8 başlıkta Wall Street'e başkaldırının adı GameStop

(AP)
(AP)
TT

8 başlıkta Wall Street'e başkaldırının adı GameStop

(AP)
(AP)

Washington merkezli, 60 yıllık düşünce kuruluşu Politika Araştırmaları Enstitüsü'nün desteklediği Inequality.org'un verilerine göre dünyanın en zengin yüzde 1'lik kesimi, küresel servetin yüzde 44'ünü elinde tutuyor. 
Küresel yoksulluğa karşı 1942'den bu yana mücadele veren Oxfam da benzer şekilde dünyanın en zengin yüzde 1'lik kesiminin, 6,9 milyar insanının toplam servetinin iki katından fazlasına sahip olduğunu söylemişti.
Oxfam'ın verilerine göre insanlığın neredeyse yarısı, günde 5,50 doların altında geçinmeye çalışıyor. 
Bu uçurum ne zaman bu denli hızla açılmaya başladı, küreselleşme bunu ne kadar tetikledi, fatura Batı'ya mı kesilmeli Doğu'ya mı yılların bitmeyen tartışma konusu. 
Aşikar olan bir şey varsa o da alt gelir grubundakilerin bu uçuruma karşı susmadığı, uçurumun tepesindekilere sesini ulaştırmak konusunda her yolu denediği.
Bir siyahın öldürülmesiyle başlayıp tüm dünyaya yayılan "Black Lives Matter" fırtınasından, yoksulluk karşıtı eylemlerin büyük bölümünün işçi mahallelerinde çıktığı Tunus'a kadar görmek mümkün bu çabayı. 
Varlıklı ile orta ve alt sınıfın çatışmasının son arenası küresel finansın kalbinin attığı Wall Street oldu. 
Güçlü yatırımcıların "buraya para yatıran enayidir" dediği şirket GameStop'un hisselerinin, küçük ve sıradan yatırımcılar tarafından "sen misin enayi diyen" diyerek alınmaya başlamasıyla GameStop'un hisseleri 2021'nin başından bu yana yüzde 1914 yükseldi. 
Twitter'da #gamestop, #robinhood hashtagleriyle çok fazla konuşulan bu eşine az rastlanan olayın aktörlerini başlık başlık tanıyalım: 

1. GameStop nedir?
1984 yılında Teksas'ın Dallas kentinde "Babbage's" adıyla kurulan bir yazılım perakendesi şirketiydi GameStop. 
Software Etc.'yi satın alarak büyüyen şirket, 1999'da ABD'nin en büyük kitap perakendecisi Barnes & Noble'a satıldı. Daha sonra ise oyun üreticisi Funco Inc. ile birleşti. 
Funco Inc. adının GameStop olarak değişmesiyle asıl hikayesi başlayan şirket, 2002'de "GME" koduyla New York borsasında halka arz edildi. 
10 ülkede 5 binden fazla dükkânda (en az 4 bini ABD ve Kanada'da) bilgisayar oyunu satan GameStop için işlerin ters gitmesi ise pandemi ile başlamadı.  

Bilgisayar oyunlarının da artık dükkânlardan değil internetten satın alınmasıyla GameStop zor bir döneme girdi. 
2019'un üçüncü çeyreğinde 415,3 milyon dolarlık satış kaybı yaşayan GameStop, yatırımcılara yaptığı açıklamada yıl sonuna kadar 200'e yakın mağazayı kapatacaklarını söylemişti. 
2020 başında ise Noel ve yılbaşını içeren tatil sezonunda bile toplam satışların yüzde 25 gerilediği açıklandı. Şirketin hisseleri 17 yılın en düşük seviyesi 4 dolar 49 senti gördü. Nisan 2020'de bu değer, 2,80 dolara kadar çekildi. 
Haziran 2020'de borçlarının yüzde 50 ila 75'ini 2023 tarihli bonolarla takas eden şirket, bir süre nefes alsa da GameStop hakkındaki "iflas ediyor" açıklamaları hiç kesilmedi. 

2. Büyük yatırımcılar kimdi ve GameStop ile dertleri neydi?
GameStop hisselerindeki bu eşi görülmemiş hareketlilik 11 Ocak 2021'de başladı. 
Değerli kağıt piyasasının büyük oyuncuları, yatırım fonu yöneten şirketlerin "enayi yatırımı" denilen GameStop hisselerini shortlamaya başladı. 
Finans dünyasının kullanmaya bayıldığı terimlerden biri olan "shortlamak", bir hissenin değerinin düşeceği beklentisine girildiğinde uygulanıyor. Yatırımcı, elinde olmayan bir finansal varlığı, aracı kurumlar gibi başka bir partiden ödünç alıyor ve satıyor. Beklediği gibi hisse senedinin değer kaybetmesi durumunda daha düşük fiyattan ikinci kez satın alıp, yerine koyuyor. Aradaki farkı da kâr diye yazıyor. 
Dünyanın en zengin iki kişisinden biri, Tesla ve SpaceX'in sahibi Elon Musk, 28 Ocak'ta Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "shortlamayı" şu şekilde eleştirmişti: Sahip olmadığınız evleri satamazsınız, sahip olmadığınız otomobilleri satamazsınız ama sahip olmadığınız hisse senedini satabilirsiniz öyle mi? "Shortlamak" bir dolandırıcılık. 

3. GameStop hisseleri 23 günde 17 dolardan 347 dolara nasıl çıktı? 
Meydanı piyasanın köpekbalıklarına bırakmak istemeyen küçük yatırımcıların birleştiği yer ise ABD'nin bir nevi Ekşisözlük'ü olan Reddit oldu. 
Reddit'te yatırım tavsiyelerinin konuşulduğu "WallStreetBets" adlı forumda buluşan bu kişiler, küçük miktardaki paralarını bir miktar artırmak isteyen insanlardı. 

The New York Times, "‘Enayi Parası' GameStop'ta ve Wall Street'i Kendi Oyunuyla Yeniyor" başlıklı makalesinde bu yatırımcıları şöyle açıklıyordu: 
Valparaiso, Indiana'da yaşayan bir emlakçı, Bronx'ta yaşayan bir aşçı, Kaliforniyalı bir papaz ve eşi, Milwaukee'nin banliyölerinde yaşayan bir lise öğrencisi… 
Onlar, Wall Street'in en sofistike yatırımcılarına karşı kolektif şekilde pozisyon alan milyonlarca amatör yatırımcılardan bazıları. Ve en azından şimdilik, kazanıyorlar. 
Hırs ve sıkılganlığın tetiklemesiyle, son derece neşeli bir şekilde Wall Street'e dersini verme konusunda kararlılar. Sosyal medyada yayılan 'Çok hızlı şekilde zengin ol' fikriyle doldurulan bu yatırımcıların birçok şirkete yatırım yapmaya başlamasıyla şirketlerin hisseleri stratosfer seviyesine çıktı. 
The New York Times'ın bahsettiği "birçok şirket", GameStop dışında da şirketler olduğu anlamına geliyor. 
WallStreetBets altında örgütlenen Reddit kullanıcıları, pandemiden ağır darbe alan dünyanın en büyük sinema zincirlerinden AMC'den, bir dönemin yıldızı olsa da akıllı telefon pazarında geride kalan BlackBerry ve Nokia'dan da hisse aldı. 
4 Ocak 2021'de 17 dolar 25 sentten işlem gören GameStop hisseleri yüzde 1914 artışla 27 Ocak'ta 347 dolar 51 sent oldu. 28 Ocak'ta ise 193 dolara kadar geriledi. 
Aynı sürede AMC hisseleri yüzde 895 artışlar 19,90 dolar oldu. Artış, BlackBerry için yüzde 281, Nokia için yüzde 40 oldu. 
Elon Musk'ın Twitter hesabından WallStreetBets'in linkini paylaşarak "Gamestonk" yazması ise zaten alevlenen ortama dökülen son benzin oldu. "Stonk", internet argosunda "hisse senedi" yerine kullanılan bir kelime. 

Ve elbette ki küresel pazar boş durmadı, bir krizi daha fırsata çevirdi ve Gamestonk tişörtleri raflardaki yerini aldı. 

4.  "Occupy Wall Street'in asla yapamadığını yapabildiler"
Reddit'in CEO'su Steve Huffman, perşembe günü Bloomberg Televizyonu'nda yaptığı açıklamada "Reddit'in iyi birer vatandaşı olmak için elinden geleni yapan topluluklarımızla birlikte bizde elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz" dedi. 
WallStreetBets forumunun GameStop hisseleri üzerindeki etkileri için "Wall Street ve diğer herkes arasındaki kültür savaşı" değerlendirmesinde bulunan Huffman, forum kullanıcılarına "aptal" diyenlere de şu yanıtı verdi: 
Bence forumdaki tartışmaları okumaya daha fazla zaman ayrımalılar. Bence büyüleyici bir zekayı maskeleyen ‘aptal cakası'.  
Forumun kurucularından Alexis Ohanian ise "Forumun GameStop hisselerindeki beklenmedik etkisi piyasalara, büyük finansal şirketlerin uzun süredir elinde tuttuğu gücün küçük yatırımcılar tarafından alınmaya başladığını gösterdi" ifadelerini kullandı. 
WallStreetBets'i kuran ancak forumla artık bağlantısı olmayan Jaime Rogozinski ise AFP'ye yaptığı açıklamada küçük yatırımcıların, gücü, kalabalıklardan ustalıkla almaları karşısında büyülendiğini söyleyerek "Occupy Wall Street'in asla yapamadığını yapabildiler" dedi. 
Eylül 2011'de Wall Street'te, Kanadalı aktivist grup Adbusters tarafından başlatılan Occupy Wall Street (Wall Street'i İşgal Et) eylemleri, sosyal eşitsizliği ve şirketlerin ABD yönetimi üzerindeki nüfuzunu protesto ediyordu.  
Mexico City'de eşi ve üç yaşındaki ikizleriyle yaşayan ve hekimlik yapan 39 yaşındaki Rogozinski, 2012'de kurduğu WallStreetBets'in yaptıkları hakkında The Wall Street Journal'a verdiği röportajda ise "Kötü adamın merdivenlerden yavaşça çıktığını izlediğin korku filmlerinden biri gibi. Gerçek zamanlı olarak tren kazasının olduğunu da görüyorsun" ifadelerini kullandı. 
"Responsible-Height77" takma adıyla WallStreetBets üzerinden AFP'ye konuşan bir kişi, "Sürekli olarak dünyanın yüzde 1'lik kesiminin yılda trilyonlarca dolar kazandığını görüyoruz. Hatta pandemide bile… Buna karşılık milyonlarca Amerikalı işsizlik maaşına başvurmak zorunda kaldı. Bence artık kitlelerin diyecek bir sözü olduğunu ve bizim diyeceklerimizin de önemli olduğunu gösterme zamanı" değerlendirmesini yaptı. 

5. GameStop'un kazananları kim oldu?
GameStop'un Nisan 2019'da göreve gelen CEO'su George Sherman ile başlayalım. 
Daha önce uluslararası elektronik eşya perakende zinciri Best Buy'ın başkan yardımcılığını,  Amerikan çok uluslu telekomünikasyon şirketi Verizon'un CEO'luğunu yapan Sherman'ın 2,3 milyon adet GameStop hissesinin değeri 28 Ocak'ta 7 milyon dolardan 745 milyon dolara çıktı. Ki bu değer, Sherman'ın göreve geldiği tarihte 23 milyon dolardı ancak şirketin kayıplarıyla gerilemişti. 
2010-2019 yılları arasında GameStop'un CFO'luğunu yapan Robet Lloyd, hâlâ şirketin 543 bin adet hissesinin sahibi. Önceden değeri 1,6 milyon dolar olan bu hisseler ise şimdi 173 milyon dolar. 
2011'den bu yana evcil hayvan gıdası pazarlayan Chewy'nin kurucusu ve eski CEO'su Ryan Cohen, Ağustos 2020'de GameStop'un yüzde 10'unu satın almıştı. 
Kasım 2020'de şirketin yönetim kuruluna gönderdiği mektupta "GameStop, satış stratejisini fiziki mağazalardan e-ticarete doğru çevirmeli. Ancak bu şekilde bilgisayar oyunlarının Amazon'u olur" diyen Cohen, aralıkta payını yüzde 13'e yükseltmişti. 
GameStop kamikazesiyle Cohen'in 75 milyonluk yatırımı, 1,3 milyar dolara kadar çıktı. Cohen'in son iki haftada saatte kazandığı para, 3 milyon dolara ulaştı. 
Credit Acceptance Coorporation'ın eski CEO'su, 76 yaşındaki yatırımcı Donald Foss'un şubatta aldığı yüzde 5'lik GameStop hissesi ise 12 milyon dolardan yarım milyar dolara çıktı. 
2008 küresel krizini tetikleyen emlak balonunun patlayacağını önceden tahmin eden, ona göre yatırım yaparak krizin önemli kazananlarından olan Michael Burry'nin, başında olduğu varlık yönetimi şirketi Scion Asset Management aracılığıyla sahip olduğu GameStop hissesinin değeri 250 milyon doların üzerinde. Hatta bu miktar daha fazla olabilirdi ancak Burry, geçen yıl GameStop hisselerinin yüzde 38'ini satmıştı. 
2015 yapımı "The Big Short" filminde Christian Bale tarafından canlandırılan Burry, dört aydan az bir sürede yüzde 1500 oranında kazandı.
Burry, salı günü paylaştığı ancak daha sonra silinen bir tweette, GameStop'taki alım-satımlar için "Olağan dışı, çılgınca ve tehlikeli. Yasal ve düzenleyici sonuçları olmalı" demişti. 
Zengin-fakir arasındaki GameStop savaşının kazananları arasında enteresan isimler de var. 
Gerçek adını açıklamayan, sosyal medyada Roaring Kitty olarak bilinen ve 2015'ten bu yana finansal yatırım bilgileri paylaşan Youtuber, 50 bin GameStop hissesi için 56 bin dolar ödedi. 
Youtube'daki abone sayısı, bir günde 57 binden 98 bine çıkan Roaring Kitty'nin GameStop hisselerinin değeri ise 16 milyon dolara yükseldi. 

6. GameStop'un kaybedenleri kim?
Finansal teknoloji ve veri şirketi S3 Partners'ın verilerine göre GameStop'un kaybedeceğine ilişkin kısa pozisyon alanlar, geçen yıla göre 5 milyar dolardan fazla kaybettiler. Buna, pazartesi günkü 917 milyon dolarlık ve cuma günkü 1,6 milyon dolarlık kayıp da dahil. 
New York merkezli varlık fonu yönetim şirketi Melvin Capital Management, GameStop olayından sonra basında kayıplarıyla en fazla yer alan şirket oldu. 
Şirketin sözcüsü 28 Ocak'ta yaptığı açıklamada "Melvin Capital portföyünü yeniden düzenledi. GME'deki (GameStop) pozisyonumuzu kapattık" ifadelerine yer verdi. Sözcü ayrıca Melvin Capital'in iflas ettiği yönündeki açıklamaları yalanladı. 
Reuters'a konuşan kaynaklar, Melvin Capital'in ocak ayının ilk üç haftasında yüzde 30 gelir kaybettiğini söyledi. 
Amerikan çokuluslu hedge fon ve finansal hizmetler şirketi Citadel ve 1992'den bu yana faaliyet gösteren hedge fon kuruluşu Point72, Melvin Capital'in finansmanını desteklemek için 3 milyar dolara yakın para transferi yaptı. 
Yıllardır müşterileriyle online finans raporları paylaşan Citron Research'ten 29 Ocak'ta yapılan açıklamada GameStop ile ilgili kısa pozisyonların durdurulduğu belirtildi. 
20 yıldır "açığa satış" konusunda rapor yayınlayan Citron Research, bu konudaki faaliyetlerine son vereceğini ve uzun pozisyonlara yönelik raporlara odaklanacaklarını duyurdu. 
Şirketin kurucusu Andrew Left, bir YouTube videosu ile yaptığı açıklamada "20 yıl önce Citron'u bireysel yatırımcıları, Wall Street'e, yolsuzluklara, hisse senedi promosyonlarına karşı korumak için kurdum. Başladığımız noktada Citron'un düzene karşı olması gerekiyordu ancak açıkçası biz düzenin kendisi olduk" dedi. 

7. Robinhood nedir?
Hayır zenginden alıp fakire veren masal kahramanı değil, bir finans uygulaması. 
Reddit komünitesinin Wall Street'e öfkesi, komisyonsuz alım-satım hizmeti sunan Robinhood adlı uygulamanın GameStop işlemlerini durdurmasıyla daha da büyüdü. 
Robinhood, insanların küçük miktarlarda da yatırım yapabildiği, yatırımcılardan komisyon alınmadığı ve toplanan sermayeyi finansal kuruluşlara yönlendirerek kazanç elde eden bir platform. 
"Robinhood'da finansal sistemin herkes için çalışıyor şekilde inşa edilmesine inanıyoruz" sloganıyla 2013'te kurulan Robinhood, Mayıs 2020'de 280 milyon dolarlık finansman toplamıştı. 
Ağustos 2020'de değeri 10,2 milyar dolara çıkan şirketin 13 milyon kullanıcısının arasında Reddit üyeleri de var. O nedenle Robinhood'un GameStop işlemlerini durdurması büyük yankı uyandırdı. 
ABD Demokrat Parti Temsilciler Meclisi Üyesi Alexandria Ocasio-Cortez, Twitter'dan yaptığı paylaşımda Robinhood'un bu hamlesi için "kabul edilemez" dedi ve ekledi: Hedge fonlar uygun gördüğü her hissede işlem yaparken Robinhood'un bireysel yatırımcıların hisse senedi almasını engellemesi hakkında daha çok şey öğrenmeliyiz. Finansal Hizmetler Komitesi'nin bir üyesi olarak, Robinhood'un sorgulanmasını destekleyeceğim. 

Soruşturmanın Robinhood'la sınırlı kalmaması gerektiğini söyleyen Ocasio-Cortez, "Bu ciddi bir mesele. Komite müfettişleri, hisse senedi alımını donduran her servisi denetlemeli. Özellikle satışlara izin verip, alımları durduranları" dedi. 
GameStop, AMC, Nokia ve Blackberry'nin yanı sıra Amerikan Hava Yolları, Bed Bath & Beyond, Castor Maritime, Express Inc, Koss Corporation, Naked Bradn Group, Sundial Growers, şekerleme üreticisi Tootsie Roll Industries ve Trivago şirketlerinin işlemlerini de durduran Robinhood, internet sitesinden yayınladığı bir yazıda  kararın gerekçesini şöyle açıkladı: 
"Robinhood'daki görevimiz finansı herkes için demokratik hâle getirmek. Her tür sosyal çevreden gelen insanlara yardım ettiğimiz, finansal geleceklerine şekil verdiğimiz ve uzun vadeli yatırım yapılan bir platform oluşturduğumuz için gururluyuz. 
Kayda değer bir hareketliliğin olduğu durumda, müşterilerimizi bilgilendirmek son derece önemli. "İnsanların, sunduğumuz yüzlerce finansal kaynaktan yararlanmaları ve kendilerini yetiştirmeleri için Robinhood Learn (Öğren)"ü yeniledit ve genişlettik. Buna volatil bir piyasanın nasıl anlamlandırılacağı da dahil. 2020'de 3,2 milyon kişi Robinhood Learn'deki makalelerimize ulaştı. 
Müşterilerimizin mevcut belirsizliği anlamalarına yardım edeceğiz. Piyasaya ilk kez giren birçok kişiye yardım etmiş olmaktan dolayı onur duyuyoruz. Kendilerine uzun dönem finansal geleceklerinde yardımcı olacak araç ve kaynaklara sahip, yeni ve tecrübeli yatırımcıları sağlamakta kararlıyız." 
Robinhood daha sonrasında gelen tepkiler üzerine GameStop ve diğer volatil hisse senetlerinin sınırlı olarak satın alınmasına izin vereceklerini açıkladı. Haftalık bazda GameStop yüzde 420, Koss yüzde 1800 ve AMC yüzde 280 yukarıda. 

8. Düzenleyici kuruluşlar ne dedi?
Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), 29 Ocak'ta yaptığı açıklamada "Yatırımcıları korumak için GameStop ve AMC Entertainment hisseleri gibi meteorik yükselişleri tetikleyen işlem volatilitesini inceliyoruz" ifadelerine yer verdi. 
ABD'nin en büyük finansal regülatöründen yapılan açıklamada "Bireysel yatırımcıları koruyacağız ve yatırımcılara zarar veren ya da bazı menkul kıymetlerde işlem yapmalarını haksız yere engelleyen aracıları inceleyeceğiz" denildi. 
Açıklamada ayrıca "Federal menkul kıymetler yasalarıyla yasaklanan bazı manipülatif ya da kötü amaçlı işlem aktivitlerinden bireysel yatırımcıları koruyacağız" ifadelerine de yer verildi. 
Diğer düzenleyici ortaklarla beraber çalışacaklarını söyleyen SEC, "Hem hükümet kanadıyla, hem Finans Endüstrisi Düzenleme Kurumu'yla, hem de özdenetim kuruluna sahip organizasyonlarla potansiyel yanlışları takip etmek için ortaklık yapacağız" açıklamasını yaptı. 
CNBC'ye konuşan Demokrat Senatör Elizabeth Watten, SEC'in aksiyon almakta başarısız olduğunu söyleyerek "SEC'in piyasa manipülasyonu konusunda açık kuralları ve bu kuralları uygulamak için dayanıklılığı olmalı. Sağlıklı bir hisse senedi piyasası için devriye bir polise ihtiyaç var ve bu SEC olmalı. Öne çıkıp, görevlerini yapmalılar" dedi. 

Independent Türkçe



Fitch, Mısır'ın görünümünü "durağan"dan "pozitife” çevirdi

Fitch, yakın vadede Mısır'a yönelik dış finansman risklerinin önemli ölçüde azaldığını belirtti. (Reuters)
Fitch, yakın vadede Mısır'a yönelik dış finansman risklerinin önemli ölçüde azaldığını belirtti. (Reuters)
TT

Fitch, Mısır'ın görünümünü "durağan"dan "pozitife” çevirdi

Fitch, yakın vadede Mısır'a yönelik dış finansman risklerinin önemli ölçüde azaldığını belirtti. (Reuters)
Fitch, yakın vadede Mısır'a yönelik dış finansman risklerinin önemli ölçüde azaldığını belirtti. (Reuters)

Fitch, Mısır'ın not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e revize etti. Kuruluş, raporunda Mısır'ın notunu değiştirmeyerek "B-" olarak sabit bıraktı.

Fitch, Birleşik Arap Emirlikleri ile yapılan "Ras El Hekma" anlaşması ve esnek döviz kuruna geçiş nedeniyle yakın vadede dış finansman risklerinin önemli ölçüde azaldığını belirtti. Para politikasının sıkılaştırılması, aynı zamanda uluslararası finans kuruluşlarından ek finansman sağlanmasına ve dışarıya çıkan paranın iç borç piyasasına yönelmesine yol açtı.

Kredi derecelendirme kuruluşu, Ras El Hekma anlaşmasının Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinin Mısır'a sağladığı mali desteğin gücünü teyit ettiğini belirterek, Fitch'in döviz kurundaki esnekliğin geçmişe göre daha sürdürülebilir olacağına dair " daha fazla güvene" sahip olduğunu kaydetti.

Fitch ayrıca, bütçe dışı harcamaları sınırlamaya yönelik ilk adımların kamu borcunun sürdürülebilirliği risklerini azaltmaya yardımcı olacağını vurguladı.


TÜİK, Nisan 2024 enflasyon rakamlarını açıkladı

TÜİK, Nisan 2024 enflasyon rakamlarını açıkladı
TT

TÜİK, Nisan 2024 enflasyon rakamlarını açıkladı

TÜİK, Nisan 2024 enflasyon rakamlarını açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,18 arttı. TÜFE'deki artış bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,72 oldu. On iki aylık ortalama göre artış yüzde 59,64 olarak gerçekleşti. TÜİK, yıllık enflasyonun ise yüzde 69,80 olduğunu açıkladı.

TÜFE ana harcama gruplarına göre yıllık değişim oranlarına bakıldığında ise Nisan ayında en yüksek artış yüzde 103,86 ile eğitim grubunda kaydedildi.

Bunu yüzde yüzde 95,82 ile lokanta ve oteller, yüzde 80,39 ile ulaştırma izledi.

Nisan ayında en az artış gösteren gruplar ise yüzde 51,20 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 55,40 ile haberleşme ve yüzde 55,55 ile konut oldu.

Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 1,03 ile sağlık oldu.

Buna karşılık, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 9,56 ile alkollü içecekler ve tütün oldu. Bunu yüzde 4,69 ile lokanta ve oteller ve yüzde 4,58 ile giyim ve ayakkabı takip etti.

TÜİK, Mart ayında ise enflasyonun bir önceki aya kıyasla yüzde 3,16 oranında arttığını, yıllık bazda ise artışın yüzde 68,50 düzeyinde gerçekleştiğini açıklamıştı.


OECD, 2024 ve 2025 yılları için Türkiye ve küresel büyüme tahminini yükseltti

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

OECD, 2024 ve 2025 yılları için Türkiye ve küresel büyüme tahminini yükseltti

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), 2024 ve 2025 yılları için Türkiye ve küresel büyüme tahminini yükseltti.

OECD bugün yayımladığı raporunda 2024 küresel büyüme tahminini şubatta açıkladığı yüzde 2.9'dan yüzde 3.1'e revize ederken, Türkiye için 2024 tahminini yüzde 2.9'dan yüzde 3.4'e yükseltti.

OECD Türkiye ekonomisi için 2025 büyüme tahminini ise yüzde 3.1'den yüzde 3.2'ye, küresel ekonomi için de yüzde 3'ten yüzde 3.2'ye çıkardı.

OECD, Türkiye'deki finansal koşulların sıkılaşması ve enflasyonun alım gücü üzerindeki olumsuz etkisinin hane halkı tüketimini azaltacağını belirtti.

Rapora göre geçen yıl meydana gelen depremin ardından yeniden yapılanmanın devam etmesiyle yatırım faaliyetlerinin kısmen güçlü kalması bekleniyor.

OECD raporunda ihracatın, iyileşen dış ortamın etkisiyle kademeli olarak güçleneceği ifade edildi.

Türkiye'de enflasyonun bu yılın başında zirve yaptığını ancak 2024 ve 2025 yıllarında yüksek kalmaya devam edeceğini belirten OECD, Türkiye'de enflasyonun 2024'te ortalama yüzde 55.5, 2025'te yüzde 28.9 olacağını öngörüyor.

Raporda 2023 yılında bütçe açığının kısmen depremle ilgili harcamalardan dolayı artmasının ardından maliye politikasının daraltıcı olması beklendiği belirtildi.

Rapora göre Türkiye'de para politikası gerektiği gibi kısıtlayıcı hale geldi ve politika faizi Mayıs 2023'ten bu yana 4,150 baz puan yükseldi ancak enflasyonun yüksek kalmaya devam etmesi halinde daha fazla parasal ve mali sıkılaşma yapılması gerekebilir.

Independent Türkçe, Reuters


FED’in faiz kararı beklenirken Bitcoin art arda üçüncü günde de düşüşünü sürdürdü

Dünyanın en çok işlem gören kripto para birimi Bitcoin’in değeri yüzde 3,8 düşüşle 57 bin dolara geriledi. (Reuters)
Dünyanın en çok işlem gören kripto para birimi Bitcoin’in değeri yüzde 3,8 düşüşle 57 bin dolara geriledi. (Reuters)
TT

FED’in faiz kararı beklenirken Bitcoin art arda üçüncü günde de düşüşünü sürdürdü

Dünyanın en çok işlem gören kripto para birimi Bitcoin’in değeri yüzde 3,8 düşüşle 57 bin dolara geriledi. (Reuters)
Dünyanın en çok işlem gören kripto para birimi Bitcoin’in değeri yüzde 3,8 düşüşle 57 bin dolara geriledi. (Reuters)

Yatırımcılar FED'in faiz oranlarıyla ilgili kararını ve ABD işgücü piyasasından önemli verilerin açıklanmasını beklerken, dijital para birimi Bitcoin Nisan ayında 2022 sonlarından bu yana en kötü aylık performansını kaydetmesinin ardından bugün (Çarşamba) üst üste üçüncü günde de düşüşünü sürdürdü. Reuters'e göre, dünyanın en çok işlem gören kripto para biriminin değeri son işlemlerde yüzde 3,8 düşüşle 57 bin dolara gerileyerek Şubat sonundan bu yana en düşük seviyeye indi. Ethereum ise yaklaşık yüzde 2,6 kayıpla 2,8 bin dolarla Nisan ortasından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Bitcoin, 70 bin doları aşan benzeri görülmemiş seviyelere ulaşan büyük bir rallinin ardından yatırımcıların kâr elde etmesinden etkilenerek Nisan ayında yaklaşık yüzde 16 oranında düştü. Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığı habere göre, FED'in ileriki bir tarihte herhangi bir faiz oranı değişikliğine gitmesi beklenmiyor. Yatırımcıların FED’in bu yıl hiç faiz indirimi yapmayacağı konusunda daha eğilimli hale gelmesi, kripto para birimleri, gelişmekte olan piyasa hisse senetleri, tahviller ve emtialar gibi hassas varlıklara darbe vurdu. Geçtiğimiz Mart ayında faiz oranlarının üst üste beşinci toplantıda da yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutulmasından sonra küresel piyasalar, FED'in bugün yapacağı toplantının sonucunu bekliyor.


İslam Kalkınma Bankası Grubundan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

İslam Kalkınma Bankası Grubundan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İslam Kalkınma Bankası (İKB) Grubunun, 2024-2026 dönemini düzenleyen Ülke Stratejisi kapsamında Türkiye'deki projelere 6,3 milyar dolarlık finansman sağlayacağını belirterek, "Uygulamaya koyduğumuz ekonomi programı sayesinde Türkiye'ye yönelik dış kaynak akışı güçlü şekilde devam ediyor." dedi.

Şimşek, AA muhabirine, Riyad temaslarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

İKB'nin 50'nci kuruluş yıl dönümü vesilesiyle Riyad'da iki gün süren "Yıllık Toplantılar"a katıldığı bilgisini veren Şimşek, toplantılar kapsamında, İKB Grubunun 2024-2026 döneminde Türkiye'deki faaliyetlerini düzenleyen Ülke Stratejisi'nin kabul edildiğini söyledi.

Şimşek, strateji kapsamındaki çerçeve programı, İKB Başkanı Muhammed Sulaiman Al-Jasser ile imzaladıklarını ifade ederek, "Stratejiyle, İKB, ülkemizdeki projelere 6,3 milyar dolar tutarında finansman sağlamayı öngörüyor. Uygulamaya koyduğumuz ekonomi programı sayesinde Türkiye'ye yönelik dış kaynak akışı güçlü şekilde devam ediyor." diye konuştu.

- "Kalkınma önceliklerimizle uyumlu"

Söz konusu stratejinin, Türkiye'nin 12. Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Program'da yer alan kalkınma öncelikleriyle uyumlu olduğunu vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti:

"Strateji kapsamında sağlanacak finansman eğitim, sağlık, ulaştırma, finans, tarım, sanayi, enerji, altyapı gibi birçok sektördeki faaliyetin desteklenmesi amacıyla kullanılacak. Strateji, İKB Grubunda yer alan tüm kuruluşları, İKB, İslam Kalkınma Bankası (İKB), Uluslararası Ticaret Finansmanı İslami Kurumu (ITFC), Özel Sektörün Geliştirilmesi İslami Kurumu (ICD) ve İslam Ülkeleri Arası İhracat ve Yatırım Sigortası Kurumunu (ICIEC) kapsıyor. 6,3 milyar dolarlık tutarın 2 milyar dolarının İKB'den, 900 milyon dolarının ITFC'den, 300 milyon dolarının ICD'den ve 3,1 milyar dolarının ICIEC'ten sağlanması öngörülüyor."

İKB Grubunun kuruluşundan beri Türkiye'ye 12,9 milyar dolar finansman sağladığına dikkati çeken Şimşek, Türkiye'nin, bankadan uygun koşullu kredi kullanan ülkeler arasında 4'üncü sırada yer aldığını bildirdi. Şimşek, 2021-2023 döneminde de İKB Grubu tarafından ülkeye yönelik yaklaşık 800 milyon dolarlık finansmanın onaylandığını dile getirdi.

- Dünya Bankasının ardından İKB'den ekonomi programına destek

Öte yandan, Dünya Bankası da Türkiye'ye aktardığı kaynak tutarını, Orta Vadeli Program'ın açıklanmasının ardından devam eden 17 milyar dolarlık programa 18 milyar dolar daha ilave ederek 35 milyar dolara yükseltme kararı almıştı. Bankanın, ilk 3 yıl içinde Türkiye'ye ilave 18 milyar dolarlık finansman sağlayacağı Ülke İşbirliği Çerçevesi Programı kısa süre önce Bankanın İcra Direktörleri Kurulunda görüşülerek yürürlüğe girmişti.

Dünya Bankasının ardından bu kez İKB Grubunun Ülke Stratejisi'nin kabul edilmesi, Türkiye'nin ekonomi programına duyulan destek ve güvenin göstergesi olarak değerlendiriliyor.


BIST 100 endeksi, 10.000 puanı aşarak rekor kırdı

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

BIST 100 endeksi, 10.000 puanı aşarak rekor kırdı

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 10.008,02 puanla rekor seviyeyi gördü.BIST 100 endeksindeki yükseliş, ulaştırma hisseleri öncülüğünde yüzde 0,8'in üzerine çıktı.

Rekor seviye olan 10.008,02 puanı gören BIST 100 endeksi, daha sonra 9.995-10.000 puan bandında dengelendi.

Analistler, ekonomi yönetiminin attığı adımların piyasalar tarafından olumlu karşılandığını belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede, Türkiye ekonomisine yönelik artan güven ve öngörülebilirliğin, dış finansman sağlamayı da olumlu etkilediğini belirterek, "2023 yılının ilk 5 ayında 2,9 milyar dolar net portföy çıkışı olurken Haziran 2023-Şubat 2024 döneminde 16,8 milyar dolar net portföy girişi gerçekleşti." ifadesini kullanmıştı.

Öte yandan, dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da ABD'li enerji şirketi Exxon Mobil ile yaklaşık 1,1 milyar dolar tutarında 2,5 milyon ton sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) için görüşüldüğünü açıklamıştı.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.000 ve 10.100 seviyelerinin direnç, 9.900 ve 9.800 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.


Bilim insanlarından elektrikli otomobillerin menzil sorununa çözüm önerisi

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Bilim insanlarından elektrikli otomobillerin menzil sorununa çözüm önerisi

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Araştırmacılar basit bir değişikliğin, bazı araç sahiplerinin elektrikli arabalara karşı yoğun bir şekilde duyduğu "menzil kaygısını" ortadan kaldırabileceğini söylüyor. 

Elektrikli bir aracın bir yolculuğu başarıyla tamamlayamayacağı ya da aracın şarj olması için uzun süre beklemek gerekeceği korkusu, elektrikli araçların önündeki en büyük engellerden ikisi. Bu tür araçları satın alma ihtimali olan pek çok kişi benzinli araçları tercih ettiğini çünkü kolayca ulaşılabilen benzin istasyonlarında hemen doldurulabildiklerini belirtiyor.

Ancak yeni araştırma bu durumun basit bir değişiklikle çok daha kolay hale getirilebileceğini öne sürüyor. Yeni araştırmada bu tür sorunların sadece bir zihniyet değişikliğiyle çözülebileceği ve menzil kaygısının sadece yanlış açıdan bakmanın sonucu olabileceği ifade ediliyor.

Menzil kaygısı sorununun büyük bir kısmı, elektrikli araç sürücülerinin eski zihniyetlerine takılıp kalmasından kaynaklanıyor: Sürekli ne kadar menzilleri kaldığına bakıp zamanlarını nerede şarj edebileceklerini düşünmeye harcıyorlar.

Bunun yerine sürücüler, araştırmacıların "olayla tetiklenen model" diye adlandırdığı yeni bir düşünce tarzına geçmeyi çok daha faydalı bulabilir. Bu, gösterge benzinin azaldığını gösterdiğinde doldurmak yerine, sürücünün örneğin eve veya işe vardığında otomatik olarak aracı fişe takması anlamına geliyor.

Bu anlamda benzinli araçlardaki geleneksel modelden ziyade belki de bir kişinin cep telefonuyla uyguladığı rutine daha çok benziyor.

Chalmers Teknik Üniversitesi'nden Frances Sprei, yürütülmesine katkı sunduğu çalışma hakkında "Deneyimli elektrikli araç sürücüleri, fişe takmayı tetikleyen bir olay ya da konum seçiyor; örneğin eve ya da işe gidince otomatik olarak aracı fişe takıyorlar. Böylece bu, sabah ya da akşam rutinlerinin parçası oluyor ve şarj etmeyi düşünmek daha az iş gibi geliyor" diyor.

Elektrikli araçları şarj etmek için gereken süreye çok fazla vurgu yapılıyor fakat bunu geceden yaparsanız, sadece fişe takmak için gereken süre kalıyor. Yani aslında sadece uzun yolculukları planlamanız gerekiyor.

Araştırmacılar bu zihniyet değişikliğiyle beraber yine de altyapıda değişiklik yapılması gerekeceğini belirtiyor. Sürücülere bu konuda yardımcı olmak, örneğin şarj cihazlarını yol kenarlarına, benzin istasyonlarının yanına koymak yerine insanların yaşadığı ve çalıştığı yerlere koymaya odaklanmayı içeriyor.

Dr. Sprei, "Sürücülerin elektrikli araçları mümkün olan en iyi şekilde kullanabilmesi için mümkün olan yerlerde, evlerine veya işyerlerine yakın şarj altyapısına erişebilmelerini sağlayacak şekilde politikaların uyarlanması gerekiyor" diyor.

Sprei bataryaları güçlendirmeye odaklanmanın benzer bir zihniyetten ve gerçekten uzun yolculuklara odaklanmaktan kaynaklanabileceğine dair de uyarıyor. Araştırmacı bunun araç fiyatlarının artması ve bu araçları üretmek için daha fazla kaynak kullanılmasının yanı sıra sürücülerin ihtiyaçlarına uygun olmayan araçları satın almasına da yol açabileceğini söylüyor.

"Mental models guide electric vehicle charging" (Zihinsel modeller elektrikli araç şarjına yön veriyor) başlıklı çalışma önceki haftalarda Energy adlı bilimsel dergide yayımlandı. Çalışma hem deneyimli hem de acemi elektrikli araç kullanıcılarıyla yapılan derinlemesine görüşmelerden yararlanılarak kaleme alındı.

Independent Türkçe


WEF Başkanı Brende: Suudi Arabistan küresel ekonomik hırsı yansıtan gelişmelere tanık oldu

WEF Başkanı Borge Brende, Riyad'da düzenlenen WEF oturumunda konuştu, 28 Nisan 2024 (Reuters)
WEF Başkanı Borge Brende, Riyad'da düzenlenen WEF oturumunda konuştu, 28 Nisan 2024 (Reuters)
TT

WEF Başkanı Brende: Suudi Arabistan küresel ekonomik hırsı yansıtan gelişmelere tanık oldu

WEF Başkanı Borge Brende, Riyad'da düzenlenen WEF oturumunda konuştu, 28 Nisan 2024 (Reuters)
WEF Başkanı Borge Brende, Riyad'da düzenlenen WEF oturumunda konuştu, 28 Nisan 2024 (Reuters)

Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) Riyad'daki özel toplantısında konuşan WEF Başkanı Borge Brende, Suudi Arabistan’ın geçtiğimiz dönemde tanık olduğu gelişmelerin küresel ekonomik hırsı yansıttığını vurguladı.

Uluslararası iş birliğini arttırmak için ekonomik zorluklara çözüm bulunmasının önemine dikkati çeken Brende, bazı ülkelerin sıkıntı yaşadığı enerji kıtlığı da dahil olmak üzere çeşitli sorunlara değindi.

WEF Başkanı, Suudi Arabistan’ın WEF’in ‘Kalkınma için Uluslararası İşbirliği, Büyüme ve Enerji’ başlıklı özel toplantısına ev sahipliği yapma ve bu türdeki ilk toplantıyı düzenleme konusundaki çabalarına işaret etti.

Dünyanın enerji geleceğini yeniden şekillendirmek için iş birliğine dayalı çözümler bulunmasının önemini vurgulayan Brende, toplantıya katılan 92 ülke ve 500'den fazla şirket, kurum ve kar amacı gütmeyen kuruluşun sürdürülebilir bir geleceğe doğru ilerlemek için çalıştığının altını çizdi.


Jeff Bezos ve Amazon yöneticilerine delil karartma suçlaması

Amazon yöneticilerinin, FTC'nin belgeleri saklamaları için kendilerine bildirimde bulunmasından sonra bile iletişim kurmak amacıyla şifreli mesajlaşma uygulaması Signal'ı kullandığı iddia ediliyor (Reuters)
Amazon yöneticilerinin, FTC'nin belgeleri saklamaları için kendilerine bildirimde bulunmasından sonra bile iletişim kurmak amacıyla şifreli mesajlaşma uygulaması Signal'ı kullandığı iddia ediliyor (Reuters)
TT

Jeff Bezos ve Amazon yöneticilerine delil karartma suçlaması

Amazon yöneticilerinin, FTC'nin belgeleri saklamaları için kendilerine bildirimde bulunmasından sonra bile iletişim kurmak amacıyla şifreli mesajlaşma uygulaması Signal'ı kullandığı iddia ediliyor (Reuters)
Amazon yöneticilerinin, FTC'nin belgeleri saklamaları için kendilerine bildirimde bulunmasından sonra bile iletişim kurmak amacıyla şifreli mesajlaşma uygulaması Signal'ı kullandığı iddia ediliyor (Reuters)

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), aralarında kurucusu Jeff Bezos'un da bulunduğu Amazon yöneticilerini, soruşturma altında oldukları bildirildikten sonra bile mesajları otomatik olarak silen şifreli mesajlaşma uygulamalarıyla iletişim kurmakla suçluyor.

FTC perşembe günü belge sunmaya zorlama talebinde bulundu. Bu talepte FTC, yargıçtan Amazon'un "Signal mesajlarını muhafaza etmemesiyle ilgili belgeleri sunmaya", şirketin belge koruma bildirimleri ve kaybolan mesajlaşma uygulamalarını kullanma talimatlarını açıklamaya zorlanmasını istiyor. 

Bunlar arasında kullanıcıların uygulamadaki özelliği değiştirdiklerinde mesajlarının otomatik olarak kaybolmasını sağlayan şifreli mesajlaşma hizmeti Signal da yer alıyor.

FTC, yöneticilerin potansiyel kanıtları yok etmek için e-posta kullanmak yerine "antitröst de dahil hassas iş konularını" bu şekilde görüştüklerini iddia ediyor.

Amazon halihazırda FTC ve 17 eyalet başsavcısı tarafından açılan devasa bir antitröst davasına karışmış durumda. Davacılar Amazon'u tekel konumunu yasadışı bir şekilde kullanarak fiyatları aniden yükseltmek ve rekabeti engellemekle suçluyor.

Bu durumu ilk olarak Washington Post bildirdi.

FTC, Amazon çalışanlarının 2019'da Signal'ı kullanmaya başladığını iddia ediyor. Federal kurum, soruşturması nedeniyle Haziran 2019'da Amazon'a tüm belgelerinin korunmasını talep eden bir mektup göndermişti. 

Şirketlerin, dava ve duruşmalarda kanıt olarak kullanılabilecek belgeleri ve iletişimleri korumak gibi yasal bir yükümlülüğü var.

FTC dosyasında, Amazon'un Nisan 2020'ye kadar Bezos'u bilgilendirmediğini ancak birkaç yöneticinin Signal'ın kaybolan mesaj özelliğini kullanmaya devam ettiğini öne sürüyor. 

Amazon sözcüsü Tim Doyle, The Post tarafından elde edilen açıklamada, "FTC'nin iddiaları temelsizdir" dedi.

Amazon, çalışanlarının sınırlı Signal kullanımını yıllar önce FTC'ye gönüllü olarak açıklamış, personelinin telefonlarından Signal kullanılarak yapılan konuşmalarını kapsamlı bir şekilde toplamış ve FTC'nin soruşturmalarıyla hiçbir ilgisi olmasa bile bu konuşmaları kurum yetkililerinin incelemesine sunmuştur.

Doyle sözlerine şöyle devam etti:

FTC; (diğer kaynakların yanı sıra) e-posta, şirket içi mesajlaşma uygulamaları ve dizüstü bilgisayarlar gibi kaynaklardan elde edilen 1,7 milyon belge ve 100 terabayttan fazla veri dahil olmak üzere Amazon'un bu davadaki karar alma sürecine ilişkin eksiksiz bir resme sahiptir.

FTC, yargıçtan "Amazon çalışanlarının işle ilgili Signal mesajlarını koruma talimatı alıp almadıklarını, alındıysa da ne zaman ve nasıl aldıklarını" belirleyebilmek için şirketi belge koruma bildirimlerini ve talimatlarını sunmaya zorlamasını istiyor.

FTC yaptığı açıklamada, "Davacılar, Amazon'un belgeleri korumak için makul adımları atıp atmadığını değerlendirmek ve hangi bilgilerin yok edildiğini belirlemek için bu belgelere ihtiyaç duyuyor" diye yazdı.

Independent Türkçe


Dünya Ekonomik Forumu toplantısının açılışına enflasyon, faiz oranları ve tedarik zincirleri damgasını vurdu

Riyad'da düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) açılış oturumundan. (Şarku’l Avsat)
Riyad'da düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) açılış oturumundan. (Şarku’l Avsat)
TT

Dünya Ekonomik Forumu toplantısının açılışına enflasyon, faiz oranları ve tedarik zincirleri damgasını vurdu

Riyad'da düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) açılış oturumundan. (Şarku’l Avsat)
Riyad'da düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) açılış oturumundan. (Şarku’l Avsat)

Riyad'da bugün (Pazar) düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) toplantısının açılış oturumu, enflasyon, faiz oranları ve bazı ülkelerin karşılaştığı şoklar da dahil olmak üzere en önemli küresel ekonomik sorunlara odaklandı. Küresel tedarik zincirlerinin güçlendirilmesi ve çeşitlendirilmesinin öneminin de vurgulandığı oturumda, tüm zorlukların üstesinden gelmek için olası çözümleri içeren konuşmalar gerçekleşti.

‘Ne tür bir büyümeye ihtiyacımız var?’ başlıklı açılış oturumuna Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan, Malezya Yatırım, Ticaret ve Sanayi Bakanı Tenku Abdulaziz ve Uluslararası Para Fonu (IMF) Genel Müdürü Kristalina Georgieva katıldı.

Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan, ekonomik planların ülkeler tarafından koşullara ve gelişmelere göre uyarlanması ve ayarlanması gerektiğini vurguladı. Suudi Arabistan’da işlerin iyi bir hızda ilerlediğini doğrulayan el-Cedan, yerel ve uluslararası yatırımcıların Suudi ekonomisine olan güvenini arttıran Vizyon 2030'un önemine dikkat çekti. Vizyon 2030'un özel sektörün rolünü de güçlendirdiğini ve bu vizyonun niceliksel büyümeden ziyade niteliksel büyümeye odaklandığını ifade eden el-Cedan şu ifadeleri kullandı: “Bizim için önemli olan petrol dışı ekonominin büyümesi ve özel sektörün rolünün güçlendirilmesi... İsteseydik günde 9,5 milyon varil yerine 10 milyon varil petrol üretebilir ve çok daha yüksek bir gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) büyümesi sağlayabilirdik.”

Şoklarla yüzleşmek

El-Cedan, son dört yılda dünyanın birçok şoka maruz kaldığını, bu nedenle Suudi Arabistan da dahil olmak üzere ileriye dönük plan yapan ülkelerin, bu şoklarla halen başa çıkabildiğini doğrulaması gerektiğini belirtti.

İnovasyon ve teknolojinin uygulanabilmesi için gerekli politika ve kaynakların sağlanması gerektiğine de değinen el-Cedan, bazı ülkelerin enerji üretimi için yeterli tesislere sahip olmadığına dikkat çekti.

IMF ile borç sürdürülebilirliği konusuna da değinen el-Cedan, ülkelerin borç yükü altında büyümeye odaklanamayacağını ve bütçelerin doğru yönde ve yeterli hızda ilerlemesini sağlarken işgücünü geliştirmelerine yardımcı olunması gerektiğini söyledi. El-Cedan ayrıca, tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesinin önemini vurguladı.

Faiz oranları

IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva, faiz oranlarının küresel büyüme beklentilerini olumsuz etkilediğini söyledi ve dünyayı daha fazla iş birliğine, finansal güvenlik marjlarını yeniden inşa etmeye ve enflasyonu düşürmeye öncelik vermeye çağırdı.

Koronavirüs krizinin dünyaya yaklaşık 3,3 trilyon dolara mal olduğunu ve acil önceliklerin enflasyon hedeflerine ulaşmak ve finansal güvenlik marjlarını yeniden inşa etmeye odaklanmak olduğunu belirten Georgieva, temel ihtiyaç maddelerinin tek bir kaynağa dayanmasının ekonomik büyüme için felaket olduğunu açıkladı.

Georgieva, geçtiğimiz on yılda büyümenin yüzde 3 olduğunu ve gelişmekte olan ekonomilerde büyümeyi artırmak için gereken üretkenlik eksikliği nedeniyle önümüzdeki on yılda çok daha düşük olacağını açıkladı. Georgieva ayrıca, pandemi ve Ukrayna'daki savaşın küresel tedarik zincirleri için tek bir kaynağa güvenmenin ‘felaket’ olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Georgieva, “Geçtiğimiz yıllarda yaşanan çok sayıda şoka rağmen, 2024 yılı için büyüme tahminimizi biraz yükselttik. Geçen yıl Ekim ayında yüzde 2,9 olan büyüme tahminimiz şimdi yüzde 3,2. Bu tahminin gücü ve dayanıklılığının iyi performans gösteren az sayıda ülkeden kaynaklandığının farkındayız” şeklinde konuştu.

Malezya Yatırım, Ticaret ve Sanayi Bakanı Tenku Abdulaziz, son dört yılda Güneydoğu Asya'daki akışların arttığını ve Koronavirüs pandemisi sırasında tedarik zincirlerinin sürdürülebilirliğinin bozulmasından endişe edildiğini belirtti.

Güneydoğu Asya ülkelerine gelince, Abdulaziz, bu ülkelerin pozisyonlarında son derece tarafsız olduklarını ve tedarik zincirlerini güçlendirmek isteyen birçok kuruluşu ve şirketi kendilerine çektiklerini vurguladı. Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’nin (ASEAN) yüzde 45 oranında büyüme kaydettiğini ve bunun bir sonraki aşamada da devam etmesinin beklendiğini belirten Abdulaziz, Çin'in ASEAN'daki en büyük ülke olduğunu ve Kuala Lumpur ile Pekin arasındaki ticari hacmin önemli olduğunu kaydetti.