Rusya: İran, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi sürecine dahil olacak

Fotoğraf: Mustafa Kamacı/AA
Fotoğraf: Mustafa Kamacı/AA
TT

Rusya: İran, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi sürecine dahil olacak

Fotoğraf: Mustafa Kamacı/AA
Fotoğraf: Mustafa Kamacı/AA

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran'ın, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi sürecine dahil olması konusunda anlaşmaya varıldığını bildirdi.
Lavrov ile Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, başkent Moskova'daki görüşmelerinin ardından basın toplantısı düzenledi.
Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi meselesine değinen Lavrov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye ile ilişkileri normalleştirme politikasını desteklediklerini belirtti.
Lavrov, bu yöndeki çalışmaları geliştirmeye hazır olduklarını vurgulayarak "İran’ın bu çalışmaya dahil olma konusunda anlaşma sağlandı. Hem Rusya hem İran hem de Türkiye, Suriye meselesinin çözümüyle uğraşan Astana üçlüsü üyesi. Türkiye-Suriye ilişkilerinin iyileşmesini teşvik etme yönünde ilerideki temaslara Rusya ve İran’ın eşlik etmesinin mantıklı olduğunu düşünüyorum. Süre ve belirli format üzerinde çalışmalar sürüyor. Adım adım ilerleme ve her adımın küçük de olsa somut sonuçlar getirmesi gerektiği konusunda anlayış var." dedi.

"Şukri, Blinken'in savaşla ilgili mesajını iletti"
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in dün Mısır'ı ziyaret ettiğine dikkati çeken Lavrov, Şukri'nin, Blinken'in savaşla ilgili mesajını kendisine ilettiği bilgisini paylaştı.

Lavrov, "Rusya'nın mevcut durumun kapsamlı şekilde çözülmesini amaçlayan herhangi bir ciddi teklifi dinlemeye hazır olduğunu her zaman söyledik. Bakan aracılığıyla Rusya'nın durması, Rusya'nın Ukrayna'dan çıkması ve sonra her şeyin yoluna gireceği mesajını bir kez daha duyduk." diye konuştu.

"Batı'nın Ukrayna'daki planlarının gerçekleşmemesi için önlemler alıyoruz"
NATO'nun Rusya'ya karşı başlatılan hibrit savaşa doğrudan dahil olduğunu belirten Lavrov, "Rusya Silahlı Kuvvetleri, Batı'nın Ukrayna'daki planlarının gerçekleşmemesi için gerekli tüm önlemleri alıyor ve bu planlar gerçekleşmeyecek." dedi.
Lavrov, Filistin'deki durumdan endişe duyduklarını ve Filistin ile İsrail arasında müzakerelerin yeniden başlatılması gerektiğini vurguladı.

"Ukrayna'da silahlı çatışmaya son verilmesi gerekiyor"
Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri de Blinken ile dünkü görüşmelerde ikili ilişkileri ve Rusya ile Ukrayna arasındaki krizi ele aldıklarını dile getirdi.
Blinken'in savaşla ilgili görüşlerini Lavrov'a aktardığını dile getiren Şukri, şunları kaydetti:
"Rusya'nın da bu konudaki görüşünü bugün duydum. Temaslar sürüyor. Herkes, sorunun masada siyasi yollarla nihai çözümünün peşindedir. Çalışmamızın ana hedefi de budur. Silahlı çatışmaya son verilmesi gerekiyor. Tarafların çıkarlarının dikkate alınmasıyla müzakere süreci bağlamında tüm sorunların kapsamlı şekilde çözülmesi gerekiyor. Çözüme varılması için tüm ilgili taraflarla temaslarımızı sürdüreceğiz. Ayrıca bu krize diplomatik çözümler bulmak için tüm uluslararası ortaklarla ikili veya çok taraflı formatlarda çalışmaya devam edeceğiz."



Çin’in uçak gemisi Shandong Hong Kong açıklarında

Çin’in uçak gemisi Shandong, Hong Kong adasının güney kıyılarında seyrediyor (AP)
Çin’in uçak gemisi Shandong, Hong Kong adasının güney kıyılarında seyrediyor (AP)
TT

Çin’in uçak gemisi Shandong Hong Kong açıklarında

Çin’in uçak gemisi Shandong, Hong Kong adasının güney kıyılarında seyrediyor (AP)
Çin’in uçak gemisi Shandong, Hong Kong adasının güney kıyılarında seyrediyor (AP)

Çin’in 305 metre uzunluğundaki uçak gemisi Shandong, Batı Pasifik'teki savaş tatbikatlarına katıldıktan sonra bugün Hong Kong açıklarına ulaştı.

Fransız Haber Ajansı AFP’nin muhabirleri, Shandong uçak gemisini ve başta Changjiang destroyeri ve Yuncheng fırkateyni olmak üzere ona eşlik eden savaş görev grubunu, bu sabah Hong Kong adasının güney kıyısı açıklarında seyir halindeyken gördüklerini bildirdiler.

Pekin, uçak gemisi Shandong'un Hong Kong'daki donanma grubuyla beş gün kalacağını ve bu vesileyle ‘ziyaretler ve kültürel değişim etkinlikleri’ düzenleneceğini duyurdu. Öte yandan Hong Kong dün resmi tatil olan yeniden Çin'e bağlanmasının 28’inci yıl dönümünü kutladı.

Çin'de inşa edilen ilk uçak gemisi olan Shandong, Çin Donanması’na 2019 yılında katıldı. Pekin, 2000 yılında Ukrayna'dan satın aldığı Liaoning ve Shandong olmak üzere iki adet aktif uçak gemisine sahip. Üçüncü bir uçak gemisi olan Fujian'ın yapımı ise tamamlandı, ancak halen test aşamasında.

Çin pazartesi günü, iki deniz savaş görev grubunu Batı Pasifik'te ‘kısa süre önce başarıyla tamamladıkları’ savaş tatbikatları gerçekleştirdiğini duyurdu.

Öte yandan Tokyo, Çin savaş uçaklarının Shandong uçak gemisinden kalkarak Japon askeri devriye uçağına 45 metre kadar yaklaştığını açıkladı, ancak Pekin bu iddiayı yalanladı.

Shandong geçtiğimiz nisan ayında, Tayvan Boğazı'nda askeri tatbikatlara katıldı. Bu tatbikatlar arasında adanın kuşatılması simülasyonu da vardı. Aynı ayın ilerleyen günlerinde Filipin Donanması, Shandong uçak gemisini ülkenin en kuzeyindeki Babuyan Adası’ndan iki deniz mili uzaklıkta olduğunu tespit etti.

Hong Kong'daki gemileri ziyaret etmek için satılan biletler, Çin sosyal medya platformu WeChat'te dakikalar içinde tükendi. Shandong, 2017 yılında küresel finans merkezi olan Hong Kong’u ziyaret eden uçak gemisi Liaoning'den sonra Hong Kong'u ziyaret eden ikinci Çin uçak gemisi oldu.