Ahmed Mahmud Ucac
Lübnanlı yazar

Gazze Savaşı: Batı ile Doğu’da çıkar ve ahlak kavramı

Siyasette ahlak yoktur, çıkarlar vardır sözüne, ahlak nihayetinde çıkarların gerçekleşmesini sağladığı için ikisi arasında karşıtlık yoktur diyen başka bir söz ile karşılık verilir. Batı'nın ahlak terimini tekeline almasına ve Doğulu rejimler karşısında çıkarcı bir şekilde onu yükseltmesine rağmen,…

Biden'ın bölgeye yönelik yaklaşımı gerçekçilik ile hayalci politika arasında

Bilim insanı Einstein “Bir hatayı tekrarlayıp sonra farklı bir sonuç beklemek aptallıktır” der ve bu söz Başkan Biden'ın Ortadoğu'ya yönelik dış politikası için tam anlamı ile geçerli gibi görünüyor. Siyasetin koridorları hakkında uzman ve içinde uzun bir ömür geçiren Başkan Biden, buna rağmen…

Ruslar, Batı ve dünya arasındaki Ukrayna savaşı

Bir yıl önce Rusya'nın Ukrayna’ya karşı savaşı kazanması ihtimali düşünülemezdi fakat artık mümkün görünüyor. Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un 20 Avrupa ülkesinin katıldığı bir toplantı sonrasında "Ukrayna'ya Avrupa askeri kuvvetleri gönderilmesini" gerektirse bile "Rusya'nın zaferini önlemek için…

Medeniyetlerin yükselişi ile liberalizmlerin çöküşü arasında

Rusya Devlet Başkanı Putin, ABD’li gazeteci Carlson’ın bir sorusuna şu cevabı verdi: “Neden Polonya’ya veya Baltık ülkelerine saldırmak isteyelim? Bu, bizim için önemli değil. Rusya’nın NATO üyesi ülkelere yönelik tehdidi tamamen hayal ürünüdür.” Diğer yandan Estonya Başbakanı, Polonya…

İran ve ABD: Sahte caydırıcılık ve bölgenin geleceği

ABD Suriye ve Irak'ta İran mevzilerini ve milislerini bombaladığında bir sürpriz ile karşılaştık; uzun menzilli bombardıman uçaklarının kullanılmasına rağmen DEAŞ’a karşı gördüklerimiz kadar etkili Amerikan hava saldırıları görmedik. Bu eşitsizliği anlamak zor değil ve ortalama bir gözlemci bunu …

Siyaset ve ekonomi: Demokrasi Mücadelesi (2)

Piyasa nasıl seçmen için bir rakibe, hatta ona hizmet etmek üzere tasarlanmışken ona hükmeden bir unsura dönüştü? Bu rekabetin Batı’da ve dışında demokrasi üzerindeki yansımaları nelerdir? Cevap, liberalizmin tarihsel kökenlerini ve geçirdiği dönüşümleri incelemek, ardından sorunları tanımlayıp ele…

Politika ve Ekonomi: Demokrasi Mücadelesi (1)

Batı’da demokrasinin sorunlarını çözemeyeceğine dair baskın bir his var. Bir kamuoyu araştırmasına göre İngiltere’deki seçmenlerin dörtte biri otokratik bir hükümdarı tercih ediyor. Bu duygu dünyayı kasıp kavuruyor gibi görünüyor ve bunun delili demokratik hükümetler düşüş kaydederken, otoriter…

Gazze savaşı yeni bir Ortadoğu'nun başlangıcı mı?

1948'deki ilk Nakba'dan bu yana Ortadoğu'da istikrarsızlık hastalığı yaşanıyor ve bu hastalık bölgenin kırılganlığını artıran başka hastalıklara ve belki de sonu gelmeyen savaşların alevlenmesine yol açtı. Mısır devlet başkanı Abdunnasır, Arap haklarını geri kazanmaya karar verdi, ancak 1967'deki…

Çin-Amerikan ilişkilerinin bölgeye yansımaları

Geçmiş yıllarda pek çok kişi Çin'in artık ABD'nin ticari değil, stratejik bir rakibi olduğunu, uluslararası sistemin yerinden oynadığını ve değişen güç dengesinden küçük ve orta ölçekli ülkelerin fayda sağlayacağını varsaydı. Nitekim gerçekten de Çin ile İran arasında 25 yıllık anlaşmaya, ardından …

Uluslararası hukuk Gazze'nin enkazı altında mı kaldı?

Savaşlar hiçbir zaman insani olmadı. Bu nedenle İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra dünya uygarlaşmaya karar verdi. Birleşmiş Milletler (BM), gelecek nesilleri savaşın belalarından ve zulümlerinden kurtarma konusundaki kararlılığını teyit etmek için kuruldu. Ancak BM, Milletler Cemiyeti'nin hatasını…