Kanada Başbakanı Trudeau, G20 bildirisini Ukrayna konusunda "zayıf" buldu

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Kanadalı mevkidaşı Justin Trudeau'ya "Kanada'daki aşırılık yanlılarının Hindistan karşıtı eylemlerinden ciddi endişe duyduğunu" söyledi

Justin Trudeau (AA)
Justin Trudeau (AA)
TT

Kanada Başbakanı Trudeau, G20 bildirisini Ukrayna konusunda "zayıf" buldu

Justin Trudeau (AA)
Justin Trudeau (AA)

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Hindistan'ın ev sahipliğinde düzenlenen G20 Zirvesi sonrası gerçekleştirilen basın toplantısında zirve kapsamında yayımlanan Yeni Delhi Liderler Bildirisi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bazı ülkelerin Kanada'dan farklı görüşlere sahip olduğunu ve bunun da "bildirinin kendisinin istediğinden daha zayıf olmasına yol açtığını" dile getiren Trudeau, "Bana kalsa liderler bildirisi özellikle Ukrayna konusunda çok daha güçlü olurdu" ifadesini kullandı.

G20'nin "benzeşmeyen" bir grup olduğunu, bildiride güçlü bir dil oluşturmak için çok çalıştıklarını kaydeden Trudeau, "Bu, bir araya gelip değerlerimize uymayan ülkelere baskı yapmak için önemli bir zamandır. Böyle yapmaya da devam edeceğiz" diye konuştu.

Dün yayımlanan bildiride, "BM Şartı uyarınca, tüm devletler herhangi bir devletin toprak bütünlüğüne, egemenliğine veya siyasi bağımsızlığına karşı toprak edinimi için güç kullanma tehdidinden veya güç kullanımından kaçınmalıdır. Nükleer silahların kullanılması veya kullanma tehdidi kabul edilemez" ifadelerine yer verilmişti.

Modi, Kanada'daki Hint karşıtı eylemlerden endişeli

Hindistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Trudeau, başkent Yeni Delhi'de düzenlenen G20 Zirvesi marjında bir araya geldi.

Modi, Trudeau'ya "Kanada'daki aşırılık yanlılarının Hindistan karşıtı eylemlerinden ciddi endişe duyduğunu" söyledi.

İki ülkenin bu tür tehditlerle mücadelede işbirliği yapması gerektiğinin önemini vurgulayan Modi, Kanada'daki Hindistan karşıtı eylemlerin "ayrılıkçılığı teşvik ettiğini ve Hint diplomatlara yönelik şiddeti kışkırttığını" belirtti.

Modi, "Bu tür güçlerin organize suç, uyuşturucu grupları ve insan kaçakçılığı ile bağlantısı, Kanada için de bir endişe kaynağı olmalıdır. İki ülkenin bu tür tehditlerle mücadelede işbirliği yapması elzemdir" ifadesini kullandı.

Trudeau, uçaktaki teknik arıza nedeniyle Hindistan'dan ayrılamadı

G20 Zirvesi sonrası ülkeden ayrılmak için havalimanına gitmek üzere yola çıkan Trudeau ve beraberindeki heyet, uçakta teknik bir arıza yaşandığına dair uyarıldı.

Kanada Başbakanlık Ofisinden Global News'e yapılan açıklamada, Trudeau ve heyetinin, kendilerini taşıyacak uçakta teknik sorun yaşandığına dair Kanada Silahlı Kuvvetlerinden uyarı aldıkları belirtildi.

Açıklamada, "Bu sorunlar bir gecede çözülemez, heyetimiz alternatif düzenlemeler yapılana kadar Hindistan'da kalacak" ifadesine yer verildi.



YouTube videoların "kamerayla çekilip çekilmediğini" belirtecek

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT

YouTube videoların "kamerayla çekilip çekilmediğini" belirtecek

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

YouTube artık kullanıcılarına videolar "kamerayla çekildiğinde" söyleyecek çünkü videoların birçoğu öyle değil.

Etiketler, videonun altında "bu içerik nasıl yapıldı" yazan bir mesajla birlikte yer alacak. Etikette "Bu içerik, kamera veya başka bir kayıt cihazı kullanılarak çekildi" yazacak.

Etiketler, yapay zekanın yükselişine ve onunla üretilen videoların yaratabileceği risklere bir yanıt. Birçok uzman, videoları gerçek olup olmadığına göre etiketlemenin insanların sahte görüntüler yüzünden yanlış yönlendirilmesini engellemeye yardımcı olacağını ileri sürüyor.

Videolar, çeşitli platformların videonun montaj veya gerçek olup olmadığını netleştirmek için kullanabileceği bir standart olan C2PA (İçerik Güvenirliği ve Özgünlüğü Koalisyonu) standardını kullanıyor. Örneğin bazı kamera şirketleri, YouTube'un videonun gerçekten bir cihazda kaydedilip kaydedilmediğini otomatik olarak görebilmesi için bu teknolojiyi kameralarına eklemişti.

Videolar montaj edilse de bu etiketi alabiliyor. Ancak, videonun "temel doğasında veya içeriğinde" "önemli değişiklikler" yaratacak veya videonun nereden geldiğinin tespit edilmesini imkansız kılacak şekilde montajlanmaması gerekiyor.

Google halihazırda kendi yapay zeka üretimlerini işaretleyebilmeleri için YouTube kullanıcılarının videolarında "değiştirilmiş veya sentetik içerik" bulundurduğunu belirtmek için bir düğme kullanmasına izin veriyordu. Ancak yeni sistem, kullanıcıların gerçek videoları işaretlemesine izin vererek tam tersi şekilde çalışıyor ve yalan söylemeyi zorlaştıracak teknik sistemlere de başvuruluyor.

Independent Türkçe