Nisanda en fazla ihracat otomotiv endüstrisinde gerçekleşti

Otomotiv endüstrisi, geçen ay en fazla ihracat gerçekleştiren sektör oldu.

AA
AA
TT

Nisanda en fazla ihracat otomotiv endüstrisinde gerçekleşti

AA
AA

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, geçen ay 2 milyar 693 milyon 562 bin dolarlık ihracata imza atan otomotiv endüstrisini, 2 milyar 407 milyon 415 bin dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri, 1 milyar 502 milyon 526 bin dolarla hazır giyim ve konfeksiyon sektörü takip etti.
Nisan ayında en fazla ihracat artışı, yüzde 185,2 ile zeytin ve zeytinyağı sektöründe kaydedildi.
Türkiye'nin toplam ihracatının geçen ay yüzde 71,7'sini gerçekleştiren sanayi grubunda yüzde 21,7 azalışla 13 milyar 852 milyon 297 bin dolarlık ihracat yapıldı.
Söz konusu dönemde toplam ihracatın yüzde 13,3'ünü oluşturan tarım grubunda yüzde 6,6 düşüşle 2 milyar 568 milyon 201 bin dolarlık, toplam ihracattan 2,4 pay alan madencilik alanında da yüzde 33,2 azalışla 470 milyon 93 bin dolarlık ihracata imza atıldı.

En fazla ihracat Almanya'ya gerçekleşti
Geçen ay 217 ülkeye ihracat gerçekleştirilirken, 81 ülkeye ihracatta artış kaydedildi.
En çok ihracat gerçekleştirilen ilk 3 ülke; 1 milyar 406 milyon dolarla Almanya, 935 milyon 65 bin dolarla ABD, 873 milyon 444 bin dolarla Birleşik Krallık oldu.
Geçen ay 1.449 firma ihracat ailesine katıldı. Birim ihracat değeri ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,3 artarak 1,56 dolara yükseldi.
Nisan ayında 14 il ihracatını artırdı.
En çok ihracat gerçekleştiren ilk 3 il sırasıyla 7 milyar 370 milyon dolarla İstanbul, 1 milyar 441 milyon dolarla Kocaeli ve 1 milyar 212 milyon dolarla Bursa oldu.



Trump, çelik ithalatına uygulanan gümrük vergisini %50'ye çıkarmayı planladığını duyurdu

ABD Başkanı Donald Trump, Pensilvanya'daki bir fabrikada konuşuyor (AP)
ABD Başkanı Donald Trump, Pensilvanya'daki bir fabrikada konuşuyor (AP)
TT

Trump, çelik ithalatına uygulanan gümrük vergisini %50'ye çıkarmayı planladığını duyurdu

ABD Başkanı Donald Trump, Pensilvanya'daki bir fabrikada konuşuyor (AP)
ABD Başkanı Donald Trump, Pensilvanya'daki bir fabrikada konuşuyor (AP)

ABD Başkanı Donald Trump, dün Pennsylvania'daki bir fabrikada yaptığı konuşmada, çelik ithalat vergilerini yüzde 50'ye çıkaracağını söyledi ve ABD'li US Steel ile Japon Nippon Steel arasındaki ortaklığı övdü.

Trump, “Çelik ithalatına uygulanan gümrük vergisini yüzde 25'ten yüzde 50'ye çıkaracağız, bu da çelik sektörüne daha fazla güvence sağlayacak” dedi.

Son seçimlerde başkanlık zaferine katkıda bulunan eyaletteki işçilere yaptığı konuşmada Trump, “Kimse bundan kurtulamayacak” diye ekledi.

Ocak ayında ikinci başkanlık dönemine başlayan Trump, ABD'nin müttefikleri ve rakiplerine gümrük vergileri uygulamaya başladı.

Ayrıca çelik, alüminyum ve otomobil sektörlerine yüzde 25 oranında gümrük vergisi uyguladı.

Trump, daha önce bu vergilerin Amerikan şirketlerini korumaya yardımcı olduğunu belirterek, ilk başkanlık döneminde metal ithalatına da vergi uygulamamış olsaydı fabrikanın kapanacağını belirtmişti.

Trump konuşmasında, “US Steel'in ABD'nin kontrolü altında kalacağını” da vurguladı.

Anlaşma kapsamında herhangi bir işten çıkarma veya dış kaynak kullanımı olmayacağını ifade etti.