Tokyo'da "dürüst yurttaşlar" rekor kırdı: 575 milyon TL değerinde kayıp para polise teslim edildi

Sahipsiz para büyükşehir yönetimine gidiyor

(AP)
(AP)
TT

Tokyo'da "dürüst yurttaşlar" rekor kırdı: 575 milyon TL değerinde kayıp para polise teslim edildi

(AP)
(AP)

Tokyo yurttaşları geçen yıl polise 3,99 milyar Yen (yaklaşık 575 milyon TL) tutarında kayıp para teslim ederek rekor kırdı.
Japan Today'in haberine göre Tokyo Metropoliten Polis Teşkilatı çarşamba günü yayımladığı raporda, polisin toplam tutarın 2,95 milyar Yen'ini (yaklaşık 425 milyon TL) sahiplerine iade edebildiğini belirtti.
Raporda sahipsiz paranın büyükşehir yönetimine gittiği ifade edildi.
The Guardian'ın aktardığı üzere Japonya'nın kayıp eşya yasasına göre para bulan herkes polise teslim etmek zorundayken, para sahibine ulaşırsa teslim eden kişi yüzde 5 ile yüzde 20 arasında bir ödül talep edebiliyor.
Polis teşkilatının raporunda 2022'de polis karakollarına yaklaşık 3,43 milyon kayıp eşya teslim edildiği de belirtildi. Bu sayı 2021'e kıyasla yüzde 21,9 arttı.
Kayıp eşyalardaki artışı Kovid pandemisi kısıtlamalarının kaldırılmasına bağlayan polis, böylece daha fazla kişinin dışarı çıktığını ifade etti.
Mainichi Shimbun'a konuşan bir yetkili şöyle dedi:
"Bu artış, koronavirüse karşı sınırlarda alınan kontrol önlemlerinin büyük ölçüde hafifletilmesinin ve sosyo-ekonomik faaliyetlerin yeniden başlamasının ardından halkın dışarıya akın etmesinin bir sonucu olabilir."
Polis teşkilatının Kayıp Eşya Merkezi'nin verilerine göre 2015 ile 2019 arasında kaybolan eşya sayısı 4 milyon civarında seyretti.
Bu sayı, pandemide keskin bir düşüş göstererek 2020'de 2,8 milyona, 2021'deyse 2,81 milyona geriledi.
Kayıp eşya vakaları, 2022'de 3,43 milyona yükselse de pandemi öncesi seviyelere ulaşmadı.
Polis teşkilatı ayrıca kaybolan veya yanlış yere konan diğer eşyalar arasında toplamda 730 bin kadar, ehliyet ve sigorta kartları gibi kimlik belgelerinin de yer aldığını belirtti.
Yaklaşık 390 bin adet kayıp abonman kart ve hisse senedi sertifikası da bulundu.



YouTube videoların "kamerayla çekilip çekilmediğini" belirtecek

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT

YouTube videoların "kamerayla çekilip çekilmediğini" belirtecek

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

YouTube artık kullanıcılarına videolar "kamerayla çekildiğinde" söyleyecek çünkü videoların birçoğu öyle değil.

Etiketler, videonun altında "bu içerik nasıl yapıldı" yazan bir mesajla birlikte yer alacak. Etikette "Bu içerik, kamera veya başka bir kayıt cihazı kullanılarak çekildi" yazacak.

Etiketler, yapay zekanın yükselişine ve onunla üretilen videoların yaratabileceği risklere bir yanıt. Birçok uzman, videoları gerçek olup olmadığına göre etiketlemenin insanların sahte görüntüler yüzünden yanlış yönlendirilmesini engellemeye yardımcı olacağını ileri sürüyor.

Videolar, çeşitli platformların videonun montaj veya gerçek olup olmadığını netleştirmek için kullanabileceği bir standart olan C2PA (İçerik Güvenirliği ve Özgünlüğü Koalisyonu) standardını kullanıyor. Örneğin bazı kamera şirketleri, YouTube'un videonun gerçekten bir cihazda kaydedilip kaydedilmediğini otomatik olarak görebilmesi için bu teknolojiyi kameralarına eklemişti.

Videolar montaj edilse de bu etiketi alabiliyor. Ancak, videonun "temel doğasında veya içeriğinde" "önemli değişiklikler" yaratacak veya videonun nereden geldiğinin tespit edilmesini imkansız kılacak şekilde montajlanmaması gerekiyor.

Google halihazırda kendi yapay zeka üretimlerini işaretleyebilmeleri için YouTube kullanıcılarının videolarında "değiştirilmiş veya sentetik içerik" bulundurduğunu belirtmek için bir düğme kullanmasına izin veriyordu. Ancak yeni sistem, kullanıcıların gerçek videoları işaretlemesine izin vererek tam tersi şekilde çalışıyor ve yalan söylemeyi zorlaştıracak teknik sistemlere de başvuruluyor.

Independent Türkçe