Cibril Ubeydi
Libyalı araştırmacı yazar

Sudan: Savaşı kim bitirebilir?

Hiç şüphe yok ki Sudan'da öncelik, Sudan BM Daimî Temsilcisinin Güvenlik Konseyi'nde yaptığı gibi suçlamalara ve sözlü atışmalara başvurmak yerine, askerlerin savaşını durdurmaktır. Sudan krizinin çözümü, her şeyden önce dış tarafları suçlayarak Sudan krizinden kaçmakta değil, askerler arasındaki…

Demokrasi sömürüsünün sonu

Pek çok Arap krizinden biri de bazı elitlerinin, kendi ülkelerine zarar veren özel ve hizipsel kazanımlar elde etmek için demokrasiyi kullanması ve sömürmesi olabilir. Bunlar ayrıca bilhassa yargının pençelerini kendisinden uzak tutan bir dokunulmazlığa sahip olan ve böylece kendi ülkelerini yıkan…

ABD üniversiteleri Biden'ın Vietnam'ı mı?

ABD üniversite kampüslerinin basılmasının ardından, acaba ABD’li Senatör Bernie Sanders'ın dediği gibi ‘Biden’ın Vietnam’ı’ ile mi karşı karşıyayız? Çadırların sökülmesi, utanç verici ve aşırı güç kullanımı, trafiği engellemeyen, açık ve yakın bir tehlike oluşturmayan, sadece siyasi bir müttefiki…

İran, İsrail ve doğrudan çatışma ipi

İsrail'in son saldırısı doğrudan çatışma ipini koparacak mı? Zira bu saldırı İran'ın canını yaktı ve yaralarını derinleştirdi. İsrail’in art arda gelen saldırılarının İran’ı sürüklemeye çalıştığı gerginlik ve çatışma politikası çarkını hızlandırdı. İsrail, İran'ın nükleer projesinin Amerikan…

Libya mozaiğini parçalamak imkânsızdır

Kardeşine istediği gibi, Amazigh ya da Arapça karşılığı olan asil adam diye hitap et. Romalıların, kendi kontrolleri dışında olanlara veya Kuzey Afrika'da ve Arap Mağrip bölgesinde otoritesine karşı isyan edenlere ve boyun eğmeyi reddedenlere verdiği üstten bakan "Berberi" adını kullanma…

Sudan ve iki generalin savaşı

Sudan'da çatışmanın haritası, etnik kökene ve bölgeselciliğe dayalı nefret söyleminin yaygınlaşması ve bunun sonucunda ülkede kabileler arasındaki bölünmenin derinleşmesi ve Sudan'ın iç savaşa sürüklenmesi senaryosu, kısaca bütün bunlar ülkeyi iç savaş kaosu ile karşı karşıya bırakacak. Sudan…

Gazze'yi hava yoluyla besleme çabaları

Gazze’ye havadan yardım ulaştırma, bunu yapan ülkelere teşekkür etmemizi gerektiren bir adım ve çaba. Ama aynı zamanda büyük, çok tehlikeli ve yarısı boşa giden bir çaba. Boşa gittiğini söylememizin nedeni, bu yardımların büyük bir kısmının denize düşerek dalgalar tarafından yutulması ve ayrıca…

Ne kadar ilginç; yaralı Libya, Sudan krizine çözüm arıyor

Libya, artık iki hükümete ve iki merkez bankasına sahip olduktan sonra, ülkeyi iki devlete (doğu ve batı) bölünme tehlikesiyle karşı karşıya bırakan yoğun bir siyasi bölünmeye saplanmış durumda. Böyle bir siyasi durum içinde bulunan bir ülke, hâlâ iki general arasında ama felaketzede Libya’nın tam…

Bağdadi’nin kadınları ve DEAŞ’ın kalıntıları

DEAŞ’ın ölmüş lideri Bağdadi’nin iki eşi ile kızının sürpriz bir şekilde ortaya çıkıp medyaya konuşması, çökmekte olan örgütün bazı üyelerinin halen hayal kurduklarını, olay uydurmak ve sahte tarih yazmak için sızmaya çalıştıklarını gösteriyor. Halbuki tanıklar halen hayatta. Bağdadi’nin bir…

Libya’nın şubatı: Hükümet kutlaması ve halkın yokluğu

Sevinç ve kutlama güzel ve sağlıklı bir şeydir. Ancak hükümet, kapsamlı sağlık, başarılı ve düzenli eğitim, insan onuruna saygı gösteren ve ona gerekli olanakları sağlayan altyapı dahil olmak üzere halkına yönelik hizmet görevlerini tamamladığında, böyledir. Şubat ‘Devrimi’nin 13’üncü yıl…