One Piece, Netflix'e pahalıya mal oldu

Oynanan kumar karşılığını verecek gibi duruyor

Netflix
Netflix
TT

One Piece, Netflix'e pahalıya mal oldu

Netflix
Netflix

Netflix'in en çok beklenen dizilerinden birinin, internet yayın platformuna maliyeti az olmadı.

Uzun yıllardır yayımlanan Japon manga serisi One Piece'in canlı aksiyon versiyonu 31 Ağustos Perşembe günü platforma geldi.

Matt Owens ve Steven Maeda'nın geliştirdiği dizi, dünyanın farklı bölgelerinde platformun en çok izlenenler listesinin zirvesine tırmanmaya başladı. Her bir bölümün internet yayın platformuna ne kadar mal olduğuna dair haberler göz önüne alındığında durum gayet iyi.

One Piece hayranlarından @AliAhmelegend'ın işaret ettiği üzere, Netflix Almanya'nın resmi internet sitesinde (manganın klasik animasyon sahnelerinin oyuncularca gerçek hayatta canlandırılmasına sahne olan) dizinin her bir bölümünün 17 milyon dolarlık bütçeyle gayet pahalıya mal olduğu görülüyor.

Kıyaslamak gerekirse, bu meblağ her ne kadar kitlelerce tanınarak hit olan Stranger Things bölümlerinin bütçesinden düşük kalsa da, Game of Thrones'un final sezonunun her bir bölümüne HBO'nun ödediği miktardan 3 milyon dolar daha fazla.

Bu ödeme yepyeni bir dizi için yüklü olsa da Netflix'in, One Piece'i tarihin en çok satan manga serisi olmasını sağlayan malzemeye ve sadık hayran kitlesine duyduğu güvenin de kanıtı. Manganın satış rakamları, Ağustos 2022 itibarıyla dünya genelindeki 61 ülke ve bölgede 516 milyon 600 bini geçti.

Oynanan kumar karşılığını veriyor gibi duruyor: Dizi, cuma sabahı yayına girmesiyle beraber X/Twitter'da bir numaralı trend haline geldi. Manga ilk olarak 1997'de Eiiçiro Oda tarafından yaratılmıştı.

Netflix'in canlı aksiyon dizisinde, korsan mürettebatıyla birlikte kayıp hazineyi keşif gezisine çıkan Monkey D. Luffy karakterini Iñaki Godoy oynuyor. Ekipte Mackenyu'nun canlandırdığı Roronoa Zoro, Emilky Rudd'un canlandırdığı Nami, Jacob Romero'nun canlandırdığı Usopp ve Taz Skylar'ın canlandırdığı Sanji de yer alıyor.

One Piece halihazırda Netflix'te izlenebilir.

Independent Türkçe



Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
TT

Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)

İnsan beyninin daha fazla büyüyen bölgelerinin daha hızlı yaşlandığı saptandı. 

6 ila 7 milyon yıl önce ortaya çıkan insanları, yakın akrabaları olan diğer primatlardan ayıran en önemli özelliklerden biri büyük bir beyne sahip olması. 

Milyonlarca yıllık evrim sürecinde büyümekle kalmayıp karmaşık bir yapıya da bürünen insan beyni, dille iletişim kurmaktan geleceği planlamaya kadar pek çok avantaj sağlıyor.

Öte yandan hakemli dergi Science Advances'ta yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, bütün bunların bir bedeli de var. 

İnsan ve diğer primatların beyninin nasıl yaşlandığını gözlemlemek isteyen araştırmacılar, 480 insan ve 189 şempanzenin beyin taramalarını inceledi. 

Şempanzeler, insanların atası değil fakat iki tür de ortak bir atadan evrimleşti. İnsan beyni ise, şempanzelerinkinin üç katı büyüklükte.

Bilim insanları iki beyinde de 17 ayrı bölge olduğunu kaydetti. Bunların bazıları eşit boyuttayken, bir kısmı insanlarda daha geniş bir alana yayılmıştı. 

Bunlardan biri de gözlerin hemen arkasında yer alan ve karar vermede kritik rol oynayan orbitofrontal korteksti. 

Ardından yaşlanma sürecini inceleyen ekip, iki türün beyninin de zaman içinde küçüldüğünü gözlemledi. 

Ancak bazı kısımlar daha hızlı küçülürken, insan beynindeki en hızlı yaşlanmanın, orbitofrontal korteks ve evrimsel süreçte daha fazla büyümenin görüldüğü diğer bölgelerde gerçekleştiği bulundu.

Araştırmacılar ayrıca babun ve Hint şebeğinin beynini de şempanzelerle karşılaştırdı. Öte yandan bu kıyaslarda, beyin genişlemesi ve yaşa bağlı gerileme arasında bir ilişki saptanmadı. 

Heinrich Heine Düsseldorf Üniversitesi'nden ve çalışmanın yazarlarından Dr. Sam Vickery, beynin en hızlı genişleyen bölümlerinin, en karmaşık işlerden sorumlu olduğunu söylüyor. Bu durum, sözkonusu bölgelerin daha çabuk yıpranıp küçülmesini açıklayabilir.

Ancak insan beynindeki daha büyük kısımların neden daha hızlı küçüldüğünü açıklamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. 

Çalışmada yer almayan bazı uzmanlar da bulguların daha fazla katılımcıyla desteklenmesi gerektiğini düşünüyor. University College London'dan antropolog Dr. Aida Gomez-Robles "İnsanlardaki yaşlanmaya ilişkin benzer çalışmalar genellikle binlerce kişiyi içeriyor" diyerek ekliyor:

Bulgular, bu bölgelerin bazıları için geçerli ancak hepsi için geçerli olup olmadığını bilmiyoruz.

Bulguların kesin bir şekilde doğrulanması halinde ilginç bir durum da ortaya çıkıyor: İnsanların hayatta kalma şansını artırarak şempanzelerden daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bölgeler, aynı zamanda ilk yaşlanan kısımlar.

Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan bazı sorunlar, evrimin bir avantajla beraber bir dezavantaj da getirmesinin sonucu olabilir. Dr. Vickery şu ifadeleri kullanıyor:

Böyle muhteşem bir beynimiz var ama bunun bir bedeli de var.

Independent Türkçe, Science Alert, New York Times, Science Advances