Tahran dışişleri bakanları düzeyinde bir görüşme için Riyad’a 3 yer önerdi

Abdullahiyan: IAEA ile mevcut işbirliğimiz nükleer görüşmeleri olumlu etkileyebilir

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan (Reuters)
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan (Reuters)
TT

Tahran dışişleri bakanları düzeyinde bir görüşme için Riyad’a 3 yer önerdi

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan (Reuters)
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan (Reuters)

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İran hükümetinin Suudi Arabistan’a dışişleri bakanları düzeyinde bir toplantıya ev sahipliği yapması için 3 yer önerdiğini söyledi.
Abdullahiyan, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani ile Nevruz arifesinde dün düzenledikleri ortak basın toplantısında İran dış politikasına dair açıklamalar yaptı.
İran Dışişleri Bakanı, Suudi Arabistan ile iki ay içinde ilişkileri yeniden başlatmak ve karşılıklı büyükelçi atamak için Çin’de yapılan görüşmelerin ardından, 10 Mart’ta iki ülke arasındaki anlaşmanın duyurulmasından bu yana ilk kez basın karşısına çıktı.
Çin’in aracılık ettiği anlaşma, her iki tarafın üst düzey güvenlik yetkilileri arasında Pekin’de dört gün süren görüşmelerin ardından açıklandı.
Tahran’ın büyükelçiliği yeniden açmaya hazır olduğunu söyleyen Abdullahiyan, Bağdat’ta iki taraf arasında gerçekleştirilen 5 turluk görüşmelerin ardından Riyad ile ilişkilerin normale döndüğünü söyledi.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan’a son 24 saat içinde yeni bir mesaj göndererek, görüşme için 3 yer önerdiğini söyleyen Abdullahiyan, Prens Faysal ile çok yakında görüşeceklerini dile getirdi.
Abdullahiyan, Tahran ve Riyad’ın teknik ekiplerin iki ülkede Ocak 2016’da kapatılan büyükelçilik ve konsoloslukları ziyaret etmesi konusunda anlaştıklarını da söyledi.
Suudi Arabistan, 2016 yılında Tahran’daki büyükelçiliği ve Meşhed’deki konsolosluğuna düzenlenerek, birçok Körfez ve Arap ülkesi ile Tahran arasındaki ilişkilerin gerilemesine neden olan saldırının ardından İran ile ilişkilerini kesmişti.
Yemen konusuna değinen Abdullahiyan, “Bu, Yemenli tarafların karar vermesi gereken bir konu. Ancak biz bölgede istikrar ve güvenliği vurguluyoruz. Suudi Arabistan ile işbirliği içinde bölgeyi istikrara kavuşturmak için çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.
Abdullahiyan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Kuveyt ile ilişkilerin büyükelçiler seviyesine yükselmesine de değindi.
Bahreyn-İran arasında ziyaretler
İran hükümetinin iki yönde ilerlediğini söyleyen Abdullahiyan, “Bunlardan birincisi yaptırımları iptal etmek, ikincisi ise diplomatik yollarla yaptırımların kaldırılması” dedi.
Aynı kapsamda bir komşu ülke ile ticaret hacminin 14 milyar doları, bir diğer komşu ülke ile de 22 milyar doları aştığını söyledi.
Hükümete ait Mehr haber ajansının aktardığına göre Abdullahiyan, “İran hükümeti ve dışişleri bakanlığı, dengeli dış politika teorisine dayanarak, komşu ülkelere odaklanıp Asya’ya yönelerek bu yıl birçok başarı elde etti” dedi.
Bahreyn ile ilişkilerin yeniden kurulmasını ve bu konudaki görüşmelerde kaydedilen ilerlemeyi memnuniyetle karşıladıklarını vurgulayan Abdullahiyan şunları söyledi;
“İran ve Bahreyn teknik heyetlerinin iki ülkedeki iki büyükelçiliğe karşılıklı ziyaretler yapması iki ay önce kararlaştırıldı. İran ile Bahreyn arasındaki bazı engellerin kaldırılmasını temenni ediyoruz, iki büyükelçiliğin yeniden açılması için temel adımları atacağız.”
Bahreyn de, diğer Körfez ülkeleri gibi, Riyad ve Tahran’ın ilişkileri yeniden başlatma anlaşmasını memnuniyetle karşıladı.
Abdullahiyan basın toplantısında Mısır hakkında sorulan bir soruya ise, “Mısır önemli bir ülke ve Arap ülkeleri düzeyinde önemli bir role sahip. Tahran ile Kahire arasındaki ilişkilerin gelişmesini memnuniyetle karşılıyoruz” ifadeleriyle yanıt verdi.
Nükleer anlaşmayı canlandırma girişimi
Abdullahiyan, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) Genel Direktörü Rafael Grossi’nin ziyaretlerine atıfta bulunarak, IAEA ile İran Atom Enerjisi Kurumu arasındaki işbirliğinin nükleer görüşmeleri olumlu etkileyebileceğini vurguladı.
İranlı bakan, “Grossi’nin görüşmelerin sonucundan memnun olmasını bekliyoruz. İşbirliği konusunda doğru yoldayız. İran ile IAEA arasındaki anlaşmalardan biri, tartışmalı konulardaki yanlış anlaşılmalar çözülene kadar karşılıklı ziyaretlerin devam etmesidir” dedi.
Abdullahiyan, nükleer anlaşmanın yeniden tesis edilmesi konusunda bir anlaşmaya varılması ihtimaliyle ilgili bir soru üzerine şunları söyledi;
“Bu konuda girişim masada. Nihai haberleri önümüzdeki haftalarda duyurmayı umuyoruz ve baharda daha fazla atılım bekliyoruz. Maksimum çıkarları elde etmek için tüm fırsatlardan yararlanıyoruz.”
Ukrayna’da kullanılmak üzere Rusya’ya silahlı insansız hava araçları (SİHA) sağladığına dair İran’a yöneltilen suçlamalara yanıt veren Abdullahiyan, “Tahran, savaşta İran’a ait SİHA’ların kullanıldığını kanıtlamak için Kiev’den belgelenmiş kanıtlar istedi, ancak ‘çarpıtılmış ve net olmayan’ uydu görüntüleri aldı” dedi.
Abdullahiyan, ülkesinin Ukrayna’nın egemenliğini desteklediğini söyleyerek, Tahran’ın ülkedeki ‘bölgelerin bölünmesini desteklemediğine’ işaret etti.
İran Dışişleri Bakanı, daha fazla ayrıntıya girmeden, bölgesel ve uluslararası konuları görüşmek üzere önümüzdeki hafta Rusya’yı ziyaret etmeyi planladığını da açıkladı.
İç mesajlar
Abdullahiyan, “Bazıları nükleer anlaşma olmadan dış politikada başarılı olunamayacağına inanıyordu” dedi.
Şarku’l Avsat’ın İranlı Öğrenciler Haber Ajansı ISNA’dan aktardığı habere göre, Abdullahiyan ülkedeki diğer kurumların diplomasiye müdahalesi ve paralel dış politika yürütmesine yönelik eleştiriler hakkında gelen bir soruya şu yanıtı verdi;
“Ülkedeki bazı taraflar her zaman yeni bir huzursuzluk yaratmanın peşinde. Dış politikada olup bitenler, sistemdeki üst düzey yetkililer, cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanlığı, Milli Güvenlik Yüksek Kurulu Genel Sekreteri ve dış politikada bir şekilde görevleri olan diğer kurumlarla tam koordinasyon halindedir. Dışişleri Bakanlığı ile koordinasyon sağlanıyor.”
Abdullahiyan, Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Şamhani’nin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ziyaretine değinerek, “Bu ülke ile güvenlik sorunlarımız var ve BAE ziyaretim sırasında güvenlik endişelerimizi ilettim. Şamhani’nin Irak ziyareti de 4 ay önce planlandı. Güvenlik konularının tüm detaylarında, Milli Güvenlik Yüksek Konseyi ile dışişleri bakanlığı ve diğer kurumlar arasında bir işbölümü ve tam bir koordinasyon var” diye ekledi.
 



İtalya Savunma Bakanı Şarku’l Avsat’a konuştu: Suudi Arabistan ile ilişkilerimiz stratejik açıdan benzeri görülmemiş bir güç seviyesine ulaştı

İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto, Roma ve Riyad’ın Washington ile Tahran arasında devam eden müzakerelerin başarıya ulaşması için çalıştığını doğruladı. (İtalya Savunma Bakanlığı)
İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto, Roma ve Riyad’ın Washington ile Tahran arasında devam eden müzakerelerin başarıya ulaşması için çalıştığını doğruladı. (İtalya Savunma Bakanlığı)
TT

İtalya Savunma Bakanı Şarku’l Avsat’a konuştu: Suudi Arabistan ile ilişkilerimiz stratejik açıdan benzeri görülmemiş bir güç seviyesine ulaştı

İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto, Roma ve Riyad’ın Washington ile Tahran arasında devam eden müzakerelerin başarıya ulaşması için çalıştığını doğruladı. (İtalya Savunma Bakanlığı)
İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto, Roma ve Riyad’ın Washington ile Tahran arasında devam eden müzakerelerin başarıya ulaşması için çalıştığını doğruladı. (İtalya Savunma Bakanlığı)

İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto, Roma ile Riyad arasındaki ilişkilerin bugün benzeri görülmemiş bir stratejik güç aşamasında olduğunu belirterek, iki ülkenin tedarik zincirlerinin entegrasyonu, beceri transferi ve yerel kapasite geliştirmeye dayalı gerçek ortaklıklar inşa etmek için çalıştığını söyledi.

Crosetto, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, İtalya ile Suudi Arabistan arasındaki iş birliğinin Ortadoğu’da barış ve istikrarın güçlendirilmesi açısından temel bir unsur haline geldiğini ifade etti. İki ülkenin, bölgesel gerilimin tırmanmasını önlemek amacıyla ABD ile İran arasında yürütülen müzakerelerin başarıya ulaşması için birlikte çalıştığını kaydetti.

Crosetto, Riyad’da düzenlenen Dünya Savunma Fuarı’na (WDS 2026) katılımı kapsamında yaptığı değerlendirmede, Suudi Arabistan’ın ekonomik ortamını ‘son derece cazip’ olarak nitelendirdi. Crosetto, söz konusu etkinliğin, Krallığın teknolojik ve endüstriyel inovasyondaki giderek artan merkezi rolünü yansıttığını ve geleceğe yönelik senaryolar ile yeni teknolojilerin ele alınmasına olanak sağlayan bir platform sunduğunu ifade etti.

Stratejik güç

Crosetto, Suudi Arabistan ile İtalya arasındaki ilişkilerin son derece iyi olduğunu ve ‘benzeri görülmemiş bir stratejik güç aşamasında’ bulunduğunu söyledi. Crosetto, “Liderlerimiz arasındaki siyasi anlayış, savunma alanında askerî ve sanayi boyutlarını kapsayan, somut ve kurumsal iş birliğine dönüşen bir güven çerçevesi oluşturdu. Ülkelerimiz; güvenilir ortaklıklar, verilen sözlere bağlılık, diplomasinin önemi ve uluslararası hukuka saygı gibi temel ilkeleri paylaşıyor. Bu da iş birliğimizi istikrarlı, öngörülebilir ve uzun vadeye yönelik kılıyor” ifadelerini kullandı.

Silahlı kuvvetler arasında diyalog

Crosetto, iki ülkenin silahlı kuvvetleri arasındaki diyaloğun sürdüğünü belirterek, bu kapsamda operasyonel tecrübe, askerî doktrinler, stratejik analizler ve bölgesel senaryo değerlendirmelerinin karşılıklı olarak paylaşıldığını söyledi. Crosetto, söz konusu temasların ‘birlikte çalışabilirliği ve karşılıklı anlayışı artırdığını’ ifade etti.

Crosetto, Kızıldeniz ile Arap Körfezi’nin birbirleriyle yakından bağlantılı iki stratejik bölge olduğunu belirterek, bu bölgelerin güvenliğinin İtalya ve Suudi Arabistan için ortak bir çıkar teşkil ettiğini kaydetti. Bu çerçevede Roma ile Riyad arasındaki iş birliğinin Ortadoğu’da barış ve istikrarın güçlendirilmesi açısından temel öneme sahip olduğunu vurgulayan Crosetto, Lübnan, Gazze Şeridi ve Suriye’de siyasi çözümlerin desteklenmesine özel önem verildiğini, ayrıca ABD ile İran arasında yürütülen müzakerelerin başarıya ulaşmasının bölgesel gerilimin önlenmesi açısından kritik olduğunu dile getirdi.

vfgb
Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Ocak 2025'te El-Ula’daki kış çadırında İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’yi ağırladı. (SPA)

Bu siyasi taahhüdün pratik bir boyutunun da bulunduğunu belirten Crosetto, İtalya’nın tıbbi tahliyeler ve insani yardım sevkiyatları yoluyla Filistinli sivillere sağlık hizmeti sunan en aktif Batılı ülkeler arasında yer aldığını söyledi. Crosetto, bunun askerî imkânların istikrarı destekleyici hedefler doğrultusunda kullanılmasına somut bir örnek teşkil ettiğini ifade etti.

Veliaht Prens – Meloni görüşmesi

Crosetto, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile gerçekleştirdiği görüşmenin, ikili ilişkilere güçlü bir ivme kazandırdığını söyledi. Crosetto, askerî alanda iş birliğinin eğitim, lojistik, askerî doktrin, teknolojik inovasyon, deniz güvenliği ve kritik altyapıların korunması gibi alanlarda güçlendiğini belirterek, siber alan, uzay ve gelişmiş sistemler başta olmak üzere yeni ortaya çıkan alanlara yönelik ilginin de giderek arttığını ifade etti.

Crosetto, sanayi alanında ise iki ülkenin geleneksel müşteri-tedarikçi ilişkisi anlayışını aştığını belirterek, tedarik zincirlerinin entegrasyonu, beceri transferi ve yerel kapasitenin güçlendirilmesine dayalı gerçek ortaklıklar kurmayı hedeflediklerini söyledi.

Suudi Arabistan, İtalya’nın enerji güvenliği için önemli bir ortak

Crosetto, İtalyan şirketleri ile Suudi muadilleri arasındaki savunma kapasitesi, teknoloji transferi, havacılık ve gemi inşa projelerindeki iş birliğinin, Suudi Arabistan’ın sanayi, teknoloji ve insan sermayesini güçlendirmeyi hedefleyen Vizyon 2030 planıyla tamamen uyumlu olduğunu vurguladı.

Crosetto, “İtalyan şirketlerinin katkıları yalnızca platform sağlamakla sınırlı değil; aynı zamanda uzmanlık, eğitim ve mühendislik desteğini de kapsıyor. Bu yaklaşım, savunma sektörünün ötesine geçerek altyapı, teknoloji ve turizm alanlarını da kapsıyor. NEOM gibi büyük projeler, ekonomilerimiz arasındaki entegrasyonu gözler önüne seriyor” ifadelerini kullandı.

İş birliğinin enerji ve enerji dönüşümü sektörlerini de içerdiğini belirten Crosetto, Suudi Arabistan’ın İtalya’nın enerji güvenliği açısından kilit bir ortak olduğunu söyledi. Crosetto, hidrojen ve yenilenebilir enerji alanındaki iş birliğinin büyüdüğünü, ayrıca stratejik ve kritik hammaddelere yönelik Suudi yatırımlarının sanayi ve teknoloji alanındaki iş birliğinde önemli gelişmelere yol açabileceğini kaydetti.

Suudi Arabistan’ın ekonomik ortamı cazip

Crosetto, İtalya ve Suudi Arabistan savunma bakanlıklarının iş birliğiyle Riyad’da düzenlenen Suudi Arabistan-İtalya Yatırım Forumu’nun iki taraf arasındaki iş birliğini güçlendirme açısından çok güçlü bir mesaj verdiğini belirtti. Crosetto, forumun küçük ve orta ölçekli şirketler ile büyük grupları bir araya getirerek somut ve pratik bağlantılar kurulmasını sağladığını söyledi.

Crosetto, Suudi Arabistan’ın ekonomik ortamının yüksek cazibeye sahip olduğunu vurgulayarak, ülkenin büyük kamu yatırımları, avantajlı vergi sistemi, malzeme ve ekipman teşvikleri ile çifte vergilendirmeyi önleyen anlaşmalarla stratejik bir sanayi ortağı olduğunu ifade etti.

sdbfrb
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, Ekim 2024'te Roma'da İtalyan sanayi şirketleriyle yaptığı toplantıda (SPA)

Ticaretin yalnızca savunma sektörüyle sınırlı olmadığını belirten Crosetto, makineler, moda, tasarım ve ilaç sanayi gibi alanlarda da İtalyan ürünlerine yüksek talep olduğunu aktardı. Crosetto, ikili anlaşmaların değeri 10 milyar euroyu aştığını ve bunların Leonardo ile Fincantieri gibi büyük şirketleri kapsadığını kaydetti.

Prens Halid bin Selman’ın ziyareti

İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto, Suudi mevkidaşı Prens Halid bin Selman’ın Roma ziyareti ile iki ülke arasındaki diyaloğun güçlendiğini belirtti. Crosetto, görüşmelerin uzaydan denizciliğe, havacılıktan helikopter projelerine kadar çeşitli sektörleri kapsadığını ve esas olarak askerî iş birliği, eğitim ve ortak stratejik analizlerin paylaşılmasına odaklandığını söyledi.

Riyad’da düzenlenen Dünya Savunma Fuarı

Crosetto, Suudi Arabistan’ın üçüncü kez düzenlediği Dünya Savunma Fuarı’nın, Krallığın teknolojik ve endüstriyel inovasyondaki artan merkezi rolünü yansıttığını ve geleceğe yönelik senaryolar, yeni teknolojiler ile iş birliği modellerinin tartışılabileceği bir platform sunduğunu belirtti.

Crosetto, “Yatırım açısından büyük potansiyele sahip bir ülkenin, sürekli büyüyen bir sektörde dünyanın en iyi şirketleriyle doğrudan diyaloğa imkân veren uluslararası bir etkinliğe ev sahipliği yapmasının önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

tryjyuj
İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto (İtalya Savunma Bakanlığı)

Crosetto sözlerini şu ifadelerle noktaladı: “Bu bağlamda, İtalya ile Suudi Arabistan arasındaki iş birliği modelinin, diyalog, karşılıklı güven ve uzun vadeli vizyona dayalı olarak stratejik çıkarların, inovasyonun ve sorumluluğun birlikte nasıl sağlanabileceğine örnek teşkil ettiğine inanıyorum. Bu ilke doğrultusunda, mevcutun ötesine geçen, bölgesel istikrara katkı sağlayan ve hem iki ülkeye hem de uluslararası topluma somut fırsatlar sunan bir ortaklığı güçlendirmek için birlikte çalışmayı sürdüreceğiz.”


Suudi Arabistan, HDK'nin Kordofan'daki saldırılarını şiddetle kınadı

 Doğu Darfur'daki HDK Unsurları (videodan ekran görüntüsü)
Doğu Darfur'daki HDK Unsurları (videodan ekran görüntüsü)
TT

Suudi Arabistan, HDK'nin Kordofan'daki saldırılarını şiddetle kınadı

 Doğu Darfur'daki HDK Unsurları (videodan ekran görüntüsü)
Doğu Darfur'daki HDK Unsurları (videodan ekran görüntüsü)

Suudi Arabistan, Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) el-Kuvek Askeri Hastanesi'ne, Dünya Gıda Programı'na (WFP) ait bir yardım konvoyuna ve yerinden edilmiş sivilleri taşıyan bir otobüse yönelik gerçekleştirdiği suç teşkil eden saldırıları şiddetle kınadı. Bu saldırılar, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu onlarca silahsız sivilin ölümüne ve Sudan'ın Kuzey ve Güney Kordofan eyaletlerindeki yardım tesislerine ve konvoylarına zarar verilmesine yol açtı.

Suudi Arabistan, Dışişleri Bakanlığı tarafından dün yayınlanan açıklamada, bu eylemlerin tamamen haksız ve tüm insani normların ve ilgili uluslararası anlaşmaların açık bir ihlali olduğunu teyit etti. Krallık, HDK'nin bu ihlallere derhal son vermesini ve uluslararası insani hukuk ve 11 Mayıs 2023'te imzalanan Cidde Deklarasyonu (Sudan'daki Sivillerin Korunmasına İlişkin Taahhüt) uyarınca, ihtiyaç sahiplerine yardım ulaştırılmasını sağlama konusundaki ahlaki ve insani yükümlülüğüne uymasını talep etti.

Suudi Arabistan, Sudan'ın birliğini, güvenliğini ve istikrarını, meşru kurumlarının korunmasını ve yabancı müdahaleyi reddettiğini yineledi. Ayrıca, siyasi bir çözümü desteklediklerini iddia etmelerine rağmen, bazı tarafların yasadışı silah, paralı asker ve yabancı savaşçıların sürekli akışını kınadı. Bu davranış, çatışmayı uzatmanın ve Sudan halkının acılarını artırmanın önemli bir faktörüdür.

Sudan Doktorlar Ağı'na göre, HDK'nin Dubeyker bölgesinden Kuzey Kordofan Eyaleti'ndeki el-Rahad şehrine yerinden edilmiş insanları taşıyan bir araca saldırması sonucu, aralarında sekiz çocuk ve birkaç kadının da bulunduğu 24 kişi öldü.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman Cidde’deki bir görüşmede (Arşiv_SPA)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman Cidde’deki bir görüşmede (Arşiv_SPA)
TT

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman Cidde’deki bir görüşmede (Arşiv_SPA)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman Cidde’deki bir görüşmede (Arşiv_SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdülaziz ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Türkiye ile Suudi Arabistan ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel konular ele alındı.

Suudi Veliaht Prensi’nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan aldığı telefon görüşmesi sırasında iki ülke arasındaki ikili ilişkiler gözden geçirilirken, bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında da görüş alışverişinde bulunuldu.