Rusya, ünlülerin videolarıyla Zelenskiy karşıtı propaganda yapmış

Üzerinde oynanan videolarda Amerikalı ünlüler, Volodimir Zelenskiy'den madde bağımlılığı için yardım almasını istemiş gibi görünüyor

(AFP)
(AFP)
TT

Rusya, ünlülerin videolarıyla Zelenskiy karşıtı propaganda yapmış

(AFP)
(AFP)

Microsoft'un yeni bir raporuna göre Rusya, Amerikalı ünlüleri kandırarak video mesajlar göndermelerini sağladı ve daha sonra bunları Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin itibarını zedeleyecek şekilde kurguladı.

Yüzüklerin Efendisi'yle (The Lord of the Rings) tanınan oyuncu Elijah Wood gibi ünlülere Cameo'da, "Vladimir" adında birinden alkol ve madde bağımlılığıyla ilgili yardım almasını istedikleri bir mesaj kaydetmeleri için ödeme yapıldı.

Daha sonra Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı sırasında Zelenskiy'yi hedef alma çabaları kapsamında bu videolar, gerçekçi görünmeleri için logolar, emojiler ve bağlantılar eklenerek değiştirildi. Videoların üzerine yerleştirilen diğer filigranlarsa yanlış bir şekilde, bu ünlü isimlerin videoları Instagram profillerinde paylaştığına işaret ediyordu.

Cameo kullanıcıların, kişiye özel kısa videolar kaydetmeleri için ünlülere para ödediği bir platform.

Microsoft Tehdit Analiz Merkezi'nin perşembe günü yayımladığı rapora göre Elvis Presley'in eski eşi Priscilla Presley, The Office'le tanınan oyuncu Kate Flannery ve boksör Mike Tyson'ın yer aldığı bu tür birkaç video Temmuz 2023'ün sonlarından beri dolaşımda.

Tyson'ın sesinin müzikle değiştirildiği bir başka videoda yazan metinde, Ukrayna Devlet Başkanı'nın bir rehabilitasyon merkezinde yardım almasına dair sahte bir öneri yer alıyor.

Vladimir Putin'in Ukrayna'yı istilasından bu yana Rusya, Zelenskiy'nin madde bağımlılığıyla mücadele ettiğine dair yanlış iddialar ortaya atıyor.

Microsoft, Rusya'nın son aylarda videoları giderek daha fazla kullandığını fakat "bu kampanyanın, çevrimiçi bilgi ortamında anlatıyı yaymak isteyen Rusya yanlısı aktörlerin benimsediği yenilikçi bir yaklaşıma işaret ettiğini" belirtiyor.

NBC News'un aktardığı üzere ünlülerin doğrudan kameraya bakarak "Vlad" diye biriyle konuştuğu kısa videolar Rus devlet medyası tarafından haberleştirildi.

Wood, Flannery ve Presley'nin temsilcileri, bir hayranla konuştuklarına inandırıldıklarını ve dezenformasyon yayma niyetinde olmadıklarını yayın organına söyledi.

Wood'un temsilcisi NBC News'a yaptığı açıklamada "talebin Cameo aracılığıyla iletildiğini ve hiçbir şekilde" Zelenskiy'ye "hitap etmesinin amaçlanmadığını" söylerken, Flannery'nin temsilcisi "Kate'in Ukrayna'yı tartışmasız, yüzde 100 desteklediğini" ekledi.

Tyson'ın temsilcisiyse yaptığı açıklamada "Dolaşıma sokulan mevcut videolar sahte. Sayın Tyson'ın bilgi sağlamak ve bu tür içerikler oluşturmakla hiçbir ilgisi yoktur" dedi. 

Cameo'nun bir sözcüsü de BBC'ye şöyle dedi:

Bu tür ihlaller ispat edildiği durumda Cameo genellikle sorunlu içeriği kaldırma yönünde adımlar atar ve yeni sorunların önüne geçilmesini sağlamak adına alıcının hesabını askıya alır.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi ise Rusya'nın "uzun yıllardır sadece Ukrayna'ya karşı değil, tüm dünyaya karşı çeşitli düzeylerde bir bilgi savaşı" yürüttüğünü belirtti.

Uygar dünya ve şu ya da bu şekilde bilgiyle çalışan tüm kurum ve şirketler bu tehdit karşısında birlik olmalı.

Independent Türkçe 



Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
TT

Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)

Tibet Budizmi'nin ruhani lideri 14. Dalay Lama Tenzin Gyatso cumartesi günü sürgündeki binlerce Tibetli'yle buluştu. 

Dünyanın dört bir köşesinden gelen takipçileri, 14. Dalay Lama'nın onlarca senedir yaşadığı Dharamshala yakınlarındaki büyük tapınakta bir tören düzenledi.  

6 Temmuz'da 90 yaşına girecek 14. Dalay Lama'nın çok uzun bir yaşam sürmesi için duacı oldular. 

Tenzin Gyatso törende yaptığı ve eş zamanlı olarak farklı dillere çevrilen konuşmasında Budistlerin ruhani koruyucularından birine işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

Şu ana kadar elimden gelenin en iyisini yaptım. Avalokiteśvara'nın da desteğiyle 30-40 yıl daha yaşayıp duyarlı varlıklara ve Budizm öğretilerine hizmetimi sürdürmeyi umut ediyorum.

14. Dalay Lama, aralıkta Reuters'a yaptığı açıklamada 110 yaşına kadar yaşayacağını öngörmüştü. 

Tenzin Gyatso, ölümünden sonra Tibet'teki Budizm geleneğinin süreceğini belirterek, bu unvanı taşıyan son kişi olmayacağını önceki günlerde söylemişti.

Ruhani lider, 1587'de oluşturulan Dalay Lama unvanının yeni bir reenkarnasyonla süreceğini ifade etmişti.

Halefinin belirlenmesinde tek yetkinin kendi kurduğu Gaden Phodrang Vakfı'na ait olacağını söyleyen Tenzin Gyatso, 15. Dalay Lama'nın Çin sınırları dışında "özgür dünyada" doğacağını da yinelemişti. 

Gyatso'nun "Çin dahil herhangi bir ülke tarafından siyasi amaçlarla seçilen bir adayın tanınmaması gerektiğini" vurgulamasına Pekin'den tepki gelmişti. 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, yeni Dalay Lama'nın Pekin yönetimi tarafından onaylanması gerekeceğini savunmuştu.

Tibet Budizmi'ne göre Dalay Lama, reenkarne olacağı bedeni kendisi seçebiliyor. 

Tenzin Gyatso, 1940'ta Dalay Lama’nın 14. reenkarnasyonu olarak Tibet Budizmi'nin ruhani liderliğini yapmaya başlamıştı.

Gyatso, Çin birliklerinin Tibet'in başkenti Lhasa'da 1959'da patlak veren bağımsızlık yanlısı ayaklanmayı bastırmasının ardından bölgeyi terk etmiş ve Hindistan'ın kuzeyindeki Dharamshala kentine yerleşmişti. Burada sürgündeki Tibet meclisi ve hükümetini kurmuştu.

Himalaya Dağları'nın kuzeyinde yer alan 2,5 milyon kilometre genişliğindeki Tibet Platosu, deniz seviyesinden ortalama 4 bin 380 metre yüksekliğiyle "dünyanın çatısı" diye biliniyor.

Tarih boyunca yarı göçebe Tibet halkının yurdu olan bölge, 1951'de imzalanan 17 Nokta Anlaşması'yla Çin'in egemenliğine girmişti. Pekin yönetimi, bunu "Tibet'in barışçıl özgürleşmesi" diye adlandırmıştı.

Independent Türkçe, AFP, Reuters