ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Salı günü Faslı mevkidaşı Nasır Burita ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Fas'ın Orta Doğu’ya yönelik barış ve güvenlik taahhüdüne övgüde bulundu. Twitter hesabından açıklamada bulunan Blinken, Burita ile Washington ve Rabat arasında bölgesel düzeyde güvenlik ve savunma alanlarındaki güçlü ikili iş birliğini görüştüklerini belirtti.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün Washington'da yaptığı açıklamaya göre, Ortadoğu ziyaretinde bulunan Blinken, Burita ile ikili ilişkiler çerçevesindeki ortak öncelikler ve bölgesel istikrarı pekiştirme çabalarını ele aldı. İkili aynı zamanda Blinken’in Mısır, İsrail ve Filistinli liderlerle gerçekleştirdiği, gerilimin ve şiddet döngüsünün sona erdirilmesi çağrısında bulunduğu son ziyaretleri görüştü.
Söz konusu açıklamada, “Blinken, Fas'ın Negev Forumu'na katılımı da dahil olmak üzere bölgede barış ve güvenliğin pekiştirilmesine olan bağlılığı dolayısıyla Fas Krallığı'na övgüde bulundu.
Blinken, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Son ziyaretimi, Mısırlı, İsrailli ve Filistinli liderlerle yaptığım görüşmeleri de masaya yatırdık” ifadelerine başvurdu.
ABD, Fas’ın Kudüs Komitesi Başkanı Kral 6'ncı Muhammed liderliğinde Filistin halkını desteklemede, iki devletli bir çözüm ile Orta Doğu'da barışı sağlamada oynadığı rolü takdir etti.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Washington'daki yabancı basın merkezinde düzenlediği basın toplantısında, “Fas'ın Filistinlilerle özel bir ilişkisi var. Elbette ki Kral 6'ncı Muhammed, İslam İşbirliği Teşkilatı Kudüs Komitesi'nin başkanıdır. Fas'ın Filistin halkına yardım eli uzatma, onlara eşlik etme ve iki devletli çözümü desteklemedeki rolünü takdir ediyoruz” ifadelerine başvurmuştu.
ABD ve Fas askerş iş birliğini geliştiriyor
Rabat ve Washington, bölgesel güvenlik ve savunma alanlarındaki iş birliğini ele alıyor
Perşembe, 2 Şubat, 2023 - 10:15

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken (Reuters)

Rabat / Şarku’l Avsat