Emir Tahiri
İranlı gazeteci-yazar
TT

Ukrayna ve Putin'den karışık mesajlar

Tam iki yıl! Peki daha ne kadar sürecek? Ukrayna'daki savaş, sonu görünmeden üçüncü yılına girerken aklıma takılan bu. Çünkü savaş şimdinin ve yakın zamanın meselesidir; Bunu yaşayanların bunun yansımalarını düşünmesini beklememek gerekir. Bunu yapan savaş tarafları genellikle savaşı kaybederler.

Mevcut savaşta riskler o kadar yüksek ki, kazananlar ve kaybedenler açısından bir son hayal etmek akıllara durgunluk veriyor. Eğer Rusya kazanırsa, yani NATO'yu mağlup etmek, sadece Avrupa'da değil, küresel sahnede de zirveye yükselecek. Öte yandan eğer Rusya savaşı kaybederse yenilgi, Lenin'in ‘ulusların hapishanesi’ olarak adlandırdığı çarlık imparatorluğunun parçalanmasıyla sonuçlanabilecek bir süreci tetikleyebilir.

Peki ne yapmalı? Sanırım Vladimir Putin, son zamanlarda birçok kez söylediği gibi, NATO karşıtlarının itibar kurtarıcı bir uzlaşmayı kabul etmesi koşuluyla zaten bir çıkış yolu düşünüyor.

Bu fikri güçlendirmek için üç tema önerdi: Birincisi, Ukraynalıların kimlik krizine sıkışmış gerçek Ruslar olduğunu iddia ederek ‘özel askeri operasyonunu’ bir iç savaş olarak yeniden tanımlamaktı. Amerikalı televizyon yıldızı Tucker Carlson'la röportaj olarak duyurulan son röportajında, Ukraynalı askerlerin artık savaşamaz hale geldiklerinde Ruslara kendilerini vurmamaları çağrısında bulunduğunu, çünkü ‘Rusların Rusları öldürmemesi gerektiğini’ iddia etti.

Bu konuyu ele almak için Putin, İkinci Dünya Savaşı'nın tarihini yeniden yazdı. Ona göre Hitler'in tek isteği dağılmış ‘Alman’ halklarını yeniden birleştirmekti. Böylece Avusturyalıların büyük desteğiyle Avusturya'yı ilhak etti. Daha sonra Çekoslovakya'da baskı altındaki Sudeten Almanlarını yine hiçbir direnişle karşılaşmadan kurtardı. Bir sonraki adım, Danzig'deki etnik Almanları ‘anavatanın’ bayrağı altına getirmekti; İngilizler ve Fransızlar tarafından teşvik edilen Polonya bunu sürdürmeye karar vermeseydi, barışçıl bir şekilde yapılabilecek bir şeydi.

Putin'in ‘revizyonist’ söyleminin boşluklarla dolu olduğunu söylemeye gerek yok. ‘İç Savaş’ etiketinin kullanılmasında bunu bir kriter olarak alırsak, Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nı da bir İngiliz İç Savaşı olarak görmek mümkündür. Birinci Dünya Savaşı da Kraliçe Victoria'nın iki torunu arasındaki iç savaş olarak başladı. Daha yakın zamanlarda, Çinhindi'ndeki savaş, oradaki Fransız sömürge ‘mülklerinin’ üç farklı bölümünü içeren bir iç savaştı.

Ancak önemli olan Putin'in Ukraynalıları, Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’nin vaat ettiği gibi tam bir zafer elde edemeseler bile, aile dışından biri tarafından aşağılanmayacaklarına ikna etme çabası. İsterseniz mantıksal jujitsu veya politik safsata kullanarak, Rusya'nın savaşı kaybetmesi ve bir grup ‘Rus’un başka bir ‘Rus’ grubuna karşı kazanması durumunda da aynı şeyin geçerli olacağını söyleyebiliriz.

Putin'in aynı toplantıda gündeme getirdiği ikinci konu ise kendisinin esas olarak Ukrayna'nın ‘Nazilerden arındırılması’ konusuyla ilgilenmesi. Daha sonra Zelenski'nin bir Nazi olmadığını ve aslında Nazilerin başlangıçta ona karşı çıktığını belirtmek için elinden geleni yapıyor. Dolayısıyla savaşın müzakere yoluyla bitirilmesi fikri kabul edilirse Zelenski dışlanmak şöyle dursun ortak olarak kabul edilecek. Putin ‘Nazilerin’ adını söylemediğine göre Zelenski'nin maiyetini değiştirmek ve ‘Nazilerin’ gittiğini iddia etmek mümkün olacaktır.

Putin'in geliştirdiği bir sonraki tema, Rusya'nın tarihi bir ‘Hıristiyanlığın savunucusu’ olduğu temasıdır. Ancak Rusların, güneydoğuya gitmeyi seven İskandinavya'daki pagan Vikinglerin bir kolu olduğu, diğer kolları ise batıya, Britanya Adaları'na, kuzey Fransa'ya ve belki de Kolomb öncesi Amerika'ya doğru ilerlediği gerçeğini görmezden geliyor.

Yüzyıllar boyunca ‘Ruslar’ pagan İsveçli baronlar tarafından yönetildi. Rusça kökenli olan Rus kelimesi, İsveççe ve diğer Hint-Avrupa dillerinde ‘kaba’ veya ‘köylü’ anlamına gelmektedir.

MS 900'den başlayarak yüzyıllar boyunca Ruslar, çevredeki güçler için göçebe ve paralı askerler olarak yaşadılar ve sonunda İsveçli bir baron ve geleceğin azizi olan Vladimir'in hükümdarlığı sırasında Hıristiyanlığa geçtiler.

İlginç bir şekilde Putin, Rusya'nın tarihini, Tatarları mağlup eden ve çeşitli Rus gruplarını daimi bir ordu (streltsy) ve gizli polis (oprichinki) ile tek bayrak altında birleştiren, Dehşet Verici veya Korkunç olarak bilinen IV. İvan (1547-1584) ile başlatıyor.

Putin'in ima ettiği şey, Batı'nın Rusya'yı, açıkça tanımlamadığı yeni Tataristan'a karşı Hıristiyanlığın savunucusu olarak görmesi gerektiği yönünde; ancak kimi kastettiğini tahmin etmek zor değil.

Başka bir deyişle, o, yeni bir Ivan olmak istiyor ve tüm ‘Rusları’ bir araya getirmek istiyor, ancak Batı'ya karşı savaşmak için değil. Hatta, Rusya'nın Doğu tehditlerinden Batı ailesini korumak için NATO'ya katılmasını istediğini iddia ediyor ve Başkan Bill Clinton'dan yardım talep etti, ancak talebi reddedildi.

Savaşın müzakere yoluyla sona ermesini hayal edip edemeyeceği sorulduğunda Putin, ‘Evet’ yanıtını verdi ve ardından en kolay gerçekleşebilecek dileğini ekledi: "Fakat Nazizm'in ortadan kaldırılması olmadan olmaz."

Peki Zelenski'nin özgürleştirmeye söz verdiği Dombas'taki ‘işgal altındaki topraklar’ ne olacak? Kiev yanlısı ve Moskova yanlısı figürlerden oluşan ortak bir yönetim altında, Kuzey İrlanda'da oluşturulan ve Sinn Fein'in şu anda ‘Kuzey İrlanda’ olarak adlandırdığı sisteme benzer bir şekilde, onlara kendi özyönetim biçimleri verilebilir.

Peki ya Kırım? Rusya, 2014 yılında Kırım'ı ilhak ettiğinde, yalnızca deniz üslerini etkin bir şekilde kontrol etmekle kalmayıp, aynı zamanda yarımadayla ilgili önemli kararlar üzerinde sanal bir tekel kurmasına da olanak tanıyan 40 yıllık bir kira sözleşmesine sahipti.

Her ne kadar Putin NATO çevrelerinde büyük bir güven eksikliği yaşıyor olsa da son açıklamalarının dikkatli okunması şunu ortaya koyuyor: Nükleer silah kullanımına ilişkin en absürt olanları da dahil olmak üzere, bunlar itibar kaybetmeye ilişkin derin endişelere işaret ediyor olabilir ki bu, Rusya tarihini bir gösterge olarak alırsak, aynı zamanda kişinin kafasını kaybetme anlamına da gelebilir.

Şimdi şekillenen mesaj şu: Putin, övünmelerine rağmen, geleneksel şartlarda kazanamayacağının farkına varması gereken bir savaştan itibar kurtarıcı bir çıkış yolu arıyor. Bu savaşta ne Ukrayna ne de NATO teslim olamaz. Rusya, iç politikasında yıkıcı bir değişiklik olmadan geri çekilip teslim olamaz.

Ya bu savaş artık Ukrayna ile ilgili değil de Rusya'nın artık işlemeyen bir dünya düzenini yeniden kurma yönündeki karmaşık süreçte sahip olabileceği ve sahip olması gereken yerle ilgiliyse?