AB’den Zelenskiy'e bir sonraki zirveye katılma daveti

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy. (Reuters)
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy. (Reuters)
TT

AB’den Zelenskiy'e bir sonraki zirveye katılma daveti

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy. (Reuters)
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy. (Reuters)

Avrupa Parlamentosu'nun yarın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin ağırlanacağı Brüksel’deki merkezinde tüm hazırlıklar tamamlandı. Bu, geçtiğimiz sene şubat ayında Rusya ile Ukrayna arasında savaşın patlak vermesinin ardından Zelenskiy’nin Avrupa kurumlarına yaptığı ilk ziyaret olacak. Zelenskiy geçtiğimiz aralık ayında gerçekleştirdiği ilk yurt dışı seyahatinde ABD’yi ziyaret etmişti. Ancak Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği (AB) kurumlarından yetkililer, ziyareti çevreleyen riskler ve güvenlik kaygıları göz önüne alındığında, ziyareti son dakikaya kadar onaylamamaya kararlı.
Zelenskiy’nin AB Konseyi Başkanı Charles Michel'den AB’nin bir sonraki zirvesine bizzat katılması yönünde davet aldığı bildirildi. Şarku’l Avsat’ın güvenilir kaynaklardan edindiği bilgilere göre, ziyaret onaylandığı takdirde Zelenskiy perşembe sabahı Brüksel'e gelecek. Burada, Avrupa Parlamentosu'nun merkezine geçerek özel bir konuşma gerçekleştirecek. Ardından da Avrupalı ​​liderlerin göç konusunda zirve gerçekleştireceği, Washington ve Pekin'in ABD ve Çin şirketlerine sunduğu destek tedbirlerine Avrupa'nın tepkisini konuşacakları AB Konseyi genel merkezine geçecek.
Daha önce online platformda Avrupa Konseyi ve Parlamentosu'na birkaç kez hitap eden Zelenskiy, geçen yaz adaylık talebinin rekor hızla kabul edilmesi ardından ülkesinin AB’ye katılım sürecinin hızlandırılması için bir süredir baskı yapıyor.
Zelenskiy geçtiğimiz hafta sonu Kiev'de düzenlenen AB-Ukrayna zirvesi ardından AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Konsey Başkanı Michel ile düzenlediği basın toplantısında Brüksel ziyareti daveti aldığını açıklamıştı. Ancak bu hususta ciddi güvenlik zorlukları olduğunu vurgulamıştı.
Kiev’de ilk kez düzenlenen bu zirve, (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in, özellikle Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrasında AB ile Rusya arasında uzun yıllar süren aidiyet meselesinin ardından Ukrayna'nın Batı kampına katılmak istemesine Avrupa'nın verdiği desteğin açık bir teyidi sayılıyor.
Süreci yakından takip eden kaynaklar AB’yi Ukrayna'nın katılım sürecini hızlandırmaya ve Rusya'ya karşı koymak için askeri desteği artırmaya çağıran kararlar alan Parlamento'da Zelenskiy'nin geniş çapta kabul göreceği beklentisinde. Nitekim Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Konsey Başkanı Michel bu üyeliği hızlandırma konusunda istekli görünüyor.
Zelenskiy'nin Avrupa Parlamentosu ziyaretinden yararlanarak Ukrayna'nın birliğe girme ısrarına yanıt vermekte tereddüt eden Avrupalı ​​liderlere özel görüşmeler sırasında baskı yapması bekleniyor. Nitekim Fransa, Almanya ve Hollanda; Polonya ve eski Sovyetler Birliği çatısı altındaki dönemin Baltık ülkeleri gibi Ukrayna’nın talebinin de hızlandırılmasına şiddetle karşı çıkıyor. Avrupalı ​​diplomatik çevreler, Zelenskiy'nin Avrupalı ​​liderlerle yapacağı görüşmelerde savaşın içinde bulunduğu askeri durum ve ülkesinin AB üyeliği için gerekli koşulları yerine getirmek için şimdiye kadar gösterdiği çabalar konusunda ısrar edeceği görüşündeler. Aynı zamanda bu talebin olası reddi karşılığında Ukrayna silahlı kuvvetlerine uzun menzilli taarruz silahları ve avcı bombardıman uçakları verilmesinin önerilebileceğini belirtiyor. Ancak Zelenskiy'nin söz konusu ziyaret sırasında bu hedeflerden herhangi birine ulaşamayacağı düşünülüyor. Zira Ukrayna'ya askeri destek sağlamaya devam etmekte isteksiz olan ve çok geç olmadan diplomatik çabalara daha fazla ağırlık verilmesi gerektiğini belirten ülkelerin ayısının artmaya başladığı biliniyor.



Kremlin: Putin bugün Şera ile görüşecek

Moskova'nın merkezindeki Kremlin (Reuters)
Moskova'nın merkezindeki Kremlin (Reuters)
TT

Kremlin: Putin bugün Şera ile görüşecek

Moskova'nın merkezindeki Kremlin (Reuters)
Moskova'nın merkezindeki Kremlin (Reuters)

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bugün Moskova'ya çalışma ziyareti gerçekleştiren Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile görüşeceğini açıkladı.

Bu, Moskova'nın müttefiki Beşşar Esed'in geçen yıl devrilmesinden bu yana Şera'nın Rusya'ya yaptığı ilk ziyaret.

Suriye resmi haber ajansı SANA bugün erken saatlerde, Şera'nın Rusya ziyareti sırasında Putin ile bir araya gelerek karşılıklı çıkarları ilgilendiren bölgesel ve uluslararası gelişmeleri görüşeceğini ve her iki ülkenin çıkarları doğrultusunda iş birliğini geliştirmenin yollarını ele alacağını bildirdi.

Şera ayrıca, Rusya'daki Suriye topluluğu ile de bir araya gelecek.

Şera, şubat ayında Rus mevkidaşından bir telefon aldı. Putin bu görüşmede, ülkesinin Suriye'nin toprak bütünlüğü, egemenliği ve istikrarına desteğini yineledi. Putin ayrıca, Rusya'nın önceki rejimle imzaladığı anlaşmaları gözden geçirme isteğini ve Suriye'ye uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılması gerektiğini de ifade etti.


İsrail’de Refah Sınır Kapısı’nın ne zaman açılacağı konusunda belirsizlik

Yardım tırları bugün her zamanki gibi Gazze Şeridi'ne girecek. (Reuters)
Yardım tırları bugün her zamanki gibi Gazze Şeridi'ne girecek. (Reuters)
TT

İsrail’de Refah Sınır Kapısı’nın ne zaman açılacağı konusunda belirsizlik

Yardım tırları bugün her zamanki gibi Gazze Şeridi'ne girecek. (Reuters)
Yardım tırları bugün her zamanki gibi Gazze Şeridi'ne girecek. (Reuters)

İsrail medyası bugün, Mısır'dan Gazze Şeridi'ne yardım ulaştırılması için Refah Sınır Kapısı’nın açılma tarihi konusunda farklı haberler yayınladı. İsrail Yayın Kurumu, İsrail'in Refah Sınır Kapısı’nın bugün yeniden açılmasına izin vereceğini duyurdu. Kurum, internet sitesinde şu açıklamayı yaptı: “Birleşmiş Milletler (BM), akredite uluslararası kuruluşlar, özel sektör ve bağışçı ülkeler tarafından insani yardım taşıyan 600 tır bugün Gazze Şeridi'ne gönderilecek.”

Öte yandan İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth'a bağlı Ynet internet sitesi, bir güvenlik yetkilisinin, Refah Sınır Kapısı’nın bugün ve büyük olasılıkla yarın da açılmayacağını, açılış tarihinin ‘bilinmediğini’ söylediğini aktardı. Adı belirtilmeyen yetkili, sınır kapısının bugün açılmasının lojistik olarak imkânsız olduğunu, ‘önceden sahaya gidip doğrulama yapılması ve bir ekip gönderilmesi gerektiği için bunun zaman alacağını’ belirtti.

Güvenlik yetkilisi, anlaşma uyarınca insani yardım malzemesi yüklü 600 tırın Kerem Şalom Sınır Kapısı’ndan girdiğini söyledi. Bu arada Ynet internet sitesi, güvenlik kaynaklarına dayanarak, Hamas'ın dün teslim ettiği dört cesetten birinin İsrailli rehinelere ait olmadığını bildirdi.

BM ve yardım kuruluşları, Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail yerleşimlerine saldırmasının ardından iki yıl süren savaş sonrası Gazze Şeridi'nin ciddi bir insani krizle karşı karşıya olduğu bir dönemde sınır kapısının yeniden açılması çağrısında bulundu. Ağustos sonunda BM Gazze'de kıtlık ilan etti.

BM, ‘siyasi liderlik’ tarafından alınan Refah Sınır Kapısı’nın yeniden açılması kararının, Hamas'ın dün geç saatlerde, cuma günü yürürlüğe giren Gazze Şeridi'ndeki ateşkes anlaşması kapsamında dört rehinenin cenazesini teslim etmesinin ardından geldiğini açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın arabuluculuğunda imzalanan anlaşmaya göre, Hamas ateşkesin yürürlüğe girmesinden itibaren 72 saat içinde hayatta olan ve ölü tüm rehineleri teslim edecekti. Yaşayan 20 rehinenin tamamı zamanında serbest bırakılırken, dün akşam itibarıyla İsrail, öldürülen 28 rehinenin cesetlerinden sadece sekizini teslim almıştı.

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir dün, Hamas'ın Gazze Şeridi'nden askerlerin cenazelerini iade etmemesi halinde Gazze'ye yardım malzemesi girişinin kesileceği tehdidinde bulundu. İsrail Yayın Kurumu, yardımların geçmesi için Refah Sınır Kapısı’nın yeniden açılması kararının, İsrail'in Hamas'ın bugün diğer dört rehinenin cesetlerini iade etme niyetini bildirmesinin ardından alındığını bildirdi. Ancak Hamas bu kararı henüz doğrulamadı.


Trump ve Macron'un meşhur tokalaşması geri döndü

ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Mısır'da Gazze'nin geleceğine ilişkin düzenlenen küresel zirvede bir kez daha uzun ve kararlı bir şekilde el sıkıştı (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Mısır'da Gazze'nin geleceğine ilişkin düzenlenen küresel zirvede bir kez daha uzun ve kararlı bir şekilde el sıkıştı (Reuters)
TT

Trump ve Macron'un meşhur tokalaşması geri döndü

ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Mısır'da Gazze'nin geleceğine ilişkin düzenlenen küresel zirvede bir kez daha uzun ve kararlı bir şekilde el sıkıştı (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Mısır'da Gazze'nin geleceğine ilişkin düzenlenen küresel zirvede bir kez daha uzun ve kararlı bir şekilde el sıkıştı (Reuters)

Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la meşhur uzun ve tuhaf tokalaşmasını tekrarladı ve hatta ‘sınırsız parası’ olduğunu söylediği BAE yetkilisiyle de aynı şekilde tokalaştı.

Gazze'nin geleceği üzerine Mısır'da düzenlenen küresel zirvede Fransa ve ABD liderleri, fotoğraf çektirme, birbirlerinin kollarını sıkma ve tutuş biçimlerini değiştirmeyi içeren, rahatsız edici görünen 26 saniyelik bir el sıkışma gerçekleştirdi.

Pazartesi günkü uzun el sıkışmanın videosuna tepki gösteren bir X kullanıcısı, "Diplomasi ama WWE hali" diye espri yaptı.

Bir diğeri, "Trump ve Macron bugün Gazze Barış Zirvesi'nde bilek güreşi yaptı" yorumunu yazdı.

Bir başkasıysa "Geleneğe uygun" diye özetledi.

Trump ve Macron'un uzun ve tuhaf el sıkışmaları eskiye dayanıyor.

Pazartesi günkü tokalaşmadan daha uzunu sadece ikilinin 2017'deki buluşmasında gerçekleşmişti. Macron, Trump'ın elini kavramış ve ABD Başkanı, Macron'un elinden kurtulmaya çalışsa bile Fransız lider 29 saniye gibi çok uzun bir süre boyunca bırakmamıştı.

Haziran 2018'de başkanlar G7 zirvesinde tekrar bir araya gelmiş ve defalarca el sıkışmıştı. Bunlardan birinde Macron'un başparmağının şeklinin Trump'ın elinde izinin çıktığı epey sert bir tokalaşma da vardı.

Aralık 2024'te, iki dünya lideri Paris'teki Notre Dame Katedrali'nin yeniden açılışı için bir araya geldiğinde, 10 saniye boyunca sıkıca tokalaştıktan sonra sarılmıştı. Televizyon siması Piers Morgan el sıkışma videosuna yanıt olarak X paylaşımında şakayla karışık  "Trump-Macron bilek güreşlerini özlemiştim" dedi.

fgthy7u
ABD Başkanı Donald Trump, BAE Başkan Yardımcısı ve Başbakan Yardımcısı Şeyh Mansur bin Zayid Al Nahyan'ı selamladı ve "sınırsız para"sını övdü (AFP)

İkili şubatta Beyaz Saray'da buluştuğunda, Trump'ın morarmış elinin fotoğrafları ilk kez dolaşıma girmişti. Nedeni hakkında sorular havada uçuşmuştu. Beyaz Saray, siyah-mavi lekenin "çok tokalaşmaktan" kaynaklandığını iddia ederken, bir sosyal medya kullanıcısı  "Macron'la el sıkışma yarışmalarından birini yapmış gibi görünüyor" diye espri yapmıştı.

Pazartesi günü Trump, BAE Başkan Yardımcısı ve Başbakan Yardımcısı Şeyh Mansur bin Zayid Al Nahyan'la da agresif ve uzun bir şekilde tokalaştı.

İkili gülümseyip fotoğraf çektirirken Trump, Manchester City Futbol Kulübü'nün sahibi Şeyh Mansur'u işaret ederek, "Çok fazla para. Sınırsız para" diye övgüde bulundu.

Zirvede Trump, diğer liderlerle bir ateşkes anlaşması imzaladı. Hamas, hayatta kalan 20 İsrailli rehineyi serbest bırakırken İsrail, 1900 Filistinli tutsağı serbest bıraktı. Trump, bu atılımı "Güzel Ortadoğu'nun tümü için yeni bir başlangıç" diye niteledi.

Independent Türkçe