Emir Tahiri
İranlı gazeteci-yazar

Ukrayna: Yok olma noktası

Savaşın bu zor anlarında bir parça iyi habere susamış olan Ukrayna medyası, zafer olarak gördüğü şeyi manşete taşıdı: Rusya’nın 2014 yılında Kırım Yarımadası’nı ilhak etmesinden önce Avrupa şehirlerinde sergilenen Kırım’a ait bir dizi eserin Kiev’e dönüşü… Rusya’nın, Sovyet hükümdarı Nikita…

İlk Paris gösterisinin analizi

“Paris, bir savaş meydanına dönüşebilir!” Geçtiğimiz cumartesi günü polisin izniyle gerçekleştirilen ‘Filistin’le Dayanışma’ gösterisi hakkında yorumcular bu tahminde bulundu. Endişe temelsiz değildi. Birkaç gün önce Harris şirketinin yürüttüğü bir anket, Fransızların yüzde 82’sinin Fransa’da…

Savaş artık eskisi gibi değil

Tarih boyunca (en azından post modern çağa kadar) savaş, politikadan, endüstriye ve hatta edebiyata kadar diğer uğraşların da hizmetinde olduğu en yüksek insani çaba olarak görülüyordu. Aristoteles ise savaşa olan hayranlığını dile getirdi, çünkü onu ‘barışın anahtarı’ olarak görüyordu. Yeni…

Hamas'ın son hamlesi

Hamas’ın Gazze yakınındaki İsrail yerleşimlerine yönelik son saldırısına yol açan nedenlerin tam bir resmini çizmek için henüz çok erken olabilir. Ancak kesin olan bir şey var: Saldırı, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin beklemediği bir zaman ve yerde gerçekleşti. Ama neden? Netanyahu…

Filistin: Dava mı, devlet mi?

Hamas Hareketi neden eski İsrail-Filistin çatışmasına daha kanlı bir boyut kazandıran mevcut trajedinin kıvılcımlarını çaktı? İki tarafı uçurumun kenarından uzak tutma şansı nedir? Çatışmanın son aşamasına ilişkin yorum seli, İsrail-Filistin çatışmasının, rakip ideolojilerin destekçilerinin…

Hamas ve İsrail: İleride ne var?

“Ortadoğu son 20 yıldır hiç bu kadar sessiz olmamıştı”. ABD Başkanı Joe Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, 100 yıldan fazla bir süredir barışı tatmamış olan bir bölgede Washington yönetiminin “barış davasını ilerletmedeki” sözde başarılarıyla bu şekilde övünüyordu. Sullivan’ın…

Avrupa’nın yeni tartışmalı meselesi: Göç

“Bu, Avrupa Birliği’nin (AB) dağılmasına yol açabilir!”. Buradaki ‘bu’ kelimesi, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in başlı başına bir tehdit olarak gördüğü göç sorununun yönetilme biçimine karşı sert eleştirisi çerçevesinde geldi. Göç konusu, seçmenleri…

Oligarklardan plütokratlara

Oligarkların kim olduğu artık uluslararası politikayla ilgilenen herkes tarafından biliniyor. Bunlar, çoğu zaman haksız yere büyük servetler biriktirmek için özel siyasi koşullardan yararlanan, bu zenginlikleri siyasi nüfuz kullanma araçları olarak kullanan ultra zengin bireylerdir. Bu sınıf Sovyet…

Afrika: Altın yumurtlayan kıta

“Sıfırlamak!”Bu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Afrika’ya yönelik ilk ziyaretinde kullandığı sihirli kelimeydi. Yanında, Trump yönetiminin ‘yıllarca süren ihmalinin’ geride kaldığı ve Biden yönetiminin, ABD’nin çalkantılarla dolu Afrika kıtasıyla ilişkilerinde yeni bir ufuk aradığı mesajını…

İran yeni bir imaj ortaya koyuyor

Katran Bebek (Tar-Baby), 1881’de ABD’de yayımlanan Remus Amca (Uncle Remus) adlı kitabın ikinci hikâyesi. Hikâyede kötü kalpli tilki Brer, Tavşan Kardeş’i (Brer Rabbit) tuzağa düşürmek için kullanmak üzere katran ve terebentinden yapılmış bir oyuncak bebek getiriyor ve kurban her kaçmaya…