Uzayın derinliklerinden gelen yoğun radyo sinyalini kaynağına kadar izleyen bilim insanları, buldukları şey karşısında şoke oldu.
Araştırmacılar yıllardır uzayın derinliklerinden gelen çok kısa ve çok güçlü enerji patlamaları olan hızlı radyo patlamalarını (Fast Radio Bursts/FRB'ler) açıklamaya çalışıyor. Olası açıklamalar kara deliklerden uzaylı teknolojisine kadar her şeyi içeriyor.
Araştırmacılar, hangi ekstrem koşulların evrende bu kadar güçlü patlamalar yaratabileceğini görmek umuduyla, onları galaksilerine kadar takip ederek haklarında daha fazla şey anlamayı umuyor.
Günümüzde, bilim insanları bu patlamalardan birini kendi galaksisine kadar izledi. Ancak bu galaksi çok yaşlı ve ölü olmasının yanı sıra tuhaf bir şekle sahip.
Daha önce araştırmacılar sadece çok daha genç galaksilerden gelen FRB'ler bulmuştu. Dolayısıyla bu, FRB'lerin nereden geliyor olabileceğine dair mevcut anlayışımızı kırıyor.
Bilim insanlarına göre sözkonusu keşif, bu gizemli kozmik olayların şimdiye kadar sandığımızdan çok daha çeşitli yerlerden geldiğini ifade edebilir.
Yeni bulguları bildiren iki çalışmanın kıdemli yazarlarından, Northwestern'den Wen-fai Fong, "Bu yeni FRB bize tam da bir astrofizik fenomenini anladığımızı düşündüğümüz anda evrenin dönüp bizi şaşırttığını gösteriyor" dedi.
Evrenle kurulan bu "diyalog", zaman alanı astronomisi alanımızı inanılmaz derecede heyecan verici kılan şey.
Yeni çalışmadaki FRB ilk olarak Şubat 2024'te tespit edilmişti. Temmuz 2024'e kadar yanıp sönmeye devam etti ve bu da araştırmacıların gökyüzündeki konumunu bulmasını sağladı.
Bu yapıldıktan sonra uyduları konuma doğru çeviren araştırmacılar, gördükleri şey karşısında şaşırdı. FRB, genç bir galaksi yerine 11,3 milyar yaşında ve Dünya'dan sadece iki milyar ışık yılı uzaklıktaki bir galaksiden geliyordu.
Bilim insanları daha sonra bu galakside koşulların nasıl olabileceğini canlandırdı. Bu simülasyonlar, galaksinin çok parlak ve devasa olduğunu, Güneş'in 100 milyar katı kütleye sahip olduğunu gösterdi; bu da onu bugüne kadarki en büyük FRB ev sahibi galaksi ve herhangi bir türde bulunan en büyük kütlelerden biri haline getirdi.
Çalışma, The Astrophysical Journal Letters adlı akademik dergide yayımlanan "A repeating fast radio burst source in the outskirts of a quiescent galaxy" (Hareketsiz galaksinin dış kesimlerindeki tekrar eden hızlı radyo patlaması kaynağı) ve "The massive and quiescent elliptical host galaxy of the repeating fast radio burst FRB 20240209A" (Tekrar eden hızlı radyo patlaması FRB 20240209A'nın devasa ve hareketsiz eliptik ev sahibi galaksisi) başlıklı iki yeni makalede anlatıldı.
Independent Türkçe