Tunus Cumhurbaşkanı’ndan bazı milletvekillerine seyahat yasağı kararı

Tunus Cumhurbaşkanı, 1 Ağustos’ta başkentte Tunusluları selamlıyor (AFP)
Tunus Cumhurbaşkanı, 1 Ağustos’ta başkentte Tunusluları selamlıyor (AFP)
TT

Tunus Cumhurbaşkanı’ndan bazı milletvekillerine seyahat yasağı kararı

Tunus Cumhurbaşkanı, 1 Ağustos’ta başkentte Tunusluları selamlıyor (AFP)
Tunus Cumhurbaşkanı, 1 Ağustos’ta başkentte Tunusluları selamlıyor (AFP)

Tunus’ta anayasanın 80. maddesinin yürürlüğe girmesinin ardından Cumhurbaşkanı Kays Said tarafından atanan İçişleri Bakanı Halid el-Yahyavi, bazı eski yetkililere seyahat yasağı getirildiğini açıkladı.
Bakana göre, yetkileri dondurulan meclisteki Enver Benchahed gibi bazı milletvekillerine seyahat yasağı getirilirken, bağımsız milletvekilleri Zuheyr Mahluf ve Muhammad Salih al-Latifi gibi bazı milletvekilleri hakkında da ev hapsi kararı alındı.
Bu kararlar, uzun süredir cumhurbaşkanlığı kurumuna yakın olduğu düşünülen muhalefetteki Demokratik Akım Partisi gibi bazı siyasi partileri kızdırdı.
Parti liderleri, Enver Benchahed’a getirilen seyahat yasağını kınayarak, bunun adli veya idari bir karar olmadığını aksine İçişleri Bakanlığı ile yapılan istişare sonucu alınan keyfi bir karar olduğunu ifade etti.
Parti, yargının bağımsızlığına saygı gösterilmesi ve yasalara uyulmasını isteyerek, 25 Temmuz’dan bu yana açık bir yol haritası olmayan kararların anayasadan sistematik bir sapmaya ve tehlikeli bir dışlamaya dönüşmemesi çağrısında bulundu.
Demokratik Akım Partisi, seyahat hakkı da dahil olmak üzere tüm vatandaşların anayasal haklarına bağlılığını yeniledi ve bu hakları korumak için mücadele etmeye hazır olduğunu ifade etti.
İçişleri Bakanlığı, son dönemde haklarında yolsuzluk veya görevi kötüye kullanma şüpheleri bulunan bazı eski bakanları, hakimleri ve diğer yetkilileri ev hapsi alma kararları çıkarmıştı.
Gözlemciler, Cumhurbaşkanı Said’in çözümler ve öneriler sunmak için partilere ve merkezi hükümete güvenmemeye dayanan bazı fikirlerini uygulamaya koyduğuna inanıyor.
Tunus Cumhurbaşkanı, seçimleri düzenleyen yasanın değiştirilmesi ve anayasa metninde yer alan bazı hükümlerin gözden geçirilmesini temel siyasi reformlar olarak görüyor. Bu, Said’in 2019’daki seçim kampanyasının ana fikriydi.
Said, Tunus Meclisi’nin halkın seçimlerinin gerçekçi bir şekilde temsilini yansıtmadığına ve sadece ülkenin tüm bölgelerindeki partilerin ağırlıklarını yansıttığına inanıyor.
Öte yandan, eski Devlet Başkanı Zeynel Abidin döneminde Adalet Bakanı Sadık Şaban, Cumhurbaşkanı’na yeni bir hükümet kurmanın ve yeni parlamento seçimleri için bir tarih belirlemenin yanı sıra anayasayı, seçim yasasını ve Tunus referandumunu değiştirmeye çağırdı.
 



Yemen'den ateşlenen füze, Tel Aviv'deki Ben Gurion Havaalanı yakınlarına düştü

Yemen'den ateşlenen füzenin Ben Gurion Havaalanı yakınlarına düştüğü yerde bir ambulans (Kızıl Davut Yıldızı)
Yemen'den ateşlenen füzenin Ben Gurion Havaalanı yakınlarına düştüğü yerde bir ambulans (Kızıl Davut Yıldızı)
TT

Yemen'den ateşlenen füze, Tel Aviv'deki Ben Gurion Havaalanı yakınlarına düştü

Yemen'den ateşlenen füzenin Ben Gurion Havaalanı yakınlarına düştüğü yerde bir ambulans (Kızıl Davut Yıldızı)
Yemen'den ateşlenen füzenin Ben Gurion Havaalanı yakınlarına düştüğü yerde bir ambulans (Kızıl Davut Yıldızı)

İsrail polisi bugün yaptığı açıklamada, Yemen'den fırlatılan bir füzenin Tel Aviv’deki Ben Gurion Havaalanı yakınlarına ‘düştüğünü’ söyledi. Ordu, füzeyi birkaç kez engellemeye çalıştığını bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre, Ben Gurion Havaalanı kontrol kulesinin arkasındaki kaza yerinden çekilen bir videoda, Merkez Tugay Komutanı Yair Hatzroni füzenin ‘onlarca metre genişliğinde ve derinliğinde’ bir krater oluşturduğunu söyledi.

dfgbhj
Yemen'den ateşlenen füzenin Ben Gurion Havaalanı yakınlarına düştüğü yerdeki Kızıl Davut Yıldızı ambulansı (Sosyal medya)

İsrail ordusu, İsrail'in merkezindeki çeşitli bölgelerde sirenlerin çalmasının ardından Ben Gurion Havaalanı civarına düşen bir füze tespit ettiğini açıkladı.

Daha önce de İsrail ordusu, Tel Aviv'de sirenlerin çaldığı sırada Yemen'den İsrail topraklarına doğru ateşlenen bir füze tespit edildiğini duyurmuştu.

gtrhyju
Yolcular Ben Gurion Havaalanı'na doğru işaret eden bir tabelanın önünden geçiyorlar (AFP)

İsrail Havalimanları İdaresi, Yemen'den atılan bir füzenin havaalanı yakınlarına düşmesi üzerine kısa bir duraklamanın ardından Ben Gurion Havaalanı'nda trafiğin yeniden başladığını duyurdu.

xcvfdbgh
İsrailli bir polis memuru, Yemen'de Husi grubunun ateşlediği ve Ben Gurion Havaalanı yakınlarına düşen füzenin enkazını topluyor (EPA)

İsrail Havalimanları İdaresi Sözcüsü yaptığı kısa açıklamada, “Kalkış ve inişler normal bir şekilde yeniden başladı. Ben Gurion Havaalanı açık ve her zamanki gibi çalışıyor” ifadelerini kullandı.

dfghyju
Yemen'den atılan bir roketin düşmesinin ardından Ben Gurion Havaalanı yakınlarındaki bir yolu bir buldozer onarıyor (AFP)

Sosyal medya kullanıcıları, füzenin Tel Aviv'deki Ben Gurion Havaalanı'na düştüğü an olduğuna inanılan bir videoyu paylaştı.

İsrail Ordu Radyosu, füzenin Ben Gurion Havaalanı'na düştüğünü ve engellenemediğini bildirirken, birkaç kişinin hafif şekilde yaralandığını belirtti.

Kanal 13 televizyonu, havaalanı bölgesinde yoğun duman bulutlarının yükseldiğini gösteren görüntüler yayınladı. Kanala göre, Yemen'den atılan bir füzenin ardından Tel Aviv'de ve ülkenin merkezindeki bazı yerleşim yerlerinde sirenler çaldı.

AFP muhabirleri, Kudüs'te ve Tel Aviv’deki Ben Gurion Havaalanı çevresinde patlama sesleri duyduklarını doğruladı.

Sağlık görevlileri, Husilerin Ben Gurion Havaalanı’na düzenlediği füze saldırısında üç kişinin yaralandığını bildirdi.

İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, füze patlaması sonucu 50'li yaşlarda durumu iyi olan bir erkek ve 54 yaşında durumu iyi olan bir kadını tedavi ettiğini söyledi. Bir başka kadın (32 yaşında) ise sığınağa koşarken hafif şekilde yaralandı.

(tweet)

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz füzeyi fırlatanları tehdit ederek, “Kim bize saldırırsa, biz de ona yedi katıyla karşılık veririz” dedi. İsrailli siyasetçi Benny Gantz, Husiler tarafından Yemen'den ateşlenen bir füzenin Ben Gurion Havaalanı bölgesine düşmesinin ardından İran'ın sorumlu tutulması çağrısında bulundu.

vfgbhyjuk
İsrail polisi, Yemen'den atılan bir roketin havaalanı yakınlarına düşmesinin ardından Ben Gurion Havaalanı'na giden yolu kapattı (AFP)

Gantz X platformundaki hesabında şunları yazdı: “Sorun Yemen değil, İran. İsrail devletine balistik füzeler fırlatan İran'dır ve s bunun sorumluluğunu almalıdır.”

“İsrail hükümeti uyanmalı” diye ekleyen Gantz, İsrail'e roket atılmasının ‘Tahran'da sert bir tepkiye yol açması gerektiğini’ savundu.

Yemen'in büyük bölümünü kontrol eden Husiler, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere destek amacıyla Kasım 2023'ten bu yana İsrail'e ve Kızıldeniz'deki gemilere füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırıları düzenliyor.