Ahmed Mahmud Ucac

Ahmed Mahmud Ucac
Lübnanlı yazar

Amerikan belirleyici eyaletler sisteminin etkisi ve demokrasi hastalığı

2400 yıl önce Platon, demokratik sistemi neden desteklemediğini ve onu neden üç çeşit olarak tanımladığı sistemlerin en kötüsü olarak gördüğünü açıklayan muhteşem kitabı “Devlet”i yazdı. Bu sistemlerin ilki, yöneticilerin bilgi ve ahlaka sahip olduğu ve yalnızca devletin çıkarlarını önemsediği…

İran ve İsrail: Uzlaşı mı yoksa sonuçları belli bir savaş mı?

Hiç kimse İsraillilerin Nasrallah'a ulaşıp başını alabileceğini ya da önemli liderleri bu kadar kolay tasfiye edebileceğini beklemiyordu. Hiç kimse İsrail’in Hizbullah ve direniş ekseninin geri kalanını daha önceki savaşlara benzemeyen bir savaş ile şaşırtmasını beklemiyordu. İsrail, Çinli general…

Çoklu ittifak teorisinin çöküşü

Çinli askeri lider ve filozof Sun Tzu: “Akıllı kişi savaştan kaçınandır” der. Çünkü savaş bilinmeyen ve tehlikeli sonuçlar içerir. Savaşta zafer genellikle daha büyük bir savaşın tohumudur, çünkü ne mağlup olanlar ne de onlarla müttefik olanlar yenilgiyi kabul etmeyecektir. Başkan Putin'in sözde…

İran ve İsrail: İmkânsız yüzleşme ve beklenen gerileme

Hamas lideri İsmail Heniyye'nin başkent Tahran'da öldürülmesinin yanı sıra İran'ın Irak ve Lübnan'daki destekçilerine yönelik toplu suikastların ardından birçok kişi, Lübnan'daki Hizbullah liderinin deyimiyle İsrail'in İran'ın onurunu lekelemesinin ardından Tel Aviv'e füzelerin yağmasını bekliyordu…

ABD seçimleri: Hasta bir demokrasi ve sallantılı bir dünya

Olup biten inanılmazmış gibi Trump'ın suçlu bulunmasını izlemek için gözler televizyon ekranlarına kilitlendi. Belki de asıl ilgilendiğimiz, suçlu bulunmasının ABD demokrasisi ve dünyadaki özgürlükler üzerindeki etkileridir. Freedom House'un raporuna göre ne yazık ki demokrasi son 17 yılda ciddi…

Dünya değişiyor ve Araplar buna hazırlanmalı

Ukrayna savaşı, Putin'in genel bir savaş riskine girmeyeceği varsayımını yerle bir ederken, Gazze savaşı da İsrail'in tamamen korunaklı olduğu varsayımını yerle bir etti. Bu iki önermeden önce, Çin'e açılmanın onu gelecek vaat eden bir demokrasiye dönüştüreceği yönündeki başka bir varsayım…

Gazze trajedisi: İmkânsız zafer ve eksik çözüm

Pek çok kişi 7 Ekim 2023'ten sonra dünyanın değiştiğini, Filistin'in tekrar ön plana çıktığını, yokluğunun bölge ve belki de dünya için felaket olacağı için çözümün gerekli hale geldiğini düşünüyor. Bu kişilere “barışçıl iyimserler” denebilir; karşılarında ise Hamas’ın savaşın denklemini…

Gazze Savaşı: Batı ile Doğu’da çıkar ve ahlak kavramı

Siyasette ahlak yoktur, çıkarlar vardır sözüne, ahlak nihayetinde çıkarların gerçekleşmesini sağladığı için ikisi arasında karşıtlık yoktur diyen başka bir söz ile karşılık verilir. Batı'nın ahlak terimini tekeline almasına ve Doğulu rejimler karşısında çıkarcı bir şekilde onu yükseltmesine rağmen,…

Biden'ın bölgeye yönelik yaklaşımı gerçekçilik ile hayalci politika arasında

Bilim insanı Einstein “Bir hatayı tekrarlayıp sonra farklı bir sonuç beklemek aptallıktır” der ve bu söz Başkan Biden'ın Ortadoğu'ya yönelik dış politikası için tam anlamı ile geçerli gibi görünüyor. Siyasetin koridorları hakkında uzman ve içinde uzun bir ömür geçiren Başkan Biden, buna rağmen…

Ruslar, Batı ve dünya arasındaki Ukrayna savaşı

Bir yıl önce Rusya'nın Ukrayna’ya karşı savaşı kazanması ihtimali düşünülemezdi fakat artık mümkün görünüyor. Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un 20 Avrupa ülkesinin katıldığı bir toplantı sonrasında "Ukrayna'ya Avrupa askeri kuvvetleri gönderilmesini" gerektirse bile "Rusya'nın zaferini önlemek için…