Macron’dan Suudi Arabistan’ın Yemen’de kapsamlı siyasi çözüme ulaşılmasına yönelik çabalarına övgü

İki tarafın görüşmelerinde bölgesel krizler, güvenliğe bağlılık ve gerilimlerin azaltılması ele alındı.

Elysee Sarayı.
Elysee Sarayı.
TT

Macron’dan Suudi Arabistan’ın Yemen’de kapsamlı siyasi çözüme ulaşılmasına yönelik çabalarına övgü

Elysee Sarayı.
Elysee Sarayı.

Elysee Sarayı cuma sabahı, Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın görüşmelerine ilişkin açıklamada bulundu. Söz konusu görüşme, Suudi Arabistan Veliaht Prensi’nin Macron’un daveti üzerine Fransa’yı ziyaret etmesi kapsamında geldi.
Açıklamada, Suudi Arabistan ile Fransa arasında iletişimin güçlendirilmesinden duyulan memnuniyet dile getirilirken başta iki ülke arasındaki mevcut ilişkileri derinleştirme ve özellikle çevresel değişiklikler ve bunların sonuçları olmak üzere bölgesel ve küresel zorluklara karşı mücadele için istişareleri sürdürme yönündeki istek vurgulandı.
Açıklamaya göre Macron görüşmelerde ‘Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığı, bunun siviller için yıkıcı sonuçları ve küresel gıda krizi konusundaki derin endişesini’ dile getirdi. Suudi Arabistan Veliaht Prensi de çatışmadan bir çıkış yolu bulma ve Avrupa, Ortadoğu ve dünya üzerindeki etkilerini sınırlamak için iş birliğini güçlendirmenin gerektiğini vurguladı. Bu bağlamda Macron, Avrupa ülkeleri için enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi arayışı kapsamında Suudi Arabistan ve Fransa arasında koordinasyonun sürdürülmesinin önemine dikkat çekti ve Küresel Gıda Güvenliği İçin (FARM) adlı girişimini sundu.
Açıklamaya göre, iki tarafın görüşmelerinde bölgesel krizler ele alındı. Veliaht Prens Muhammed bin Selman ve Cumhurbaşkanı Macron ‘Ortadoğu’nun güvenliği ve istikrarına yönelik ortak taahhütlerini’ ifade ettiler. Gerilimin kalıcı olarak azaltılması için ortak çabalara devam etme noktasındaki kararlılıklarını vurguladılar.
İran nükleer programı ve Tahran’ın 2015 anlaşmasının şartlarına yeniden dönmesine ilişkin müzakereler de gündemdeydi. Macron’un görüşmede ‘İran’ın kendisine sunulan fırsatı değerlendirip anlaşmaya geri dönmesi gerektiğini vurguladığı’ belirtildi. Fransa Cumhurbaşkanı, geçen yaz gerçekleşen Bağdat Konferansı’nın ruhuna uygun olarak diyalogu geliştirecek ve bölgesel entegrasyona doğru ilerleyecek herhangi bir dinamiği ülkesinin memnuniyetle karşıladığını hatırlattı. İki taraf, Lübnan konusunda iki taraf Macron’un Aralık 2021’de Cidde’ye yaptığı ziyaret vesilesiyle, özellikle ortaklaşa başlattıkları insani kalkınma mekanizması çerçevesinde, aralarındaki iş birliğini güçlendirme konusundaki anlaştıklarını belirttiler. Ayrıca savunmasız Lübnanlılara destek sağlamaya devam etme isteklerini de dile getirdiler. Taraflar, Lübnanlı yetkililerin beklediği reformların hızlı bir şekilde uygulanması yoluyla Lübnan’ın ekonomik ve siyasi zorluklara karşı mücadele etmesini sağlamak için aralarındaki iletişimi güçlendirme kararı aldı.
Suriye konusunda ise Macron, Paris’in Suriye’nin kuzeyindeki ateşkese bağlı olduğunu ve uluslararası koalisyonun Fransa’nın DEAŞ’a karşı çabalarını baltalayacak herhangi bir tek taraflı askeri harekattan kaçınması gerektiğini yineledi. Macron, Yemen krizi ile ilgili yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan’ın Birleşmiş Milletler gözetiminde kapsamlı ve kapsayıcı bir siyasi çözüm bulma çabalarına övgüde bulundu. Ayrıca, mevcut ateşkesin uzatılmasını isteğini dile getirdi.
Açıklamada, tarafların Ortadoğu’daki durumu değerlendirdikleri, Macron’un konu ile ilgili ‘endişesini’ dile getirdiği, Filistinliler ve İsrailliler arasındaki diyaloğu sürdürmek amacıyla kalıcı ve adil bir barış için çalışmaya hazır olduğunu ifade ettiği belirtildi.
İkili ilişkiler de görüşmenin başlıca konuları arasındaydı. Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Fransa Cumhurbaşkanı, ‘iki ülke arasındaki mevcut ortaklığı geliştirme ve derinleştirme’ konusunda anlaşmaya vardılar. Buna paralel olarak terörizme karşı savaşta iş birliğini artırmanın ve deniz yollarının güvenliğini korumanın yollarını da görüştüler.
Ekonomi başlığının da gündemde olduğu görüşmede Macron, Riyad’ın ekonomisini Vizyon 2030 çerçevesinde çeşitlendirme çabalarını övdü. Başta enerji sektörü olmak üzere Fransız şirketlerinin Suudi Arabistan’daki mevcut dönüşümlere ayak uydurma konusundaki isteğini dile getirdi. Ulaşım, dijital ekonomi ve sürdürülebilir şehirler kurma alanlarındaki uzmanlığa övgüde bulundu. Ayrıca Suudilerin Fransız sanayi ve üretiminde yatırımlarını artırma arzusuna dikkat çekti.
Kültürel kalkınmanın önemi ve Suudi Arabistan tarafından başlatılan projelerin, özellikle de el-Ula bölgesinin geliştirilmesi projesinin önemi göz önüne alındığında taraflar kültür, bilimsel araştırma ve turizm alanındaki iş birlikleri de ele aldılar. Açıklamada, Veliaht Prens Muhammed bin Selman ve Cumhurbaşkanı Macron’un iş birliğini yeni alanları, Fransız ve Suudi kültür kurumlarını içerecek şekilde genişletme arzularını dile getirdikleri belirtildi. Macron ayrıca Suudi Arabistan’ın World Expo 2030 etkinliğini düzenlemek için adaylığına destek verdiğini vurguladı.



Kral Selman yağmur duası çağrısı yaptı

Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)
Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)
TT

Kral Selman yağmur duası çağrısı yaptı

Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)
Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)

Kral Selman bin Abdulaziz, yarın Suudi Arabistan genelinde yağmur duası yapılmasını istedi.

Suudi Arabistan Kraliyet Sarayı'ndan yapılan açıklamada, “Yağmur duası yapma konusunda Peygamberimiz Muhammed'in (sav) örneğini takip eden İki Kutsal Caminin Koruyucusu Kral Selman bin Abdulaziz, Ümmü'l-Kura takvimine göre 1447 H. Şaban ayı, 24. Günü, yani 12 Şubat 2026 tarihinde Krallık genelinde yağmur duası yapılmasını istedi.”

Kral Selman, herkese "tövbelerini artırmalarını, bağışlanma dilemelerini ve Yüce Allah'a dönmelerini, kullarına karşı nazik olmalarını ve sadaka vermek, namaz kılmak, dua etmek gibi gönüllü ibadetlerini artırmalarını" öğütledi. Ayrıca, Allah'ın kullarının yüklerini hafifletmelerini ve sıkıntılarını gidermelerini, böylece Allah'ın da bizim yüklerimizi hafifletmesini ve umduğumuz şeyleri bize vermesini istedi.

Ayrıca,"Her aklı başında insan, Allah'ın Resulü'nün -Allah ona salât ve selam versin- sünnetine uygun olarak namaz kılmaya gayret etmeli ve Allah'a olan ihtiyacını göstermeli, sürekli dua etmelidir; zira Allah, kullarının sık sık ve sürekli dua etmelerini sever" diye belirtti.

 


Suudi Arabistan ve Bahreyn veliaht prensleri ortak konuları görüştü

Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)
Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)
TT

Suudi Arabistan ve Bahreyn veliaht prensleri ortak konuları görüştü

Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)
Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdülaziz, Bahreyn Veliaht Selman bin Hamad Âl Halife ile karşılıklı ilgi alanına giren bir dizi konuyu ele aldı.

Prens Muhammed bin Selman’ın salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’la bir araya geldi. Taraflar, iki ülke arasındaki tarihî ilişkileri ve çeşitli alanlarda ikili iş birliği fırsatlarını gözden geçirdi.

Görüşmede Suudi Arabistan tarafında; Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Selman, Riyad Bölgesi Vali Yardımcısı Prens Muhammed bin Abdürrahman, Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Devlet Bakanı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Musaid el-Ayban, Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan ve Manama Büyükelçisi Nayif es-Sudeyri hazır bulundu.

fvedvf
Suudi Arabistan Veliaht Prensi’nin, Bahreynli mevkidaşını salı günü Diriye’de karşıladığı törenden bir kare. (SPA)

Bahreyn tarafında ise; Başbakan Yardımcısı Şeyh Halid bin Abdullah Âl Halife, İçişleri Bakanı Şeyh Raşid bin Abdullah Âl Halife, Başbakanlık Divanı Bakanı Şeyh İsa bin Selman Âl Halife, Maliye ve Ulusal Ekonomi Bakanı Şeyh Selman bin Halife Âl Halife, Bakanlar Kurulu İşleri Bakanı Hamad el-Maliki ve Riyad Büyükelçisi Şeyh Ali bin Abdurrahman Âl Halife yer aldı.

fervgfrv
Prens Muhammed bin Abdürrahman’ın, Kral Halid Uluslararası Havalimanı’nda Prens Selman bin Hamad’ı karşıladığı an. (Riyad Emirliği)

Prens Selman bin Hamad ve beraberindeki heyet, iki ülkeyi birleştiren tarihî ve kardeşlik bağları çerçevesinde, ülkeler ve halklarının beklentilerine hizmet edecek şekilde kardeşçe bir ziyaret kapsamında salı günü Riyad’a geldi.

Bahreyn Veliaht Prensi’ni Kral Halid Uluslararası Havalimanı’nda; Prens Muhammed bin Abdürrahman, Nayif es-Sudeyri, Şeyh Ali bin Abdurrahman, Riyad Bölgesi Emniyet Müdürü Vekili Tümgeneral Mansur el-Uteybi ve Kraliyet Protokolü Başkan Yardımcısı Fahd es-Suhayl karşıladı.


Suudi Arabistan’da sanayi üretimi 2025 yılını yüzde 8,9’luk güçlü bir büyüme ile tamamladı

Aramco şirketine ait fabrikalardan biri (Aramco)
Aramco şirketine ait fabrikalardan biri (Aramco)
TT

Suudi Arabistan’da sanayi üretimi 2025 yılını yüzde 8,9’luk güçlü bir büyüme ile tamamladı

Aramco şirketine ait fabrikalardan biri (Aramco)
Aramco şirketine ait fabrikalardan biri (Aramco)

Suudi Arabistan Genel İstatistik Kurumu (GASTAT), 2025 yılı sonunda ülke sanayi sektörünün olağanüstü bir performans sergilediğini açıkladı. Kuruma göre, sanayi üretim miktarları endeksi, geçen yılın aralık ayına kıyasla yıllık bazda yüzde 8,9 oranında artış gösterdi.

Bu artış, özellikle madencilik ve imalat sanayii başta olmak üzere temel ekonomik faaliyetlerdeki toparlanmayı yansıtıyor ve sanayi sektörünün ulusal ekonomiye sağladığı katkının önemini güçlendiriyor.

Petrol üretimi

Madencilik ve taş ocakçılığı faaliyetleri, sanayi üretim endeksini yukarıya taşıyan başlıca etkenler arasında yer aldı. Endeks, aralık ayı itibarıyla yıllık bazda dikkat çekici bir şekilde yüzde 13,2 oranında büyüme kaydetti. Bu ivmenin temel nedeni, Suudi Arabistan’daki petrol üretiminin artarak günlük 10,1 milyon varile ulaşması olarak gösteriliyor. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 8,9 milyon varildi. Aylık bazda ise endeks, kasım ayına kıyasla yalnızca yüzde 0,3 oranında sınırlı bir artış göstererek nispeten istikrarlı seyretti.

Üretim endüstrisi

Buna paralel olarak imalat sanayi sektörü de yüksek bir esneklik göstererek yıllık bazda yüzde 3,2 oranında büyüdü. Bu büyüme, özellikle kimya ve gıda üretimi faaliyetlerindeki güçlü performansla desteklendi. Kimyasal maddeler ve kimyasal ürünlerin üretimi, sektördeki en güçlü itici unsurlardan biri olarak öne çıkarak yüzde 13,4 oranında artış kaydetti. Bunu yüzde 7,3 büyüme ile gıda ürünleri üretimi takip etti. Aylık bazda da endeks pozitif seyrini sürdürdü ve Kasım 2025’e kıyasla yüzde 0,3 oranında artış gösterdi. Söz konusu artışta gıda ürünleri üretimi yüzde 9,6, kimyasal ürünler üretimi ise yüzde 2,8 oranında yükseldi.

Su temini ve kamu hizmetleri

Kamu hizmetleri sektöründe, su temini, kanalizasyon hizmetleri ile atık yönetimi ve işleme faaliyetleri yıllık bazda güçlü bir artış göstererek yüzde 9,4 büyüdü. Buna karşın elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme hizmetleri faaliyetleri, 2024 Aralık ayına kıyasla yüzde 2,5 oranında azaldı. Aylık bazda ise her iki sektörde de Kasım 2025’e göre daralma gözlendi; su ve atık hizmetlerinde yüzde 7,2, elektrik ve gaz faaliyetlerinde yüzde 13,1 düşüş kaydedildi. Bu durum, üretimin mevsimsel dalgalanmalardan veya rutin bakım programlarından etkilendiğini gösteriyor.

Petrol ve petrol dışı faaliyetler arasındaki denge

Son olarak, veriler Suudi Arabistan ekonomisinin temel sektörleri arasında dengeli bir büyüme dağılımı olduğunu ortaya koyuyor. Petrol faaliyetleri yıllık bazda yüzde 10,1 oranında artarken, petrol dışı faaliyetler istikrarlı bir şekilde yüzde 5,8 büyüme kaydetti. Kısa vadeli performansa bakıldığında, petrol dışı sektörlerin aylık bazda yüzde 0,4 ile üstünlüğünü sürdürdüğü görülürken, petrol faaliyetleri ise aylık bazda yüzde 0,3 oranında hafif bir düşüş gösterdi. Bu durum, ülkedeki ekonomik çeşitlendirme stratejisinin sürdürüldüğünü yansıtıyor.