Ahmed Mahmud Ucac

Ahmed Mahmud Ucac
Lübnanlı yazar

Trump’ın siyasi gerçekçiliği ile Avrupa Birliği’nin siyasi gerçekçiliği

Bir teori olarak gerçekçilik, uluslararası sistemde tek başına devletlerin tek oyuncu olduğu ve devletlerin güçlerini en üst düzeye çıkarmak ve güvenliklerini artırmak için gerçekçi davrandıkları ve bunun da sıklıkla hegemonya hedefi sebebiyle anlaşmazlıklara ve çatışmalara yol açtığı anlamına…

Avrupa ve ABD: Ayrılık anı ve değişen dünya

Batı'nın Avrupa ve ABD olduğu, medeniyet ve öteki dünyaya bakış açıları bakımından aynı oldukları bilinen bir gerçek. Bu aksiyom, ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance'in geçen cumartesi Münih Güvenlik Konferansı'nda, ABD'nin kendi değerlerine benzemediği için Avrupa değerlerini savunma gibi bir…

İmparatorluklar dünyasında Trump ile bir arada nasıl yaşanır?

ABD Başkanı Donald Trump başkanlığının ilk döneminde adaylığını açıkladığında kimse kazanacağını düşünmüyordu. Seçimleri kaybettiğinde, fakat kazandığı konusunda ısrar ettiğinde, herkes onu ayrı bir dünyada yaşıyor olarak tanımladı, ancak anlatısını sürdürdü ve seçimlere hile karıştırılmadığı…

İdeoloji ve ulusal güvenlik arayışı arasında İran

Totaliter rejimlerde ideoloji her zaman özel bir yere sahiptir ve bazı rejimler ideolojiyi ulusal güvenliğin gerekliliklerinin önüne koyar. Son derece gerekli durumlarda da ideoloji yerine ulusal güvenliğe öncelik vermek zorunda kalabilir. Dolayısıyla merhum Humeyni'nin, büyük bir acıyla, Irak ile…

Suriye muhalefeti ve beklenen gelecek

Suriye'de yaşananlar şaşırtıcı değil, bunun çok ötesinde ve Vladimir Lenin'in şu tanımına uyuyor: “Onlarca yıl geçer de hiç bir şey olmaz, öyle bir hafta olur ki onlarca yıl içine sığar.” İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin şunu söyleyeceğini kim düşünebilirdi: “Biz müneccim değiliz, Allah’ın…

Acı gerçekle bilinmeyen gelecek arasında Gazze

Aksa Tufanı’nın amacı, onu düzenleyenlerin söylediğine göre, Filistin davasının gidişatını değiştirmek, tutukluları serbest bırakmak ve umudu yeniden tesis etmekti. Ancak hesaplanmamış Tufan davayı derinden vurdu, tutuklu sayısı arttı, hatta umutlar yok oldu ve kimse geleceğin nasıl olacağını…

Amerikan belirleyici eyaletler sisteminin etkisi ve demokrasi hastalığı

2400 yıl önce Platon, demokratik sistemi neden desteklemediğini ve onu neden üç çeşit olarak tanımladığı sistemlerin en kötüsü olarak gördüğünü açıklayan muhteşem kitabı “Devlet”i yazdı. Bu sistemlerin ilki, yöneticilerin bilgi ve ahlaka sahip olduğu ve yalnızca devletin çıkarlarını önemsediği…

İran ve İsrail: Uzlaşı mı yoksa sonuçları belli bir savaş mı?

Hiç kimse İsraillilerin Nasrallah'a ulaşıp başını alabileceğini ya da önemli liderleri bu kadar kolay tasfiye edebileceğini beklemiyordu. Hiç kimse İsrail’in Hizbullah ve direniş ekseninin geri kalanını daha önceki savaşlara benzemeyen bir savaş ile şaşırtmasını beklemiyordu. İsrail, Çinli general…

Çoklu ittifak teorisinin çöküşü

Çinli askeri lider ve filozof Sun Tzu: “Akıllı kişi savaştan kaçınandır” der. Çünkü savaş bilinmeyen ve tehlikeli sonuçlar içerir. Savaşta zafer genellikle daha büyük bir savaşın tohumudur, çünkü ne mağlup olanlar ne de onlarla müttefik olanlar yenilgiyi kabul etmeyecektir. Başkan Putin'in sözde…

İran ve İsrail: İmkânsız yüzleşme ve beklenen gerileme

Hamas lideri İsmail Heniyye'nin başkent Tahran'da öldürülmesinin yanı sıra İran'ın Irak ve Lübnan'daki destekçilerine yönelik toplu suikastların ardından birçok kişi, Lübnan'daki Hizbullah liderinin deyimiyle İsrail'in İran'ın onurunu lekelemesinin ardından Tel Aviv'e füzelerin yağmasını bekliyordu…