Fransız milletvekili, hükümeti "aşırı sağın şiddet olaylarına kayıtsız kalmakla" eleştirdi

Fransa'da sosyalist milletvekili Arthur Delaporte, Emmanuel Macron hükümetini, son günlerde aşırı sağcı gruplar tarafından çıkarılan şiddet olaylarına karşı "harekete geçmemekle" suçladı

(AA)
(AA)
TT

Fransız milletvekili, hükümeti "aşırı sağın şiddet olaylarına kayıtsız kalmakla" eleştirdi

(AA)
(AA)

Sosyalist Parti (PS) milletvekili Delaporte, 18 Kasım'da 16 yaşındaki Thomas'ın öldürülmesinin ardından Drome bölgesinde yaşanan şiddet olaylarına ve bunun ulusal basında nasıl ele alındığına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Delaporte, Fransa'nın uzun yıllardır aşırı sağcı hareketlere ev sahipliği yapmasına rağmen, ulusal basında son dönemlerde bu hareketlere karşı artan ilgiyi "ülkede aşırı sağın yeniden canlanması" ile açıkladı.

Aşırı sağcı grupların, yıllardır şiddet eylemlerine karışmalarına rağmen bir şekilde varlığını sürdürdüğüne işaret eden Delaporte, bu grupların hükümet tarafından "cezasız bırakıldığını" söyledi.

Delaporte, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'in, genç Thomas'ın öldürülmesinin ardından Drome bölgesindeki şiddet olaylarını körükleyen aşırı sağcı grupların feshedileceğini duyurmasına ilişkin, "Bugün, belki basının da etkisiyle hükümet bunun farkına vardı." dedi.

Ancak hükümetin bu önlemlerinin yetersiz kaldığını belirten Delaporte, Cumhuriyetçiler Partisi (LR) lideri Eric Ciotti'nin de aşırı sağcıların organize ettiği şiddet olaylarını kınamamasını eleştirdi.

Sosyalist milletvekili, bu tür nefret suçlarının önemsizleştirilmesine karşı çıkarak, siyasileri şiddet olaylarını kınamaya çağırdı.

Aşırı sağcılar farkı kentlerde sokaklara inmişti

Thomas'ın öldürüldüğü Drome bölgesine bağlı Romans-sur-Isere'de demir sopalar ve havai fişek taşıyan yaklaşık 60 kişilik aşırı sağcı grup, 26 Ekim'de "İslam Avrupa dışına" sloganları atarak yürüyüş yapmıştı. Bölgede bazı camilere de tehdit mesajları gönderilmişti.

Kentte yaşanan şiddet olaylarında rolü olan 6 kişi, 6 ila 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Romans-sur-Isere'in ardından Rennes kentinde de aşırı sağcılar "Fransa Fransızlarındır" sloganları atarak yürüyüş yapmıştı.

Lyon'un da 5'inci bölgesinde aşırı sağcılar gösteri yapmıştı. Sosyal medyada yayılan görüntülerde, "Göç öldürür" yazılı pankartlar taşıyanların, "İslam Avrupa dışına" ve "Thomas için" sloganları atması yer almıştı. Polisin müdahale ettiği gösterilerde 8 aşırı sağcı gözaltına alınmıştı.

Olay

Drome bölgesindeki Crepol köyü sakinleri 18 Kasım gecesi kış balosu için belediye binasında toplanmış, balo salonunda bilinmeyen nedenle çıkan kavgada 16 yaşındaki Thomas bıçaklanarak öldürülmüş, 18 kişi yaralanmıştı.

Yetkililer, 400'den fazla kişinin bulunduğu salonu basan ve çok sayıda kişiyi yaralayan saldırganların siyasi ya da dini bir gerekçeyle hareket etmediğinin değerlendirildiğini belirtmişti.

Valence Savcılığı olaya ilişkin soruşturma başlatmıştı. 9 şüpheli "cinayet" ve "toplu halde cinayete teşebbüs" suçlamasıyla gözaltına alınmış, bu kişilerden 6'sının tutuklu yargılanmasına karar verilmişti.

Savcılık, gözaltına alınanlar arasında 20 yaşındaki bir Fransız'ın, Thomas'ın ölümünde ana şüpheli olduğunu bildirmişti.

Gencin ölümünün ardından aşırı sağcılar, farkı kentlerde sokaklara inerek şiddet olayları başlatmıştı.



"Kurşun mu şarapnel mi" tartışması Trump'ı kızdırdı: "FBI hiçbir şey bilmiyor"

Saldırı sonrasında kulağı kanlar içinde kalan Trump, ABD Gizli Servisi görevlileri tarafından miting alanından uzaklaştırılmıştı (Reuters)
Saldırı sonrasında kulağı kanlar içinde kalan Trump, ABD Gizli Servisi görevlileri tarafından miting alanından uzaklaştırılmıştı (Reuters)
TT

"Kurşun mu şarapnel mi" tartışması Trump'ı kızdırdı: "FBI hiçbir şey bilmiyor"

Saldırı sonrasında kulağı kanlar içinde kalan Trump, ABD Gizli Servisi görevlileri tarafından miting alanından uzaklaştırılmıştı (Reuters)
Saldırı sonrasında kulağı kanlar içinde kalan Trump, ABD Gizli Servisi görevlileri tarafından miting alanından uzaklaştırılmıştı (Reuters)

Eski ABD Başkanı Donald Trump, suikast girişiminde kulağına isabet edenin kurşun değil şarapnel olabileceğinin söylenmesine tepki gösterdi.

Trump, sosyal medya platformu Truth Social'dan dün yaptığı açıklamada, FBI Direktörü Christopher Wray'in sözlerini eleştirdi.

Cumhuriyetçi lider, "Cam yoktu, şarapnel parçası yoktu. Hastane kulağımdakinin kurşun yarası olduğunu söyledi, bu kadar basit" ifadelerini kullandı. 

Wray, çarşamba günü Temsilciler Meclisi'nde verdiği ifadede, Trump'ın kulağını yaralayan parçanın kurşun mu yoksa şarapnel mi olduğuna dair belirsizlik bulunduğunu söylemişti. 

2017-2021 döneminde ABD Başkanı olarak görev yaparken Wray'ı FBI'ın başına atayan Trump, istihbarat direktörü için "Belli ki ülkemize rekor düzeyde akın eden teröristler ve diğer suçlular hakkında hiçbir şey bilmiyor" diyerek şunları ekledi: 

Bir zamanların şanlı FBI'ının Amerika'nın güvenini kaybetmesine şaşmamalı!

Trump, 13 Temmuz'da Pensilvanya'daki mitingde silahlı saldırıya uğramıştı. 20 yaşındaki saldırgan Thomas Matthew Crooks'la birlikte bir kişinin daha öldüğü suikast girişiminde Trump kulağından vurulmuştu. 

ABD'nin tanınmış gazetelerinden New York Times (NYT), FBI'ın olay yerindeki kurşun kovanlarını, şarapnelleri ve metal parçalarını incelemeyi sürdürdüğünü aktardı. 

Bir dönem FBI'ın ateşli silahlar eğitim birimini yöneten eski ajan Michael Harrigan, istihbarat yetkililerinin Crooks'a destek sağlayan biri olup olmadığını tespit etmeye öncelik verdiğini söyledi. 

Harrigan, soruşturma açısından Trump'ın kulağına neyin isabet ettiğini bilmenin pek de önemli olmadığını savundu.

Diğer yandan Amerikan medya kuruluşu CNN, suikast girişimine yönelik inceleme kapsamında FBI'ın Trump'ı sorgulamayı planladığını yazdı. 

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen ABD'li bir yetkili, olaya dair yürütülen soruşturmada FBI'ın Trump'ın ifadesini almak istediğini söyledi. Yetkili, Trump bir suçun kurbanı olduğu için bunun soruşturmanın standart bir parçası olduğunu belirtti.

Independent Türkçe, New York Post, New York Times, CNN