ABD’li senatörlerden ‘Çin’e karşı daha sert duruş’ çağrısı

Demokrat Senatör Bob Menendez (AFP)
Demokrat Senatör Bob Menendez (AFP)
TT

ABD’li senatörlerden ‘Çin’e karşı daha sert duruş’ çağrısı

Demokrat Senatör Bob Menendez (AFP)
Demokrat Senatör Bob Menendez (AFP)

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi üyeleri, Çin şirketlerini Ukrayna’ya karşı savaşta Rusya’ya destek sağlamakla suçlayarak, Başkan Joe Biden yönetimini Pekin’e karşı daha sert bir tavır almaya çağırdı.
AFP’nin haberine göre, Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Demokrat Senatör Bob Menendez, Çin şirketlerinin füzeleri yönlendirmek için kullanılabilecek yarı iletkenler de dahil olmak üzere çift kullanımlı teknoloji sağladığına dair kanıtlara atıfta bulunarak, “Çin’e karşı çok daha güçlü olmamız gerekiyor” dedi.
Menendez, “Bana öyle geliyor ki, Çin’e yaptırım uygulama potansiyelinden vazgeçmemeliyiz ve şirketlerin arkasına saklanmamalılar” diye ekledi.
Komitenin kıdemli üyesi Cumhuriyetçi Senatör James Risch ise, Çin’in ‘ceza görmeden’ hareket ettiğini ve ABD’nin ülke üzerindeki yaptırımları güçlendirmesi gerektiğini vurguladı.
Senatörler, ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland da dahil, bir dizi hükümet yetkilisinin katılımıyla Ukrayna’daki savaşla ilgili düzenlenen bir oturumda konuştu.
Nuland da, ABD’nin kendisine sunulan her fırsatta tutumunu Çinli yetkililere en üst düzeyde iletmekten çekinmediğini vurguladı.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in 5-6 Şubat tarihlerinde Çin’i ziyaret etmesi planlanıyor.
Bu bağlamda ABD, dün Wagner Grubu’nu ‘uluslararası suç örgütü’ olarak sınıflandırarak başka yaptırımların da önünü açtı.
Bu kapsamdaki yaptırımlar, Wagner’e Ukrayna’dan uydu görüntüleri sağlamakla suçlanan Çin merkezli bir şirketi de hedef aldı.
ABD Hazine Bakanlığı’nın uydu görüntüleri sağladığına inandığı kuruluşlar arasında Çin uzay araştırma enstitüsü olan Changsha Tianyi Uzay Bilimi ve Teknoloji Araştırma Enstitüsü de yer alıyor.
ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Bu fotoğraflar, Wagner Grubu’nun Ukrayna’daki muharebe operasyonlarına yardımcı olmak için çekildi” denildi.
Rusya’nın müttefiki Çin, Ukrayna’daki çatışmada tarafsız bir pozisyon alırken, Moskova ile özellikle enerji alanında ilişkileri güçlendiriyor.
Ancak ABD’li yetkililer, özellikle yüksek teknoloji alanında çalışan Çinli şirketler tarafından Rusya’ya sağlanan destekten giderek daha fazla endişe duyuyor.



Burkina Faso’nun kuzeyinde terör saldırısı: 100’dan fazla ölü

Bir çatışma sırasında Burkina Faso güçleri (Sosyal medya siteleri)
Bir çatışma sırasında Burkina Faso güçleri (Sosyal medya siteleri)
TT

Burkina Faso’nun kuzeyinde terör saldırısı: 100’dan fazla ölü

Bir çatışma sırasında Burkina Faso güçleri (Sosyal medya siteleri)
Bir çatışma sırasında Burkina Faso güçleri (Sosyal medya siteleri)

Bir sivil toplum kuruluşu (STK) çalışanı ve yerel halktan görgü tanıkları, Burkina Faso'nun kuzeyinde meydana gelen terör saldırısında 100'den fazla kişinin öldüğünü söyledi.

Ülkenin terörden etkilenen bölgelerinde diyalog çabalarına katılan STK görevlisi, saldırının pazar sabahı erken saatlerde bir askeri üs ve uzun süredir kuşatma altında olan stratejik öneme sahip Djibo şehri de dahil olmak üzere çeşitli yerlere düzenlendiğini belirtti. Bölgeden bir öğrenci, ölenler arasında babasının da olduğunu aktardı.

Her iki kaynak da dün Associated Press'e (AP) kendilerine misilleme yapılmasından korktukları için isimlerinin gizli kalması koşuluyla konuştu. Pazar günü gerçekleşen saldırının sorumluluğunu Sahel bölgesinde aktif bir terör örgütü olan El Kaide bağlantılı Cemaat Nusret ül-İslam vel-Müslimin (JNIM) üstlendi.

Denize kıyısı olmayan 23 milyon nüfuslu Burkina Faso, askeri bir cunta tarafından yönetiliyor. Silahlı radikalizmin küresel merkez üssü olarak bilinen Afrika'nın Sahel bölgesinde derinleşen güvenlik krizinden en çok etkilenen ülkeler arasında yer alan Burkina Faso topraklarının yaklaşık yarısı, 2022 yılında iki darbenin önünü açan şiddet olayları nedeniyle hükümetin kontrolü dışında kaldı. Bunun yanında hükümete bağlı güvenlik güçleri yargısız infazlar yapmakla suçlanıyor.

STK görevlisinin yanı sıra Sahel bölgesi üzerinde uzman bağımsız bir açık kaynak analisti olan Charlie Werb'e göre pazar günü gerçekleşen saldırılar yerel saatle sabah 06.00 sularında farklı noktalarda eş zamanlı olarak başladı. STK görevlisi, JNIM üyelerinin Burkina Faso Hava Kuvvetlerinin dikkatini dağıtmak için sekiz bölgeye eş zamanlı saldırılar düzenlediğini, saldırının merkez üssünün Djibo şehri olduğunu ve JNIM üyelerinin önce şehrin girişlerindeki tüm kontrol noktalarının kontrolünü ele geçirip ardından da başta Özel Terörle Mücadele Birimi’ne ait askeri kışla olmak üzere tüm askeri üslere saldırdığını aktardı.

İnternette yayınlanan videoları inceleyen Werb, güvenlik güçlerinin aşırılık yanlılarını başarıyla püskürttüğü Djibo'daki önceki saldırıların aksine, saldırganların Burkina Faso Hava Kuvvetlerinin müdahalesinden önce saldırıların düzenlendiği bölgelerde birkaç saat geçirdiğini söyledi.

Sahel bölgesi uzmanı ve Soufan Merkezi'nde (The Soufan Center)  kıdemli araştırmacı olan Wassim Nasr, son saldırının JNIM’in Burkina Faso'da artan gücünü ve nüfuzunu gösterdiğini vurgulayarak “Djibo'nun hedef alınması örgütün ülke içindeki hareket özgürlüğünün bir kanıtı” ifadelerini kullandı.