Öyle görünüyor ki Lübnan’daki cumhurbaşkanlığı boşluğu, iç siyasetin tıkanması ve Lübnan’ı olumsuz etkileyen karmaşık bölgesel dosyalara çözüm bulunmaması ortasında aylardır devam ediyor. İran nükleer müzakerelerinin yaklaşan çöküşü de sahnenin belirsizliğini artırıyor. Zira bu durum, Lübnan krizini uluslararası boyuta taşıma tehdidi oluşturuyor. Bu çerçevede Demokratik Buluşma Bloğu üyesi olan Milletvekili Mervan Hammade, Lübnan krizini, cumhurbaşkanlığındaki boşluk ve parlamento bloklarının buna bir son verememesi ikilemi başta olmak üzere iç ve dış boyutlarıyla ele aldı.
Ayrıca yeni cumhurbaşkanını seçmek için parlamentoda yapılan on oturum işe yaramadı. Siyasi temasların ve toplantıların etkinleştirilmesi de bir sonuç vermeyecek. Bu bağlamda Şarku’l Avsat’a konuşan Hammade, “Bir cumhurbaşkanı seçmek için koşullar olgunlaşmadı. (Maruni Hristiyan) Özgür Yurtsever Hareket (ÖYH) lideri Cibran Basil’in (Dürzi) İlerici Sosyalist (İSP) lideri Velid Canbolad’ı ziyaretinde olduğu gibi son günlerde yapılmaya başlanan olağandışı görüşmeler, içerde de dışarda da bir çözüme uzanmayacak. Bu nedenle her bir tarafın genel atmosferin dışında yorumlar yaptığını görüyoruz, bu da bölgesel durumun karmaşıklığının aynı kaldığını gösteriyor” dedi.
(Şii) Hizbullah’ın Lübnan toplumuyla ilişkisi veya Özgür Yurtsever Hareket ve diğer siyasi bileşenlerin ilişkisi ile bağlantılı olanlar da dahil, birçok tartışmalı konunun çözülmesi bekleniyor. Bununla birlikte Milletvekili Mervan Hammade, “Cibran Basil’in öne sürdüğü cumhurbaşkanlığı ilkeleri belgesi, Mişel Avn döneminin sürmesi ve anayasal, adli ve askeri kurumlardan aldığı yetkilerin korunması dileklerinden başka bir şey değildir” diyerek, bazı adayların isimlerini öne sürmenin cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilerlediği anlamına gelmediğini belirtti. Milletvekili Hammade, “Yanıtlanması gereken acil sorular var; Lübnan’ın yeniden iç savaşa girmesini önleyecek savunma planında adayların pozisyonu nedir? Gelecek cumhurbaşkanı, siyasi, parlamenter ve sosyal çalışmalar yoluyla Hizbullah’ı meşru kurumlara dahil olmaya ikna edebilir mi? Hizbullah, devlete ve onun aracılığıyla diğer tüm Lübnanlı unsurlara saldırganlığını durdurma konusunda ciddi mi?” ifadelerini kullandı. Hammade, “Hizbullah rotasını değiştirmezse, bir cumhurbaşkanı getirip, bir başbakan dayatıp, kendisine uygun hükümet kurup, kabinenin üçte birini (sülüs muattal) kontrolü altında elinde tutup güç kullanmaya devam edecek ve yargıyı bozmaya devam edecektir” dedi.
Hammade, “Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Lübnanlı liderler ve Lübnan meselesiyle ilgilenen ülkelerle sarf ettiği çabaları gösteren Fransa merkezli bölgesel ve uluslararası eyleme güvenmek, abartı olur” şeklinde konuştu. Ayrıca “Macron, seçimleri geciktiren siyasi ve partizan şahsiyetlere karşı yaptırım imasında bulunarak, başkanlık boşluğu krizini çözemez” diyen Milletvekili Mervan Hammade, “Büyük güçler Lübnan’da çözüm bir çözüm dayatmak istiyorsa bunu, İran’a kararlı mesajlar ileterek ve davranışını değiştirmeye zorlayarak yapabilirler” değerlendirmesinde bulundu. Hammade, ‘İran’ın tecrit durumunu artırarak, ona karşı yaptırımları güçlendirerek ve onu çevresine saldırmayı bırakmaya zorlayarak güçlü ve etkili mesajlar iletme olasılığına’ değinirken, “İran, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaş gibi, yıllardır komşu ülkelere karşı savaş yürütüyor” dedi.
Maruni Katolik Patriği Beşara er-Rai’nin uluslararası konferans düzenleme talebinin Lübnan krizine çözüm olup olmadığı konusunda ise Demokratik Buluşma Bloğu üyesi, “Uluslararası konferansın koşulları şu anda uygun görünmüyor. Ancak korkulan şey, bu konferansın kontrol edilmesi zor olan büyük bir güvenlik olayının etkisiyle dayatılması ve bizim de bu konferansa baskı altında gidebilmemizdir. Patrik Rai, Lübnan’ın uluslararası mutabakata dönüşecek bir konferansa ihtiyacı olduğu konusunda haklı. Çünkü ülkemiz şu anda gerçek bir varoluşsal tehlikeyle karşı karşıya” değerlendirmesinde bulundu.
(Şii) Hizbullah yetkililerinin Hristiyan şahsiyetlerle yaptığı ve özellikle Özgür Yurtsever Hareket ile ilişkilerinde çatlaklar oluşmasının ardından, politikasına karşı çıkan taraflarla ilişkilerini düzenlemesinin önünü açan görüşmeler hakkında ise Milletvekili, “Şiilerin büyük bir kısmı bile Hizbullah’ın siyasetinden memnun değil. Devletin eklemlerindeki pençesinden ve ülkenin kaos üzerinde yaşamasından bıkmış durumda” dedi. Hammade ayrıca, “Reformlar yapılmadan, devlet ve meşru kurumları tarafından tek bir karar alınmadan egemenlik olmaz” şeklinde konuştu.
Lübnan krizini zorlu bölgesel konulardan ayırmanın imkansızlığına gelince ise Hammade, “İran nükleer meselesiyle ilgili müzakerelere neredeyse hiç güven yok. Lübnan’daki Hizbullah, Irak’taki (Şii) Haşdi Şabi, Şam’daki (Nusayri) Suriye rejimi ve Yemen’deki (Şii) Husiler gibi askeri kolları aracılığıyla bölgedeki varlığını askeri silahlarla genişletmesi çerçevesinde İran’ın bölge ülkeleriyle bir ortaklık kurma ihtimaline dair güven eksikliği var. Bu örgütler, 4 ölümcül araçtır. İronik bir şekilde İran, İsrail’e değil, Arap ülkelerine baskı uyguluyor ve onların güvenliğini istikrarsızlaştırmaya çalışıyor” dedi. “İran ve Mısır arasındaki Irak girişiminin temenniden başka bir şey olmadığı ve Suudi Arabistan- İran eskisine nazaran gerilediği için Amman konferansının ilk göstergeleri, herhangi bir sonuç vermedi” diyen Mervan Hammade, Ukrayna savaşı ve ABD’nin Ukrayna meselesine bağlılığı ortasında Türkiye-İran-Rusya ilişkilerini çevreleyen büyük kafa karışıklığı üzerinde de dururken, “Bu da gösteriyor ki Lübnan’da aylar önce de bir cumhurbaşkanı yoktu. Bu mesele tüm bu konuların rehinesi haline gelebilir” ifadelerini kullandı.
Lübnan Demokratik Buluşma Bloğu Milletvekili Hammade, Şarku’l Avsat’a konuştu: Cumhurbaşkanlığı krizi aylarca sürecek
Lübnan Demokratik Buluşma Bloğu Milletvekili Hammade, Şarku’l Avsat’a konuştu: Cumhurbaşkanlığı krizi aylarca sürecek
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة