ülke olduğunu belirtiyor.


Moskova'daki patlamada bir Rus generali öldü

Moskova'nın genel görünümü (Arşiv- Reuters)
Moskova'nın genel görünümü (Arşiv- Reuters)
TT

Moskova'daki patlamada bir Rus generali öldü

Moskova'nın genel görünümü (Arşiv- Reuters)
Moskova'nın genel görünümü (Arşiv- Reuters)

Soruşturma komitesinin bugün yaptığı açıklamaya göre, Moskova'da arabasına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu bir Rus ordusu generali öldü.

Komite, Rus Ordusu Genelkurmay Başkanlığı Operasyonel Eğitim Direktörlüğü Başkanı Fanil Sarvarov'un ölümünü bildirdi. Komite, soruşturulan hipotezlerden birinin, patlayıcı cihazın Ukrayna istihbarat servisleri tarafından yerleştirilmiş olabileceğini öne sürdüğünü belirtti.


Beyaz Saray: Ocak ayından bu yana 235 milyar dolar gümrük vergisi toplandı

Trump, 2 Nisan 2025'te Beyaz Saray'da gümrük tarifeleri listesini açıkladı (Arşiv- Reuters)
Trump, 2 Nisan 2025'te Beyaz Saray'da gümrük tarifeleri listesini açıkladı (Arşiv- Reuters)
TT

Beyaz Saray: Ocak ayından bu yana 235 milyar dolar gümrük vergisi toplandı

Trump, 2 Nisan 2025'te Beyaz Saray'da gümrük tarifeleri listesini açıkladı (Arşiv- Reuters)
Trump, 2 Nisan 2025'te Beyaz Saray'da gümrük tarifeleri listesini açıkladı (Arşiv- Reuters)

Beyaz Saray dün yaptığı açıklamada, ABD Hazine Bakanlığı'nın bu yılın başından beri 235 milyar dolar gümrük vergisi topladığını belirtti.

Bu iddia, Beyaz Saray'ın resmi YouTube kanalında yayınlanan ve "MAGA 2025 zaferleri" listesini içeren bir Noel canlı yayınında dile getirildi.

Yayın ayrıca, Başkan Donald Trump yönetiminin göçmenlik politikası ve fentanil kriziyle mücadele çabaları gibi diğer iddia edilen başarılarını da vurguladı.

Canlı yayında açıklanan gümrük gelir rakamları, Trump yönetiminin daha önce bildirdiği miktardan biraz daha yüksek.

ABD Gümrük ve Sınır Koruma Teşkilatı geçen hafta, Trump'ın 20 Ocak'taki göreve başlamasından (20 Aralık) bu yana toplanan gümrük gelirleri ikinci aşama, geçen ay ve 15 Aralık itibarıyla toplamda 200 milyar doların biraz üzerinde gerçekleşti.

 Ancak toplam rakam beklentilerin altında kaldı; ABD Hazine Bakanı Scott Bessent temmuz ayında yıl sonuna kadar 300 milyar dolara ulaşacağını tahmin etmişti.

ABD Yüksek Mahkemesi şu anda Trump tarafından uygulanan gümrük vergilerinin yasallığını inceliyor.

Özellikle mahkeme, Trump'ın 1977 Acil Durum Yönetmelikleri uyarınca Kongre onayı olmadan tek taraflı olarak gümrük vergisi uygulayıp uygulayamayacağını inceliyor.

Kongreden önce alt mahkemeler, çeşitli şirketlerin ve ABD eyaletlerinin şikayetleri üzerine bu politikayı engellemişti.

Göreve geldikten sonra Trump, fentanil gibi uyuşturucular, yasadışı göç ve ticaret açığıyla ilgili endişeleri gerekçe göstererek birçok ülkeden gelen mallara gümrük vergisi uyguladı.

Yüksek Mahkeme'nin kararını ne zaman açıklayacağı henüz belli değil ve eğer Trump aleyhine karar verirse, mevcut ticaret anlaşmalarını sorgulatabilir.