Tesla yatırımcıları tedirgin: Hisseler neden çakıldı?

Elektrikli araç üreticisinin hisseleri aralık ayında gördüğü tüm zamanların en yüksek seviyesinden yüzde 51'in üzerinde düşüş gösterdi

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP
TT

Tesla yatırımcıları tedirgin: Hisseler neden çakıldı?

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP

Elon Musk pazartesi günü iki önemli mali darbe aldı: Tesla hisseleri, Donald Trump'ın kasımdaki seçim zaferinden önceki fiyatından daha düşük bir seviyeye geriledi ve X'te büyük bir kesinti yaşandı.

Tesla hisseleri, UBS'nin otomobil üreticisinin ilk çeyrek teslimatlarına ilişkin tahminini düşürmesinin ardından gün ortasında yüzde 14'ten fazla, piyasalar kapandığındaysa yüzde 15,43 düştü. Bu, Tesla'nın Eylül 2020'den bu yana en kötü günü oldu.

Bireysel hisseler 40 dolardan fazla değer kaybetti ve gazeteci Yashar Ali, hisselerin düştüğü her 10 dolar için Musk'ın net servetinin yaklaşık 4,7 milyar dolar azaldığını ve toplam miktarın 18,8 milyar dolar olduğunu belirtti.

Elektrikli araç üreticisinin hisseleri aralık ayında ulaştığı tüm zamanların en yüksek seviyesine kıyasla %51'den fazla değer kaybetti. Yatırımcılar, teknoloji girişimcisinin başkanla yakın bağlarının regülasyonlarla ilgili avantaj sağlayacağını tahmin ediyordu.
 

SDFRGTYH
Elon Musk'ın elektrikli araç üreticisi Tesla'nın hisseleri aralık ayında gördüğü tüm zamanların en yüksek seviyesine göre yüzde 51'den fazla değer kaybetti (AP)

Ancak Musk'ın giderek daha siyasi hale gelen sosyal medya paylaşımları ve tartışmalı Hükümet Verimlilik Bakanlığı'yla ilişkisi, Tesla'nın ABD ve özellikle Avrupa'daki markasını etkiliyor gibi görünüyor.

ABD genelinde Tesla tesisleri ve bireysel araç sahipleri, araçlara yönelik vandalizm ve kundaklama girişimlerinde artış olduğunu bildiriyor. Polisin CNBC'ye verdiği bilgiye göre, Colorado'nun Loveland kentindeki bir Tesla mağazasında ve servis merkezinde en sonuncusu cuma günü olmak üzere tekrarlanan olaylar meydana geldi.

Ayrıca Downdetector.com izleme sitesine göre, pazartesi günü X ciddi kesintiler yaşadı ve onbinlerce kullanıcı sunucularının çöktüğünü bildirdi.

Tesla hisselerinin çakılması, Trump'ın ekonomi politikalarıyla ilgili endişelere bağlı daha geniş düşüş eğiliminin bir parçası ve teknoloji odaklı Nasdaq Composite yüzde 3'ten fazla düştü.

Forbes'a göre, Musk'ın net serveti aralık ayında kırdığı 464 milyar dolarlık rekora kıyasla tam 139,4 milyar dolar azaldı ve an itibarıyla sadece 324,6 milyar dolar seviyesinde.

Yayın organına göre, Tesla'nın en büyük hissedarının net serveti pazartesi günü hisse senetlerindeki düşüşle birlikte 18 milyar dolar azalmış olsa da Musk, hâlâ dünyadaki diğer tüm insanlardan yaklaşık 115 milyar dolar daha fazla servete sahip.

Cuma günü Tesla, 2010'da Nasdaq'a girişinden bu yana şirketin en uzun negatif serisi olan 7. kayıp haftasını tamamladı. Musk'ın Washington'a gidip kendi deyimiyle “First Kanka” rolünü üstlenmesinden bu yana hisse senedi her hafta düştü.

Independent Türkçe



Deepfake videoları tespit etmek giderek zorlaşıyor: Artık gerçekçi kalp atışları var

Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
TT

Deepfake videoları tespit etmek giderek zorlaşıyor: Artık gerçekçi kalp atışları var

Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)

Deepfake videoların gelişmiş saptama yöntemlerini yanıltabildiği ve her geçen gün daha gerçekçi hale geldiği tespit edildi. 

Bir kişinin yüzünün ya da vücudunun dijital olarak değiştirilmesiyle oluşturulan deepfake videolar endişe yaratmaya devam ediyor. 

Bu videolar gerçek bir kişinin görüntüsünün yapay zeka kullanılarak değiştirilmesiyle yapılıyor. Aslında bu teknoloji, kullanıcıların yüzünü kediye dönüştüren veya yaşlandıran uygulamalar gibi zararsız amaçlarla da kullanılabiliyor.

Ancak insanların cinsel içerikli videolarını üretmek veya masum insanlara iftira atmak için de kullanılabilmesi ciddi bir sorun teşkil ediyor.

Bu videoların sahte olup olmadığını anlamak için kullanılan gelişmiş yöntemlerden biri kalp atışlarını izlemek. 

Uzaktan fotopletismografi (rPPP) adlı araç, deriden geçen ışıktaki küçük değişiklikleri tespit ederek nabzı ölçüyor. Nabız ölçen pulse oksimetreyle aynı prensiple çalışan bu araç, çevrimiçi doktor randevularının yanı sıra deepfake videoları tespit etmek için de kullanılıyor.

Ancak bulguları hakemli dergi Frontiers in Imaging'de bugün (30 Nisan) yayımlanan çalışmaya göre deepfake görüntülerde artık gerçekçi kalp atışları var.

Bilim insanları çalışmalarına videolardaki nabız hızını otomatik olarak saptayıp analiz eden bir deepfake dedektörü geliştirerek başladı. 

Ardından rPPP tabanlı bu aracın verilerini, EKG kayıtlarıyla karşılaştırarak hassasiyetini ölçtüler. Son derece iyi performans gösteren aracın EKG'yle arasında dakikada sadece iki-üç atımlık fark vardı. 

Ekip aracı deepfake videolar üzerinde test ettiğindeyse rPPP, videoya kalp atışı eklenmese bile son derece gerçekçi bir kalp atışı algıladı. 

Bilim insanları kalp atışlarının videoya kasten eklenebileceği gibi, kullanılan kaynak videodan kendiliğinden geçebileceğini de söylüyor.

Almanya'daki Humboldt Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarı Peter Eisert "Kaynak video gerçek bir kişiye aitse, bu artık deepfake videoya aktarılabiliyor" diyerek ekliyor: 

Sanırım tüm deepfake dedektörlerinin kaderi bu; deepfake'ler gittikçe daha iyi hale geliyor ve iki yıl önce iyi çalışan bir dedektör bugün tamamen başarısız olmaya başlıyor.

Araştırmacılar yine de sahte videoları saptamanın başka yolları olduğunu düşünüyor. Örneğin sadece nabız hızını ölçmek yerine, yüzdeki kan akışını ayrıntılı olarak takip eden dedektörler geliştirilebilir.

Eisert, "Kalp atarken kan, damarlardan geçerek yüze akıyor ve daha sonra tüm yüz bölgesine dağılıyor. Bu harekette gerçek görüntülerde tespit edebileceğimiz küçük bir gecikme var" diyor.

Ancak bilim insanına göre nihai çözüm deepfake dedektörlerinden ziyade, bir görüntünün üzerinde oynanıp oynanmadığını anlamaya yarayan dijital işaretlere odaklanmaktan geçiyor:

Bir şeyin sahte olup olmadığını tespit etmek yerine bir şeyin değiştirilmediğini kanıtlayan teknolojiye daha fazla odaklanmadığımız sürece, deepfake'lerin saptanmalarını zorlaştıracak kadar iyi olacağını düşünüyorum.

Independent Türkçe, BBC Science Focus, TechXplore, Frontiers in Imaging